Gamla bokrecensioner | Gamla filmrecensioner | Bokbesatt.seAntal sidor: 292
Utgivningsår: 2009 (1847)
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1301-767-9
Datum: 09/06/15
Betyg:
Agnes Grey
Anne Brontë

Agnes Grey handlar om en ung kvinna som, precis som författaren själv gjorde, ger sig av för att jobba som guvernant. I hennes första familj försöker hon förgäves komma till rätta med de bortskämda barnen, medan herrn i huset ständigt anmärker på hennes arbete. Efter ett år får hon sparken. I nästa familj utsätts hon för svårigheter av helt annat slag. Hon blir förälskad i pastorsadjunkten, och dottern i familjen, som redan är förlovad, bestämmer sig för att intrigera. Men hennes planer går inte som hon tänkt sig.

Boken är ganska lättläst, men jag gillade inte översättningen som var överdrivet konstlad. I första halvan av boken är ganska händelselös, men mot slutet tar det sig rejält. Det är en realistisk skildring av hur det kunde vara att arbeta som guvernant på 1800-talet - baserad på Annes egna erfareheter och den allvarsamma stilen är kanske inte så underhållande fast det romatiska slutet gick hem hos mig.


Antal sidor: 193
Utgivningsår: 2003
Förlag: Bazar Förlag
ISBN: 978-91-7028-001-6
Datum: 10/06/29
Betyg:
Alkemisten
Paulo Coelho

"Alkemisten" är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

En mysig bok som för tankarna till Tusen och en natt-historierna. Jag hade nog tyckt ännu bättre om boken om den inte varit så religiös och tvetydig. Håller med dem som tycker att den är överskattad, men ändå så kan jag inte hjälpa att tycka om den. Kort och bra historia om att lyssna till sitt hjärta.


Antal sidor: 232
Utgivningsår: 2002
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-40069-X
Datum: 02/11/15
Betyg:
All American Girl
Meg Cabot

Samantha Madison is a sophmore at John Adams Prepatory School in Washington DC. She lives with her ever so popular cheerleading big sister, Lucy, her certified genius little sister, Rebecca, her mom and dad (who are mostly never around), and her housekeeper, Theresa. When Sam gets caught selling celebrity drawings at school, she earns a one-way ticket to Susan Boones Art Studio for drawing lessons. There she meets this really cute guy named David (not as cute as Jack, Lucys boyfriend. Sam secretly is in love with him). When Susan Boone criticized her for not drawing what she saw, she never wanted to go back. The next week, Sam didnt go to her art lesson, she hung out in the CD store downstairs instead. Then, when it was time for Theresa to pick her up, Sam waited by the curb like nothing was wrong. But before Theresa could get there, Sam saved the president from being assassinated and broke her wrist at the same time. From then on, she, Samantha Madison, was an international heroine.

Jättebra bok, rolig och spännande om en helt vanlig amerikansk tjej som räddar livet på presidenten.


Antal sidor: 214
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43491-8
Datum: 05/10/18
Betyg:
All American Girl: Ready or Not
Meg Cabot

Just because everyone already thinks I have Done isn't a good enough reason to Do It. I mean, it's still this incredibly huge step. Who needs the aggravation? Everyone thinks Sam Madison - who last year saved the President's life - is ready. Her art teacher thinks she's ready to draw naked people. The President thinks she's ready to introduce his most controversial bill live on MTV. And, scariest of all Sam's boyfriend, David - the President's son - seems to think they're ready to do it! The only person who isn't sure she's ready is Sam herself. But somehow she's going to have to give everyone - and especially David - an answer, Ready or not.

Väldigt bra uppföljare, Jätterolig och lätt att läsa, men har man inte sett filmer som Hellboy och inte har en aning om vem Mr Burns är, så fattar man nog inte så himla mycket av det roliga.


Antal sidor: 447
Utgivningsår: 2007
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-430-6
Datum: 07/07/21
Betyg:
Allt kan hända - 14 mörka berättelser
Stephen King

Stephen Kings första novellsamling på över tio år innehåller bland annat en vinnare av det prestigefyllda O. Henry Award, två andra prisbelönta noveller och fyra som publicerats i "The New Yorker". I "En åktur i kulan" liftar Alan Parker hem för att hinna träffa sin döende mor en sista gång, men hamnar längre bort än han någonsin tänkt sig. Ett smågrälande pars lunch blir plötsligt väldigt blodig i "Lunch på café Gotham" när hovmästaren börjar uppföra sig minst sagt underligt. Novellen "1408" handlar om en framgångsrik författare vars specialitet är "Tio nätter på tio hemsökta kyrkogårdar" och "Tio nätter i tio hemsökta hus", och även om rum nr 1408 inte dödar honom, så kommer han aldrig någonsin att skriva om spöken igen. Vare sig han skriver om möten med de döda, de nästan döda, eller om världsliga skräckscenarion som loppmarknader och att sluta röka, är Stephen King i toppform i dessa fjorton mörka skrönor samlade i Allt kan hända. Intensiva, kusliga, och fängslande ger de prov på den oerhört rika fantasin hos kanske den störste berättaren i vår tid.

Jag älskar verkligen Stephen Kings novellsamlingar. Jag har hittils aldrig klarat mig igenom en av hans böcker, men jag blev väldigt intresserad att läsa Det Mörka Tornet böckerna efter novellen Elurias Små Systrar så jag har skaffat bok 1 på CD. Jag har nog inte någon favorit bland novellerna i den här samlingen, men Obduktionsrum fyra, Elurias små systrar och I dödsrummet är nog de jag tycker bäst om. De jag tyckte sämst om var Mannen i den svarta kostymen och Den där känslan som man bara kan säga vad den heter på franska som både var intetsägande och sega.


Antal sidor: 19 CD
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 91-7953-259
Datum: 05/12/24
Betyg:
Änglar och Demoner
Dan Brown

Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol - ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan. De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta. Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med den säreget vackra och intelligenta Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar. Spåret leder dem ned till förseglade kryptor, in i livsfarliga katakomber och övergivna katedraler. Förhoppningsvis ända fram till den hemlighållna plats som bär på Vatikanens kvarvarande möjlighet till överlevnad.

Jag brukar inte vara särskilt intresserad av Science-Fiction, religösa historier och konst, men den här var väldigt spännande. Det är verkligen likt tv-serien 24 med tanke på att det mesta av boken utspelar sig på en halv dag. Eftersom det här är Browns första bok så är det alltså Da Vinci-koden som är "kopian" - dom är alldeles för lika. Det är bara konstig att han inte kallade den här boken "Bernini-koden" eller "Elementärt Vatikanen" hehe. Jag lyssnade klart på CD-boken på julafton och började direkt på min tredje Dan Brown-bok 'I cirkelns mitt'.


Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2001
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 978-91-7711-781-0
Datum: 03/04/03
Betyg:
Artemis Fowl
Eoin Colfer

Den tolvårige Artemis Fowl är det fyndigast och mest kriminella snillet i världshistorien. Men inte ens Artemis inser vad han utmanar när han kidnappar en vätte, löjtnant Holly Short från PYSS (Polisiära Yt Spanings Styrkan) De vättar som Artemis har att göra med är inte som de vi är vana vid från godnattsagorna - nej, dess vättar är beväpnade och livsfarliga. Och när Artemis tror att han vet precis var han har dem, slutar de plötsligt spela enligt reglerna...

Fantastisk bok. Sögs in direkt i historien om den onaturligt smarta pojken som ger sig in i den "undre världen". Karaktärerna är även de fantastiska och jag streckläste boken på någon dag. Rekommenderas till alla, även till oss lite äldre läsare.


Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2002
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 978-91-7711-267-9
Datum: 03/05/03
Betyg:
Artemis Fowl 2: Det kalla kriget
Eoin Colfer

rån säkra källor inom PYSS (PolisiäraYtSpaningsStyrkan) har vi fått veta att Artemis Fowl är tillbaka, lika kriminell och genialisk som aldrig förr. Vi vill inte avslöja för mycket, men vår källa indikerar att Artemis och vättarna samarbetar den här gången! Det är dock helt klart att flera kända namn återfinns i det nya äventyret. Holly, Butler, Foaly och många fler dyker upp på jorden igen under hösten och Mulch Diggum får rycka in och göra skitjobbet som vanligt! Utdrag ur PYSS arkiv - Artemis Fowl-akten - Konfidentiellt: Någon har försett svartalferna med mänskliga kraftresurser av det mest förbjudna slaget. Löjtnant Holly Short är övertygad om att den ansvarige är den trettonårige Artemis Fowl. Men är det han? Misstankar om en förrädare inom PYSS har väckts! Artemis Fowls far hålls som gisslan av ryska maffian och Artemis kämpar för att rädda honom. Den här gången räcker det nog inte med en lysande plan. Den här gången behöver Artemis hjälp -magisk hjälp! Utredning under namnet Det kalla kriget påbörjad.

Inte lika bra som den första men det saknas något. Jag gillar relationen mellan Holly och Artemis. Ser gärna mindre maffiatyper i kommande böcker dock...


Antal sidor: 294
Utgivningsår: 2003
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 978-91-7715-230-9
Datum: 03/05/23
Betyg:
Artemis Fowl 3: Evighetskoden
Eoin Colfer

Tredje gången gillt för Artemis Fowl: Nu, vätte, gäller det att tänka. Den alltid lika snillrike Artemis Fowl har lyckats konstruera en superdator med hjälp av teknologi stulen från vättarna. I fel händer skulle den kunna bli ödesdiger för såväl människor som vättar. Det finns emellertid ingen anledning till oro, för Artemis har en lysande plan: Han ska inte använda datorn, utan bara visa den för Jon Spiro, en hänsynslös affärsman med maffiaanknytningar. Artemis plan är perfekt och till sin hjälp har han ju den osårbare livvakten Butler. Vad skulle då kunna gå fel …?

Jag älskar verkligen sättet Colfer skriver de här böckerna på. Allt känns så smart och detaljrikt. Väntar med spänning på nästa bok!


Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2005
Förlag: Damm
ISBN: 91-7130-207-7
Datum: 05/11/06
Betyg:
Artemis Fowl 4: Slipad Opal
Eoin Colfer

När du behöver be ett kriminellt geni om hjälp är du verkligen illa ute ... Vättarna har raderat minnet av underjorden från den människa de fruktar mest - det kriminella geniet Artemis. Men nu behöver de hans hjälp, och det fort … Den ondskefulla älvan Opal Koboi planerar att förgöra jorden. För att sätta stopp för hennes planer måste Holly rentvås från mordmisstankar, en dvärg med kleptomani fritas från fängelset och en intelligent kentaur övertygas om att han inte vet allt. Om bara Artemis kunde komma ihåg varför alla dessa märkliga varelser är beroende av hans hjälp …

Jag gillar Artemis Fowl böckerna, så den här var som vanligt ganska bra. Samma gamla figurer och intressanta prylar. Även om själva storyn var rätt lam så funkade det för en hel bok och jag väntar bara på ännu en uppföljare.


Antal sidor: 344
Utgivningsår: 2006
Förlag: Damm
ISBN: 978-91-7130-824-5
Datum: 07/05/03
Betyg:
Artemis Fowl 5: De Försvunna Demonerna
Eoin Colfer

För tiotusen år sedan utkämpades en strid mellan människorna och folket. När folket insåg att de skulle förlora flyttade de hela sin civilisation under jord och gömde sig. Alla utom demonerna. Demonerna tänkte flytta utanför tiden tills de var redo att besegra människorna för gott. Men förtrollningen slog fel och nu försvagas den snabbt. Demoner materialiseras på jorden allt oftare och inte ens vättarnas vetenskapsmän kan förutse när det ska ske. Endast en urgammal tidsförtrollning skiljer demonerna från människorna och Artemis måste hindra den från att brytas. Misslyckas han kommer demonerna att försöka göra det de lever för utrota människorna. Det kan bara finnas en vinnare och den här gången är det inte säkert att det är Artemis Fowl ...

Samma gamla älskvärda karaktärer och underhållande humor. Det går väldigt fort fram och vissa bitar kunde säkert varit lite längre, men ibland känns det bara som om man vill bläddra fram ett par sidor och slippa de tråkiga beskrivningarna och få läsa de underbara dialogerna.


Antal sidor: 128
Utgivningsår: 2008
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-439-3
Datum: 08/09/09
Betyg:
Artemis Fowl: Serieberättelsen
Eoin Colfer

Aretmis Fowl blev en världssuccé när den släpptes. Nu släpps den som en färgsprakande och actionfylld grafix som kommer att fängsla både gamla och nya läsare. 12-årige Artemis Fowl är ett kriminellt snille och hjärnan bakom flera av de mest lömska och tekniskt avancerade brott detta årtusende. Vad är han ute efter den här gången? Guld så klart. Och inte vilket guld som helst utan vättguld. Problemet är bara att detta inte är vilka vättar som helst... Artemis planerar att ta en älva som gisslan och begära lösensumma och på så vis återställa familjens förmögenhet. Men han upptäcker snart att det finns en värld under ytan där vättarna är beväpnade och farliga. Artemis tror dock att han vet var han har dem men då slutar de plötsligt att spela efter reglerna...

Fint tecknad, men den har inte alls samma känsla som boken. Hade hellre sett en filmatisering än en sån här tecknad serie.


Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2006
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100111878
Datum: 10/04/15
Betyg:
Askungens syster
Joanna Rubin Dranger

När jag var sju år läste jag Disneys Askungen. Berättelsen oroade mig eftersom jag inte alls identifierade mig med den söta, goda Askungen. Istället hörde jag ekon av mig själv i de modersbundna, avundsjuka, egoistiska, stornästa och storfotade styvsystrarna. Det som var allra mest förvirrande var att jag på en sjuårings känslomässigt genomkloka, men samtidigt helt oformulerade vis, förstod att jag kände med helt fel person. Något hade gått snett och det slog mig aldrig att det kunde vara sagan det var fel på. Eftersom bilden av Askungen är avgörande för hur vi definierar vackert och fult, bra och dåligt, gott och ont, värdigt och ovärdigt, har jag nu dammat av den gamla berättelsen och skapat min egen version av vem Askungen och hennes elaka styvsyster är. Om min Askunge och hennes syster börjar kräva en plats i vår gemensamma inre bildbank, då har jag lyckats.

Underbar liten bok. Så träffsäkert, underhållande och tragiskt. Det här var en mycket bättre Askungen än originalet, man blir glad av att läsa historien - speciellt då hon är så lätt att identifiera sig med. Det enda jag blev besviken över var att den var så kort - originalboken blev uppdelad i två pocketböcker och andra delen heter Lyckostpulvret och andra sedelärande berättelser.


Antal sidor: 198
Utgivningsår: 2011
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-6420-347-2
Datum: 11/09/19
Betyg:
Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött
Alex Schulman

"Jag ska berätta om en lång rad på varandra följande händelser, några lyckliga, andra olyckliga, som kastade om min tillvaro på alla plan. Det är rättvist att säga att jag blev en ny människa. Det här är inte en historia från min barndom - det här är en historia från nuet. Den tar sin början den första augusti 2008 och den tar slut den första augusti 2009. Det här är historien som förändrade mitt liv." En sommardag i juli 2008 separerar Alex Schulman från kvinnan han levt med i sex år. Med en resväska i vardera hand lämnar han förvirrad deras gemensamma lägenhet och beger sig ut på Stockholms gator. Han inser att han står inför en ny tillvaro, framför en ny sorts resa - han ser inte alls fram emot den. På dagen ett år efter separationen föds hans dotter Charlie på BB i Visby. Det här är den brokiga, underbara historien om allt som hände däremellan.

Jag valde medvetet att hoppa över att läsa Schulles första bok då jag visste vad den skulle handla om och jag klarar inte av att läsa sorgliga verklighetsbaserade böcker. Schulle har för övrigt blivit mitt smeknamn på Alex då jag har sett praktiskt taget allt han varit med i och fortfarande kollar på honom varje vecka - var till och med publik för Veckans kanin och sorgligt nog tillhör jag en av de personer som har varit på plats när han signerat böcker men inte vågat gå fram... Jag blir så lätt deprimerad av minsta lilla då jag är lite av en empat och verkligen sätter in mig i andras situationer. Det var inte lika lätt med den här boken. Kan vara på grund av att jag aldrig varit kär, aldrig känt mer än vänskap (eller haft perversa tankar/känslor) för de jag umgåtts med. Hoppsan, vilken personlig recension det här blev då :) Jag gillar sättet Alex skriver på, det är lätt att läsa och smälta. Det fanns dock vissa bitar som jag tyckte var lite överdrivna, skrivmässigt. Och då jag läst både blogg och krönikor av Alex så var inte allt nytt. Hade gärna läst om mer privata saker (jag är snuskig, nyfiken och stolt!) Åverlag så tyckte jag om boken. Ser inget fel med att slänga in minnesvärda händelser och berättelser som egentligen inte har med saken att göra - eller det har det kanske på ett sätt fast inget man tänker mycket på. Den var skön att läsa och det är framförallt det som en bok ska vara. Frågan är bara om Amanda kan leva upp till allt detta. Det måste i alla fall vara bland det mest romantiska man kan göra, att skriva en bok om och till de man älskar.


Antal sidor: 279
Utgivningsår: 2006
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43541-8
Datum: 06/08/09
Betyg:
Avalon High
Meg Cabot

Ellie's new school, is pretty much what she'd expected. When Will says he thinks he's met her before, things start getting a little weird. A feeling that grows as she discovers the strange bonds that entwine Will, Lance, Jen, Marco - and her. As darkness turns to danger, can she stop the horrific chain of events that is about to engulf them...

Hela boken är ganska förutsägbar fast väldigt bra och trots allt någorlunda spännande. Ellies reinkarnation var lite överraskande.


Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2006
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 978-0-330-41889-8
Datum: 07/03/31
Betyg:
Babbeldrottningen
Meg Cabot

Lizzie Nichols, vars stora problem i livet är att hon aldrig kan hålla tyst! Hon har en osviklig förmåga att säga fel saker vid fel tidpunkt. Denna gång lyckas hon skrämma bort sin nye pojkvän som hon besöker i London. Resultatet blir att hon är fast i den engelska huvudstaden utan kille, utan bostad och utan pengar...

Vad kan jag göra annat än att säga att jag älskade den?! Meg har gjort det igen helt enkelt. Rolig huvudkaraktär som vill ta tillbaka det "blow-job" hon gett killen som inte bara ljög för henne, han vill ha hennes pengar också - för att betala sina spelskulder. Sexet i boken var lite pinsamt, men det passar karaktärerna och boken perfekt.


Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2009
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 978-0-330-45575-6
Datum: 10/02/04
Betyg:
Babbeldrottningen 3
Meg Cabot

Things are looking up for Lizzie Nichols. She loves her career, and the love of her life, Jean-Luc, has proposed. Life's become a dizzying whirl of wedding gown fittings as Lizzie prepares for her dream wedding in the south of France. But the dream soon becomes a nightmare as the best man announces his lack of support for the couple.

Ett otroligt bra slut på den här bokserien. Äntligen kommer Lizzie till sina sinnes fulla bruk (det tog sin tid...) och får upp ögonen för den hon borde ha ägnat sig åt från början. Luke är verkligen ingen trevlig kille, för mycket yta och för lite innehåll. Handlingen i boken var bra, men jag tycker att det var för lite dialoger mellan karaktärerna - det som Meg Cabot är bäst på. Hon skriver så otroligt roligt. Jag är fortfarande inte ett fan av bröllop, men det var bättre fakta i den här boken. Det är så här bra chic-lit ska se ut.


Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2007
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 978-0-330-45585-5
Datum: 09/01/20
Betyg:
Babbeldrottningen i New York
Meg Cabot

Lizzie Nichols har ett stort problem i livet: hon kan aldrig hålla tyst! Hon har en osviklig förmåga att säga fel saker vid fel tidpunkt. Nu är hon i New York, lika bubblande charmig och optimistisk som alltid: det gäller bara att hitta ett jobb och en bostad så blir allt toppen! Men hon måste kämpa sig igenom den ena förnedrande situationen efter den andra och får slutligen jobb som receptionist på en advokatbyrå. Inte precis hennes drömjobb (som är att öppna en vintagebutik för bröllopsklänningar) men det betalar i alla fall räkningarna. Fast hennes råd till blivande brudar att inte skriva på äktenskapsförorden underlättar inte precis hennes karriär. Kan hon aldrig lära sig att hålla munnen stängd!

En riktigt bra fortsättning som var precis lika rolig och knäpp som den första. Jag är inte särskilt intresserad av bröllop så alla tips man får mellan kapitlen känns inte så spännande, men vissa av dem var ganska roliga. Jag har inte förstått mig på karaktären Luke än, men de andra var skönt förutsägbara och Queen of Babble in the Big City är en riktig feelgood bok.


