Middagsmörker

middagsmorker

Middagsmörker av Charlotte Cederlund

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation.

När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv.

Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

Jag hade ingen aning om vad Middagsmörker skulle handla om innan jag började läsa. Jag gillar att göra så ibland. Alltså inte läsa ett ord om boken förrän dess att jag redan är investerad i den. Och den här boken blev jag helt fast i från första kapitlen! Det krävs en hel del för att få mig att sträckläsa böcker nu när jag har blivit till åren, jobbar och försöker hinna med alla vardagssysslor. Det krävs alltså något alldeles extra om det ska utspela sig i vår moderna värld (eller något som liknar vår värld åtminstone) för att jag ska få den där verklighetsflykten jag är ute efter. Ofta fungerar det bara genom att förflytta historien till en annan tid eller ett annat land, men här räcker det gott med Norrland. Mer exotisk kan det inte bli än med renar, samer och oanade krafter som väcks till liv.

För de som – precis som jag – anser att Sverige är ett urtrist land att läsa om, har här fått något att bita i. Jag kan inte ärligt säga att jag skulle klara av att uttala alla samiska namn och ord korrekt, så jag hoppas få höra hur de ska låta inför nästa bok i serien.

Det finns alla de klassiska elementen i en magisk hjältesaga, en ond kraft som hotar den föräldralösa huvudpersonen Áili och hennes familj (hur kan man låta bli att tycka om hennes farmor Ráijá?), en trofast vän eller två (Olivia och vargen), ett kärleksintresse och massor med kraftfull magi. Ihop med den samiska kulturen, shamaner, jojk och det faktum att vegetarianen Áili har svårt att kontrollera sina krafter gör allt så mycket mer spännande. Jag vill veta mer om kraften, hur den fungerar och hur den drar energi från djuren. Ge mig mer!

Jag är självklart frustrerad över att behöva vänta på fortsättningen, men det är ett tecken på en bra bok. Skriv upp mig på nästa bok, jag kan börja köa redan nu!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Middagsmörker | Författare: Charlotte Cederlund | Serie: Idijärvi #1 | Genre: Ungdom | Förlag: Opal | Format: Inbunden, Recensionsex | Sidantal: 298 | Utgivningsår: 2016