Blog Archives

Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Ormen i Essex

The Essex Serpent
Titel: The Essex Serpent
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 430
Format: Pocket
ISBN: 9789100171872
Goodreads Betyg: 3.63
London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora.

Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen.

Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.

Det här blev andra boken vi läste i bokcirkeln jag är med i och jag måste haft för höga förväntningar på Ormen i Essex för jag tyckte inte att den var så bra.

Den är skriven med ett melodiöst språk och översättningen till svenska var väldigt bra då jag försökte lyssna på den engelska ljudboken, men den kändes svårare att ta in.

Det jag hade svårt för var först och främst handlingen. Det här kanske blir en spoiler för er som inte läst boken än, men jag förväntade mig faktiskt en riktig orm. Utan att säga mer så känner man sig ganska lurad när det handlar mer om människorna runt ormen än själva ormen i sig. Det händer knappt någonting i hela boken. En blodig scen, lite småäckliga beskrivningar och en konstig scen där en av männen står och onanerar vid vattnet är den enda spänning man bjuds på. Jag hade även förväntat mig en mer målande beskrivning av den Viktorianska tidsperioden och miljöerna i Essex, men blev snuvad även på det.

Sen har vi karaktärerna. Cora är en intressant kvinna, men ack så tråkig att läsa om. Männen och kvinnorna som flockas kring henne är ganska enfaldiga i sina försök att vinna hennes hjärta, hand eller både och. Jag fastnade bara för den underliga lilla pojken Francis och prästen Wills sjuka fru Stella - en på tok för uppoffrande och godhjärtad kvinna - som för mig känns mer övernaturlig än den förhistoriska orm som alla är rädda för i boken. Det finns en extremt religiös och spirituell underton som genomsyrar hela boken och det intresserar mig inte.

För mig var Ormen i Essex en otroligt platt och livlös bok som trots ett vackert språk inte gav mig en tillräckligt tillfredsställande läsupplevelse.

Lazarus

Lazarus (Joona Linna #7)
Titel: Lazarus (Joona Linna #7)
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 543
Format: Inbunden
ISBN: 9789100142698
En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock.

Joona förstår att mönstret som framträder är vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera. Vissa skulle kalla det för ett mirakel om någon återvände från döden – andra skulle kalla det för en mardröm.

Det här är mitt första möte med Joona Linna och Kepler vilket slår mig som ganska underligt, för det här är den typen av thrillers som jag uppskattar mest. Det är rappt, intelligent och istället för att ha en massa utfyllnad så känns miljöbeskrivningarna relevanta och för på så vis berättelsen framåt. Att det är blodigt, rått och oförlåtande gör mig bara än mer sugen på att läsa resterande böcker och de kommande givetvis.

Att skriva en recension utan att spoila något ur Lazarus är svårt, för det jag undrar nu är hur de ska fortsätta efter allt det som händer i boken? För det är fruktansvärt spännande rakt igenom, likt den bästa sortens film där man hela tiden sitter på nålar och alla hänger löst. Många kan nog tycka att det blir lite väl läskigt och tar en paus för att kolla så att ytterdörren är låst, men för en inbiten skräckfantast som mig, så blev det här snarare en mysrysare som höll mig fast tills slutet. På ett par timmar hade jag läst ut de nästan 550 sidorna och ville bara ha mer!

Nu hoppas jag att fler förlag skickar psykologiska thrillers som recex till mig, för även om jag älskar ungdomsromaner, romance och historiskt, så behöver jag även lite mysrys nu på hösten.

Tack till Bonniers Förlag för det fina recensionsexemplaret och inbjudan till eventet på Djurgården.