Spring så fort du kan

spring-så-fort-du-kanSpring så fort du kan av Sofia Nordin

Den fristående fortsättningen på ”En sekund i taget”.

“Det var feberns fel att jag hamnade här. I en glänta i skogen, med bara en usel presenning som skydd mot regn och vind. Eller min feghets fel, kan man också säga. Min eviga, förbannade feghet. En modigare person skulle ha stannat och hjälpt till. Men inte jag. När alla plötsligt blev dödssjuka drog jag. Jag struntade i min egen mamma. Jag struntade i Hillevi. Hillevi som var världens finaste tjej.”

Ante tror att han är ensam om att ha överlevt febern, men plötsligt dyker Ella och Hedvig upp och han följer med dem till gården där de bosatt sig. Det är en lättnad att träffa andra människor, men det är svårt också. Hur gör man när man ska bo ihop och alla inte vill samma sak? Är det okej att bli kär och tänka på sex trots att världen har gått under? Och får man drömma om en framtid, trots att man är en fegis som bara sprang när man borde ha stannat?

Att den är fristående kan man kanske säga, men jag rekommenderar inte att man läser den innan man har läst En sekund i taget, då missar man alltför mycket av historien om Hedvig, Ante & Ella. Att vi i denna del får se allt ur Antes synvinkel känns inte helt toppen, men samtidigt är det kul med lite omväxling. Dock förstår jag mig fortfarande inte på Ella och jag stör mig bara mer och mer på henne och hennes bekräftelsebehov. Personer som ställer sig in bara för att de ska bli omtyckta avskyr jag, de är så falska. Är man inte genuint snäll så bör man inte låtsas som om man är det. Bättre elak och ärlig än inte ärlig alls. Jag är nog mer som Hedvig och har svårt att känna för Ante till en början då han dras till Ella.

Precis som med förra boken så är den på tok för kort. Om alla tre böckerna hade varit en tjock bok i tre delar med vardera karaktärs namn som skiljeblad så hade det blivit en fantastisk bok. Nu känns den här och den förra inte kompletta och avsaknaden av en riktigt jobbig och spännande cliffhanger drar ner betyget något. Älskar hur boken är skriven och rekommenderar hela serien till alla som vill läsa om en svensk “postapokalyps”.

 

betygbetygbetygbetygbetyg0
Spring så fort du kan| Sofia Nordin | 209 s. | Lånebok | Rabén & Sjögren | 2014