Allt som blir kvar

alltsomblirkvar

Allt som blir kvar av Sandra Beijer

Mitt under brinnande juli gör Matildas pojkvän slut. Kvar är hon, i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom?

Från dagen han klättrade in och sa hej var det något i huvudet som hoppade snett. Med en gång la sig ett lager över hornhinnan och jag blinkar alltid en extra gång innan skärpan fixeras. När det ännu var en påminnelse om att han väntade i min säng kunde jag stå ut. Men nu. Vad händer nu? Han är inte bara i ögonvrån, i periferin en millisekund när jag råkar missta någon annan för honom. Nej, han är snart framför mig, precis där, i varenda person som passerar.

Mitt under brinnande juli gör Matildas pojkvän slut. Kvar är hon, i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom? Matilda måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar henne under sina vingar. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr. Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre eller inte längre känner något alls? En mästerlig skildring av den vilsenhet som kan uppstå i gränslandet mellan ungdom och vuxenhet.

När jag läste om boken så tänkte jag direkt att det här inte kommer att vara en bok för mig. Jag får ångest bara av tanken på hur vissa ungdomar lever sina liv. Droger, sex och festande. Bland det minst intressanta som finns att läsa om. Hur orkar ni? Jag älskar snarare att läsa om nördarna eller de utstötta som väljer att avstå från det destruktiva och istället blir introverta och inte skadar sig själva eller utsätter sig för fara för att utvecklas. Matilda är tyvärr ännu en tjej i raden av tjejer som gör allt för att bedöva sig själv för att komma bort från sina känslor och verkligheten. Det första hon gör är inte att ta upp en bok för sin verklighetsflykt utan det är alkohol och droger som gäller. Nu så tyckte jag trots allt det om Matilda och kände med henne även om valen hon gör känns så naiva och ologiska enligt mig.

Den handlar om att bli lämnad och försöka hitta tillbaka till sig själv kan man väl säga. Och att inte veta alls hur man ska göra det, att följa varenda impuls för att överhuvudtaget få känna något alls. – Sandra Beijer

 Boken är fantastisk att läsa, det är som poesi. Den är värd att läsa enbart för det och även om historien i sig är väldigt jobbig så blir man glad av hur den är skriven. Jag älskade verkligen språket, karaktärerna och flytet i berättandet, men slutet fick mig att känna mig snuvad på konfekten. Boken är för kort! Det kändes som om det fanns mer till historien än vad vi som läsare får veta. Jag saknade detaljer. Detaljer som krävs för att jag ska kunna ta till mig alla känslor, för att förstå. Nu berättas det från Matildas synvinkel, men jag förstår inte hur man kan behandla sina vänner och flickvänner så, att man inte berättar allt bakomliggande utan väljer att undanhålla information. Det är i min värld lika illa som att tala osanning. Sen är det förmodligen bara jag, men även om karaktärerna är av den förlåtande sorten, så är jag som läsare långt ifrån sådan. Vedergällning, det är min typ av lyckligt slut. Det är en fantastisk bok även om min icke neurotypiska hjärna inte förstår allt.

Tack Natur & Kultur för recensionsexemplaret!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Allt som blir kvar | Författare: Sandra Beijer | Genre: Ungdom, Roman | Förlag: Natur & Kultur | Format: Inbunden, Recex | Sidantal: 206 | Utgivningsår: 2016

Astrid Lindgren

bokpost-01

Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato

Hon är mamma till Pippi, Ronja, Madicken, Emil, Bröderna Lejonhjärta och många, många andra… Men vem var egentligen Astrid Lindgren?

Astrid Lindgren är Agnes-Margrethe Bjorvands och Lisa Aisatos bok om människan bakom alla de magiska historierna, berättad så att även barn från 6 år kan förstå.

Om Astrid Lindgrens liv, barndomen och uppväxten, samt förstås om hur böckerna kom till – Pippi Långstrump på fyrtiotalet, som hon hittade på för att pigga upp sin sjuka dotter Karin; Mio min Mio och Karlsson på taket på femtiotalet; Madicken och Emil i Lönneberga på sextiotalet; Bröderna Lejonhjärta på sjuttiotalet, Skorpan och Jonatan i Nangijala och Ronja Rövardotter på åttiotalet, för att bara nämna några av de mest klassiska titlarna av en av världens största barnboksförfattare genom tiderna.

Det här är en av de finaste böckerna jag har fått! Den är värd att köpa enbart för de vackra illustrationerna och de ger verkligen liv till berättandet precis som i Astrids egna böcker. Texten är extremt lättläst och beskrivande så att även de minsta ska kunna förstå. Jag hade gärna köpt en variant för vuxna också med samma vackra illustrationer men med en svårare text. Astrid levde verkligen ett intressant liv värt en egen bok och här är den!

