Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

171027-01

I torsdags så var det dags för en barnboksfrukost hos Rabén & Sjögren igen. Alltid lika mysigt och trevligt att få träffa andra bokbloggare och lyssna på när författarna berättar om sina böcker. Jag ska se om jag kan få Norra Latin som recensionsexemplar, men det var flera böcker som jag fick upp ögonen för under frukosten.

171027-02

Framförallt Övergångarna och Risulven, Risulven. Speciellt den sistnämnda då det är kul att läsa fler böcker av författare som bor i nästan samma område som min pojkvän (han bor i Eriksberg vilket ligger aningen norr om Gottsunda.)

Vi fick med oss Jujjas Hjördis hem och jag läste igenom den på vägen hem. Jag recenserar inte böcker för barn under 10 år, så lite trist att man inte kan få böcker baserat på vad man skriver om/bloggar om på frukosten (fint att man får något alls förstås!), men Hjördis var en trivsam och gullig liten bok, även om jag som vuxen tyckte att den slutade lite väl abrupt.

171027-03

Övergångarna av Andreas Kundler och Lisa Linder (9-12)
Första delen i Landet Verdisia.

Antons morfar har precis dött i en bilolycka, och på begravningen dyker en främmande man upp. Han säger att han och morfar var arbetskamrater för länge sen, men stämmer det? Ingen verkar känna honom.

Några dagar senare får Anton ett mystiskt brev. Brevskrivaren vill träffa honom, hen har något viktigt att berätta. Vem var morfar egentligen? Vad var han inblandad i? Och var hans död verkligen en olycka? Hemligheten visar sig vara större och hemskare än Anton hade kunnat föreställa sig. Den innefattar vålnader, hemliga agenter och en tunnel som leder någon helt annanstans.

Risulven, Risulven av Nina Ivarsson (9-12)
Det är Risulvens fel. Allt är Risulvens fel.

Jag slutar inte springa när jag kommer fram till motorvägen. Jag bara klättrar över räcket och springer rakt ut mellan två bilar. Jag känner fartvinden från dem, och en av dem tutar högt och länge. Men jag är redan i skogen på andra sidan. Risulven brukar vara den som gör så, jag brukar ropa till henne att akta sig. Men jag är ensam nu.

171027-04

Här kommer Färjan av Jonas Burman & Arne Norlin (3-6)
Nu är Halvan överstyrman på färjan Oceania. Fartyget är gigantiskt och det händer massor av saker på de tolv däcken. Ibland tänker Halvan att färjan är som en liten flytande stad. Här kan tretusen passagerare bo, shoppa, äta och även roa sig.När Halvan går runt och kontrollerar så att allt står väl till på färjan får han höra att en hund springer lös. Hunden är nyfiken på allt som händer ombord och det krävs en del list för att fånga in den.
Nästa dag har någon ramlat i trappan och brutit armen. En ambulanshelikopter landar därför på helikopterplattan längst upp. Vilken tur att Halvan är på plats: han klarar det mesta både till sjöss och på land!
Pojken från längesen av Kerstin Lundberg Hahn (9-12)Det var knäpptyst. Jag backade ett steg och drog till mig kudden. Gångjärnen gnällde och sedan såg jag handen som tryckte upp dörren. En smal, genomskinlig hand var det, som satt på en smal genomskinlig arm, som satt på en smal, nästan genomskinlig pojke.

När Tove möter den mystiske, halvt genomskinlige pojken är det början på en omtumlande resa genom tid och rum. Hennes tillvaro vänds upp och ner när han visar henne sin hemlighet.

171027-05

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren (Unga vuxna)

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.

Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Hjördis av Jujja Wieslander (6-9)
Plötsligt blåste det till runt våra huvuden. En kall flaxande vindpust.
Hjälp, vad var det? skrek jag.
Monkan grep hårt tag i Lenas arm.
Ihhh, ett spöke!
Att Solgatan 1 är det bästa stället i hela världen, det hör man nästan på namnet. Där bor Hjördis med sin syster, sina föräldrar, katterna Mick och Prick och sin farmor ibland. I tolv kapitel skildras vänskap, lek och vardag, precis så rysligt, roligt och spännande som det kan vara. Det handlar om bästisar, hemliga klubbar och kärleken till en katt. Roliga lekar och mystiska sagotanter.

Tack för en fin start på morgonen!