Antal sidor: 355
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bazar Förlag
ISBN: 978-91-7028-117-4
Datum: 09/02/07
Betyg:
Belle de Jour: En eskortflickas öden och äventyr
Belle De Jour

Hon närmar sig de trettio, bor i London, har pojkvän, vänner och familj och en akademisk examen av något slag. Och hon försörjer sig på att ha sex mot betalning. Belle de Jours karriär som eskortflicka börjar när hon träffar ett förmöget, äldre par och har spännande sexlekar med dem. Hon inser att det går att tjäna mycket pengar på att sälja sex. I samma veva startar hon sin numera världsberömda blogg som nu har blivit bok. Här träder hon fram i helfigur och berättar historien om sitt liv som lyxprostituerad. Hon beskriver detaljrikt och uppriktigt sina något annorlunda arbetsdagar och mötena med kunderna. Samtidigt får vi lära känna Belle utanför yrket: en ganska vanlig 25-åring som funderar över livet och drömmer om framtiden.

Skön och lätt komisk bok skriven i dagboks(blogg)form. Hade dock förväntat mig lite mer överraskningar och udda historier efter att ha sett tv-serien som bygger på boken och bloggen. Blev lätt besviken och trots att boken var både lättläst och underhållande så vart jag inte överförtjust. Bloggen hittar ni här: belledejour-uk.blogspot.com


Antal sidor: 360
Utgivningsår: 2005
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7001-330-6
Datum: 06/07/12
Betyg:
Blod och död
Jens Ganman

Rent hypotetiskt: Vad skulle hända om man placerade USA:s tio farligaste seriemördare på en öde söderhavsö och delade ut obegränsat med vapen och droger? Och bara gav dem läsk och godis att leva på? Och dränkte dem i öronbedövande popmusik dygnet runt? Och blodiga skräckfilmer från gigantiska teveskärmar? Nu kan ni sluta undra, för i och med den nya dokusåpan Blod och Död kommer världen att få svaret. Även om det inte är det svar produktionsbolaget - med den excentriske och ständigt helikopterburne mr Love i spetsen - bespetsat sig på. För vad är det som säger att inte seriemördare kan hålla sams? Inte minst när de leds av den charmerande dr Butterworth som trots sina fjorton bestialiska mord på Harvarduniversitetets institution för internationella könsstudier är fast besluten att visa världen att man kan bättra sig och bli en bättre människa. Oavsett bakgrund. Det spelar ingen roll om man är världens kortaste, världens längsta eller världens överviktigaste seriemördare. Eller världens enda seriemördande siamesiska trilling, eller en exakt kopia av Tom Cruise, eller en modern version av elefantmannen ... Alla har rätt till en andra chans! Och det får de. På den idylliska söderhavsön Vanua Nui, som under några intensiva höstmånader blir arena för världshistoriens hittills märkligaste teveexperiment, sker en rad obeskrivliga incidenter. Både komiska och tragiska. Via öns bikthydda - och en bredbandsansluten laptop - kommenterar dr Butterworth det kaotiska händelseförloppet. Och genom sin gedigna akademiska bakgrund och sina groteska kunskaper i litteratur och populärkultur är denna korsning av Naomi Klein och Hannibal Lecter en ständig tumme i ögat på produktionsbolaget. Som i god dokusåpatradition gör allt för att förvränga sanningen. Och naturligtvis finns det både en officiell och en inofficiell version även av Blod och Död. Allt är inte vad det verkar vara vid första påseendet ...

Först och främst måste jag berömma 'facit' i slutet av boken, som var både intressant och i viss mån komiskt. Boken i övrigt var kanske inte precis vad jag väntat mig - eller hoppats på. Det var på tok för lite 'blod och död' för att den skulle kunna leva upp till sin titel. Vissa deltagares död blev inte ens uppmärksammade. Jag ville precis som Mr. Love ha mer av det goda så att säga. Sen var det alldeles för mycket av dr Butterworths urtrista vardags filosofi och tankar om allt på ön - somnade nästan när jag skulle läsa de bitarna. Ņ andra sidan kunde hans ironiska beskrivning av vissa saker vara väldigt underhållande. Kanske skulle boken varit mycket mer instressant om Ganman hade skrivit boken ur en annan deltagares perspektiv - eller nätdagbok då. Själv skulle jag aldrig kunnat komma på den sjuka handlingen, min fantasi är inte så livlig. Men jag gillar inte böcker som aldrig avslöja ALLT i slutet (vem gillar deckare där man aldrig får reda på vem mördaren var?) så det blir bara en 3:a för den här. Vad fan hände med Goober, Deck, Dylan, Alyssa och Dwayne? På vilket sätt dog dom? Dåliga slut sabbar de flesta böcker helt.


Antal sidor: 586
Utgivningsår: 2009
Förlag: B. Wahlstöms
ISBN: 978-91-3215-411-9
Datum: 10/02/22
Betyg:
Boktjuven
Markus Zusak

När döden berättar en historia, måste du lyssna Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid son lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna. Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Det är verkligen en bra bok när det enda negativa jag kan säga om den är att jag blev riktigt besviken när den tog slut. Väldigt lättläst och gripande, men inte alltför sorglig. Jag gillar sättet den är skriven på, illustrationerna och personerna i boken är lätta att ta till sig. Jag brukar inte tycka om böcker som utspelar sig under andra världskriget, men den här är ett undantag. Rekommenderas varmt!


Antal sidor: 176
Utgivningsår: 2008
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-829-2
Datum: 08/04/11
Betyg:
Bortom Spiderwick 1: Najadens sång
Holly & Tony Black DiTerlizzi

Äntligen återvänder Spiderwicks skapare Black och DiTerlizzi till jättarnas, paddtrollens och najadernas magiska värld i Spiderwick-spin-offen Bortom Spiderwick. Den här gången väntar ett diaboliskt äventyr under Floridas stekande sol där Nick Vargas och hans hopplöst töntiga plastsyster Laurie tvingas vända sig till Arthur Spiderwicks fälthandbok för att rädda sjöns najader från att utrotas av eldsprutande jättar.

Jag tycker nästan att den här boken var bättre än de fem första i Spiderwick-serien. Trots att det fortfarande är en kille i huvudrollen så får hans plastsyster Laurie mer plats än Mallory fick. Det är enklare att identifiera sig med Nick och det är kul att man får träffa på Grace-barnen igen, men jag gillar inte när författare försöker få deras fiktiva böcker att gå hem som verkliga hos barn. Att ha med sig själva i boken är inte särskilt smart om ni frågar mig.


Antal sidor: 162
Utgivningsår: 2009
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2967-013-4
Datum: 10/03/22
Betyg:
Bortom Spiderwick 2: Ett jätteproblem
Holly & Tony Black DiTerlizzi

Spänningen skruvas åt när ett gäng yrvakna jättar håller på att ödelägga hela Florida - och Nick och Laurie är de enda som kan stoppa dem.

Den var svårare att ta till sig och jag läste inte ut den lika fort som de enda. Som bok 2 av 3 så känns den tråkigt nog enbart som en transportsträcka till den sista boken. Bilderna är fina som vanligt och den är extremt lättläst.


Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2967-088-2
Datum: 10/05/18
Betyg:
Bortom Spiderwick 3: Ormkungen
Holly & Tony Black DiTerlizzi

Holly Black och Tony DiTerlizzi närmar sig sagans slut. I succéserierna Spiderwick och Bortom Spiderwick har de lyckats kombinera magiska varelser som paddtroll, najader och jättar med verklig magi - konststycket att få läsovana och läsovilliga barn att fullkomligt sluka böcker! Med spännande handling, fantasieggande illustrationer, korta kapitel och många cliffhangers har Black och DiTerlizzi trollbundit barn och vuxna världen över. Och naturligtvis håller Black och DiTerlizzi stilen även i Härskardraken, där Nick och Laurie står inför sin sista utmaning. Nog för att najaderna och jättarna från Najadens sång och Ett jätteproblem var problematiska - men de var ingenting i jämförelse med hydran som nu hotar att förgöra hela Florida!

Det började bra, men slutet kändes inte alls tillfredsställande. Men så var det med första serien också. Man får inte ta del av allt, mycket lämnas öppet och det är meningen att man ska hitta på fortsättningen, eller skriva en egen historia själv. Sånt är inte kul och funkar inte om man inte är sugen på att skriva någon annans historia. Nej, Bortom Spiderwick är en okej barnserie, bra skriven med många trevliga monster och karaktärer, men bara okej.


Antal sidor: 282
Utgivningsår: 2004
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-41887-4
Datum: 06/05/13
Betyg:
Boy Meets Girl
Meg Cabot

Kate, an earnest young human resources representative at the New York Journal, must handle a dreadful case. Her evil boss, Amy, is forcing her to fire the beloved Ida Lopez, whose desserts are famous in the senior staff room, just because Ida refused a second dessert to the detestable Stuart Hertzog, Amy's beau and the paper's lawyer. When Ida Lopez sues the paper for wrongful termination, the case goes to Mitchell, Stuart's handsome, unconventional brother. Kate is charmed by Mitch, despite the fact that she is sure he is just like his brother. He is certainly nothing like her ex-boyfriend, Dale, who is still trying to get her back though he still doesn't want to get married. Despite the forces standing in their way, Mitch and Kate are falling for each other until Mitch tries to catch Amy in a lie during a deposition, which has disastrous consequences for Kate.

En fristående andra del i samma bokserie som The Guy Next Door som handlar om personerna på och kring The New York Journal. Kate MacKenzie hamnar mitt i smeten när hon tvingas säga upp Ida Lopez, vars bakverk alla gillar, utom Stuart Hertzog som nu fått Ida sparkad. När Kate möter Idas advokat Mitch så kan det inte bli värre, han är både Stuarts brorsa och en riktig pudding! Den här boken är precis lika bra och rolig som den förra och flera av de gamla karaktärerna syns här i. Mindre e-mails och fler lappar, telefonsvararmeddelanden och dagboksanteckningar gör den till och med bättre.


Antal sidor: 640
Utgivningsår: 2008
Förlag: Little Brown Book
ISBN: 978-1-905-65429-1
Datum: 08/08/18
Betyg:
Breaking Dawn
Stephenie Meyer

Bella slits mellan sin intensiva passion för Edward och en djup vänskap med Jacob. Ņret som gått har varit minst sagt omtumlande och fullt av längtan, saknad och förtvivlan. Valet att ansluta till en mörk och förförisk värld av odödlighet eller att fortsätta ett mänskligt liv har blivit den tunna tråd som vampyrernas och varulvarnas öde hänger på. Bellas val sätter igång en kedja av händelser som kommer att få oanade och förödande konsekvenser för alla inblandade.

Äntligen får man se Bella i sin rätta natur. Och man får även läsa en del av boken ur Jacobs perspektiv vilket känns både lite olustigt och bra då man som "Team-Jacob"-medlem får ett bra avslut. Finns säkert en del att klaga på, men det bortser jag från - det här är en riktigt bra bok med ett helt okej slut. Utan av avslöja för mycket för de som inte läst boken ännu så är "de nya karaktärerna" både intressanta och oväntade.


Antal sidor: 168
Utgivningsår: 2010
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-921-3
Datum: 10/06/15
Betyg:
Bree Tanners andra liv
Stephenie Meyer

Bree Tanners kan knappt minnas ett liv utan otäckt känsliga sinnen, övermänskliga reflexer och oövervinnelig styrka. Ett liv utan en obönhörlig törst efter blod... ett liv innan hon blev en vampyr. Allt Bree känner till är livet ed de andra nyfödda. En hård och osäker tillvaro där vrje ögonblick kan vara ditt sista. Men så öter hon Diego, en annan nyfödd som är lika nyfiken som Bree på deras mystiska skapare. Vem är hon och varför har hon egentligen skapat dem? I en ny spännande bok fylld av fara, mysterium och romantik berättas den ödesdigra berättelsen om den nyfödda armén, från det att de förbereder sig för att anfalla Bella Swan och familjen Cullen ända till det förödande slutet.

Jag gillar det här med att läsa böcker skriva ur en annan karaktärs synvinkel i en bokserie, ska bli kul att se hur det går med den ur Edwards... Det är egentligen inte så kul att få reda på mer om Bree och de hon kallar vänner, för vem vill börja tycka om en karaktär som man vet ska dö?! Sorgligt och mörkt som natten men en väldigt trevlig bok att läsa. Jag gillade dock inte att det inte fanns några kapitel eller avdelning av texten och att boken var så pass kort - trots att den var tänkt som novell så kunde Meyer slängt in lite mer än så här. Min favorit var dock inte Bree - även om hon var extremt lätt att identifiera sig med, nej det var snarare "Freaky" Fred, som jag fastnade för. En vampyr som har den särskilda gåvan att tillintetgöra sina fiender genom att göra dem kräkfärdiga om de kommer för nära honom. Hoppas att Meyer skriver fler böcker eller noveller om sidokaraktärer från Twilight-serien.


Antal sidor: 223
Utgivningsår: 2009
Förlag: En bok för alla
ISBN: 978-91-7221-568-9
Datum: 10/08/18
Betyg:
Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road
Helene Hanff

1949 skriver Helene Hanff sin första beställning till antikvariatet på 84, Charing Cross Road i London. Det är början till en livslång vänskap med dem som arbetar där. Boken är en kärleksförklaring till böcker och bokhandel som också blivit film. Den här volymen innehåller också uppföljaren Hertiginnan av Bloomsbury Street som handlar om Hanffs besök i England först då bokhandeln lagts ner och hennes främste kontakt där, Frank Doel, avlidit.

Den här boken skulle påminna om Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap men jag blev ganska besviken. Första halvan, som är just breven, älskade jag förvisso. Så den delen får en 4:a i betyg. Men andra halvan; Hertiginnan av Bloomsbury Street, var riktigt tråkig och en pina att ta sig igenom. Visst hade den sina stunder, men sättet som Hanff skriver på passar bättre i korta brev än i långa dagboksinlägg. Jag blir i alla fall inte särskilt sugen på att besöka London efter hennes beskrivningar. Som tur är tror jag att det är lite roligare där nu än för 40 år sedan.


Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2001
Förlag: Picador
ISBN: 0-330-37525-3
Datum: 05/12/29
Betyg:
Bridget Jones's Diary
Helen Fielding

Bridget Jones's Diary is the devastatingly self-aware, laugh-out-loud account of a year in the life of a thirty-something Singleton on a permanent doomed quest for self-improvement. Caught between the joys of Singleton fun, and the fear of dying alone and being found three weeks later half eaten by an Alsatian; tortured by Smug Married friends asking, "How's your love life" with lascivious, yet patronizing leers, Bridget resolves to reduce the circumference of each thigh by 1.5 inches, visit the gym three times a week not just to buy a sandwich, form a functional relationship with a responsible adult and learn to program the VCR. With a blend of flighty charm, existential gloom, and endearing self-deprecation, the diary has touched a raw nerve with millions of readers the world round. Read it, laugh and crash your head onto the table before you cry, "Bridget Jones is me!"

Inte så bra som jag trodde att den skulle vara. Vissa delar var väldigt roliga, men i det hela är den väldigt lång och ointressant. Bridget är lite för gammal för att jag skulle kunna identifiera mig med henne - och jag förstår ärligt talat inte denna fixering vid cigaretter och sprit... inte är det roligt att läsa om i alla fall.


Antal sidor: 136
Utgivningsår: 2006
Förlag: Galago
ISBN: 978-91-7037-202-5
Datum: 09/03/03
Betyg:
Broderier
Marjane Satrapi

Nio kvinnor träffas på en tebjudning. Samovaren kommer på bordet och allt eftersom samtalet fortskrider börjar kvinnorna avslöja sina innersta hemligheter, sin längtan och sina misstag. De berättar för varandra om hur man kan låtsas vara oskuld, hur man slipper undan arrangerade äktenskap, vilka mirakel en plastikoperation kan åstadkomma och fördelarna med att vara älskarinna. I Broderier möter vi Marjane Satrapis frispråkiga mormor och hennes stolta mor kvinnor som läsaren känner igen från hennes kritikerrosade serieroman Persepolis. Men här finns också en glamorös och tillika excentrisk faster, några nära vänner och grannar. Alla skapar de tillsammans ett samtal om sin vardag som kvinnor i Iran. I skuggan av det förtryck de lever under, letar sig humor, livs-lust och oppostion fram och genom sina berättelse lyckas de även lära läsaren ett och annat.

Jag gillar verkligen sådana här böcker och serier. Det är både roligt och tragiskt, men man blir fascinerad av historien och kan inte sluta läsa förrän sista sidan. En bok som jag har läst om ett par gånger redan. Såna böcker och serier är svåra att hitta, men det är nästan en självklarhet med Marjanes böcker.


Antal sidor: 248
Utgivningsår: 2001
Förlag: Harper Trophy
ISBN: 978-0-064-47345-3
Datum: 07/12/22
Betyg:
Castle in the Air
Diana Wynne Jones

Abdullah was a young and not very prosperous carpet dealer. His father, who had been disappointed in him, had left him only enough money to open a modest booth in the Bazaar. When he was not selling carpets, Abdullah spent his time daydreaming.

In his dreams he was not the son of his father, but the long-lost son of a prince. There was also a princess who had been betrothed to him at birth. He was content with his life and his daydreams until, one day, a stranger sold him a magic carpet.

Jag kan inte säga att jag gillade början, men efter ett par kapitel så blev boken ganska spännande och när man väl fick stöta bekantskap med de gamla karaktärerna från Howl's Moving Castle och veta hur det hade gått sedan sist så blev jag engagerad igen. Jag längtar till nästa bok i serien; House of Many Ways.Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6385-442-2
Datum: 08/07/11
Betyg:
Chain mail: skicka vidare
Hiroshi Ishizaki

Tre tjejer tackar ja till att delta i vad de tror är en kul grej. Ingen av dem känner de övriga. Och ingen vet vem man kan lita på när fiktionen hinner ikapp verkligheten. Det här är en riktig rysare om fyra flickor som på en hemsida hjälps åt att skriva en berättelse, var och en ur sin karaktärs perspektiv. En av dem skapade sidan för att fly den trista verkligheten och forma sitt eget universum. Men det som börjar som en lek blir snart blodigt allvar.

Första riktiga japanska boken jag har läst. Jag gillade hur den var skriven. Den var spännande och lite obehaglig, men jag fattar inte hur man orkar skriva så där mycket text på mobiltelefonerna.


Antal sidor: 515
Utgivningsår: 2011
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2967-605-1
Datum: 11/06/07
Betyg:
Cirkeln
Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen. En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva. De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

Jag hann läsa en hel del recensioner av Cirkeln innan jag fick chansen att läsa boken och då de flesta var extremt positiva till den så kände jag mig förstås väldigt skeptisk. Helt i onödan. Så fort jag kommit förbi första kapitlet så föll jag. Hårt. Cirkeln har allt jag älskar med ungdomsböcker, fantasyböcker och böcker i allmänhet. Att den är svensk förvånar mig så oerhört. Det har i och för sig kommit ut många riktigt bra böcker på svenska nu på sistone. Mats Strandberg kände jag till redan innan även om jag inte hade läst någon av hans böcker. Man märker verkligen att han - precis som jag, är ett stort Buffy the Vampire Slayer-fan då många saker från serien går igen i Cirkeln. Karaktärerna i boken är lätta att både tycka om och tycka illa om. Trots att huvudkaraktärerna är många så hade jag önskat att de var fler. Det fanns något i var och en som tilltalade mig, till och med Ida... Sen var jag konstigt nog nästan mer förtjust i tjejernas privatliv än deras nya gemenskap som häxor. Boken var så pass bra att jag inte kunde släppa den, den åkte till och med ner i träningsväskan och ut. Längtar verkligen till de kommande böckerna i den här trilogin.


Antal sidor: 259
Utgivningsår: 2004
Förlag: Damm
ISBN: 91-7715-792-3
Datum: 05/10/06
Betyg:
Cosmo Hill: Parasiterna
Eoin Colfer

14 år gammal lyckas Cosmo Hill mot alla odds rymma från det barnhem han bott på sedan han föddes. Ett barnhem, i en avlägsen framtid, med produkttester (allt från mediciner till deodoranter) på barn som sin specialitet och inkomstkälla. Genom en nära-döden-upplevelse blir Cosmo upptagen som medlem i den lilla gruppen ungdomar som kallar sig supranaturalister. De jagar och försöker utrota parasiterna som suger livskraften ur människor. Supranaturalisterna blir den familj Cosmo aldrig har haft och han är beredd att riskera sitt liv för att försvara dem.

Boken började bra, men spårade ut totalt. Det verkar som om Colfer tror att läsaren direkt ska fatta vad alla hans tekniska prylar och världar är för något utan vare sig förklaring eller info. Den enda karaktären jag gillade var Lucien Bonn som också gick under namnet Dito, de andra hade enligt mig ingen som helst personlighet eller styrka. Historien var ganska okej även om den var för lång där den borde varit kortare och för kort där den borde varit längre.


Antal sidor: 16 CD
Utgivningsår: 2004
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 91-795-3184-9
Datum: 05/03/15
Betyg:
Da Vinci-koden
Dan Brown

Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet. Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk - ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären. En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion - det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven. En rasande kapplöpning vidtar.

En riktigt underhållande bok som jag tyckte var ganska spännande även om jag visste vad som skulle hända för det mesta. Verkar vara ganska lättläst och okomplicerad - fast jag lyssnade ju på den och slapp försöka mig på de franska namnen på platser och personer.