Jag tillhör de som givetvis önskar att Astrid hade skrivit ännu fler berättelser, att hon skulle få leva för alltid, men jag tror nog att hon sitter och skriver vidare i nästa liv. Vi får väl se när vi väl kommer dit om det finns mer att läsa helt enkelt 😉

Tack Modernista för det fina recensionsexemplaret!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Astrid Lindgren | Författare: Agnes-Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato | Genre: Biografi, Barn | Förlag: Modernista | Format: Inbunden, Recex | Sidantal: 95 | Utgivningsår: 2016

Gråräven

Gråräven

Gråräven av Lars Rambe

Två kortare noveller av Rambe

När Fredrik Gransjö träffar Tord Bengtsson på det lokala fiket en tidig höstdag förstår han att den gamle Expressen-reportern har något på gång. Det är ingenting ovanligt med det, men en mystisk inbjudan får Fredrik att minnas deras möte. Så hittas en ung kvinna drunknad vid en brygga på Tosterön nedanför det gamla mentalsjukhuset, och Fredrik dras in i ett fall som bär på minnen och spår av människor och händelser som han alltför väl känner igen.

Ett nyckfullt infall ger honom information som inte är bara uppseendeväckande utan också farlig för honom själv. Men kommer de att hinna? Eller kommer de alla att drabbas av Faraos förbannelse?

Jag trodde att det skulle vara två längre noveller då själva boken var ganska tjock, så jag blev lite besviken när det visade sig att nästan halva pocketen är ett utdrag ur Lars Rambes Solens sista strålar (och finns det något värre än att läsa delar ur en bok man inte har… avskyr sånt!)

Men för att återgå till Gråräven så är det en kortare berättelse, och jag skulle ärligt talat vilja att alla deckare var så här koncentrerade och utan en massa ordbajsande för att öka sidantalet. Kan inte någon skriva om alla stora deckare i det här formatet? Då skulle jag läsa mer deckare! Gråräven var hur som helst underhållande att läsa, men jag tyckte ännu bättre om Den vackra kullan kommer inte igen, som anknyter till Rambes bok Kvinnorna i sjön. Väldigt läsvärda noveller, perfekt att ha med sig i väskan.

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Gråräven | Författare: Lars Rambe | Genre: Deckare, Spänning, Novell | Förlag: Hoi Förlag | Format: Pocket | Utgivningsår: 2014

Bladen brinner invigningsfest

Bladen brinner

Eftersom jag var med och backade den otroligt fina barn- och ungdomslitteratur-podden Bladen brinner av och med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck (lyssna på den nu!) på kickstarter så blev jag också inbjuden på invigningsfesten. Den gick av stapeln nu i torsdags på Dieselverkstadens bibliotek i Sickla.

Det var jättekul att få träffa gamla bokbloggar-bekanta och mingla med nya bokintresserade. Fastnade hos tre fina boktokar som jag även bildade lag med i frågesporten. Jag tyckte frågorna var väldigt svåra då jag inte är superbra på böcker för yngre barn, och inte hade läst de andra böckerna än. De andra var så duktiga och det slutade med att vårt lag nästan fått alla rätt. Jag bidrog med ett halvt…

Författarna som var där och pratade under kvällen var Pernilla Gesén, Måns Jonasson, Ulf Stark och Matilda Salmén. De berättade om sina senaste böcker, och det var riktigt mysigt att lyssna på. Fast jag hade nog velat ha en sittplats, stod upp hela kvällen och det kändes dagen efter :p

Med oss hem så fick vi en goodiebag, man fick välja mellan flera olika kassar och jag letade igenom alla innan jag hittade en med böcker jag inte redan hade. Blev superglad över Vi är en, som jag längtat efter att få läsa!

Goodiebag

Owlcrate June & July 2016 – Royal & Evil

160927-01

Som ni vet så älskar jag prenumerationslådor aka subscriptionboxes och ibland så vill jag bara testa någon ny som jag inte fått hem tidigare. Owlcrate är en sådan box. Då de skickas från Australien så kostar frakten nästan lika mycket som själva boxen, alltså gick priset på ca 450 kr, vilket är på tok för dyrt enligt mig. Fast jag tycker verkligen om de här boxarna! Jag prenumererade inte utan köpte boxarna löst.

160927-02

Den första boxen jag fick hem var Juni-boxen med temat Royal. Jag hade redan sett innehållet och var så sugen på boken att jag inte kunde låta bli. Hade jag köpt innehållet separat så hade priset hamnat på ungefär samma summa, så det var ingen förlust.

Man fick boken My Lady Jane av Cynthia Hand, Brodi Ashtonn, och Jodi Meadows (ca 160 kr) som är en komisk fantasy-version av den verkliga historien om Lady Jane Grey (filmen Lady Jane från 1986 med Helena Bonham-Carter kan jag för övrigt rekommendera!)

At sixteen, Lady Jane Grey is about to be married off to a stranger and caught up in a conspiracy to rob her cousin, King Edward, of his throne. But those trifling problems aren’t for Jane to worry about.Jane gets to be Queen of England.

Like that could go wrong.

