Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Sanningen om Alice av Rebecca James

Var du glad, innerst inne? Var du glad att du blev av med henne? Din perfekta syster? Gladde du dig i hemlighet åt att hon dog?

Katherines lillasyster Rachel är död. Brutalt mördad. Fylld av sorg och skuld flyttar Katherine till Sydney. Här träffar hon Alice och börjar leva igen. Hon blir lyckligare än på länge. Men snart står det klart att det finns ett skäl till att Alice vill komma nära Katherine, så nära som möjligt. Sanningen om Alice är mer skrämmande än Katherine någonsin kunnat tro.

Att ta sig an den här boken var början på en resa som jag aldrig skulle trott mig våga på. När jag valde att delta i bloggaftonen på Långholmen så fick jag den hemskickad av Alfabeta och den var signerad av författaren vilket gjorde läsupplevelsen en aningen mer personlig.

Själva handlingen i Sanningen om Alice tyckte jag redan från början var deprimerande. Allt från det första kapitlet, som är lite av en epilog till huvudberättelsen, till när man får veta vad som hände med Katherines syster och när hon först möter Alice, allt är genomsyrat av en överhängande mörker som jag störde mig på i början. Men när jag väl börjat komma in i boken – som var riktigt lättläst och skriven på ett sätt som får varje slut på ett kapitel att kännas som en cliffhanger inför nästa, så lyfte mörkret något.

Jag är inte riktigt förtjust i när det hoppar mellan olika tidpunkter i huvudpersonens liv utan tydliga markeringar för när detta sker då det är lätt att bli förvirrad och det är inte riktigt lika spännande när man har en aning om vad som kommer ske i slutet. Men det för ändå historien framåt på ett bra sätt och man blir sugen på att läsa mer och mer, det går inte att lägga ner boken förrän man fått veta allt.

Det finns en sak som jag tyckte var onödigt i skrivandet och det är när James byter från “Jag” och “Vi”-form till “Du”- och “Ni”-form. Som för att distansera karaktärerna eller få oss läsare att känna oss mer delaktiga. Det kändes bara konstigt och jag gillar inte när det bryter av på det viset.

Så trots att jag tycker att boken var väldigt förutsägbar och har sina brister så tycker jag om den. Den hade det där lilla extra som jag gillar med ungdomsböcker och spännande är den verkligen. Intressant skriven och en streckläsarbok som jag rekommenderar till både unga och vuxna.

Recensionsex från Alfabeta.

2 comments

Svara

Hej Lotta!

Tråkigt att du är sjuk! Har inte hunnit läsa nåt av boken än. Vill läsa ut den jag håller på med först. =)

Jag kan inte gå på torsdag för att jag jobbar då, men om du går hoppas jag att det blir lika trevligt som på förra träffen och att du får mycket bra grejer. 😉

Krya på dig!
kram

Svara

Vad trevlig att du skrev några rader hos mig så att jag fick se din blogg o
läsa vad du tycker om “Sanningen om Alice” för det är kul att få läsa vad en
yngre tycker om boken för på träffen kändes det som att det bara var vi äldre som pratade om hur bra vi tycker att den är fast den är till för “ungavuxna” o då vill man ju gärna höra om den tänkta målgruppen håller med o inte tycker den är för rörig. Men du verkar tycka som oss gamlingar…

Men nu e ja ju så nyfiken på vem du e på bilderna? Jag är hon i rött vid bordet hos Boktokig o Enbokcirkelföralla om du känner dem, men jag syns på en av Skugges bilder.

Jag har kikat lite i din blogg o det är kul att se att du har kommenterat några av den här familjens Hi! o Hu! böcker som tex 19 årige mellansonen var också ett Artemis Fowl fantast i tidigare år sen så var Den stängda boken makens favobok under ett tag men jag kom bara några sidor innan jag tröttnade o gav upp men Påven Johanna är en av min absoluta favosar eftersom den här historiskt sann att det har varit en kvinnlig påven men man har raderat henne ur historieböckerna eftersom det inte får finnas en kvinnlig påve o än i dag måste den nye påven bevisa att han har “rätt utrustning” (det stod väl om det i din bok också, om den speciella stolen som de ska sitta på när man kollar efter “beviset”…) Jag gjorde missen o gav min bok till min katolska granne o hon o hennes tre söner läste den o de var nästa berädda att konvertera efter de läst den för de gillade inte hur man behandlade henne i kyrkans namn….

Kramis ifrån Pockethexan själv som är glad att få din bloggadress för det var ju en miss attt vi inte fick varandras efteråt men du har några på en lista o du får gärna lägga till mig där o så kanske vi ses på fler event, ska du gå imorgon tisd. tex.?

PS jag lägger till mig som följare så kan vi byta fler boktankar o ideer, om du har lust

Svara

E-postadressen publiceras inte. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.