Antal sidor: 186
Utgivningsår: 2007
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-115-6
Datum: 08/01/11
Betyg:
Damen under isen
Sarah Singleton

Mercy och hennes syster Charity lever i en skymningsvärld. Deras herrgård, Nya seklet, är höljd i en evig vinter och innanför stenmurarna upplever familjen samma dag om och om igen. Mercy har aldrig frågat sin far om hur hennes mor dog eller om familjens dystra, enformiga tillvaro. Men en morgon vaknar hon och finner en snödroppe på huvudkudden. Den lilla blomman förbryllar Mercy. Hur kom den dit? Är våren äntligen på väg? Varför minns hon inte hur våren känns? Hon börjar fundera. När hon så ser en ung kvinna flyta förbi under isen på dammen blir hon osäker på vad hon sett. Är det ett minnesfragment, ett spöke eller bara månljusets reflexer? Mercy känner att hon måste finna svaren på alla frågor och börjar undersöka familjens förflutna. Men för varje återerövrat minne krackelerar Mercys värld lite och hennes far försöker desperat att hejda henne. Men Mercy kan inte tänka sig att leva vidare i den eviga, dystra vintern, och är villig att riskera allt hon håller kärt för hoppet om ett riktigt liv.

En av de mest intressanta och bättre ungdomsböcker jag läst på sistone. Gotisk spökhistoria som är oförutsägbar och sorglig. Lagom lång är den också.


Antal sidor: 6 CD
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 91-795-3316-7
Datum: 06/01/21
Betyg:
Damernas detektivbyrå
Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe är inte en kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget. Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få människor att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar är problem som Mma Ramotswe löser. Samtidigt får läsaren en unik läsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fånga en mycket speciell känsla. Damernas detektivbyrå ger en bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare; fyllt med stolthet och traditioner.

En överraskande bra bok. Den var rolig och fick mig på väldigt gott humör. Jag har lite svårt att förstå hur någon kan älska klimatet i afrika så mycket som Precious gör. Själv skulle jag dö av värmeslag i sån hetta. Babben gör ett utmärkt jobb som uppläsare och förmedlar Mma Ramotswes liv på ett trevligt sätt.


Antal sidor: 369
Utgivningsår: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2967-239-8
Datum: 10/12/21
Betyg:
De Dödas Imperium
Mårten Sandén

Hon har färdats genom folksagor, handskats med kriminella nätverk, haft närkontakt med sataniska systrar och löst 200-åriga förbannelser. Nu är hon 18 år och har gjort militärtjänst som kustjägare. Hon är redo för sin sista strid. De luftskepp som syntes på himlen redan i Det viskande barnet står nu över Grimeton, en nedlagd långvågssändare i Halland. När de undersöker radiostationen blir Jannike, Magnus och Reuter angripna av något som definitivt inte är mänskligt. Jannike skickas till London och MI0, den paranormala delen av brittiska MI5. Där presenteras hon för den unge agenten Geoffrey Wilmot som ska bli hennes partner. Geoffrey faller för Jannike, men hon är inte förtjust: "Han är för helvete vampyr!" är det första hon säger. Geoffreys vampyrism är dock ärftlig, vilket innebär att eventuella offer visserligen blir vampyrer och odödliga, men att Geoffrey själv dör efter bettet. Han bär sitt öde med motvillig värdighet. Tillsammans spårar Jannike och Geoffrey luftskeppen till den hemlighetsfulle Lord Horlock; en industriman som har blivit förmögen på att tillverka klockor och radiomottagare. På The Paragon Hotel där Horlock bor är bara bröllopssviten ledig, och för att få den måste man uppvisa vigselbevis. Motvilligt går Jannike med på att gifta sig med Geoffrey. I jakten på Lord Horlocks dödlige hejduk Muddy Boots finner det nu äkta paret en passage från The Paragon in i en annan tidsdimension. Denna parallellvärld är Lord Horlocks imperium, och i bortglömda tunnelsystem under första världskrigets slagfält väcker han liv i sedan länge stupade soldater. Men för att Lord Horlock till fullo ska kunna ta över världen med sin armé av döda måste han själv dö.

Den sista delen i trilogin om Jannike Faltin (de två tidigare var Den femte systern & Det viskande barnet) tar vid där den förra slutade, efter att Jannike gjort sin militärtjänst så kastas hon direkt in i mysteriet med Lord Horlock. Det är inte fullt lika spännande som man skulle kunna tro, det hintas en del om hur det hela ska sluta så när det väl händer något så känns det väntat. Några saker fanns det dock som jag inte var beredd på, vilket var kul. Det tog ett tag att komma in i boken som vanligt men sen flöt det på. Jag gillade Jannike i förra boken, men kände inte mycket för henne i De dödas imperium. All min sympati gick åt till stackars Geoffrey och hela biten med honom och Jannike tyckte jag var ganska tråkig, hade förväntat mig något mer himlastormande. Som slutet på boken då jag fick en bit av det jag ville ha. I det hela är det här ännu en underhållande bok, trots att jag blev uttråkad till och från i mitten.


Antal sidor: 228
Utgivningsår: 2003
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 91-4620-165-3
Datum: 03/02/15
Betyg:
Den Besynnerliga Händelsen med Hunden om Natten
Mark Haddon

Christopher har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och deras huvudstäder, han kan dessutom alla primtal upp till 7057. Men det han inte alls förstår är människor, och deras ibland tvetydiga känslor. Det här är Christophers berättelse om när han bestämmer sig för att, i fotspåren på sin idol Sherlock Holmes, ta reda på vem som har dödat grannfruns hund. Han har att brottas med inte bara sin egen oförståelse inför den kaotiska omvärlden utan också omvärldens oförmåga att förstå honom. Och i mordgåtan ligger lögner begravda som omkullkastar hela hans tillvaro.

En riktigt bra bok som var både rolig och intressant. Jag tycker den var lite kort, men innehållsrik.


Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2003
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7001-204-0
Datum: 05/09/21
Betyg:
Den Blå Färgen
Tracy Chevalier

Ella Turner och hennes man flyttar från USA till Frankrike. De hamnar i en idyllisk liten by i sydvästra Frankrike och Ella förälskar sig genast i atmosfären i det gamla huset de får hyra. Men det visar sig vara en sluten värld hon kommit till, där byinvånarna ser med misstänksamhet på det utländska paret. För att bryta sin ensamhet börjar Ella intressera sig för sin franska bakgrund och den familj hon härstammar från, släkten Tournier, med anor från just denna trakt. Isabelle Tournier kallades 'La Rousse' på grund av sitt sprakande röda hår. Hon växte upp i en fransk by som just nåtts av den stränga kalvinistiska väckelsen och hon blev tidigt misstänkliggjord och förtalad, anklagad för häxkonster och hånad för sin tillbedjan av den heliga jungfrun. När hon blev ingift i den högdragna familjen Tournier blev det inledningen till ett dramatiskt kvinnoliv som Ella Turner, hennes sentida släkting, börjar intressera sig för fyrahundra år senare. Ellas sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna där parallellerna till hennes eget liv är många. Det som börjar som en oskyldig släktforskning visar sig bli mer omtumlande än hon kunnat föreställa sig. Och när sanningen läggs i dagen om vad som hänt Isabelle, släktingen från 1500-talets Frankrike, tvingas Ella själv ta ställning till sitt liv och till sina känslor för de två män som står henne närmast.

Det här är den första boken av hennes böcker som jag läst, jag har bara sett filmen som är baserad på Flicka med pärlörhänge, så jag antar att de andra böckerna är bättre än denna. Visst var boken ganska okej, men den var inte tillräckligt intressant för mig trots fina kärleksskildringar.


Antal sidor: 313
Utgivningsår: 2008
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-860-5
Datum: 10/04/20
Betyg:
Den femte systern
Mårten Sandén

För tvåhundra år sedan fanns en man vid namn Karmelius i Nyköping. Frestad av makten tillkallar han mörkrets furste och med hjälp av sina fem döttrar lyckas han öppna porten till helvetet. Tvåhundra år senare sitter den gravida Elisabeth från hembygdsmuséet med sin praktikant Jannike och en nedfryst vätte i en piketbuss. De är på väg till Martinsson som förestår Byrån för särskilda efterforskningar i Stockholm. Byrån förstår genast att vätten - som har anfallit Elisabeth med yxa - har agerat på uppdrag av någon av de fem döttrarna. De tror att de har koll på alla Karmelius ättlingar men har de verkligen det?

Jag älskar böcker med övernaturliga inslag och har en speciell plats i hjärtat för troll, djävlar och andra figurer från svenska folksagor, men just Den Femte Systern var svår att ta till sig. Det är inget fel på historien eller karaktärerna (bortsett från deras namn som jag störde mig enormt på) men jag gillade inte sättet boken var skriven på. Det hattas fram och tillbaka mellan nutid och 1800-tal, men man får inte mycket ut av dessa bitar. Den hade säkert varit mycket bättre om den varit riktad till vuxna först och främst för det fanns många saker som kunde ha utvecklats och beskrivits mer - samtidigt som andra - ointressanta saker fick för stor plats. Historien flyter inte på som den borde. Jannike är en bra huvudkaraktär och jag gillar Magnus men man får inte lära känna dom på djupet och därför känns de lite för overkliga. Det är en okej bok, men den kunde varit bättre. Får inte glömma bort att säga att den trots alla brister var lätt att läsa - när jag kommit halvvägs in i boken så plöjde jag igenom den ganska fort. Uppföljaren kan jag tänka mig att läsa, men då lånar jag den på biblioteket.


Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2008
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-286-3
Datum: 09/02/20
Betyg:
Den förlorade liljan
Sarah Singleton

En märklig lilja ger övernaturliga förmågor men bär också på en mörk förbannelse. Tre ungdomar måste förenas för att hitta liljan och förgöra den. Men de kämpar mot starka krafter. Under korstågen förirrade sig några riddare i Nordafrikas öken. Av en ängel fick de där en lilja med fantastiska krafter som skulle hjälpa dem att besegra fienden i det heliga kriget. Men liljans krafter har förvridits och mörknat under århundradena; sinnessjukdom och död har följt i dess spår. Det är ett mysterium. Hur kan en änglagåva bli ond? Miranda, Jack och Jacinth har alla förmågor som gör att de utnyttjas av ättlingar till korsriddarna, som vill komma över liljan för egen räkning. Nu måste ungdomarna finna varandra så att de med kombinerade krafter kan lösa liljans gåta och häva förbannelsen.

Trots en del hattande mellan olika århundraden så blir det aldrig rörigt. Det är ganska spännande och även fast slutet känns lite väl påskyndat så är det allt som allt en riktigt bra ungdomsbok.


Antal sidor: 128
Utgivningsår: 2008
Förlag: Frank Förlag
ISBN: 978-91-8586-507-9
Datum: 10/02/26
Betyg:
Den som inte tar bort luddet ska dö!
David Batra

"Till dig som ställt din bil på min parkeringsplats. Må lössen från 10 000 kameler hemsöka ditt könsorgan." Den här lappen satt på vindrutan när Ņke Andersson en morgon skulle hämta sin bil. Han hade parkerat på sin grannes parkeringsplats och fick bita i det sura äpplet. I sin nya humorbok Den som inte tar bort luddet ska dö! kastar komikern David Batra än en gång en närsynt blick på svenska folkets inneboende aggressioner. I sin förra bok visade David upp Sveriges argaste och roligaste tidningsinsändare. Nu kliver han ett steg längre in i folkhemmet och publicerar ett urval av de autentiska lappar folk satt upp i sina tvättstugor, trapphus och kontorspentryn runt i landet. David och hans team av lappletare har dammsugit Sverige efter arga lappar. Vi kommer att få följa rafflande strider om var grovsoporna ska placeras, vilken ljudnivå som är lämplig i ett hyreshus och om vems ansvar det är att diska. Lapparna har fotograferats och paketerats i en stilig bok ihop med Davids egna reflektioner. David Batras personliga favorit är lappen som satt i tvättstugan dagarna efter att en somalisk familj hade flyttat in i hyreshuset. På den stod det: "Här städar vi efter oss - såväl svarta som vita." Eller Rolle som satt upp en annonslapp på Konsum: "En wok säljes pga skilsmässa. Kärringa´ låg med Arne Svensson på kräftskivan i Malmslätt. 200:- eller högstbj."

Mysig och komisk liten bok men alldeles för kort för min smak - tog inte lång tid att läsa ut hela. Den var intressant och överraskande, men inget jag kommer läsa igen. Gav den till min lillebror.


Antal sidor: 497
Utgivningsår: 2006
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-341-6
Datum: 10/06/01
Betyg:
Den stängda boken
Jette A. Kaarsbøl

Ņret är 1875 och i Köpenhamn förbereder tjugoettåriga Frederikke sitt bröllop. Fästmannen Christian är blivande präst och Frederikkes föräldrar är mycket nöjda över det goda partiet. Frederikke själv kan dock inte känna annat än avsmak inför sin blivande make. Så möter Frederikke den karismatiske läkaren Frederik Faber och blir himlastormande förälskad. När han friar vet hennes lycka inga gränser. Hon slår upp sin förlovning med Christian, vilket givetvis gör stor skandal, och gifter sig med Frederik. Men i förälskelsens rus är det lätt att bli blind och Frederikke ser inte att Frederiks avsikter är helt andra än de hon trott. Dessutom bär han på en mycket förbjuden hemlighet ...

Oj oj oj, den här rekommenderar jag verkligen inte. Vilken otroligt hopplös bok, lång och enträgen med en massa jobbiga och poänglösa beskrivningar som gör att man bara tappar bort sig. Ingen som helst romantik eller historia att falla pladask för. Karaktärerna är även de tråkiga och hur korkade som helst. Det fanns några vackert beskrivande sidor i boken mot slutet men jag störde mig på sättet alla förde sig, som om alla levde i sin egen lilla värd utom kontakt med varandra. Det är så förutsägbart att det är läskigt. Redan när man började lära känna Fredrik så fattade jag hur boken skulle sluta. Slutet är värst. Vilket antiklimax. Man får följa Fredrikke genom praktiskt taget allt utom det man verkligen vill läsa om. I slutet så försvinner Fredrikke helt när allt uppdagas (för den som inte redan listat ut hela historien i början det vill säga.) Fick kämpa för att orka läsa färdigt boken. Citatet säger allt: "Lycklig är den som fortfarande har den oläst." Femina (Ja, så länge man inte läst den här långtråkiga boken så kan man vara lyckligt ovetande.)


Antal sidor: 294
Utgivningsår: 2003
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-164-1
Datum: 07/03/11
Betyg:
Den vita liljan
Elisabet Nemert

Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng men hinner uppfatta att den lilla bär på en ovanlig inre styrka. Av fruktan för att den känslokalle fadern ska undertrycka flickan bönfaller hon sin svägerska att låta dottern växa upp hos henne i Messina. Catherina får en lycklig barndom, hon uppfostras till en sofistikerad renässansdam som även är en mästare på ridning och fäktning. Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes biologiske far säljer henne för ett stycke land till en man som är så grym att hon tvingas fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de´ Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan.

Underbar bok! Trots att Catherina får gå igenom både det ena och det andra så är det inte någon särskilt hemsk historia. Lite Cross-dressing när hon klär ut sig till man och mycket kärlek - massor med plus för det. Det enda jag är lite besviken över är att den slutade ganska abrupt. Det hade känts bättre om den hade dragit ut lite på historien som den gjorde i början. Två eller tre kapitel till hade inte skadat.


Antal sidor: 326
Utgivningsår: 2009
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2967-063-9
Datum: 10/10/12
Betyg:
Det viskande barnet
Mårten Sandén

Från vättar med yxa och trolljagande jättar till livsfarliga gycklare. Sjuttonåriga värstingen Jannike Faltin är back in business! Jannike Faltin har ett nytt jobb. Sedan hennes paranormala förmågor och hårda nävar hjälpt Byrån att oskadliggöra den femte systern träder Jannike permanent i Rikets tjänst. Under ett uppdrag hittar Jannike ett viskande barn i skogen; en liten flicka i röd mössa, på väg till mormor med sin korg. Vem är hon? Varför jagar de livsfarliga gycklarna Joculatores henne? Och vem är han som spelar flöjt i skogarna runt flickans övergivna hemby i Västerbottens inland?

Efter första mötet med Jannike i Den femte systern så hade jag extremt låga förväntningar på bok två i den här trilogin. Men nu börjar det äntligen hända något intressant, karaktär efter karaktär finner kärleken och det är sånt jag saknade i första boken. Världen i Det viskande barnet påminner lite om den i Artemis Fowl-böckerna och det gillar jag. Lättläst och riktigt spännande bok och jag ser fram emot att få läsa den sista boken som nu finns ute. Får se om jag kan tigga ett recensionsex eller om det blir en tur till biblioteket för nu när jag bytt åsikt om Jannike så måste jag bara skaffa alla böckerna när de kommer ut på pocket. Man ska ge alla bokserier en andra chans, speciellt de svenska. Rekommenderas varmt.


Antal sidor: 214
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-749-9
Datum: 08/12/23
Betyg:
Dimman
Stephen King

Vädret har varit underligt i flera veckor, och David Drayton tycker först inte att det är något konstigt med dimman som väller in över sjön efter en våldsam sommarstorm. Men ett instinktivt obehag säger honom snart att det som närmar sig inte är någon vanlig dimma.

Tillsammans med sin son och en granne åker David in till stormarknaden, och under tiden omsluts staden av dimman. En rad skrämmande händelser inträffar kort därpå, och stadens invånare inser med stigande fasa att det rör sig okända - och dödliga - varelser i det ogenomträngligt vita.

David och hans son blir tillsammans med andra invånare som åkt för att handla fast på stormarknaden, och snart bildas olika grupper bland dem. De som vägrar tro på vad som händer, de som helt enkelt kopplar bort hjärnan inför skräcken de bevittnar och domedagsprofeterna, som anser att ett blodsoffer är det enda som kan häva förbannelsen. David tillhör gruppen som instinktivt känner att det enda de kan göra är att försöka fly. Men hur flyr man utan att se, och utan att veta vad för slags fiender som blixtsnabbt rör sig i dimman.

En skrämmande och spännande kortroman som visserligen kanske inte tillhör Kings bästa, men den är jäkligt bra ändå. Jag läste den efter att jag sett filmen och då jag är lite sadistisk så gillade jag filmens slut bättre. Både den här och boken Signal slutar lite vagt, vilket är trist, men allt som leder upp till det är nagelbitande bra.Antal sidor: 154
Utgivningsår: 2002
Förlag: TL Klubben
ISBN: -
Datum: 02/11/25
Betyg:
Drömkillen
Elizabeth Chandler

Carly letar efter den perfekte killen ... åt någon annan! Om hennes plan fungerar kommer hennes bästa kompis, den flirtiga Heather, att sluta stjäla Carlys killar. Carly tänker fixa en riktig snygging åt Heather och sedan skaffa sig en själv. Den rolige, sportige Jack borde passa Heather som handen i handsken, anser Carly. Men så fort hon ser dem tillsammans inser Carly att hon gjort sitt livs misstag. Ska hon hjälpa sin kompis att behålla killen med stort K ... Eller ska hon stjäla honom mitt framför näsan på henne?

Elizabeth Chandler är en av mina favoritförfattare för hennes underbara sätt att skriva och för att alla hennes böcker är så spännande och man kan bara inte lägga ifrån sig boken utan måste få veta vad som kommer hända med bokens huvudpersoner. Den här är inget undantag, den är lättläst, rolig och spännande. En jättebra bok, läs den!


Antal sidor: 168
Utgivningsår: 2010
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-756-8
Datum: 11/02/09
Betyg:
Dyngkåt och hur helig som helst
Mia Skäringer

När Mia Skäringer började blogga hade hon samma tanke som när hon skrev sina krönikor i tidningen mama: den skulle vara garanterat pumpsfri. Det vill säga "inga bilder på ett par snygga pumps jag såg i affären på väg till dagis". Resultatet har blivit en bok som är både rolig och allvarlig, tankeväckande och stark. Mia Skäringer bjuder på ett befriande öppet sätt in oss i sitt eget liv och delar med sig av sina erfarenheter, av skilsmässa, föräldraskap, nytt familjebildande. Dåligt samvete, prestationsångest och vacklande självförtroende. Hon krossar myten om superkvinnan som med ett glatt leende håller alla bollar i luften samtidigt, och önskar alla att ha mod att vara den man är och tänka mindre på att duga.

Jag blev smått besviken på Mias bok. Den första delen med krönikor är stundtals rolig, gripande och intressant men den andra delen som består av blogginlägg är riktigt seg och känns inte alls kul att läsa. Jag hade inte läst hennes blogg kan jag säga direkt. Hade hoppats att få något mer, kanske något roligare, lättsammare, snuskigare. Men jag förstår att det är inte riktigt sån Mia är. Man kan ju inte vara sån hela tiden. Det är ju inte jag heller - även om jag är just ganska snuskig, lättsam och rolig till vardags... Hade det varit mer krönikor och mindre blogg så skulle jag nog tyckt bättre om boken.