Man fick även en lapp från författarna och en papperskrona – som jag inte kommer att ha på mig när jag läser boken… Så roligt ska vi inte ha det här hemma!

Lunar Chronicles armband från Rich Love SHOPPE (ca 140 kr) var aningen för stort för min handled, men jag älskar designen och då jag är ett stort fan av bokserien och även tv-serien Once upon a time, så har jag gärna på mig armbandet även om det är lite för stort.

Red Queen-tryck av Evie Seo (ca 110 kr) – Jag har läst boken av Victoria Aveyard och ser fram emot fortsättningen.

Mybookmark rabattkupong ($10) Bokmärken hos Mybookmark kostar alla $25/st men handlar man för $50 så får man fri frakt och då kostar alltså två bokmärken $40 med rabatten (ca 345 kr.) Det är riktigt fina bokmärken!

Royalty magnetiska bokmärken från CraftedVan (ca 60 kr) – Tre små bokmärken som funkar perfekt i pocketböcker!

Disney Princess Vinyl Mystery Mini (ca 89 kr) – Jag älskar Funko Mystery Mini-figurer och den här serien är så söt! Man kan antingen få prinsessorna eller deras mindre vänner. Jag fick Anna från Frost som är supersöt, men vill hemskt gärna ha Merida och Clocksworth. Hoppas att de går att köpa här i Sverige snart.

Väldigt prisvärd box!

160907-owlcrate-01

Nästa box var den från Juli som hade temat Good vs Evil. Man kunde alltså få antingen en ”God” eller ”Ond” box med lite olika varianter av samma sak. Jag hade turen att få en Ond box!

160907-owlcrate-02160907-owlcrate-05

This Savage Song av Victoria Schwab (ca 160 kr) en fantasybok om valet mellan att vara god eller ond i en värld full med monster.

Kate Harker and August Flynn are the heirs to a divided city—a city where the violence has begun to breed actual monsters. All Kate wants is to be as ruthless as her father, who lets the monsters roam free and makes the humans pay for his protection. All August wants is to be human, as good-hearted as his own father, to play a bigger role in protecting the innocent—but he’s one of the monsters. One who can steal a soul with a simple strain of music. When the chance arises to keep an eye on Kate, who’s just been kicked out of her sixth boarding school and returned home, August jumps at it. But Kate discovers August’s secret, and after a failed assassination attempt the pair must flee for their lives.

Man fick även ett brev från författaren samt ett signerat klistermärke som man kan klistra in i boken om man vill.

160907-owlcrate-04

Magnetiskt bokmärke med den röda drottningen från Jane’s Tiny Things (ca 36 kr) I de Goda boxarna så fick man Alice.

160907-owlcrate-03

Am I Not Merciful Klistermärke från Drop and Give Me Nerdy (ca 40 kr) Citatet är tydligen från boken Illuminae som jag inte har läst än.

160907-owlcrate-07

Halsband med Dödsstjärnan ingraverad i trä (ca 140 kr) I de Goda boxarna så fick man Millennium Falcon istället. Jag hade velat ha båda två!

160907-owlcrate-08

Draco Malfoy Funko POP (ca 89 kr) I de Onda boxarna så kunde man få Draco eller en Dementor medan de Goda fick antingen Dobby eller Luna Lovegood. Jag tycker om Draco efter den senaste ”boken”, men en Dementor hade varit lite häftigare.

160907-owlcrate-06

Bonus: En 8-sidor målarbok med omslag från YA-böcker.

Inte lika prisvärd som den förra boxen, men väldigt bra box oavsett!

Kommer snart: Ibland mår jag inte så bra

thereselindgren Om det är en bok jag ser fram emot lite extra i höst så är det Therese Lindgrens nya bok Ibland mår jag inte så bra (en titel som även hade passat in bra på mitt liv) där hon skriver om psykisk ohälsa, panikångest och väver ihop sina egna erfarenheter med fakta. Jag vill inte läsa enbart för att jag älskar Therese och det hon gör på youtube, utan för att jag själv har en Asperger diagnos och har flera personer i min omgivning som har allt från ADHD till panikångest och symptom på diagnoser som dom inte vill gå och få papper på att dom faktiskt har. Många är rädda för att bli stämplade med en diagnos, det är inte hälsosamt att tänka så.

Det är väldigt intressant att se en blivande författare kämpa med sin bok “live” under en längre tid. Det är inte ofta man får se dennes vardag och hur jobbigt det är att möta en deadline när man har så mycket annat att göra om dagarna. Jag hoppas att boken kommer att kännas som Therese, varm och omhändertagande men samtidigt informativ och ärlig. Hon är så duktig och förtjänar all beröm hon kan få. Det är inte lätt att vara stor på youtube och allt oförtjänt hat och skit hon fått…Man mår dåligt bara man tänker på alla hemska människor det finns på nätet.

Så grattis till att boken snart är ute i butik Therese och jag hoppas att jag kan läsa den så snart som möjligt!