En sån som du

The Grownup
Originaltitel: The Grownup
Författare:
Utgiven: 2015
Format: Häftad
ISBN: 9789176511763
Goodreadsbetyg: 3.55
Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet – en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner – hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkommet avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning.

Det här var en novell i min smak. Det är dessvärre det första jag läser av Gillian, men jag har sett både Gone Girl och Sharp Objects så lite koll har jag på hennes stil. Det är ett sakligt och intressant sätt att skriva på, med mycket sex och psykologi involverat. Jag gillar hur novellen börjar och hur den plötsligt byter riktning och handlar om något helt annat. En sån som du slutar även med en liten twist som alla bra noveller bör. Jag hade förstås gärna läst mer, rekommenderas varmt!

Älskade barn

Liebes Kind
Originaltitel: Liebes Kind
Författare:
Utgiven: 2019
Sidor: 432
Format: Inbunden
ISBN: 9789188901248
Goodreadsbetyg: 4.34
Den här berättelsen börjar där andra slutar. En nedgången stuga utan fönster ligger långt inne i skogen. Lenas och barnens liv styrs helt av barnens far. Måltider, toalettbesök och läsning följer strikta tider och övervakas med pedantisk noggrannhet. Han skyddar familjen från alla faror "där ute" och ser till att barnen - födda och uppväxta i fångenskap - alltid har en mor som ser efter dem. En dag lyckas Lena fly - men mardrömmen fortsätter. Tre människor befrias från en helvetisk, mångårig fångenskap. Men terrorn följer efter dem ut i friheten och stirrar dem rakt i ansiktet.

Älskade barn är en oväntad berg- och dalbana av känslor och spänning. När man tror att man vet vad som hänt och ska hända så stöter man på något nytt som ändrar på precis allt. Det är en riktigt stark och välskriven debut!

Jag har läst om många kidnappningar och sett filmer om kvinnor som får barn i fångenskap, men den här läsupplevelsen var helt unik. Det är en psykologisk thriller sett ur flera personers perspektiv och kapitlen växlar mellan dessa vilket gör att varje kapitel får en cliffhanger som gör att jag måste läsa vidare. Mycket spännande bok helt enkelt och jag rekommenderar den varmt!

Tack Bokförlaget NoNa för det fina recensionsexemplaret och det var så trevligt att träffa er på Bokmässan!