Antal sidor: 640
Utgivningsår: 2007
Förlag: Little Brown Book
ISBN: 978-1-904-23390-9
Datum: 08/05/25
Betyg:
Eclipse
Stephenie Meyer

"Bella?" Edwards mjuka röst hördes bakom mig. Jag vände mig om och såg honom jogga uppför trappan, med vindrufsigt hår efter att ha sprungit. Han omfamnade mig genast, precis som på parkeringsplatsen, och kysste mig igen. Kyssen skrämde mig. Den var för laddad och hans läppar pressades alltför hårt och desperat mot mina - som om han var rädd att vår tid höll på att rinna ut. En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på Bella som åter igen befinner sig omgiven av fara. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar. Men Bella har också ett annat val att göra - valet mellan liv eller död. Men vad är vad?

Inte alls lika spännande som de andra böckerna, men självklart en viktig del i Bella och Edwards historia. Trots att han är lite för på så tycker jag verkligen synd om Jacob i den här boken, men han är inte den enda olyckliga varulven i den här berättelsen. Varulvshistorien är en av höjdpunkterna i Eclipse, men jag gillar att man får veta mer om vampyrernas bakgrunder också.


Antal sidor: 191
Utgivningsår: 2006
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-321-4809-5
Datum: 07/04/15
Betyg:
Elena: krigarflickan
Patricia Malone

Elena är en flicka på 15 år som efter sin fars död ger sig iväg för att leta efter sitt ursprung. Hon skulle ge sig av till Dun Alyn och leta upp Ryamen. Hon samlar ihop sina få värdesaker, beväpnar sig och rider iväg. På vägen möter hon plundrare, oväntade vänner och oväntade fiender. När hon väl är framme i Dun Alyn så anklagas hon av druiden för att vara en ond demon som återkommit från de döda men anklagelsen döljer en större hemlighet än någon kan ana.

En bok för yngre ungdomar med en historia som känns lite vuxnare än sådana här böcker brukar ha. Tyvärr så är sättet den är skriven på alldeles för enkelt vilket gjorde att jag tröttnade ganska fort.


Antal sidor: 247
Utgivningsår: 2001
Förlag: Norstedts pocket
ISBN: 91-7263-054-X
Datum: 03/02/05
Betyg:
En komikers uppväxt
Jonas Gardell

Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten - och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

Boken är skriven på ett mycket speciellt sätt. För det första är den indelad i många korta kapitel som automatiskt ger resultatet att man vill fortsätta läsa och komma vidare i boken. Det gör det säkert också lättare för en oerfaren läsare att ta sig igenom boken. För det andra är den skriven i både första och tredje person, de kapitlen där Juha är ung är skrivna i tredje person och de nutida kapitlen där Juha är vuxen är skrivna i jag form. På det här viset gör det att boken får en mycket personlig prägel och man får känslan av att den är skriven direkt till dig. Trots allt detta så skulle jag inte ge boken mer än 3/10 i betyg eftersom jag tycker boken var oerhört negativ och jag tycker inte det är särskilt kul att läsa om någons olyckliga barndom. När jag väljer att läsa en bok så läser jag den för att få en positiv upplevelse och vara glad när boken är slut, kanske fantisera om jag var en karaktär i boken och vad jag skulle göra då, men den här boken var sorglig och det är inte uppåtlyftande precis. Slutsatsen är dock att boken var bra skriven men jag gillade den inte. - Del av en recension jag skrev på högstadiet.


Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2967-210-7
Datum: 10/02/25
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 10: Prinsessa för alltid
Meg Cabot

Det är prinsessan Mias sista år på high school. Hon är tillsammans med JP som är supergullig och håller med om allt hon säger, och snart är det dags för examensbal. Livet borde vara helt perfekt. Men så kommer Michael, hennes ex, tillbaka från Japan, snyggare än någonsin! Plötsligt börjar Mia tvivla på om JP verkligen är Den rätte.

Den sista boken i serien och det känns ganska bra att den är slut. På tok för lång om ni frågar mig, så långt att man hann tröttna på Mia och hennes små problem. Jag gillade den här boken, den är skriven på precis samma sätt som de andra och det skulle vara kul att se en stor samlingsvolym med alla 10 böcker - det är nog bäst att läsa alla på en gång, för man glömmer bort vissa bitar annars. Det jag gillar med Meg Cabot är sättet hon skriver dialoger på och det är på tok för lite sånt, jag vill inte läsa om karaktärerna eller vad de tänker och ser utan jag vill höra vad de säger till varandra. Tyvärr så fokuserar Cabot mest på dagbokskrivandet i den här serien, men det finns en del brev, IM-meddelanden och sånt som hon är bäst på. Jag hade givetvis mycket att önska i och med denna avslutande bok, men allt som allt är det här en okej bokserie och ett mer än godkänt slut.


Antal sidor: 256
Utgivningsår: 2002
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8522-720-4
Datum: 02/08/15
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 1: Tiara och Dr. Martens
Meg Cabot

Blyga 14-åriga Mia (Amelia) får plötsligt en dag veta att hon är prinsessa. Hennes pappa är nämligen furste av det lilla europeiska landet Genovia. Han har fått reda på att han inte kan få fler barn och vill nu utbilda sin enda dotter att kunna ta över tronen när han dör.

Jag har läst både de svenska och engelska böckerna, men jag måste helt enkelt säga att böcker alltid är bättre på orginalspråket. Jag äger de böcker som ges ut i England och jag älskar Pan Macmillans pocket böcker, så mysiga - fast nu när bytt ut de fina omslagen så är de amerikanska mycket snyggare. Själva boken är väldigt bra och är raka motsatsen till filmen med Anne Hathaway i huvudrollen som Mia. Alla böckrna är i samma stil och är lika bra.


Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2003
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8964-617-9
Datum: 02/09/15
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 2: Spotlight
Meg Cabot

Farmors prinsesslektioner fortsätter, mamma är gravid med matteläraren och Mia själv har fullt upp med att vänja sig vid sitt nya liv. Hon vet inte om hon gillar det där med att vara prinsessa, det var mycket enklare när allt var som vanligt.

Den här är nog den bästa av de som hittils har kommit ut, den är roligast att läsa och svårast att lägga ifrån sig. Det enda negativa jag kan säga om den här boken är att allt går så långsamt. Visst att det är en dagbok, men tiden i boken går nästan för långsamt för mig. Den här boken täcker ungefär en månad av Mias liv, vilket är ganska lite för en bok om ni frågar mig. Varför inte skriva mindre, tjockare böcker istället?


Antal sidor: 231
Utgivningsår: 2003
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8522-721-1
Datum: 02/10/15
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 3: Kär?
Meg Cabot

Det krånglar till sig rejält för prinsessan Mia. Hon är kär i sin bästis storebror, Michael, som redan har en tjej, och kärleksbreven kommer från Kenny, som hon gillar som kompis, men egentligen inte vill vara ihop med. Innan Mia ska resa till Genovia för att presenteras för folket måste hon göra slut med Kenny, få högsta betyg på proven och förklara sin kärlek för Michael. Men hur ska det gå till?

Den här boken var lite sämre än den första, men den kommer inte långt efter tack vare den trevliga humorn och de roliga karaktärerna som återkommer.


Antal sidor: 219
Utgivningsår: 2006
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8524-363-1
Datum: 02/10/25
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 4: Till er tjänst
Meg Cabot

Äntligen har Mia blivit tillsammans med sin själs älskade! Men det kungliga livet är inte alltid så roligt och glamouröst som man skulle kunna tro... Mia har kommit till Genovia på jullov. Men hon tycker bara att det är jättejobbigt att vara där, hon längtar hem, hem till New York och till sin nya pojkvän, Michael Moscowitz, som hon till slut blivit tillsammans med. Fast när hon väl kommer hem blir det inte så där underbart som hon föreställt sig, hennes förhållande med Michael är inte så enkelt som hon trodde det skulle bli...

Bok fyra var inte lika bra som de andra, men eftersom den är en fortsättning på de tidigare böckerna så gillar jag den ändå.


Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2006
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8524-364-8
Datum: 03/10/15
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 5: Prinsessa i rosa
Meg Cabot

Mia tycker att livet är rätt trivsamt: hon ska snart fylla femton, hon har börjat skriva för skoltidningen, matten funkar bra och hon ska snart få ett syskon. Men det Mia mest av allt önskar sig just nu är att Michael, hennes pojkvän, ska bjuda henne på examensbalen. Fast han tycker att balen verkar vara det lamaste man kan gå på och Mias stora bekymmer blir att försöka övertala honom.

Som vanligt jätterolig, även om jag tycker att själva prom-delen är ganska larvig (och den tar upp en stor del av boken). Trots det så märks det nästan inte eftersom Meg skriver så roligt och den aldrig är jobbig att läsa.


Antal sidor: 264
Utgivningsår: 2006
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8524-341-9
Datum: 04/12/15
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 6: Prinsessa i högform
Meg Cabot

Prinsessan Mias fans blir inte besvikna! I den nya boken händer det mer än på länge. Bästisen Lilly och Mias farmor försöker tvinga henne att bli elevrådets ordförande, hennes pojkvän Michael har börjat på college, mesige Boris har blivit en riktig pudding, och sen så är det ju lillebror Rocky, som Mia aldrig kan sluta dalta med.

Det Mia har stora problem med den här gången är Michael och sex, Lilly och hennes farmors lilla projekt tillsammans och hennes nya lillebror Rocky som hon är väldigt överbeskyddande över. Vad jag är mindre förtjust i är att det är för mycket om och med skolan i böckerna. Mindre skola och mer ovanliga och komplicerade problem skulle göra böckerna ännu bättre. Jag sträckläser alla Meg Cabots böcker men tycker alltid att de är för korta, den här var ganska lagom lång ändå.


Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2007
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-8524-381-5
Datum: 07/02/28
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 7: Partyprinsessan
Meg Cabot

Prinsessan Mia är tillbaka i den sjunde prinsessdagboken! Hon har bestämt sig för att ha en riktigt bra vår, men det går inte särskilt bra. Michael, hennes stora kärlek, verkar tycka att Mia är tråkig. Kan det vara så att hon faktiskt inte vet hur man gör för att ha kul?

Hilarious! Lika tokig som vanligt, men Mia börjar verka rätt så virrig och tjatig. Trots det så är boken väldigt bra skriven och jag skrattade högt åt vissa bitar, som helt enkelt var just hilarious.


Antal sidor: 235
Utgivningsår: 2008
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-7371-007-7
Datum: 07/07/30
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 8: Prinsessa på väg
Meg Cabot

Prinsessan Mia går tredje året på high school. Hon borde njuta av att hon snart är äldst på skolan och dessutom har sluppit ifrån rollen som elevrådsordförande. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt? Till råga på allt så berättar hennes pojkvän Michael att han ska åka till Japan ett år. Hur ska Mia stå ut med att vara ifrån Michael så länge? Mycket hinner hända i Mias liv. Hon är helt klart en prinsessa på väg!

Jag tycker att serien har tappat stinget. Mia känns numera rätt ofta ganska jobbig och tjatig - vilket gör att man lätt lägger ifrån sig boken och inte tar upp den igen på ett bra tag.


Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2009
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-7371-056-5
Datum: 08/09/02
Betyg:
En Prinsessas Dagbok 9: Prinsessan Mia
Meg Cabot

Prinsessan Mias liv är en enda röra. Hennes bästa kompis vägrar prata med henne och hennes farmor gör allt hon kan för att Mia ska gå med i Domina Rei, en av världens mest inflytelserika kvinnoorganisationer. Någon skriver supertaskiga saker om henne på sajten www.jaghatarmiathermopolis.com. Och som om det inte vore nog med det har hennes kille just dumpat henne! Men trots allt som står i tidningarna så har Mia andra saker att tänka på än att träffa en ny pojkvän. Som till exempel att lösa ett fyrahundra år gammalt kungligt mysterium som kan förändra Genovias framtid för alltid.

Det blir tydligen bättre nu mot slutet av serien. Bara en bok kvar. Mia är fortfarande rätt så tjatig och helt fixerad vid värdsliga ting. Prinsesslektionerna är som vanligt jobbiga och hennes bästa vän gör allt för att motarbeta henne. Helt okej bok.


Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-41888-2
Datum: 06/05/19
Betyg:
Every Boy's Got One
Meg Cabot

A day-by-day travel journal intended as a first anniversary present for Jane Harris's best friend, Holly, turns into Jane's rollicking private diary account of the madcap events leading up to Holly and Mark's Italian countryside elopement. An engaging topsy-turvy tale pitting maid of honor Jane, renowned for her Garfield-like Wonder Cat cartoons, against Mark's best friend and best man, international journalist Cal Langdon (who, to Jane's astonishment, has never heard of Wonder Cat). The jaded, bitterly divorced Cal makes a worthy opponent to Jane, whose notions of marriage are much more romantic than his.

Den här gången är huvudpersonen en serietecknare, så Cabots text är kryddad med små söta illustrationer av Wondercat-kissen i matchade situationer. Boken, som är fristående del nummer tre, är som de två andra, riktigt rolig och romantisk. Jane är lika tokig som de andra huvudpersonerna och boken är aldrig tråkig.


Antal sidor: 452
Utgivningsår: 2010
Förlag: Random House
ISBN: 978-0-375-86803-0
Datum: 10/10/28
Betyg:
Fallen
Lauren Kate

What if the person you were meant to be with could never be yours? 17-year-old Lucinda falls in love with a gorgeous, intelligent boy, Daniel, at her new school, the grim, foreboding Sword & Cross ...only to find out that Daniel is a fallen angel, and that they have spent lifetimes finding and losing one another as good & evil forces plot to keep them apart. Some angels are destined to fall...

Ännu en bok jag lånat på bibliotek istället för att slösa pengar på böcker jag inte är hundra på att jag kommer att tycka om. Skönt att jag inte köpte den för jag tyckte att den var ganska medelmåttig, i stil med Twilight, Vampire Diaries och Frost fast sämre i vissa avseenden. Karaktärerna känns gamla och uttjatade, det hjälper inte att göra om deras historia lite och ge dem nya intressen, det är fortfarande samma tjej och kille som måste stå emot mörka krafter för att få vara tillsammans. Nej, nu börjar det bli tråkigt. Jag kommer nog att läsa uppföljaren, men det blir till att låna på bibliotek ännu en gång för de här böckerna platsar inte in i min bokhylla.


Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2010
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-900-8
Datum: 11/01/10
Betyg:
Fallen ängel
Becca Fitzpatrick

Nora faller handlöst för den mystiske Patch. Och plötsligt befinner hon sig i en uråldrig kamp mellan de odödliga. För att pojken hon älskar ska få sina vingar tillbaka måste Nora offra sig själv. Men kommer han att tillåta det? Med sitt hånfulla leende och ögon som ser rakt igenom henne, fångar Patch omedelbart Noras uppmärksamhet. Om än mot hennes vilja och absolut mot allt bättre vetande. Men efter en rad obehagliga händelser, vet Nora inte längre vem hon kan lita på. Patch dyker upp överallt i hennes liv, och verkar dessutom veta mer om henne än till och med hennes närmaste vänner gör. Nora måste välja; ge upp sitt motstånd och bli hans eller fly så långt bort det bara går. Men när sanningen om Patch börjar gå upp för henne är det för sent att fly...

Lätt att läsa och några karakärer som man lätt kan tycka om, men det är allt. Jag tycker inte att själva berättelsen är intressant. Det är samma gamla tjat som vanligt, ingen originalitet alls. Änglar, demoner, vampyrer. Det är inte längre lika kul om man inte kan komma på en riktigt udda historia, men jag gillade att läsa Fallen ängel. Det är lättsmällt underhållning för stunden.


Antal sidor: 655
Utgivningsår: 2002
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-679-9
Datum: 08/10/22
Betyg:
Falskt minne
Dean Koontz

En morgon drabbas Martie Rodes av en oförklarlig skräckupplevelse, en flyktig men krypande rädsla för sin egen skugga. Flera svårförklarliga episoder som dramatiskt förändrar livet för henne och hennes man inträffar. I sina försök att finna skälen till hustruns mentala kaos kontaktar maken en berömd terapeut. Men när han kommer närmare den chockerande sanningen finner han att han själv har samma symtom, och de är ännu mer svårförklarliga och skrämmande än Marties.

Jag brukar inte läsa deckare eller thrillers då de helt enkelt inte intresserar mig, men i och med att jag deltog i Pocket & Prassel så fick jag hem den här boken. Den passade mig verkligen perfekt! Nagelbitande spännande och jag gillar hur rutten "förövaren" är. Det är kanske inte den mest realistiska boken jag läst, men jag har knappast läst något liknande tidigare.


Antal sidor: 246
Utgivningsår: 2002
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7643-890-9
Datum: 06/08/25
Betyg:
Flicka med pärlörhänge
Tracy Chevalier

Griet är sexton år när hon träder i tjänst hos konstnären Vermeer. Hennes uppgifter . i det stora och barnrika hushållet består av tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier. Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon. Vermeers hustru Catharina är sin mans absoluta motsats. Catharina är från första stund avogt inställd till Griet och avskyr sin makes intresse för flickan. När Vermeers rike mecenat van Ruijven fattar tycke för den söta tjänsteflickan, och insisterar på att Vermeer skall måla henne, skärps spänningarna. Ryktena och skvallret i småstaden Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse...

Fastnade för karaktärerna och miljöbeskrivningarna som var riktigt bra. Man levde sig verkligen in i handlingen. Att man kan skriva en bok om en tavla och få det att bli så här pass bra är överraskande. Att jag hade sett filmen innan jag läste boken gjorde den mycket bättre.


Antal sidor: 306
Utgivningsår: 2004
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7001-149-4
Datum: 05/08/15
Betyg:
Flickan från ovan
Alice Sebold

Susie Salmon är fjorton år gammal då hon blir våldtagen och mördad på väg hem från skolan. Hennes granne lurar henne till sitt gömställe under marken, ett dödens rum. Hon är hans senaste offer. Från sin utsiktsplats i himlen följer hon med medkänsla och växande insikt livet på jorden. Hon kämpar för att acceptera sin död, samtidigt som hon fortfarande klänger fast vid de levandes värld. Under många år följer hon mördarens förehavanden och polisens arbete, liksom sin familjs sorgearbete och vindlande öde. Tills den dagen hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse. Alice Sebold genomför att häpnadsväckande förvandlingsnummer när hon av mörka beståndsdelar bygger denna hoppfulla berättelse.

Det står på bokens baksida att berättelsen är oväntat ljus och humoristisk, jag måste ha missat dom bitarna då eftersom jag tyckte boken var väldigt deprimerande. Det är faktiskt på grund av det som den får så högt betyg. Kanske lite konstigt: den var riktigt bra, men jag gillade den inte. Jag tycker oftast inte att böcker är bra om jag inte gillar dom, det här är ett undantag.


Antal sidor: 18 CD
Utgivningsår: 2006
Förlag: Norstedts Audio
ISBN: 978-91-7313-172-8
Datum: 07/12/15
Betyg:
Flickan som lekte med elden
Stieg Larsson

Lisbeth Salander återkommer till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Tack vare finansmannen Wennerströms pengar har hon det bättre ställt än någonsin, men hon återvänder till ett Stockholm där hon inte längre har familj eller vänner. Lisbeth är helt ensam i världen. En rad dramatiska händelser inträffar som får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas. Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Mikael Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander... Det är dags för Blomkvist och Salander att mötas igen.

Andra boken i Millenium-serien är inte alls lika seg i början som Män som hatar kvinnor. Man kastas in i berättelsen direkt och det är svårt att sluta när man väl har börjat läsa. Man blir långt ifrån besviken om man har höga förväntingar från den första boken. Flickan som lekte med elden är väldigt detaljerad och gillar man information - som jag, så blir det aldrig tråkigt. Spännande historia med en cliffhanger på slutet - jobbigt att vänta på den sista boken.


Antal sidor: 353
Utgivningsår: 2006
Förlag: Forum
ISBN: 91-37-12772-1
Datum: 06/10/17
Betyg:
Fördömd
Johanne Hildebrandt

Ett öde fjällandskap i norra Sverige. Den unga arkeologen Helena Torvald gör ett sensationellt fynd: en kvinna som brutalt offrats och gömts i en mosse. Men när kroppen förs till Stockholms universitet sätts okända krafter i rörelse, och hon tvingas inse att något har gått fruktansvärt fel. Vetenskapen kolliderar med det oförklarliga. Vad hände egentligen för elvahundra år sedan, då tre män sökte sig till fjället med en kropp de kallade Satan? För sent förstår Helena att offret borde ha förblivit begravt och att hennes band till det förgångna är starkare än hon anat. Nu måste hon besegra det hon släppt lös.

Jag föredrar Sagan om Valhalla-trilogin. Jag är inte så förtjust i arkeologer och utgrävningar eller att den utspelar sig i nutida Sverige. Ganska trist faktiskt. Det jag gillar med Fördömd är bitarna från 912 A.D. och mytologi och hemska varelser är alltid intressanta. Det tog ett tag innan jag kom in i boken dock (antagligen pga arkeologerna i början), men slutet var riktigt bra och det är tråkigt att det inte blir några fler böcker av Johanne. Fast man vet ju aldrig egentligen.


Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2010
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-794-9
Datum: 11/03/15
Betyg:
Förgörelsen
Chuck Hogan & Guillermo del Toro

Det råder undantagstillstånd i New York, och människorna för en ojämn kamp när vampyrerna breder ut sig över landet. Eph Goodweather och de andra motståndskämparna försöker bjuda motstånd på alla sätt de kan, men inser plötsligt att det pågår ytterligare en kamp mitt i kaoset: det har utbrutit ett inbördeskrig mellan vampyrerna från Den Nya Världen och de från Den Gamla Världen. Båda sidor vill ha herraväldet över jorden och människorna hamnar mellan de stridande fraktionerna. Det blir allt tydligare att människorna inte längre är högst upp i näringskedjan Eph Goodweather lider under den starka pressen och börjar dricka allt mer samtidigt som han studerar Zetrakians gamla skrifter. Bit för bit börjar vampyrernas urgamla historia klarna och det är tydligt att människosläktets historia inte alls är vad vi har trott. När allting verkar som mest hopplöst förklarar multimiljardären Eldrich Palmer att han kan tänka sig ett stötta USA:s regering med nödlån och matdistribution. Men Palmer har dolda motiv. Ska det visa sig att det största hotet mot mänskligheten ändå kommer från människorna själva?

Äntligen börjar det hända en massa och även om den här boken är en transportsträcka till den avslutande, tredje delen så är den bra spännande. Man vet inte hur det kommer sluta eller på vem man ska hålla på av de grupperingar som finns. Gillar verkligen karaktärerna i boken även fast det blir lite för många avstickare ibland. Känner inte att det finns så mycket mer att säga om den här boken.


Antal sidor: 208
Utgivningsår: 2000
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0057-364-5
Datum: 09/03/20
Betyg:
Fröken Livrädd & Kärleken
Joanna Rubin Dranger

För 200 små svartvita bilder behövs: 1 stor kärlek 1 förälskelse med glitter 3-4 stora svek lite självbedrägeri 1 längtan 1 bottenlös sorg gärna en välvuxen hybris 1 väninna som vet allt 2 klickar rädsla 1 nypa självförakt och 1 knippa bitterhet minst ett dussin lögner Blanda allt till en röra och låt tiden gå. Kavla sedan ut till 200 sidor. Grädda i värmen av någons tillit. Servera rykande hett med gnistrande snöflingor.

Alldeles för kort, men riktigt bra - man kan lätt känna igen sig. Bilderna är unika och riktigt fina. En klar bok att läsa och att ge bort i present.


Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2002
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0057-934-0
Datum: 09/03/20
Betyg:
Fröken märkvärdig & Karriären
Joanna Rubin Dranger

Hon vet att man måste bli något storslaget. Kärnfysiker, filmregissör, eller formgivare på Manhattan, bara man får Nobelpriset före tjugofem. Men vad göra om man inte vet vad man vill? Om man tappat bort målmedvetenheten mellan ''Glamour'' och arbetsförmedlingen och den största talangen verkar vara att trampa runt på sig själv? Fröken Märkvärdig och Karriären är både en träffsäker drift med vår tids karriärkult och en rörande berättelse om rädslan att inte ha vad som krävs.

Trevlig liten bok, jag gillar sånt här men det känns alltid som att det är för lite. Jag vill läsa mer!


Antal sidor: 184
Utgivningsår: 2010
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-742-4
Datum: 10/05/03
Betyg:
Frost
Maggie Stiefvater

I flera år har Grace iakttagit vargarna i skogen bakom huset där hon bor. Speciellt en gulögd vargs närvaro får henne att rysa, en obehaglig känsla hon trots allt inte vill vara utan. Samtidigt lever Sam två liv: På vintern i den frusna skogen tillsammans med de andra vargarna och hela tiden medveten om den orädda flickan som han obönhörligt dras till. Och under några få dyrbara sommarmånader som människa innan vintern och kylan tvingar honom att förvandlas igen. En dag träffar Grace en pojke med gula ögon och som tar andan ur henne. Det bara måste vara hennes varg. Men vintern är nära och Sam för en ojämn kamp för att förbli människa annars riskerar han att förlora inte bara sig själv utan även Grace för alltid.

Jag kände på mig att den här boken var något överskattad och gick därför och lånade den på biblioteket istället för att köpa den. Jag fastnade för historien. Har alltid varit aningen mer förtjust i varulvar än vampyrer så i det avseendet så gillade jag boken. Men trots att den var lättläst och svår att lägga ifrån sig så kändes berättandet ganska hackigt. Sättet den var skriven på var inte långt ifrån självklart. När jag ville höra mer från Grace så fick jag ett Sam-kapitel och tvärtom. Det var det genomgående temat i boken bortsett från vargarna - massor med ointressant information och väldigt lite av det man verkligen ville läsa om. På tok för lite passion (och då var det ändå en hel del i boken - för lite för min smak i alla fall.) Ganska bra bok ändå, fast jag tyckte inte att den var speciellt sorglig.


Antal sidor: 381
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6385-599-3
Datum: 08/01/22
Betyg:
Ful
Scott Westerfeld

I en värld där alla är extremt vackra, är det normala fult! Tally kan knappt vänta till sin sextonde födelsedag då hon blir Vacker. Sexton är när förändringen sker? från motbjudande Ful till otroligt attraktivt Vacker. Den dag då man åker som i en katapult rakt in i det högteknologiska paradiset i stadens centrum där ens enda uppgift är att ha superkul! Om bara några veckor fyller Tally sexton ... Men Tallys nya vän Shay är inte helt säker på att hon vill bli Vacker. Hon vill hellre försöka leva utanför staden. Myndigheterna erbjuder Tally det värsta tänkbara valet hon kan tänka sig: Hitta sin vän och förråda henne, eller aldrig blir Vacker. Tallys val förändrar hennes syn på världen för alltid.

Tally är en av de mest anonyma huvudpersonerna jag läst om. Man bryr sig mer om de andra karaktärerna än om henne, fast trots det så är det här en riktigt bra bok som tar upp ett väsentligt ämne även om det utspelar sig i en alternativ framtid. Ska blir riktigt roligt att så läsa den spännande fortsättningen och hoppas att man i den lär känna Tally och börjar bry sig om henne.


Antal sidor: 323
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan
ISBN: 91-7263-531-2
Datum: 05/08/17
Betyg:
Funny Valentine
Amy Jenkins

Stevie är en ung journalist med världssamvete. När hon återvänder till London efter en reportageresa i Colombia får hon i uppdrag att intervjua den mest eftertraktade ungkarlen på jorden: skådespelaren Louis Plantagenet. Men varför skulle hon, som har fullt upp med att rapportera om missförhållandena i tredje världen, vilja göra en intervju med en filmstjärna? Varför skulle hon, som varken tror på kärlek eller tvåsamhet, plötsligt vilja ge sitt intervjuoffer en alla hjärtans dag-present? En gåva som får förödande konsekvenser...

Den här boken gillade jag, mest på grund av att den är så lik andra böcker jag gillar. Jag älskar den här sortens dialoger mellan karaktärerna i boken, men de var alldeles för få och en del av de långa, ointressanta delarna skulle den kunnat vara utan. Själva karaktärerna i boken är för mig helt galna och fick mig att undra 'finns det verkligen såna här personer på riktigt?' Funny Valentine är kanske inte världens bästa bok, men den var ganska rolig i alla fall.


Antal sidor: 453
Utgivningsår: 2010
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1-302024-2
Datum: 10/11/01
Betyg:
Gargoylen
Andrew Davidson

På en rehabklinik möter en svårt brännskadad man en kvinna som påstår att de varit älskande för länge sedan. Så börjar hon berätta om deras kärlek och en ny historia tar form. Den vackra och namnlösa berättaren i Gargoylen kör längs en mörk landsväg när han tycker sig se ett pilregn komma rakt emot honom. Han kör av vägen ned i en ravin och vaknar upp på en brännskadeavdelning där han får utstå alla helvetets kval och smärtor i form av den behandling han måste genomlida för att överleva. Bränd till oigenkännlighet har han förvandlats till ett monster. Det enda han vill är att bli så pass frisk att han kan begå självmord. Så en dag kommer Marianne Engel - en tilldragande och mystisk skulptör av gargoyler, groteska statyer av fantasiväsen - till avdelningen och avslöjar att de båda varit älskande en gång i tiden. Då, i ett medeltida Tyskland, var han en svårt brännskadad legosoldat och hon en ung nunna som skötte om hans brännsår och fick honom att tillfriskna i det berömda klostret Engelthal. Allt eftersom hon berättar på sitt sheherazadiska vis och väver samman berättelsen med lika fascinerande historier om odödlig kärlek i Japan, England, Italien och på Island, så märker han att livsgnistan kommer åter, och med den även förmågan att älska någon igen - Marianne. Hon ser till att han får lämna kliniken och bo hos henne i det hus där hon också har sin ateljé. Men det som hade kunnat bli en fristad blir snart ett fängelse. Hans morfinberoende på grund av de svåra smärtorna gör att hans förflutna hinner ikapp honom. Samtidigt nås Marianne av ett besked om att hon endast har tjugoåtta gargoyler kvar att fullborda - sedan är hennes liv till ända.

Sista bladet är vänt och ännu en bra bok är avslutad. Det började med att jag läste en kort text om boken och bestämde mig för att det här var en bok värd att läsa, men inte att köpa. Så efter ett besök till biblioteket kunde jag börja min resa tillsammans med den icke namngivna huvudpersonen. Det började trögt. Trots att jag gillar att läsa om läskiga händelser, död och lidande så var bokens inledande kapitel ganska jobbiga att läsa. Beskrivningar och manliga huvudpersoner med mörka förflutna som haft många sexpartners är något jag är riktigt less på, så redan här höll jag på att vackla till och släppa boken. Som tur är höll jag fast och när Marianne Engel kom in i bilden och började berätta sina historier så fastade jag. Mitt i boken så tvingas jag dock lämna tillbaka den till biblioteket då någon reserverat den, men jag bestämde mig då för att köpa boken på engelska istället och det är jag glad för. Den är mycket lättare att ta till sig på originalspråket och framförallt mer spännande att läsa. Det förflutna (om man tror på den biten) och nutid vävs ihop på ett spännande sätt - även om det blir lite flummigt till och från, men det är just historierna som jag fattade tycke för. Marianne och gargoylerna samt de flesta nutida karaktärerna finner jag ganska tråkiga. Så till skillnad från de flesta som läst den här boken (har läst en del recensioner) så tycker jag precis tvärtom. Jag hade gärna hört mer historier - oavsett om de har betydelse för handlingen eller ej, och gärna hoppat över en del av den komplicerade och smått irriterande nutida kärlekshistorien mellan huvudpersonen och Marianne. Slutet på boken kom verkligen som en överraskning och även om jag gillade de sista sidorna så tycker jag att slutet gjorde hela boken lite väl vemodig. Den slutade precis som alla historierna Marianne berättade och jag som hade hoppats på att det skulle bli lite annorlunda som omväxling... Men trots allt det så rekommenderar jag verkligen boken. Jag tror att det här är en av få böcker jag skulle kunna tänka mig att läsa om och det är ett bra betyg.


Antal sidor: 206
Utgivningsår: 2003
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-32-14520-9
Datum: 03/06/23
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 1: Bekännelser om killar, kyssar och katter
Louise Rennison

Vi gick till Jennings och Tom var där - Jas blev nästan svimfärdig. - Vilken skola går ni i? frågade Tom. Jag skulle just svara när en Sexgud kom ut från de bakre regionerna. Jag svär, han var så snygg att man bara gapade som en annan guldfisk. Han hade långt svart hår, väldigt intensiva mörkblå ögon och stor mun. Han gick fram till Tom och räckte över en mugg te. - Tack, sa Tom. Sedan BLINKADE Sexguden åt Tom och LOG mot mig innan han försvann in på lagret igen. Jag bara stirrade på den fläck där S. hade stått. Kramade mina äpplen hårt och hoppades att jag inte hade stått och dreglat.

Blev fast när jag läste den här boken för många, många år sedan. Extremt rolig och man kan aldrig få för mycket av killar, kyssar och katter. Har även sett filmen som är baserad på böckerna och den är ganska bra den också.


Antal sidor: 208
Utgivningsår: 2003
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-32-14521-6
Datum: 03/06/24
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 2: Det är okej, jag har jättestora trosor på mig!
Louise Rennison

Jag lyckades övertala Jas att följa med mig till kyrkan för att tacka Gud för att han lät pappa attackeras av ett lömskt borrhål - så att vi slipper flytta - och gav mig Sexguden att leka med. När jag kom fram satt Jas redan på muren utanför sitt hus, klädd i den minimalaste kjol jag någonsin sett. Den kan omöjligt ha varit längre än 4 centimeter - allt som allt. - Det måste vara länge sedan du var i kyrkan, konstaterade jag. Det är okej, jag har jättestora trosor på mig!

Georgia fortsätter att vara sitt gamla galna jag och klantar till det och oroar sig för allt som vanligt. Väldigt svårt att lägga ifrån sig boken.


Antal sidor: 157
Utgivningsår: 2005
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-32-14746-3
Datum: 05/06/25
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 3: Akut uppdatering av hångelskalan
Louise Rennison

Där stod Sexguden i dörröppningen i sina coola svarta jeans och snygga T-shirt. Hans armar, ben, mun ... Hela han var bara hur läcker som helst. Han log mot mig. - Hej Georgia ..., hur är läget? Bra fråga. Perfekt, faktiskt. Jag visste svaret på den också, det var det som var så fantastiskt. "Bra, hur är det själv?" Tyvärr verkade allt blod i min hjärna ha tagit semester och åkt till mina kinder, för jag kunde inte få fram ett ord. Det enda jag kunde göra var att stå där och bli ännu rödare. Det var säkert väldigt attraktivt. Han bara såg på mig och log sitt underbara leende.

Den här boken var riktigt bra, men det saknades något. Är nästan beredd att säga att det blir lite tjatigt med Georgia och Sexguden. Fast det är förstås riktigt roligt ändå.


Antal sidor: 166
Utgivningsår: 2005
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3214-747-0
Datum: 05/10/24
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 4: Kyssmisstag i sjunde kärlekshimlen
Louise Rennison

- Jas, Jas, min lilla ärthjärna, sa jag. Det var inte med AVSIKT jag hånglade med Dave, det var en olyckshändelse. Jag är tonåring och kan inte kontrollera vissa kroppsdelar. - Som vilka då? - Mina aladåber ... och på fiskpartyt med Dave började mina läppar pluta av sig själva. - Jag är också tonåring och jag har inga problem med mina kroppsdelar, sa Jas lugnt. - Inte ens med luggen? retades jag. - Det är inte samma sak som att hångla med sin kompis kille. - Har du gått och blivit pryd på gamla dar? kontrade jag. - Inte alls. - Nähä, berätta något intressant som du och Tom har gjort då! - Det är en hel del. - Ge ett exempel. Och säg inte att ni varit ute och samlat grodyngel för då smäller jag av. - Tom planerar att läsa ekologi och då ... Har jag berättat att vi såg grävlingsspår i parken häromdagen? - När jag sa intressant menade jag ingenting som har med grävlingar att göra. - Tom gav mig ett sugmärke, sa hon efter en stund. - Non! - Oui! - Varför har jag inte sett det? Var har du det? - På stortån

Riktigt roliga böcker. Svårt att slita sig och jag skrattade många gånger åt Georgia och hennes udda problem. Är ganska trött på franskan dock.


Antal sidor: 209
Utgivningsår: 2006
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3214-876-7
Datum: 07/02/30
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 5: Jag och mina killmagneter fantastico
Louise Rennison

Måndagen den 18 april - vid skolgrindarna 16:00 När vi strosade hemåt berättade jag för henne om Masimo. - Han är snyggare än snygg, Jas. Verkligen superläcker och dessutom vältränad. Hans ögon är helt otroliga, likadana som Angus fast, du vet, vackra. Och han har hångelfaktor tjugofem och en halv. - Jag trodde att hångelskalan bara gick till tio. - Jas, lyssna då. Jag sa hångelfaktor - det är typ som sex appeal. - Varför är det ingen som har berättat för mig om hångelfaktorn? - Jag hittade just på det. - Vad är det för mening med att ha regler om man ändå bryter mot dem och hittar på något eget? Det är ungefär som att vara på överlevnadsläger och alla ska göra upp eld och så är det någon som fuskar och använder tändstickor. - Hur som helst är han läcker bortom läckerbitarnas supervärstingar. Jas såg ogillande på mig. - Du sa ju att Robbie var den ende för dig, verkligen den ende. Och nu är det helt plötsligt Masimo som gäller, som du har träffat ungefär två minuter. Det kommer att sluta med att du är ensam och har dåligt rykte. Vad är det för fel på henne? Hon är den nya generationens Moder Teresa, fast med ful lugg.

Det här är riktigt bra ungdomsböcker. I just den här boken så träffar Georgia snyggingen Masimo som gör hennes liv ännu mer komplicerat än det redan var. Lättlästa och komiska vilket gör att den funkar bra även för äldre tjejer.


Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2006
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-029-6
Datum: 07/03/02
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 6: På kärleksspaning i hamburgerland
Louise Rennison

- Jas, jag är säker på att du vill höra om min plan, för den rör dig också, min lilla håriga kompis. - Jag är inte hårig. - Som du vill, men gå inte för nära någon cirkus, bara. - Håll klaffen. Ok då, berätta om din plan. - Så här är det: när jag åker till Hamburgerland ... så följer du med! Fattar du? Vi kommer att bli som Thelma och Louise! - Vi heter inte Thelma och Louise. - Jag vet, jag säger bara att vi kommer att bli SOM dem! - Och vi är inte från Amerika. Och ingen av oss kan köra bil. - Ņh, herregud ... Jas, ditt rymdskepp har landat. Dags att gå ombord.

Nu ska Georgia till USA och väl där så försöker hon leta upp Masimo, vilket går sådär. Att hon är knäpp är svårt att missa, men det gör det hela så roligt. Ärligt talat har böckerna blivit lite sämre sen Georgi började hoppa mellan killar och det är inte så kul att läsa om hur hon inte kan bestämma sig.


Antal sidor: 208
Utgivningsår: 2007
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-067-8
Datum: 07/03/03
Betyg:
Georgia Nicolsons dagbok 7: Rostad på kärlekens grill
Louise Rennison

Vi passerade brevlådan i slutet av backen. Skulle jag posta brevet till Sexguden? Jag bad Jas om råd - vilket visade sig vara ett katastrofalt misstag. - Jag trodde att du var kär i antingen Masimo eller Dave den rolige och så har du skrivit brev till Robbie! utbrast hon. - Jag vet, suckade jag. - Du vänsterprasslar liksom med tre killar utan att var ihop med någon av dem. - Tyst! fräste jag. Du är inte Jesus om du tror det. - Det vet jag. Men Jesus kommer att bli mycket besviken på dig. - Det blir han inte alls. Han älskar mig oavsett vad jag gör. Och det jag gör är säkert hundra gånger mer intressant än det du gör. Du gör sken av att vara helig, men egentligen är du skenhelig. Ha, ha! Jag drog just ett religiöst skämt! Det skulle Jesus ha gillat. Jag tror att jag håller på att bli hysterisk. Vad ska jag ta mig till? Hjälp mig lilla Jazzy. Ska jag posta brevet eller inte?

Själv hoppas jag på att Masimo skrivs ut ur bokserien, för han är den tråkigaste killen hittils. Svårt att inte vilja läsa vidare för att få reda på hur det hela ska sluta.


Antal sidor: 6 CD
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 91-795-3332-9
Datum: 06/02/02
Betyg:
Giraffens tårar
Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe är en lyckligt lottad kvinna. Livet är gott och hennes detektivbyrå är en succé. Som Botswanas första kvinnliga detektiv har hon fullt upp med att hjälpa människor med problem, och hon gör det oftast till allas belåtenhet. Men ibland är det svårt att avgöra om sanningen kommer att lösa klientens bekymmer. Att leva i ovisshet kan vara en välsignelse. I Giraffens tårar löser Mma Ramotswe gåtan med den försvunne amerikanen samtidigt som hon låter sin assistent Mma Makutsi undersöka vad slaktarens hustru döljer. Dessutom får förlovningen med Botswanas bäste mekaniker, J.L.B. Matekoni, oanade följder. Mma Ramotswe vet att hennes fästman är en god man, och det är av ren godhet han utökar deras lilla familj …

Mma Ramotswes detektivarbeten är lika spännande varje gång, hon är smart och ser oftast det som andra inte ser. Hon drar sanning ut ur folk på sitt eget speciella sätt. Det känns nästan som om man skulle vilja åka till Afrika någon gång, fast man vet att det aldrig kommer hända.


Antal sidor: 544
Utgivningsår: 1980
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7133-861-7
Datum: 07/01/11
Betyg:
Grottbjörnens folk
Jean M. Auel

Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning. Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.

Jag hade hört talas om böckerna ett tag och även fast det inte verkade som om det var min typ av böcker så skaffade jag alla pockets på rean förra året. När jag nu läst ut hela första boken så vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Jag hatar som sagt böcker fulla av beskrivningar och lite handling och den här var full av trista återgivningar om gräs, flinta och djurhudar. Den skulle enkelt ha kunnat reducerats till en 120 sidors bok som jag verkligen hade gillat. Kommer förmodligen läsa klart alla böckerna ändå, men det blir nog inte alltför snart.


Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2009
Förlag: Brombergs
ISBN: 978-91-7337-203-9
Datum: 09/08/13
Betyg:
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Mary Anne Shaffer

Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare. Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv.

Jag hade verkligen inte förväntat mig att jag skulle tycka så pass bra om boken att jag skulle läsa ut den på två dagar. Det är verkligen en feel-good bok och trots att den skildrar efterkrigstiden i England så är den både rolig, spännande, tragisk och romantisk. Extremt lättläst och kvick bok - så man blir besviken äver att den "bara" är på 300 sidor. Trots att man vet att breven är skrivna av samma person så inbillar man sig själv att det verkligen är alla de olika och underbara karaktärerna som har skrivit till varandra. En bok som berör och samtidigt kan få en att skratta är svårt att hitta, så jag är glad att jag valde att läsa Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap.


Antal sidor: 306
Utgivningsår: 2006
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-334-8
Datum: 10/04/29
Betyg:
Han som föddes att möta mörkret 1: Vargbröder
Michelle Paver

Tolvårige Torak är ensam, sårad, skräckslagen och måste fly. Hans far ligger död bredvid honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn - en demon med kraft att förgöra världen... Torak har gett sin döende far ett löfte. Han ska söka upp Världsandens berg för att få hjälp att besegra demonen. Hans enda följeslagare är en övergiven vargunge, och tillsammans ger de sig av på en lång och farofylld vandring genom Storskogen.

Jag har dragit mig för att läsa de här böckerna då de klassas som barnböcker, men det var helt onödigt, det här är en lättläst "grottbjörnens folk" som alla kan läsa. Den är skriven på ett sätt som inte är för lätt eller för svårt att ta till sig. Huvudpersonen är ung men i och med att boken är skriven av en kvinna så har han fått en mer komplex personlighet med mjuka sidor - vilket påminner om J.K. Rowling och hennes Harry. Själva historien är bra och spännande men inte unik. Det känns som om jag har läst det här förut. Slutet lämnade dock mycket att önska, det var inte tillräckligt spänannde och det hade varit mer passande att slänga in en riktig cliffhanger så att man skulle bli besatt av att få läsa nästa bok. Svår att lägga ifrån sig och en garanterad streckläsnings bok. Rekommenderas varmt.


Antal sidor: 332
Utgivningsår: 2006
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-238-4
Datum: 07/05/31
Betyg:
Hanteringen av odöda
John Ajvide Lindqvist

Stockholm en dag i mitten av augusti. Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften. Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt ... Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken. Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv. Mahler slås av en tanke. Elias. Men han är ju begravd. Mahler vet ändå att han måste åka till kyrkogården.

Inte riktigt lika bra som Låt den rätte... men väl värd tiden det tog att läsa den. Det känds lite tjatigt med alla förvirrade människor som sprang runt som skållade hönor och inte visste vad dom skulle göra av de döda. Jag hade föredragit lite mer komiska situationer och trots att det fanns med väldigt detaljrika beskrivningar så blev jag långt i från äcklad - vilket döda, ruttnande människor borde få mig att känna.


Antal sidor: 379
Utgivningsår: 1999
Förlag: Tiden
ISBN: 91-88876-65-9
Datum: 02/01/15
Betyg:
Harry Potter och De Vises Sten
J.K. Rowling

Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden! Mystiska stjärnskott på himlen och svärmar av ugglor mitt på dagen, katter som läser kartor och underliga människor som står i gathörnen och viskar. De viskar om en viss Harry Potter...
Föräldralöse Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är trollkarl och börjar i Hogwarths Skola för Häxkonster och Trolldom, en värld full av magi och spännande äventyr!

Det här var förstås den första boken jag läste i Harry Potter serien. När jag betygsatte den här boken första gången så hade jag läst de andra och i jämförelse med dem är den här boken rätt tråkig och det händer inte så mycket. Harry är ganska barnslig, men det är ett ganska bra att huvudpersonen vet lika lite om trollkarlsvärlden som läsarna. Själva "monstret" i den här boken är inte särskilt intressant och det gör att jag bara läst om den en gång. Ska kanske säga att jag har alla Harry Potter ljudböcker också.


Antal sidor: 751
Utgivningsår: 2001
Förlag: Tiden
ISBN: 91-88877-51-5
Datum: 02/05/15
Betyg:
Harry Potter och Den Flammande Bägaren
J.K. Rowling

En natt i slutet av sommarlovet vaknar Harry upp av att ärret i hans panna brinner som eld - ett säkert tecken på att Lord Voldemort befinner sig i närheten. Harry får snart annat att tänka på när världsmästerskapen i Quidditch går av stapeln. Harry ska, med sin bästa vän Ron och hans familj, åka och titta på världsmästerskapen, men när dom är där så händer nåt som ingen väntat sig. Helt plötsligt så lyser Lord Voldemorts märke upp skyn. När Harry och alla hans vänner återvänder till skolan efter sommarlovet så får dom en tråkig nyhet. Elevhemsmästerskapen i quidditch ska inte äga rum på Hogwarts det här året. Istället så ska Hogwarts och två andra skolor, Durmstrang och Beuxbatons, tävla i en turnering i magisk trekamp. En elev från varje skola ska tävla. Många blir besvikna när dom får reda på att man måste ha fyllt sjutton för att få anmäla sig. Alla är lika spända över vilka namn som ska komma ur den flammande bägaren.

Det här är den bästa hittils av de fyra jag har läst. Alla böckerna är mycket spännande men i den här händer det något nytt och oväntat hela tiden. Joanne får med mycket humor, kärlek och spänning i boken och det är kombinationen av dessa som gör boken så himla bra. Monsterögat Moody är inte någon favorit, men han gör sitt jobb ganska bra... Det är kul att man fick veta lite mer om andra länders trollkarlsskolor och Rita Skeeter är en rolig karaktär. Att man får se mer av Lord Voldemort gör såklart boken till en stor favorit - har läst om den flera gånger.


Antal sidor: 783
Utgivningsår: 2007
Förlag: Tiden
ISBN: 978-0-7475-9106-1
Datum: 07/08/01
Betyg:
Harry Potter och Dödsrelikerna
J.K. Rowling

Det sista sommarlovet från Hogwarts är snart slut och Harry Potter väntar otåligt på Privet Drive. Medlemmar ur Fenixorden ska komma och hämta honom och föra honom till en säker plats, utan att Voldemort och hans anhängare får reda på vart han tar vägen. Men när han väl kommit i säkerhet - vad ska han göra då? Hur ska Harry kunna utföra den livsfarliga och omöjliga uppgiften som professor Dumbledore har gett honom?

Jag borde kanske inte skriva det här, men 'Vad var det jag sa?!' Det mesta som hände i boken hade jag redan räknat ut utifrån de andra sex böckerna, men visst blev jag överaskad av alla dödsfall och slutet var kanske inte precis som jag hade trott. Utan att avslöja för mycket så var det enda jag var riktigt besviken över, det sista 'kapitlet' eller snarare epilogen - som bara var ett par sidor lång. Man fick inte veta om vad som hände med alla karaktärerna utan det var mer som första kapitlet i en ny bok, som aldrig kommer skrivas.


Antal sidor: 531
Utgivningsår: 2001
Förlag: Tiden
ISBN: 91-8887744-2
Datum: 02/03/15
Betyg:
Harry Potter och Fången från Azkaban
J.K. Rowling

Harry Potter går sitt tredje år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Ingenting är sig likt. Sirius Black, den ökände massmördaren som suttit i fängelse i tolv år, är på rymmen. Det sägs att han är på väg mot Hogwarts.
De grymma fångvaktarna från Azkaban, Dementorena, har kallats in för att vakta skolan. Harry Potter går inte säker, inte ens bland sina vänner... Men han är fast besluten att lösa mysteriet med Sirius Black.

I och med att min absoluta favoritkaraktär presenteras i den här boken så börjar serien bli riktigt spännande. Min favorit är som du kanske redan förstått - Sirius Black. Dementorerna är inte särskilt spännande monster, men de fungerade bra i den här boken i alla fall. Min favoritlärare hittils (förutom Snape) - Remus Lupin är också med och hjälper Harry så gott han kan. Harry är inte den smartaste personen i böckerna, men det tar Hermione igen.


Antal sidor: 1000
Utgivningsår: 2004
Förlag: Tiden
ISBN: 91-88879-04-6
Datum: 04/08/15
Betyg:
Harry Potter och Fenixorden
J.K. Rowling

Harry Potter har fått nog. Sommarlovet hos Dursleys har varit värre än någonsin. Hans bästa vänner verkar inte bry sig om honom, han har inte fått några nyheter från trollkarlsvärlden på hela sommaren och han riskerar dessutom att bli relegerad. När Harry väl återvänder till Hogwarts för sitt femte år är ingenting som det brukar vara, och den stora frågan är: När ska Lord Voldemort slå till igen?

Helt klart den bästa av de fem som givits ut hittills - det som gör det så himla bra är att man inte bryr sig så mycket längre om beskrivningarna av omgivningen osv är för långa. Det är svårt att komma på saker man gillar i boken utan att avslöja allt för mycket. Jag gillar helt enkelt allt i boken - fast den var nog lite bättre på engelska (som jag läste först). Trots att det går illa för min favorit så är det här den bästa Harry Potter boken hittills.


Antal sidor: 672
Utgivningsår: 2005
Förlag: Tiden
ISBN: 91-852-4344-2
Datum: 05/07/20
Betyg:
Harry Potter och Halvblodsprinsen
J.K. Rowling

Mitt i sommaren lägrar sig en för säsongen ovanlig dimma utanför fönstren. Harry Potter sitter i sitt sovrum i Dursley-huset i Privet Drive och väntar oroligt på ett besök från ingen mindre än professor Dumbledore. Sista gången de sågs var när rektorn utkämpade en hård duell mot Lord Voldemort, och frågan är varför han behöver träffa Harry just nu - bara några veckor före skolstarten på Hogwarts? Sjätte skolåret får en märklig inledning och mugglarnas och magins världar börjar vävas samman...

Till skillnad från bok 5 så gav den här boken mig inte samma lust till att läsa vidare efter varje kapitel var slut. Det kan bero på att min favoritkaraktär Sirius Black inte är med längre eller att jag aldrig gillat Harry som 'person', men hur kommer det sig då att jag älskar de tidigare böckerna men inte känner likadant för den här...? Sen tycker jag som många andra... att den här boken känns mer som 'del 1 av 2' än de andra böckerna. Vilket självklart är ett minus, men som tur är så väger det positiva med boken (bland annat att det är just del 6 i Harry Potter serien - går inte att bara hoppa över den precis) över de många negativa sidorna. Det finns väldigt många karaktärer i Harry Potter böckerna som jag inte gillar och i just den här boken fick oturligt nog de flesta av dom alldeles för stor plats.


Antal sidor: 427
Utgivningsår: 2000
Förlag: Tiden
ISBN: 91-88877-21-3
Datum: 02/02/15
Betyg:
Harry Potter och Hemligheternas Kammare
J.K. Rowling

Sommarlovet är äntligen över! Harry Potter har längtat tillbaka till sitt andra år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Men hur ska han stå ut med den nya omåttligt mallige professor Lockman? Vad döljer Hagrids förflutna? Och vem är egentligen Missnöjda Myrtle?
De verkliga problemen börjar när någon, eller något, förstenar den ena Hogwartseleven efter den andra. Är det Harrys största fiende, Draco Malfoy, som ligger bakom? Eller är det den som alla på Hogwarts misstänker - Harry Potter själv?

Det var inte förrän jag läst andra boken som jag började fastna i Harry Potter-träsket. Jag tycker att det bästa med Harry Potter-böckerna är att varje bok följer ett år av Harrys liv, han och de andra karaktärerna åldras och blir på det viset mer verklig. Jag vet inte om det hade med den oerhört jobbiga husalfen Dobby eller den larvigaste läraren hittils - Gyllenroy Lockman, men den var absolut mer spännande än den första. Fler hemligheter som avslöjas, intressantare monster och Harry är inte lika feg längre.


Antal sidor: 232
Utgivningsår: 2004
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 91-89646-15-0
Datum: 06/06/20
Betyg:
Häxa
Celia Rees

Femtonåriga Mary får uppleva hur hennes mormor avrättas som häxa. Hon får hjälp att fly till Amerika från ett England fyllt av fördomar och skräck. Men hon upptäcker snart att hon kommit ur askan i elden. Hennes särpräglade genomträngande blick väcker misstankar bland de strängt religiösa nybyggarna hon lever hos: Är hon också en häxa? Mary vågar inte röja sina tankar för någon. I ett lapptäcke syr hon in sina hemliga anteckningar. Här finns de bevarade ända in i vår tid.

Första gången jag läste boken så var det på engelska och då var den ganska okej. Men när jag nu läst den en andra gång, på svenska, så var den rätt så trist och intetsägande. Huvudpersonen Mary är tråkig och omöjlig att identifiera sig med. Att den är skriven som dagboksanteckningar gör den inte bättre, tyvärr.


Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2008
Förlag: B. Wahlstroms
ISBN: 978-91-3215-377-8
Datum: 06/08/14
Betyg:
Heather Wells 1: Ett oemotståndligt begär
Meg Cabot

Heather Wells rockar fett! Åtminstone gjorde hon det. Innan hon förlorade sitt skivkontrakt, sin pojkvän och alla sina besparingar då hennes mamma tog alla pengarna och stack till Argentina med managern. Nu när stjärnglansen bleknat och det ändlösa turnerandet till otaliga shoppingcentra tillhör det förflutna, är Heather nöjd med att arbeta i receptionen på ett studenthem vid New York University. I alla fall var hon det tills en kvinnlig student hittas död i hiss-schaktet efter att ha surfat på hissens tak. Polisen tror att det är en olyckshändelse men Heather vet att tonårstjejer inte hissurfar. Men ingen vill lyssna på henne, inte ens den snygge privatdeckaren som äger huset där hon bor. Heather bestämmer sig för att prova på en ny karriär som privatdeckare! Men hennes nya jobb har få förmåner och inga beundrande fans. Dessutom visar det sig vara farligt, dödligt farligt. För inget gör en mördare så förbannad som en överviktig ex-popstjärna som lägger näsan i blöt.
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2009
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-378-5
Datum: 07/08/13
Betyg:
Heather Wells 2: Håll huvudet kallt
Meg Cabot

Ett nytt mord har skett på Dödens korridor och inget gör Heather så upprörd som när någon dödar hennes studenter Före detta popstjärnan Heather Wells har funnit sig väl till rätta i studenthemmets reception. Snabbt och lätt löser hon alla problem som uppstår och hon har inte ens svårt att hantera sin ex-pojkväns kommande bröllop, av pressen kallat århundradets kändisbröllop. Däremot har hon lite svårt att hantera situationen i kafeterians kök där en cheerleader bokstavligt talat tappat huvudet (faktum är att de hittat huvudet, det är kroppen som saknas). Omgiven av hysteriska studenter, sin kontaktsökande pappa och med sin ännu efterhängsnare ex-pojkvän i hälarna kastar sig Heather tacksamt över uppgiften att lösa mordet. Men spåret efter mördaren leder henne in på farliga vägar och om hon inte är försiktig har hon snart tagit sin sista bit choklad.

Fan vad jag gillar de här böckerna! Heather är en huvudperson som är otroligt lätt att tycka om. Männen i hennes liv gör allting extra komiskt - även om det blir problematiskt för Heather själv. En riktigt spännande bok med en underbar - normalstor, tjej i centrum. Det kan inte bli bättre än så. "Size 14 is not fat either" är som sagt en mycket bättre titel. Skäms på er svenska översättare!


Antal sidor: 356
Utgivningsår: 2007
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 978-03-30443-95-1
Datum: 07/12/28
Betyg:
Heather Wells 3
Meg Cabot

Heather should be happy. She's finally got a boyfriend and although he was only supposed to be her "rebound guy", things have gotten serious fast ...She's also actually passing her first college course, and better yet her dad's moving out. On the down side, her boss, Dr. Veatch, may well be the most boring man on the face of the planet ...But that hardly seems reason enough to put a bullet through his head. Can Heather find her boss' murderer, answer Tad's question, and get her landlord Cooper to realize that by letting her go, he's making the biggest mistake of his life, all while maintaining a fifteen hundred calorie per day diet?

Sorgligt nog den sista boken i serien om en av mina favoriter, Heather Wells. Den här boken var beroendeframkallande och lästes ut på en dag. Den var riktigt rolig och det är så otroligt lätt att identifiera sig med Heather - om man bortser från hela mordmysteriebiten. Slutet var perfekt och jag skulle verkligen inte ha något emot en fortsättning, Meg!


Antal sidor: 404
Utgivningsår: 2008
Förlag: Greenwillow Books
ISBN: 978-0-061-47795-9
Datum: 08/06/18
Betyg:
House of Many Ways
Diana Wynne Jones

Charmain Baker är i knipa. Hon skulle bara se till farbor Williams stuga medan han låg sjuk. Men inte för inte är William bättre känd som hovmagiker Norland. Hans stuga har fler dimensioner än en katt har liv. En enda dörr kan öppnas mot badrummet, köket, de underjordiska grottorna, det förflutna eller något helt annat. Charmain råkar öppna fel dörr och får plötsligt ansvar för både en magisk strykarhund, en trollkarlslärling och en låda med Synnerligen Viktiga Dokument. Plus ett gäng små, blå varelser som kan vara väldigt irriterande. Hon stöter också ihop med den kusliga trollpackan Sophie. Det betyder att trollkarlen Howl och elddemonen Calcifer inte kan vara långt borta.

Den är precis lika bra som de tidigare två böckerna i Castle-serien. Diana skriver extremt bra och trots att böckerna kan se ut att rikta sig till barn så är de även för oss "vuxna" också. De här är mina absoluta favoriter i fantasy-genren.


Antal sidor: 329
Utgivningsår: 1986
Förlag: Harper Trophy
ISBN: 0-06-441034-X
Datum: 06/10/20
Betyg:
Howl's Moving Castle
Diana Wynne Jones

I ett fjärran land, där det finns både sjumilastövlar och osynlighetsmantlar, bor Sofia Hattman. Eftersom hon är äldst av tre systrar vet hon att det kommer att gå illa för henne i livet. Det är ju alltid den yngsta som lyckas bäst. Och mycket riktigt råkar hon ut för en elak häxa som förvandlar henne till en gammal ful och ledbruten gumma. Hon ger sig då av hemifrån under ett förskräckligt oväder och söker skydd i ett mystiskt slott som svävar omkring i luften och hela tiden flyttar på sig. Slottet ägs av en fruktad trollkarl och det sägs att han lever på unga flickors själar. Trollkarlen är nyckfull och oberäknelig men otroligt charmerande, och mot sin vilja blir Sofia intresserad av honom.

Svensk titel: Det levande slottet Howl's Moving Castle är inte alls som anime-filmen! Boken är mycket bättre! Det trodde jag aldrig. Inte fanns det väl med i filmen att Howl egentligen heter Howell och kommer från Wales? Eller att Sophie hade två systrar, en av vilken Howls assistent Michael (inte Mark eller Marker) håller av. Mer story och mer helt enkelt. Ett tips är i alla fall att alltid se filmen först och sen läsa boken/mangan. Då blir man inte lika besviken som om man gör tvärtom och ser alla fel eller olikheter med boken/mangan. Jag fastnade redan efter första kapitlet och boken är både rolig och spännande, med all magi, häxor och kungar.


Antal sidor: 404
Utgivningsår: 2010
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-8636-927-9
Datum: 10/11/26
Betyg:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Jonas Jonasson

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa. Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya? Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.

Jag hade höga förväntningar om den här boken, men trodde samtidigt att jag nog inte skulle tycka om den då så pass många hyllat den. Men där hade jag fel. Jag tyckte att den var riktigt bra. Inte den bästa jag läst, men fruktansvärt underhållande och lättläst trots en massa beskrivningar och historiska "fakta" (jag avskyr historia med undantag av den engelska.) Den är skriven på ungefär samma sätt som jag försöker skriva i min blogg och när jag pratar, lite komiskt, naivt men samtidigt smart. Jag gillar karaktärerna i boken - gör man inte det så kan man lika gärna läsa en annan bok, det är Allan som gör boken. Gillar man inte heller att läsa om en person som klarar sig ur det mesta, på bästa tänkbara sätt och samtidigt får tag på en jäkla massa pengar så är det här ingen bok för dig heller. Det var dock inga stora skratt för min del, men nog fnissade jag åt Den sköna och åt alla osannolika händelser innehållandes vapen och dynamit. Så det är bara att säga tack för den trevliga läsningen, Jonasson och Ango - som jag fick boken av.


Antal sidor: 303
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6386-103-1
Datum: 09/05/22
Betyg:
Hungerspelen
Suzanne Collins

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem! Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...

En av mina favoritfilmer är japanska Battle Royale så det är inte konstigt att jag förälskade mig i Hungerspelen. Den hade fått en klar femma om det inte var så att boken kändes halvfärdig och hade ett alltför abrupt cliffhanger-slut. Det kommer att blir svårt att vänta ända till Oktober på att få reda på fortsättningen i del 2: Fatta Eld.


