Att se läsningen som ett jobb

Jag ser på de recensionex jag får som ett roligt uppdrag/jobb som jag tar seriöst på samtidigt som jag fortfarande läser på samma sätt som jag läser alla andra böcker, ledigt och med ett öppet sinne. Jag är dock inte lika slö med läsningen – plockar upp en bok, läser ett par kapitel och lägger ner den igen, tar sedan inte upp den igen på någon vecka. Utan jag läser klart böckerna på någon dag eller två.

Fick hem boken Repetitionen av Eleanor Catton tillsammans med Alla lyckliga familjer liknar varandra av Claes De Faire från Wahlström & Widstrand. Den förstnämnda ska jag läsa klart till på torsdag då jag ska iväg på lite grejer igen om min röst har hunnit komma tillbaka. Har varit sjuk och är nu frisk bortsett från lite spår av min hosta och väldigt hes röst. Någon som har hört talas om bokcirkeln Prosa & Marmelad? Skriv en kommentar i så fall.

Har hunnit läsa några kapitel av Repetitionen och jag måste säga att den känns konstig. Språket som används av karaktärerna i boken känns ovanligt och utomjordisk – finns det folk som pratar så? Men det är vackert och det blir spännande att se vad jag tycker om den när jag är klar.

Diana Wynne Jones: 16/8, 1934 – 26/3, 2011

Så otroligt sorgligt att läsa att Diana Wynnes Jones har gått bort i lungcancer. Jag hade verkligen ingen aning om detta förrän igår. Hennes böcker om Howl och landet Ingary är några av mina favoriter och jag har flera av hennes andra böcker i min ägo.

På lördagen den 26:e mars så gick den hyllade fantasy författare Diana Wynne Jones bort vid en ålder av 76 efter två års kamp mot lungcancer. Jones skrev mer än 40 böcker under sin tid som författare som sträckte sig över tre decennier, och hon fick ett stort antal utmärkelser för sina böcker, inklusive en Lifetime Achievement Award från World Fantasy organisation under 2007.

Jones böcker är älskade av både unga och vuxna och hon är kanske mest känd för den värld hon först skapade i Howl’s Moving Castle (Det levande slottet), och för hennes populära Chrestomanci-serie som bland annat innefattar Christopher Chant – den unga Chrestomanci karaktären som sägs vara baserad på Neil Gaiman, en nära vän till henne. Gaiman träffade Jones dagen innan hon dog, och har lagt upp underbara minnen (och fotografier) ​​av henne på sin hemsida. Han minns då han blev ett fan av Diana Wynne Jones efter att ha läst Charmed Life vid 18 års ålder. Gaiman kallar henne “… den roligaste, klokaste, hårdaste och skarpaste person han känt, en häxig och underbar kvinna, intensivt praktiskt, fylld med åsikter, som skrev de bästa böckerna om magi…”

Howl’s Moving Castle hette en av hennes prisbelönta böcker som under 2004 blev en animerad film av regissören Hayao Miyazaki och fortsatte med att få en Oscarsnominering för bästa animerade film. Diana Wynne Jones kommande bok, Earwig and the witch (Tvestjärt och häxan) är planerad att komma ut på engelska i februari 2012.

Diana Wynne Jones kommer att i högsta grad saknas men hennes charmiga, överraskande, magiska äventyr kommer att leva vidare i händerna på läsare under många år framöver.