Nu är det Julia

Nu är det Julia
Originaltitel: Nu är det Julia
Författare:
Illustratör: Filippo Vanzo
Utgiven: 2019
Sidor: 228
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789132210617
Goodreadsbetyg: 3.62
När elvaåriga storstadstjejen Julia måste flytta till släktens gamla gård långt ute på landet tillsammans med sin stressade pappa och vresiga morfar, är hon nära att explodera av ilska. Hennes föräldrar har bestämt att hon måste stanna där ända till jul för att komma ikapp med skolarbetet. Allt är fruktansvärt orättvist. Julias hela liv pågår ju i stan, och hon tänker åka hem igen. Men rymningsförsöket tar en oväntad vändning. Julia stöter på något djupt inne i skogen, något som är svårt att förklara. Något övernaturligt. För länge sedan var väsen en självklar del av människors liv. De såg till att vi respekterade djur och natur, fick oss att förstå att vi alla måste ta hänsyn till varandra. Men idag är hustomtar, älvor och vittror helt bortglömda. Och väsen överlever inte om de inte behövs. Så hotet mot deras existens är allvarligt - liksom hotet mot naturen. Det Julia möter i skogen förändrar allt. Snart inser hon att det är där hon känner sig hemma, hos sina nya vänner. Och när hotet mot dem blir akut, måste hon hjälpa till. Men Julia kämpar lika mycket för sig själv, för precis som skogens väsen har hon ett behov av att bli sedd och trodd på. Julias nya vänner tar henne med på en hisnande resa, ett äventyr bortom hennes vildaste fantasi.

Det här är en bok helt i min smak! Johanna skriver riktigt bra och jag gillar även hennes inläsning av ljudboken. Något jag däremot har fått klart för mig är att det här egentligen inte är en bok för yngre barn utan snarare skulle fungera bättre som ungdomsbok. Barn som behöver ha action och cliffhangers i varje kapitel kommer nog tycka att den är seg. Den är nog även bättre att läsa som en vanlig bok än en julkalenderbok då den inte handlar så mycket om själva julen i sig. För en bokbloggare på 30+ som älskar väsen och den svenska skogen så är det här en supermysig bok och jag kan lätt känna igen mig i Julia när jag var i hennes ålder. Illustrationerna av Vanzo är även helt fantastiska och jag tycker speciellt mycket om den på sista sidan i boken!

Julfesten

Julfesten
Originaltitel: Julfesten
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2019
Sidor: 44
Format: Ljudbok, E-bok
ISBN: 9789151502380
Goodreadsbetyg: 2.78
Pepparkakorna, glöggen och ICA Basic-pralinerna står uppdukade och över whiteboarden hänger en blinkande ljusslinga. Anna och Rafaela pyntar det sista i konferensrummet i kontorshotellet inför julfesten. Siffrorna ser dåliga ut för den lilla reklambyrån, och efter en kämpig höst ska julen firas in med en riktigt blöt fest, har chefen lovat. Efter nyår väntar nedskärningar, så stämningen behöver piggas upp. Peter Jöbacks julskiva skränar i den lilla högtalaren. De andra företagen på våningsplanet har gått hem för kvällen, så personalen på AdvertiseMe har lokalerna för sig själva. Rafaela är orolig för Anna, som hanterar sin skilsmässa genom att överprestera och ständigt hålla en perfekt fasad utåt. Innan kvällen är slut har någon spytt, någon gråtit och någon gjort något oåterkalleligt.

Den här ljudboken var en skön omväxling mot alla romantiska och mysiga julböcker jag läste i år. Den här novellen är sådär lagom lång och full av spänning och intressanta karaktärer. Första halvan börjar som vilken normal julfest som helst, men det hela urartar och blir obehagligt skrämmande. Hur väl känner vi våra kollegor egentligen?

Sju sorters kyssar

Sju sorters kyssar
Originaltitel: Sju sorters kyssar
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2019
Format: Ljudbok, E-bok
ISBN: 9789178353286
Goodreadsbetyg: 3.32
Julen närmar sig och för det nyöppnade slottscaféet i Helsingborg är det bråda tider. Som konditor i toppklass har Lisa fullständig kontroll över allt från kaneltårtor till tomtecupcakes. När hennes bästa vän tillika chef anställer den talangfulla konditorn Max får hennes annars så stabila ego sig en törn. Det är hennes kök och hon tänker inte låta någon ta det ifrån henne. Men när man tvingas jobba tillsammans i samma lilla kök kan alla sorters gnistor uppstå. Och ju mer Lisa och Max lär känna varandra desto svårare blir det för dem att förneka allt de har gemensamt… Sju sorters kyssar är en varm och rolig berättelse om kärlek och bakverk i juletid, om att ge sig hän och tillåtas vara sig själv fullt ut.

Det här var en bok som jag tyvärr inte fastnade för, den kändes seg att ta sig igenom trots att jag tyckte vissa delar var riktigt roliga och vem tycker inte om att läsa om godsaker! Jag tyckte även om Lisa då hon är sådär oförskämt ärlig som jag gillar när människor är. Det är även en fröjd att läsa scenerna där hon interagerar med Max, men jag tycker inte om när huvudpersonerna ligger med andra än de man hoppas ska få ihop det. Det känns inte särskilt romantiskt och gör att jag kommer av mig i läsandet. Välskriven och söt bok i övrigt, men jag var nog inte på rätt humör när jag läste den.

Vredens gudinnor

The Furies
Originaltitel: The Furies
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2019
Sidor: 384
Format: Inbunden
ISBN: 9789178930333
Goodreadsbetyg: 3.13
För att glömma en ödesdiger bilolycka börjar Violet på Elm Hollow Academy, ett prestigefullt privatgymnasium för flickor. Skolan ligger i ett område med otäcka historiska kopplingar till 1700-talets häxprocesser. Violet blir snart den fjärde medlemmen i en avancerad studiecirkel ledd av den karismatiske konstläraren Annabel. Även om Annabel påstår att hennes lektioner inte har något med gamla riter och ritualer att göra varnar hon eleverna för ämnet, och talar om det som mer än bara mytologi. Och Violet och hennes vänner börjar tro att de själva besitter magiska krafter. Men när en av gruppens tidigare medlemmar - som har en kuslig likhet med Violet - hittas död på campus efter att ha varit spårlöst försvunnen sedan nio månader tillbaka, börjar Violet undra om hon kan lita på sina vänner, sina lärare eller ens på sig själv.

En av mina favoritfilmer när jag var yngre var The Craft (Den onda cirkeln) från 1996 som i det stora hela har samma grundhistoria som Vredens gudinnor. Men där The Craft är spännande och huvudpersonen är lätt att tycka om, så har jag här väldigt svårt för Violet. Hon har en hemsk bakgrundshistoria – som jag ärligt talat trodde skulle få någon form av övernaturlig förklaring senare i boken – men som huvudperson är hon väldigt blek och intetsägande. Språket är förstås vackert och passar miljön som boken utspelar sig i, men det blir lite för mycket, så pass att jag automatiskt hoppar över en del paragrafer som inte för handlingen vidare utan bara känns som utfyllnad. Boken är väldigt ojämn i övrigt och går från många sega lektioner (om förvånansvärt intressanta ämnen) till våldsamma hämndaktioner och ritualer där motivationen bakom dessa inte känns helt berättigade och trovärdiga. Tyvärr så faller även historien platt mot slutet och den saknade någon form av effektfullt slut (twist eller pay off) så jag blev mest besviken. Det var ingen bok för mig helt enkelt.

Tack Modernista för att jag fick läsa boken!