Antal sidor: 218
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6386-117-8
Datum: 09/10/03
Betyg:
Hungerspelen 2: Fatta eld
Suzanne Collins

Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar - inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla...

En precis lika beroendeframkallande sträckläsningsbok som den första. Tar vid där Hungerspelen slutade och spänningen byggs upp till avslöjandet om det kommande hungerspelet. Trots att jag kan identifiera mig med Katniss så förstår jag mig inte på henne när det kommer till Gale och Peeta - Peeta är helt klart min favorit. Det finns precis lika många nya intressanta karaktärer i den här boken som det är svårt att inte tycka om - trots att man vet att de kanske inte kommer överleva till nästa bok. Precis som bok ett så slutar Fatta eld med en cliffhanger, vilket är det enda som sänker betyget för mig. Kommer verkligen bli svårt att vänta tills nästa år med att läsa den sista(?) i trilogin om Katniss och Hungerspelen.


Antal sidor: 160
Utgivningsår: 2009
Förlag: Orion Books
ISBN: 978-0-575-09154-2
Datum: 10/03/21
Betyg:
I Am Scrooge: A Zombie Story for Christmas
Adam Roberts

Marley hade dött. Igen. Den ökände Ebenezeer Scrooge sitter hemma och räknar pengar. Brädorna han spikat för dörrar och fönster darrar och skakar av slagen från de ändlösa zombiehorder som fyller gatorna, hungrande efter hans kött och giriga hjääärna! Ņrets gladaste dag har på något sätt blivit en orgie i blod, inälvor och framhasande, svultna vandöda på Londons pittoreskt snöiga gator. Kanske lille Tims sjukdom var något mer ondskefullt än man kunnat tro? Kan ens de tre spökena hindra världen från att drunkna under den multnande folkmassan i hög hatt och spets? Är det möjligt att övertala Scrooge att återgå till sitt gamla, snikna jag och resa tillbaka i tiden för att förinta hjärnstammen på den pyttelika, irriterande pigga Nollpatienten?

Väldigt komisk och trevlig bok att läsa som helt vänder uppochner på den klassiska gamla sagan. Jag gillade alla vändningar och referenserna till gamla författare, böcker, filmer och annat zombie-relaterat. Det jag tyckte mindre om var bristen på kapitel (var det så i Dickens bok? Den har jag nämligen inte läst) Bilderna var väldigt fina också även om jag gärna hade sett fler.


Antal sidor: 16 CD
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 91-7953-341-8
Datum: 06/01/16
Betyg:
I Cirkelns Mitt
Dan Brown

När en ny NASA-satellit fångar bevis på ett häpnadsväckande sällsynt fynd begravt djupt ner i den arktiska isen kan det ifrågasatta rymdorganet utropa att de vunnit en efterlängtad och nödvändig seger - en seger som har en avgörande betydelse för det amerikanska rymdprogrammet och i den pågående presidentvalkampanjen. Presidenten ligger dåligt till i opinionsundersökningarna och han ger sin personliga underrättelseanalytiker Rachel Sexton i uppdrag att fara till Milne Ice Shelf för att verifiera fyndets autencitet. Ackompanjerad av ett expertteam, som inkluderar den karismatiske akademikern Michael Tolland, lyckas Rachel komma fram till det otänkbara: hon finner bevis för att detta är en vetenskaplig bluff - ett fruktansvärt fräckt bedrägeri som hotar att skaka supermaktens alla relationer och därmed försätta hela världen i ett osäkert tillstånd. Men innan Rachel kan kontakta presidenten blir hon och Michael attackerade av ett gäng lönnmördare som styrs av en osynlig agent (power broker) som med alla medel tänker dölja sanningen. De flyr för sina liv i en miljö som är lika ödslig som farlig och deras enda hopp om överlevnad ligger i att ta reda på vem som ligger bakom denna mästerliga bluff. Sanningen, kommer de att lära sig, är det mest chockartade bedrägeriet av dem alla.

Ganska långtråkig från början, men den tar snart fart och allt kommer på en gång. Väldigt spännande trots att det inte längre handlar så myckt om kristendom och historia. Ganska skönt att Robert Langdon inte är med för en gångs skull, har blivit ganska trött på hans sätt att vara i böckerna. Istället får vi äntligen lära känna en kvinna i huvudrollen. Ubåtar, hajar, is och jakt på sanningen. Vad mer kan man begära av en thriller?!


Antal sidor: 464
Utgivningsår: 2005
Förlag: Damm
ISBN: 978-91-7130-167-3
Datum: 08/01/22
Betyg:
I drottningens närhet
Philippa Gregory

Spanska inkvisitonen brände Hannahs mor på bål. Sedan dess är Hannah på flykt. Hon och hennes far tror att de kan leva i trygghet i England - som under Henrik VIII blivit protestantiskt. Men allt förändras när kungens äldsta dotter, Maria, blir drottning. Hon är hängiven katolik och har nära band till Spanien När drottningen uppmärksammar Hannah och väljer henne till sin förtrogna befinner hon sig plötsligt i intrigernas centrum. Hannah får aldrig låta någon ana att hon är judinna, för varje felsteg kan leda till döden. Men snart dras hon in i de hemliga planerna för att få Elizabeth - Anne Boleyns dotter - till tronen. I en värld av maktkamp och misstänksamhet balanserar Hannah på gråddjupets kant. Hon tvingas till lojalitet och svek i kampen om den brittiska tronen.

En historisk roman med övernaturliga inslag! Trots en del trista bitar så älskade jag den här boken. Det är Hannah som gör den läsvärd. Jag har inte läst den första boken i den här bokserien, men det behövde jag inte för att uppskatta innehållet i den här "uppföljaren". Rekommenderas verkligen, synd att boken som kom efter det här inte alls var lika bra.


Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2009
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-543-7
Datum: 09/12/20
Betyg:
I häxjaktens skugga
Sarah Singleton

Ņret är 1586. Djupt inne i skogen möter Elizabeth Dyer en grönaktig varelse. Förundrad inser hon att varelsen är en flicka i hennes egen ålder. Isabella Leland har sökt skydd i älvriket de senaste trehundra åren, räddad dit i sista stund när hennes mamma brände som häxa av byborna. Elizabeth är också utstött. Henns familj är katoliker i en tid när protestanternas förföljelse av oliktänkande är som intensivast. Hennes bror har gömt en katolsk präst och hela familjen svävar i stor fara. Mellan de två flickorna knyts starka vänskapsband och när snaran dras åt kring Elizabeths familj känner Isabella att hon måste förhindra att hennes egen familjs tragedi upprepas.

I häxjaktens skugga är den hittils sämsta av Sarah Singletons böcker som jag har läst. Den första halvan var så utdragen och ointressant att jag funderade på att inte läsa klart. Men när man väl kom fram till delarna med övernaturkligt inslag så tog det fart. Slutet var helt okej, men jag blev aldrig riktigt förtjust i bokens huvudpersoner och dom bästa delarna var för korta. Så trots att jag gillar sättet den är skriven på och andra halvan av boken så är det här är en bok man lika gärna kan hoppa över.


Antal sidor: 231
Utgivningsår: 2000
Förlag: Tiden
ISBN: 91-88877-43-4
Datum: 02/04/15
Betyg:
Idilia Dubbs Dagbok
Genevieve Hill

Berättelsen om Idilia Dubb och hennes intensiva kärleksäventyr i det tyska Rehnlandet i mitten på 1800-talet är en sanslöst romantisk läsupplevelse. Den sanna historien om en 17-åriga fröken Idilia från Edinburgh som försvann under mystiska omständigheter i Rhenlandet på 1850-talet. Tolv år senare hittades kvarlevorna av henne i en tornruin. Hon hade svultit ihjäl när hon inte kunde ta sig därifrån. I närheten av hennes kvarlevor hittades också hennes dagbok! Idilia Dubb hade fört noggrann dagbok över sitt liv, och där uppdagas ett otroligt romantiskt äventyr.
Det handlar naturligtvis om olycklig kärlek, Idilia är trolovad med en man och blir under resan kär i en annan. En god vän till Idilia Dubb, Genevieve Hill, tog han om dagboken. Hon redigerade den och försökte få en förlagd då, på 1860-talet. Hon lyckades dock inte med detta, varefter dagboken och fröken Idilia Dubbs öde föll i glömska. För några år sedan råkade Hans Hatwig höra talas om den, och fann den, väl bevarad hos en stiftelse i Edinburgh. Genevieve Hill är helt okänd, förutom att hon förekommer i fröken Idilias dagbok.

En av mina favoritböcker! Verklighetsbaserade böcker - eller dagböcker - har jag alltid tyckt om. Om den vekligen är äkta spelar inte så stor roll egentligen. Jag levde mig verkligen in i den här boken och man blir rörd av Idilias äventyr och hennes hemska öde. Ifall du älskar att läsa så får du inte glömma att läsa den här!


Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2008
Förlag: Simon Pulse
ISBN: 978-0-689-86821-4
Datum: 09/11/15
Betyg:
Ironside: A Modern Faery's Tale
Holly Black

In the realm of Faerie, the time has come for Roiben's coronation. Uneasy in the midst of the malevolent Unseelie Court, pixie Kaye is sure of only one thing her love for Roiben. But when Kaye, drunk on faerie wine, declares herself to Roiben, he sends her on a seemingly impossible quest. Now Kaye can't see or speak to Roiben unless she can find the one thing she knows doesn't exist: a faerie who can tell a lie. Miserable and convinced she belongs nowhere, Kaye decides to tell her mother the truth that she is a changeling left in place of the human daughter stolen long ago. Her mother's shock and horror sends Kaye back to the world of Faerie to find her human counterpart and return her to Ironside. But once back in the faerie courts, Kaye finds herself a pawn in the games of Silarial, queen of the Seelie Court. Silarial wants Roiben's throne, and she will use Kaye, and any means necessary, to get it. In this game of wits and weapons, can a pixie outplay a queen?

Betydligt bättre och intressantare än Tithe, men jag gillar fortfarande inte Kaye. Tur att Corny fortfarande är med och förgyller tillvaron i den här boken. Kul att flera personer från Valiant är med på slutet fast det känns trist att det här är sista boken. Ett sådär slut på serien.


Antal sidor: 258
Utgivningsår: 2005
Förlag: Prisma
ISBN: 978-91-5184-442-8
Datum: 07/11/12
Betyg:
Jane Austen-klubben
Karen Joy Fowler

Jane Austen-klubben är Jocelyns idé. Själv brukar hon föredra sina hundar framför människor, men bestämmer sig trots det för att samla sex vänner, fem kvinnor och en man, för att en gång i månaden diskutera Jane Austens böcker. Men det blir i stället sina egna liv de pratar mest om under de sex månader de möts: äktenskap testas, kärleksaffärer inleds, ungdomssynder avslöjas och livsdrömmarblottläggs.

En underhållande och trivsam bok som säkert tappar lite av sin charm om man inte har läst Jane Austen böcker - eller sett filmerna baserade på dessa. Personligen så tycker jag att den var enkel att läsa, men den hade inget som får mig att minnas handlingen särskilt väl.


Antal sidor: 174
Utgivningsår: 1988
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-7712-139-8
Datum: 09/01/29
Betyg:
Jättens dotter och andra folksagor om starka kvinnor
Johnston Phelps

Jättens dotter och andra folksagor om starka kvinnor En dråplig samling folksagor från hela världen, alla med kvinnor i huvudrollen. Kvicka, modiga och självständiga är de, och de klarar sig ur den ena knipan efter den andra.

Trevlig samling av historier om starka kvinnor. Min favorit är nog just den om Jätten dotter som pinsamt nog påminner om mig själv.


Antal sidor: 204
Utgivningsår: 2010
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-660-1
Datum: 07/10/10
Betyg:
Jinx - tur i oturen
Meg Cabot

Ända sedan blixten slog ner i sjukhuset dagen då hon föddes har hon haft otur. Vart hon än går råkar hon ut för missöden och det är därför hon är så glad över att få flytta hem till sin moster och hennes familj i New York. Oturen kan väl ändå inte följa efter henne ända dit? Men oturen har definitivt följt efter Jinx vilket skapar problem för hennes kusin Tory, som inte är glad över att familjens svarta får har flyttat in hos dem. Den vackra, glamorösa Tory döljer en farlig hemlighet och Jinx börjar inse att det inte bara är otur hon har flytt ifrån utan något mycket ondskefullare och förbannelsen hon har levt under i hela sitt liv är kanske det enda som kan rädda henens liv.

Jag läste den här boken för några år sedan på engelska och jag kommer ihåg att jag tyckte om den riktigt mycket. Som den extremt klumpiga person jag är så är det kanske inte så konstigt. Jag gillar verkligen Meg Cabots övernaturliga böcker (bortsett från Avalon High) och jag hoppas att det blir fler sådana i fortsättningen. Hoppas att den svenska översättningen är bra och lika beroendeframkallande som originalet. Rekommenderas.


Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2007
Förlag: Damm
ISBN: 978-91-7130-881-8
Datum: 08/03/20
Betyg:
Jungfruns älskare
Philippa Gregory

1558 ringer kyrkklockorna för att tillkännage att Elizabeth I är Englands nya drottning. Hon har överlevt oräkneliga intriger i sitt unga liv och äntligen är tronen hennes. Men hon har ärvt ett sargat och fattigt kungadöme, slitet av motsättningar och hotat av många fiender. Vid hennes sida finns adelsmannen Robert Dudley. Hans far blev avrättad för förräderi och själv satt han länge fängslad i Towern - nu är han fylld av revanschlusta och äregirighet. Om han kan bli den vackra drottningens förtrogne är hans lycka gjord. Han och Elizabeth rör sig snart i en förförelsedans som hovet iakttar med oblida blickar: Robert Dudley är gift och omöjlig som kunglig gemål. Robert och Amy gifte sig av kärlek, men äktenskapet är inte lyckligt. Robert längtar efter makt och i drottningen har han funnit sin like. Medan passionen mellan honom och Elizabeth växer drömmer Robert om skilsmässa och om att bli Englands kung. Men han vet att Amy aldrig kommer att släppa honom fri …

Inte alls lika intressant och bra som I drottningens närhet. karaktären Elizabeth är ganska tråkig och så fort hon och Robert är tillsammans så känns det inte rätt. Det var en sorglig och jobbig bok att läsa - kändes riktigt långsam och seg.


Antal sidor: 140
Utgivningsår: 2007
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 978-91-7130-843-6
Datum: 10/02/27
Betyg:
Kalla Kårar: Gastkramande!
R. L. Stine

I Varulven går Grady på upptäcktsfärd i ett träsk tillsammans med sin hund, men ganska snart önskar de att han stannat hemma istället! Jodis farmor och farfars fågelskrämmor väcks till liv och anfaller gården i den ruggiga berättelsen Fågelskrämmorna. I Den Mystiska snömannen råkar två nyfikna syskon släppa lös ett fruktansvärt och snöigt monster mitt i soliga Kalifornien.

Varulven av Gabriel Hernandez tyckte jag om men den var ganska förutsägbar. Fågelskrämmorna av Greg Ruth tyckte jag inte om. Stilen är okej men ganska spretig. Storyn är tråkig också. Den Mystiska Snömannen av Scott Morse var sådär, storyn var söt men jag gillade inte stilen. Kändes för mycket som en tecknad serie på Nickelodeon vilket är ganska uttjatat.


Antal sidor: 136
Utgivningsår: 2008
Förlag: B. Wahlstöms
ISBN: 978-91-3215-390-7
Datum: 10/02/27
Betyg:
Kalla Kårar: Nagelbitande!
R. L. Stine

Något otäckt kryper genom Joes och Mindys trädgård på nätterna i Trädgårdstomtarna anfaller. Något som viskar otäcka saker. Något som krossar melonerna. Men det kan väl inte vara de små oskyldiga trädgårdstomtarna? I Kyrkogården hälsar Jerry och Terry på hos några äldre släktingar. Där träffar de tre barn som uppför sig mycket märkligt... Wendy och hennes bror Elliot hamnar av misstag på sportdårarnas läger i berättelsen Det fasansfulla lägret. Ledarna är lite för glada och lite för besatta av att vinna. Och varför skakar marken varje kväll?

Trädgårdstomtarna anfaller av Dean Haspiel har jag läst och jag kommer inte ihåg att den var så här trist och händelselös. Stilen är dock helt okej. Kyrkogården av Ted Naifeh är min favorit. Själva storyn är ganska larvig men jag gillar verkligen hans stil. Death Jr är också en av mina favoriter. Det fasansfulla lägret av Kyle Baker är en konstig historia, inte särskilt läskig eller bra men teckningarna är roliga.


Antal sidor: 139
Utgivningsår: 2007
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 978-91-71308-42-9
Datum: 10/02/27
Betyg:
Kalla Kårar: Nervpirrande!
R. L. Stine

Följ med Lizzy och hennes familj på en turtill Monsterparken. Ett till synes helt vanligt tivoli, men de upptäcker snart att varje åktur kan bli deras sista! Mycket bättre går det inte för kompisarna Erin och Josh i Studio Chock. Båda älskar skräckfilmer och besöker filmbolaget Chockstudions temapark. Det är bara det att specialeffekterna är lite för verkliga ... I Djupets hemlighet befinner sig Billy snart ute på djupt vatten när en snorkeltur förvandlas till en skräcktur då något mörkt och fjälligt tar tag i honom! Tre spännande, skrämmande berättelser mästerligt tecknade och berättade.

Den första serien En dag i Monsterparken av Jill Thompson var väldigt upprepande och inte alls särskilt bra. Teckningarna var ganska tråkiga och berättelsen var långt ifrån läskig, Den andra, Studio Chock av Jamie Tolagson var bättre. Jag gillade stilen och storyn. Den sista, Djupets hemlighet av Amy Kim Ganter tyckte jag nog bäst om stilmässigt - men så ritar Amy Kim manga också. Själva storyn var kanske inte den bästa men den var småtrevlig.


Antal sidor: 220
Utgivningsår: 2009
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-659-5
Datum: 10/04/09
Betyg:
Katie Ellison ljuger inte
Meg Cabot

Katie Ellison ljuger inte. Det är bara så svårt att säga sanningen när man hånglar med skolans snygga rebell bakom ryggen på sin populära, fotbollsspelande pojkvän. Och när man tycker att quahog-musslor är äckliga samtidigt som man kandiderar till att bli quahogprinsessa i stans årliga quahogfestival. Vissa sanningar är det dessutom livsnödvändigt att hålla hemliga. T.ex. vad som verkligen hände den där kvällen när någon sprejade Tommy Sullivan är en fjant på gympasalsväggen - i neonorange. Alla vet ju att det var det som drev Tommy från stan för fyra år sedan. Och nu har Tommy Sullivan kommit tillbaka. Katie är övertygad om att han är ute efter hämnd, och hon är beredd att göra vad som helst för att behålla sitt perfekta (om än något oärliga) liv. Även om det betyder att ljuga mer än någonsin. Även om livet faktiskt är bättre än någonsin - det är sant - nu när Tommy har kommit tillbaka.

Ganska trög jämfört med Cabots andra ungdomsböcker och huvudpersonen är inte alls lika lätt att ta till sig. Och det är konstigt då Katie älskar kameror precis som jag och är precis lika galen i killar... Hela tävlingen känns ointressant och likaså Katies jobb. Det enda som är kul är bitarna när Katie och Tommy är tillsammans och de är ganska få. Det som fick mig att läsa klart var Cabots trevliga dialoger, karaktärerna emellan. Kunde annars ha hoppat över den här boken.


Antal sidor: 372
Utgivningsår: 2004
Förlag: Berghs
ISBN: 978-91-5021-520-5
Datum: 08/09/11
Betyg:
Kazans stjärna
Eva Ibbotson

En fängslande historia om en 12-årig flickas sökande efter sig själv och sina rötter. Det är början av 1900-talets Wien. Österrike blommar. Annika är föräldralös och växer upp hos tre excentriska professorer och deras två hushållerskor. De älskar henne och uppfostrar hennes som sitt eget barn, men Annika drömmer om den dag hon ska återförenas med sin biologiska mor. Efter en rad dramatiska händelser förändras allt i Annikas liv. Vem är hon egentligen?

En söt, men samtidigt spännande historia. Förvånansvärt bra bok som var extremt lättläst och fängslande. Rolig att läsa.


Antal sidor: 223
Utgivningsår: 1914
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0010-744-4
Datum: 04/02/02
Betyg:
Kejsarn av Portugallien
Selma Lagerlöf

Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrotlycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir Kejsarn av Portugallien.

Jag gillade verkligen den här boken och läste ut den på någon dag. Personerna i boken är unika och älskvärda, för det existerar inga riktigt onda människor i Skrotlycka. Egoistiska måhända men inte rakt igenom onda. Slutet passade bra in trots att det känds lite väl vemodigt för min smak.


Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2008
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-5010-897-2
Datum: 10/03/08
Betyg:
Klostrets gåta
Mary Hoffman

Klostrets gåta är en storslagen mordgåta och en romantisk kärlekshistoria som utspelar sig i Umbriens färgstarka medeltid. Silvano är en ung, vacker och bekymmersfri adelsman. Men när en fårbonde mördas blir Silvano anklagad för mordet. Det visar sig nämligen att mordvapnet är en dolk som tillhör honom och dessutom har han skrivit en kärleksdikt till fårfarmarens hustru. Silvano tar sin tillflykt i ett närbeläget kloster och där börjar ett detektivarbete för att få fast den riktiga mördaren.

