Bokbloggsjerka 30 sep – 3 okt

bokbloggsjerka

Jag tänkte pröva på att vara med på en bokbloggsjerka den här veckan! Jerkan arrangeras av Annikas litteratur- och kulturblogg (även om sidan inte verkar fungera för tillfället) och hon skriver så här:

Tillbaka från Barcelona (sedan den 13:e?) med en mängd nya intryck och en rejäl förkylning. Nåja, det är smällar man får ta antar jag.

Vad har ni läst under tiden som jag har varit borta?”

Jag har läst:

Middagsmörker av Charlotte Cederlund. Samisk övernaturlig ungdomsbok.
Kungadottern av Elisabeth Östnäs. Historisk vikingabok för ungdomar.
Krigstid av Elisabeth Östnäs. Fortsättningen på föregående bok.
Arvtagerskan av Lina Forss. Nutida Stockholms-romance.
Kaufmanns utvalda av Karl Almén Burman. Ett psykologiskt drama och Karls debutroman.

Vad har ni läst på sistone? Svara gärna i er blogg, så kan jag gå in och läsa 😉 Hoppas att ni får en extra trevlig bokhelg nu!

Bokpost

bokpost-04

Här ser ni anledningen till varför jag älskar Modernista! Inte nog med att de har de finaste omslagen på sina böcker, de skickar mig böcker att recensera! Om ni läser detta: Ni är underbara!

Jag fick hem Sedan du försvann av Morgan Matson, Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato och för några veckor sedan så fick jag hem Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle.

Astridboken är så fin att jag vill ha den på display här hemma. Recensioner kommer upp på bloggen snart – nu ska här läsas!

bokpost-01

160927-03

Arvtagerskan

arvtagerskan

Arvtagerskan av Lina Forss

Hon är ung, framgångsrik och arvtagerska till Firman. Sofi Enhörning har hela världen för sina fötter, ändå är det något som skaver …

När en kris hotar bolaget tvingas Sofi ta in en företagskonsult. Konsulten är ingen mindre än den skandalomsusade Peder Wikingsson, före detta elitryttare och professor på Handelshögskolan. Som om bolagets problem inte vore nog överrumplas Sofi av de starka känslor Peder väcker hos henne. Medan hon får allt svårare att motstå konsulten väntar hennes blivande make, godsherren Otto Bååth, ovetandes hemma på gården.

Skvallerpressen avslöjar den förbjudna romansen, Otto blir alltmer krävande och Firmans börskurser faller. Sofis värld håller på att rämna. Vem kan hon lita på i en värld där pengar styr? Och vem ska hon välja – pålitliga Otto, den trygga famnen i alla lägen, eller den karismatiske Peder, som ger henne allt hon någonsin drömt om?

Arvtagerskan är den första boken i Stockholm romance, en romantrilogi om stark passion, laddade intriger och målmedvetna kvinnor.

Jag tycker så mycket om Lina och hon har skrivit fina ungdomsböcker, men jag kan tyvärr inte säga att jag fastnade för Arvtagerskan.

Jag gillar verkligen att läsa om starka kvinnor – och män – som gör allt för att höja dom istället för att trycka ner dom, men jag föll inte för Peder alls. Han kändes som en enhörning och sådär “för bra för att vara sann” på ett inte så angenämt sätt. Peder hade passat så mycket bättre som kvinna! Lesbisk romance? Jag tyckte däremot om Sofi och hur hon verkade som person, men allt snack om företaget var en ren snoozefest. När Otto och hans mamma kom på tal så förstod jag mig inte alls på Sofi, inget sex är så bra att man står ut med sånt. Det jag tyckte bäst om i boken var förstås sexet och snusket. För ja, jag är verkligen en snusktant…

Något jag störde mig lite på var hur det var skrivet. När mycket sägs öppet i en dialog, men helt plötsligt så blir dialogen en del av berättandet. Exempelvis när något ställer en fråga: “Hur mår du?” så kan det fortsätta med: Hon svarade att hon mådde bra. Istället för att man fortsätter med ett direkt svar. Jag föredrar ren dialog helt enkelt. Annars så tycker jag om hur Lina skriver i resten av boken. Det är spännande.

Nu är jag inte något stort fan av just nutida romance utan föredrar historisk sådan. Jag gillar när man bryter könsrollerna i historisk tid, alltså icke tidstypiskt, men det är så roligt att läsa om. Jag är barnsligt förtjust i Harlequin-böcker och romance ändå, men då läser jag mest om “vanliga” kvinnor, som inte är arvtagerskor, rika eller har chefsarbeten. Författare är roliga att läsa om! Som i Prata omkull mig 😉

Jag vill verkligen läsa mer romance från Lina, fast om någon fattig stackare som mig själv kanske? Det är ju väldigt viktigt för mig att jag kan relatera till åtminstone någon i boken och jag kunde bara relatera till sexet och kanske Sofis kompis i Arvtagerskan, en person som borde fått större utrymme! Hon var härlig!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Arvtagerskan | Författare: Lina Forss | Serie: Stockholm Romance #1 | Genre: Romance, Samtida | Förlag: HarperCollins Nordic | Format: Inbunden | Sidantal: 288 | Utgivningsår: 2016

Kungadottern

kungadottern

Kungadottern av Elisabeth Östnäs

“Jag vill inte gifta mig. Jag vill lära mig att skriva. Jag vill se andra platser. Mer än den här lilla byn. Far är gammal nu och jag vet att jag ska bli drottning efter honom. Min fostermor vill att jag ska bli en völva, en spåkvinna, som hon.”

Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva – och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra!

Jag lånade boken på biblioteket för att kunna läsa fortsättningen som jag fått som recex. Det var det äldre omslaget och inte det som jag använder bilden från. Det äldre omslaget fick boken att se ut som en bok för yngre barn, men huvudpersonen Turid är tillräckligt gammal för att kunna gifta sig och det är mycket död och jag skulle nog inte rekommendera boken för yngre läsare. Då passar det nya omslaget betydligt bättre.

Jag gillar Turid även fast hon har lite väl höga tankar om sig själv till en början. Det är mycket hon inte vill göra som kungadotter, men så fort det passar så använder hon “prinsesskortet”. Hon vill äta kakan men ändå ha den kvar. Jag hoppas att hon blir lite mer ödmjuk i nästkommande böcker, eller åtminstone att hon kommer på vad hon vill göra och slutar vela fram och tillbaka.

Det är en spännande bok som jag läste ut fort som attan, full av många äldre ord, men längst bak i boken finner man en ordlista vilket är väldigt bra. Nu är bara frågan; hur ska det gå för Turid på hennes resa?

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Kungadottern | Författare: Elisabeth Östnäs | Serie: Sagan om Turid #1 | Genre: Ungdom | Förlag: Berghs förlag | Format: Inbunden, Recensionsex | Sidantal: 253 | Utgivningsår: 2015

Middagsmörker

middagsmorker

Middagsmörker av Charlotte Cederlund

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation.

När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv.

Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

Jag hade ingen aning om vad Middagsmörker skulle handla om innan jag började läsa. Jag gillar att göra så ibland. Alltså inte läsa ett ord om boken förrän dess att jag redan är investerad i den. Och den här boken blev jag helt fast i från första kapitlen! Det krävs en hel del för att få mig att sträckläsa böcker nu när jag har blivit till åren, jobbar och försöker hinna med alla vardagssysslor. Det krävs alltså något alldeles extra om det ska utspela sig i vår moderna värld (eller något som liknar vår värld åtminstone) för att jag ska få den där verklighetsflykten jag är ute efter. Ofta fungerar det bara genom att förflytta historien till en annan tid eller ett annat land, men här räcker det gott med Norrland. Mer exotisk kan det inte bli än med renar, samer och oanade krafter som väcks till liv.

För de som – precis som jag – anser att Sverige är ett urtrist land att läsa om, har här fått något att bita i. Jag kan inte ärligt säga att jag skulle klara av att uttala alla samiska namn och ord korrekt, så jag hoppas få höra hur de ska låta inför nästa bok i serien.

Det finns alla de klassiska elementen i en magisk hjältesaga, en ond kraft som hotar den föräldralösa huvudpersonen Áili och hennes familj (hur kan man låta bli att tycka om hennes farmor Ráijá?), en trofast vän eller två (Olivia och vargen), ett kärleksintresse och massor med kraftfull magi. Ihop med den samiska kulturen, shamaner, jojk och det faktum att vegetarianen Áili har svårt att kontrollera sina krafter gör allt så mycket mer spännande. Jag vill veta mer om kraften, hur den fungerar och hur den drar energi från djuren. Ge mig mer!

Jag är självklart frustrerad över att behöva vänta på fortsättningen, men det är ett tecken på en bra bok. Skriv upp mig på nästa bok, jag kan börja köa redan nu!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Middagsmörker | Författare: Charlotte Cederlund | Serie: Idijärvi #1 | Genre: Ungdom | Förlag: Opal | Format: Inbunden, Recensionsex | Sidantal: 298 | Utgivningsår: 2016

Glasblåsarns barn

glasblasarns_barn

Glasblåsarns barn

av Maria Gripe

Maria Gripes Glasblåsarns barn från 1964 är en svensk barnboksklassiker, en sällsam och filosofisk berättelse om längtan, saknad och medmänsklighet, om gott och ont.

På en vårmarknad i Blekeryd i Småland, någon gång i början av 1800-talet, försvinner glasblåsarns barn Klas och Klara. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men ingen kunde göra någonting åt saken. Klas och Klara har blivit bortrövade av Härskaren, som gåva till hans maka Härskarinnan, och nu tvingas de leva i det stora gotiska slottet mitt i en mörk, folktom stad.

Jag älskar den här boken! Det här är en av få böcker som jag har läst om flera gånger och utöver det så har jag sett filmatiseringen med Stellan Skarsgård och Pernilla August flera gånger om.

Det är en magisk berättelse. Stundom mörk och hemsk, men även ljus och vacker. Den är unik och spännande att läsa även fast man vet hur det ska sluta. Det är en saga som fungerar minst lika bra för barn som för vuxna och jag gillar att berättelsen är genomsyrad av nordisk mytologi/folktro med allt från korpen Klokes ögon till Mildväders magi. Har man inte läst den här svenska klassikern än så är det dags att göra det nu!

Tack Modernista för det fina recensionsexemplaret!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Glasblåsarns barn | Författare: Maria Gripe | Genre: Barn | Förlag: Modernista | Format: Inbunden, Recex | Sidantal: 160 | Utgivningsår: 2016