Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

170923-01

ZOO: Virala genier av Kaj Korkea-Aho & Ted Forsström

I seriens första bok har skolan drabbats av näthysteri.

När Atlas börjar åttan har bästa vännen Elliott precis flyttat utomlands. I skolan tycks det mesta annat också ha förändrats – Justus har blivit kändis genom virala videoklipp och Tessie har genomgått en otrolig pubertet. Nya elever har börjat på klassen – den coola Sarah-Li och en utbyteselev som inte ens lärarna verkar veta om är kille eller tjej. Bland allt det nya är Miniturken med sin diabetes det enda konstanta, Atlas ständige följeslagare.

Atlas skriver mejl till Elliott om det som händer i skolan och livet. Mejlen är ett sätt att hålla kontakten, men också ett sätt för Atlas att få utlopp för sin kreativitet. Breven är fulla av teckningar, skisser, topplistor och memes. Fast vännerna nu bor på olika sidor av planeten fortsätter de göra sin egen webcomic – ZOO – en humoristisk spegel av skolvardagen, i zoomiljö.

Justus i 8A har skapat det virala fenomenet våffling och blivit en kontroversiell kändis. Atlas räddar livet på Miniturken och får ett diplom av lärarna. När både Atlas och Justus blir nominerade till skolstyrelsevalet startar de varsin kampanj, där inte bara makten står på spel. Ska åttorna representeras av någon med popularitet och muskler eller av någon med riktiga idéer? Sarah-Li ställer överraskande upp som Atlas kampanjchef och kommer med bra idéer, men hur klår man en viralt känd fotbollskille som verkar vara beredd att göra vad som helst?

Det är något speciellt med dagbok-böcker, eller böcker som består av mail, brev eller lappar.
Jag tycker verkligen om den typen av böcker, men då handlar det ofta om en tvåvägskommunikation. I Zoo så får vi bara ta del av mail från Atlas och han får aldrig något svar – som vi kan läsa. Så även fast jag tycker att det är en rolig bok att läsa, men riktigt fina illustrationer, så känns det lite fattigt med enbart Atlas perspektiv. Den är dock perfekt för barn som inte läser så mycket annars, tack vare bilderna och seriestripparna.

Jag läser mer än gärna kommande delar, men då hoppas jag att någon annan än Atlas får agera huvudperson eller att vi får ta del av mailsvaren också. Sen tycker jag det är lite tjatigt med att skriva ut exakt vad alla bildfilerna heter, då de oftast inte har några roliga namn utan bara konstaterar vad det är bilden föreställer.

Tack Förlaget för recensionsexemplaret!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: ZOO: Virala Genier | Författare: Kaj Korkea-Aho & Ted Forsström | Genre: Barn, Humor | Förlag: Förlaget | Format: Inbunden, Recensionsex | Sidantal: 150 | Utgivningsår: 2017 | Köp boken: Bokus