En besvikelse. Bokens huvudkaraktärer är ganska bleka och jag bryr mig inte om dem lika mycket som jag borde. Tyckte helt klart bättre om den andra kärlekshistorian i boken. Mordgåtan var inte heller den särskilt spännande. DEt byggdes aldrig upp mot slutet utan man fick reda på allt i de sista kapitlen - om man inte lyckades lista ut vem det var redan i början som jag. Jag gillade dock platserna boken utspelade sig på.


Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2007
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-688-5
Datum: 07/07/07
Betyg:
Knappt lovlig
Katarina von Bredow

Hanna är en riktig asfaltsblomma. Men hennes mamma, som är författare, får för sig att hon kommer att kunna skriva så mycket bättre, bara hon kommer ut på landet. För Hanna är det rena katastrofen; hur ska det nu gå med livet? Hanna måste åka skolbuss fram och tillbaka med den hopplösa lantisen Sara och det blir krångligt att stanna i stan om kvällarna. Och Hannas bästis Linn fullkomligt pyser av förakt inför landsbygden och dess människor. Men så träffar Hanna Arild. Det är alldeles omöjligt förstås. Han är mycket äldre än hon och dessutom grisbonde. Linn skulle få spader om hon visste. Men Hanna kan inte låta bli. Det går bara inte. Fast hur får man honom att upptäcka en 15-årig tjej från stan ...

Första biten av boken kändes lite långtråkig, men så fort Hanna träffar Arild så börjar det bli spännande och jag älskade verkligen sen här boken. Handlingen är småmysig, trevlig och sorglig. En av få böcker jag kan tänka mig att läsa om - flera gånger.


Antal sidor: 110
Utgivningsår: 1991
Förlag: Pontes
ISBN: 978-91-8653-603-9
Datum: 08/07/06
Betyg:
Kwaidan - Japanska spökhistorier
Lafcadio Hearn

Kwaidan består av 17 japanska legender och spökhistorier, nedtecknade av Lafcadio Hearn på engelska år 1904. Vem behöver nyskriven skräck när dessa gamla spökhistorier är så mycket mer skrämmande? Jag är speciellt förtjust i historien om den blinde musikern Hoïchi. Gillar du japansk skräckfilm det minsta lovar jag att du kommer gilla den här boken.

Jag älskar såna här små spökhistorieböcker och det är ännu bättre med japanska. Har redan fått en dos av japanska spökhistorier i en del manga- och animeserier. Vissa av historierna i boken är riktigt sorgliga - som den med fåglarna. Andra är ganska läskiga. Rekommenderas verkligen.


Antal sidor: 82
Utgivningsår: 2008
Förlag: Ordfront förlag
ISBN: 978-91-7037-370-1
Datum: 09/01/27
Betyg:
Kyckling med Plommon
Marjane Satrapi

Efter succéerna med Persepolis och Broderier berättar Marjane Satrapi den tragiska historien om sin mammas farbror Nasser Ali Khan, en gudabenådad musiker i 50-talets Teheran. Efter att hans hustru slagit sönder hans älskade tar (en iransk luta) bestämmer han sig för att dö. Med sina enkla men uttrycksfulla bilder och sitt effektiva serieberättande skildrar Marjane Satrapi hans sista åtta dagar i livet, hur han ser tillbaka på sin ungdom och hur livet kom att bli för hans barn. På den åttonde dagen kommer dödsängeln, och läsaren får till sist veta den verkliga anledningen bakom Nasser Ali Khans beslut att dö.

En tragikomisk berättelse som jag verkligen gillade. Man får läsa mellan raderna för att hitta något mer, något starkare. Rekommenderas varmt.


Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2005
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-125-7
Datum: 07/03/15
Betyg:
Låt den rätte komma in
John Ajvide Lindqvist

Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller...? Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona. I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända. Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

Som vanligt hade jag inte särskilt höga förväntningar - det är trots allt en svensk bok, av en svensk författare - trots att den skulle innehålla vampyrer. Jag har också varit ett "Kalla Kårar"-fan och det här var mycket bättre. Kanske beror det på att jag hunnit bli tio år äldre sen dess eller att den här boken inte är skriven för just barn och handlingen utspelar sig inte långt ifrån där jag bor. Fängslande är den i alla fall. Trots en del saker jag aldrig läst om i en bok om vampyrer - och jag har läst många.


Antal sidor: 249
Utgivningsår: 2003
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0010-093-3
Datum: 06/09/29
Betyg:
Linas kvällsbok
Emma Hamberg

Detta är min dagbok. Eller kvällsbok kanske jag ska säga. För vem sitter och skriver på dagarna? Den som läser den här dagboken, förutom jag själv, måste dö. Eller så måste jag dö. För i den här boken ska sanningen stå. Jag talar nästan aldrig sanning annars (herregud, hur skulle man överleva högstadiet om man gick omkring och sa sanningen?!), jag ljuger om allt, för att verka lite bättre än vad jag egentligen är. Lina är 15 år och bor i Rödköping (Dödköping...), hon hatar att vara okysst (hon funderar till och med på att kyssa sin minderåriga kusin, snacka om panik) och berättar inte för någon att hennes älsklingsrätt är kåldolmar - det är inte coolt (bara det att man lägger värsta rökarna av kål gör ju att det erkännandet går bort). Bästa vänner vet hon inte riktigt om hon har (vill de vara med henne bara för att hon är fulare och dummare än de?), och kärlek vet hon inte ett piss om när höstterminen i nian börjar. Men det här blir året då ALLT händer (lite väl mycket kanske...).

Lina är raka motsatsen till mig när jag var 15, hon gör allt som jag valde att inte göra. Är jävligt dum och jag gillar inte såna personer. Men boken var riktigt bra. Skönt skriven och väldigt lättläst. Jag tyckte väldigt mycket om slutet på boken, men jag önskar att jag inte hade läst Linas kvällsbok 2 för i uppföljaren så får man veta att allt i den här boken var meningslöst och Lina börjar om på ruta ett när hon börjar på ny skola. Riktigt dåligt sätt att skriva en uppföljare på.


Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2006
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0010-903-5
Datum: 06/11/12
Betyg:
Linas kvällsbok 2
Emma Hamberg

Jippie-tjofräs! Det verkade ju så bra allting! Jag fick den STORA kärleken (fast liten om man ser till åldern?) och det kändes ta mig tusan som jag fick hela sabla kungariket också. Eller mitt rike, Lina-riket! I´m queen of the wooooorld! Men... Men varför var det ingen som berättade? Berättade hur det blir sedan, när man fått varandra, musiken tystnat och eftertexterna slutat rulla... Ingen berättade för mig hur det är att flytta 50 mil hemifrån (hemskt!), och där hitta en kärlek till (hemskt underbart!). Inte en enda sa till mig att man kan vara kär i två människor samtidigt! Klarar mitt hjärta både en guldsjälad körsångare i manchesterbyxor OCH en skolkare med jorden snyggaste jeanshäng och kassa spritvanor? Hur vet jag vem som är rätt för mig? Kan rätt vara fel? Eller tänk om, tänk om fel är rätt? Eller är det bara jag som är fel? Lina, 16 år

Jag älskar hur Emma skriver sina ungdomsböcker, men jag avskyr hur den här boken vänder upp och ner på det jag tyckte om i den första boken, slutet. Det kändes så tråkigt att när Lina äntligen fick ordning på sig själv så ska hon gå och bryta ner allt genom att gå och kära ner sig i en klassisk bad boy (så uttjatat och tråkigt att alla tjejer i böcker ska fastna för såna.) Så trots att jag gillar boken så avskyr jag den på samma gång. Man kan gott läsa Linas Kvällsbok och hoppa över den här deprimerande uppföljaren.


Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2004
Förlag: TL Klubben
ISBN: -
Datum: 06/12/12
Betyg:
Ljusglimtar
Ann Coburn

Ellies bror Danny försvinner spårlöst, och Ellie inser att hon är den enda som har möjlighet att hitta honom. Några konstiga ljusglimtar från berget vid deras hus fångar hennes uppmärksamhet. Kan de leda henne till Danny?

Ljusglimtarna tar med både Ellie och Danny på en spännande resa in i en magisk värld.

Väldigt spännande ungdomsbok med inslag av fantasy. Drakar och skogsväsen i en historia tillsammans med kidnappning och mysterier i en annan. Jag trodde inte att den skulle vara så bra som den var, synd bara att det inte fler kan läsa den - böckerna från TL-klubben kan man nämligen inte köpa i affärerna.Antal sidor: 19 CD
Utgivningsår: 2007
Förlag: Norstedts Audio
ISBN: 978-91-7313-249-7
Datum: 08/12/15
Betyg:
Luftslottet som sprängdes
Stieg Larsson

Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som är allvarligt skadad sedan Salander huggit honom med en yxa. Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde visserligen att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Zalachenko har tidigare varit yrkesmördare i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han är dessutom Salanders far och det är han som försökt ta livet av henne. Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla. Samtidigt skriver Mikael Blomkvist på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar.

Det är sorgligt att det här var sista boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, men det blev ett ordentligt slut som tag och lov saknar en av de där halvhjärtade cliffhangersluten som aldrig får en upplösning. Man rycks snabbt in i boken tack vare Larssons effektiva författarstil och många av beskrivingarna är som vanligt väldigt fängslande. En del långa och sega förklaringar som var lite väl omständiga kunde jag dock varit utan. I slutet vävs historien ihop på ett bra sätt. Fast jag är fortfarande tvivlande till Blomkvists dragkraft för kvinnor och det gör att jag avskyr karaktärer och hans "patetiska sexäventyr" är och förblir skrattretande.


Antal sidor: 256
Utgivningsår: 2007
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0011-475-6
Datum: 10/05/20
Betyg:
Lyckostpulvret och andra sedelärande berättelser
Joanna Rubin Dranger

Hjältinnan i berättelsen Lyckostpulvret lär oss fäkta bort inre mörker med lyckost-piller och en bunt pekpinnar. Rapport från världens mest jämnställda land avslöjar det du aldrig vill veta om din jämnställda relation. John Rupert Triangel låter oss smygläsa hans sorgliga dagbok och The Ultimate Game Experience fångar essensen av den moderna svenska mannen. Sist med inte minst en dödsstöt för gubbslemsväldet i Woman artists in the 20th & 21st Century. Som bonusmaterial i denna pocket finns också Joanna Rubin Drangers allra första tecknade serie - superhjältinnan Fittflickan.

Nja, jag vet inte om jag tyckte lika bra om den här som Askungens syster. Fittflickan var dock riktigt bra. Gillar Joannas stil även om jag skulle vilja se mer text till bilderna. Mer att läsa och förundras över.


Antal sidor: 16 CD
Utgivningsår: 2005
Förlag: Norstedts Audio
ISBN: 91-731-3154-7
Datum: 06/11/25
Betyg:
Män som hatar kvinnor
Stieg Larsson

Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Jag skulle förmodligen tröttnat om jag läst boken, men när jag nu lyssnade på cd-skivorna så var det enkelt att bara slänga på en skiva en timme innan man skulle sova. De första... 9? skivorna var oerhört långsamma och tröga, men sen tog det fart och boken blev riktigt spännande. Åverraskande var dock att jag inte hade något emot att Reine Brynolfsson läste - jag har alltid tyckt att hans röst varit lite jobbig att lyssna på i diverse filmer. Jag har några problem med boken som kanske inte egentligen är några problem. Jag gillar inte "Kalle" Blomkvist och hans kvinnor - det är inte kul att läsa om folk som går igenom hela "rollistan" när det gäller sex i både böcker och filmer. Sen är Salanders rollfigur ganska konstig och inte på det positiva sättet. Att hon skulle ha en "släng av Aspergers syndrom" tror jag inte en sekund på. Jag har känt många tjejer med asperger och inte en enda av dom hade något som ens liknar det Salander har. Just nu lyssnar jag på bok nummer 2: Flickan som lekte med elden.


Antal sidor: 268
Utgivningsår: 2008
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4621-849-4
Datum: 10/05/07
Betyg:
Mannen i mina drömmar
Curtis Sittenfeld

Hur vet man att man har träffat personen man är ämnad för? Och om man skulle nöja sig med någon som inte är ens egentliga själsfrände, är det då ett tecken på mognad eller bara på att man har insett att man måste ge upp sina drömmar? Det frestar på att vara lika ständigt självbespeglande som Hannah. När hennes fantasier om familj och romantik frontalkrockar med verkligheten kommer drömmarna på skam. Hannah är i det närmaste besatt av frånvaron av män i sitt liv, eller snarare av den rätte mannen. Hon märker inte att de män hon vill ha är de hon inte kan få. Inte förrän i trettioårsåldern börjar hon förstå vad det är hon söker i livet - och har då ändå svårt att uppbringa mod nog att kämpa för det.

Jag läser uppenbarligen ut låneböcker fortare än de jag köpt, bra eller dåligt? Hur som haver är det här den första boken jag läst av Curtis Sittenfeld - som jag ärligt talat trodde var en man ända till jag såg bilden på baksidan. Blev lite besviken ärligt talat. Men jag blev ganska besviken på själva boken, hade förväntat mig något annat. Den var bra skriven och hade intressanta karaktärer och historien är spännande. Men slutet... ack slutet. Fy fan vilket uselt slut. Finns säker de som gillar såna slut, men det gör verkligen inte jag.


Antal sidor: 605
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6386-314-1
Datum: 10/08/15
Betyg:
Månskensvargen
Elvira Birgitta Holm

Ņret är 1350 och pesten härjar svårt. Femtonåriga Ylva återvänder hem från sätern och finner att alla är döda. Ensam och rädd med bara sin hund till skydd flyr hon till skogen. Där möter hon en främmande stum yngling, på flykt från helvetet. Svårt sargade hänvisas de till varandra och påbörjar en gemensam resa för att överleva. Sakta växer en speciell men inte okomplicerad kärlek fram dem emellan. I bakgrunden finns vargarna och Ylvas tillit till dem, särskilt den som hon kallar "Månskensvargen".

Förväntningarna var kanske lite för stora när jag drog med den här tunga tegelstenen till bok, hem från biblioteket. Jag visste att den skulle innehålla vargar, kärlek (mellan två män bland annat), övergrepp och död. Och visst så började boken bra. Den var spännande. Men spänningen dog efter alla korta kapitel fyllda med i princip ingenting annat än just utfyllnad. Handlingen kunde lätt ha fått plats i en tredjedel så lång bok utan alla trista beskrivningar och tjat fram och tillbaka. När väl boken började nå sitt slut så fanns med en del trådar kvar att lösa men inte då. Den slutar abrupt mitt i när det börjar bli intressant. Sånt har jag aldrig tyckt om, speciellt inte om man inte vet att det ska komma en uppföljare inom kort. Jag har i alla fall ingen lust att vänta på den här fortsättningen. Speciellt inte om det kommer bli en till bok på 600-sidor.


Antal sidor: 115
Utgivningsår: 2010
Förlag: Kolik Förlag
ISBN: 978-91-9761-037-7
Datum: 11/09/18
Betyg:
Mara från Ulthar
Karl Johnsson

Berättelsen tar sin början i den mystiska hamnstaden Ulthar, en orientalisk medina som hämtad från Tusen och en natt, där omänskliga figurer med svarta galärer regelbundet köper alla slavar de kan komma över. Den unga flickan Maras pappa är den som säljer slavarna, men en natt försvinner han själv spårlöst. Tillsammans med katten Nardos ger sig Mara ut på jakt efter sin pappa, ett sökande som leder långt bortom Ulthar, till och med bortom jorden.

Den här hundrafemton sidor långa grafiska novellen var jag osäker på innan jag valde den tillsammans med min prenumeration på Utopi, men när jag väl började läsa så fastnade jag för den unika historien och de jävligt snygga bilderna. Påminner lite i stilen om en serie jag gillade när jag var liten, det var konstigare versioner av berättelser ut Tusen och en Natt. Minst lika bra som den här. Kul med en serie med katter, där katterna inte tar över helt utan Mara får behålla sin huvudroll. Katterna är för övrigt riktigt intressanta karaktärer och när alla hundrafemton sidor är utlästa så vill jag bara ha mer. Rekommenderas.


Antal sidor: 216
Utgivningsår: 2004
Förlag: Piraya
ISBN: 91-7715-468-1
Datum: 04/10/15
Betyg:
Mellan Himmel och Helvete
Eoin Colfer

Meg lever ett eländigt liv. När hennes mamma dog lämnade hon Meg med en elak styvpappa. Ensam och arg begår Meg diverse brott tillsammans med Belch, en korkad värsting. Ett inbrott hos en gammal man, Lowrie McCall, spårar ur och både Meg och Belch dör. Meg visar sig vara en på miljonen vars själ balanserar mellan ont och gott. Sankte Per och Belzebub kommer överens om att Meg ska skickas tillbaka till jordelivet. För att skaffa sig pluspoäng hos Sankte Per får hon i uppdrag att hjälpa den sista person hon skadade ? Lowrie McCall. Lowrie har en lista på saker i sitt liv som han skulle vilja göra om innan han dör och Meg ska hjälpa honom. Men Belzebub och hans chef, djävulen, står inte ut med tanken på att en nästan ond själ ska bli god. Så de skickar även tillbaka Belch till jordelivet för att han ska ställa till det för Meg och Lowrie. Meg och Lowrie ger sig iväg ut på en resa som ger dem båda en andra chans och nytt hopp.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken, den var bra helt enkelt. Kanske lite i yttersta laget, men den var ganska rolig och lite spännande - trots att man vet att Colfers böcker inte brukar sluta med att den onda sidan vinner... Meg är en larvig karaktär och man fattar varför Colfer inte brukar ha många kvinnliga huvudroller i sina böcker. Ganska okej slut även om jag skulle velat ha mer fokus på himlen och helvetet, nu blev det mest "jordliga äventyr".


Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2008
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-404-1
Datum: 09/01/22
Betyg:
Mer än ögat ser
Melissa Marr

Aislinn är sjutton år och en till synes helt vanlig tjej. Men hon är ganska ensam, dock har hon världens bästa killkompis, Seth. Han är en piercad och tatuerad outsider som de flesta tjejer brukar falla för. Alla utom Aislinn, för skulle de gå över gränsen skulle det nog innebära slutet på deras ovärderliga vänskap. Men Aislinn är allt annat än vanlig hon ser mer än andra. Precis som sin mor och mormor är hon synsk och kan se de osynliga. En gåva som hon helst skulle slippa. För de osynligas värld är både vackrare och grymmare än något öga skådat. Nu hemsöker de henne. Uppvaktar henne. Men vad är det egentligen de vill henne?

Det var riktigt länge sedan jag sträckläste en bok så jag överraskade mig själv med att läsa ut Mer än ögat ser på 2 nätter. Den riktar sig förmodligen till äldre tonåringar med tanke den sexiga stämningen i boken, men är riktigt lättläst. Många tycker tydligen att den påminner om Twilight och jag kan hålla med om att själva dragkampen om den kvinnliga karaktären mellan dödliga och odödliga finns där, men annars så tycker jag att Melissa Marrs oknytts-värld är helt annorlunda i jämförelse. Jag gillade verkligen den här boken, men språket hade kunnat vara bättre och den borde varit längre - jag hade inte haft något emot att veta mer. Fast det kommer minst två böcker till i den här serien så det kommer jag nog få till slut. Rekommenderar den varmt till er som gillar enkel men bra ungdomsfantasy.


Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2005
Förlag: Spectra Books
ISBN: 978-0-553-58471-4
Datum: 09/04/03
Betyg:
Metallic Love
Tanith Lee

Senkommen och helt fristående uppföljare till The Silver Metal Lover. Loren är en fattig flicka som fascinerats av berättelsen om Jane och hennes robot-älskare från The Silver Metal Lover. Loren själv skulle aldrig falla för en plåtnicklas. Hon föredrar människolika designerrobotar. Tror hon. Tills robottillverkaren META i en nostalgidrive tillverkar några gamla modeller och Loren får syn på en Silver-robot, nu omdöpt till Verlis. Det är kärlek vid första ögonkastet.

Jag gillar Loren - huvudpersonen i den här boken, bättre än Jane. Fast det är något i den här boken som inte riktigt faller mig i smaken. Jag fastnade inte lika lätt som jag gjorde med The silver Metal Lover och det jag gillade bäst var slutet som bjöd på en ordentlig twist som jag absolut inte kunde förutsäga. Vilket var riktigt roligt. Efter den här boken så är jag kanske inte riktigt lika sugen på att ha en egen robot, men det är fortfarande en facinerande framtidsdröm.


Antal sidor: 317
Utgivningsår: 2003
Förlag: Richters
ISBN: 91-7715-393-6
Datum: 03/07/15
Betyg:
Molly Moon Stannar Tiden
Georgia Byng

Molly Moon har slagit sig ner på barnhemmet tillsammans med Rocky och professor Nockman, som har hypnotiserats till att leva ett hederligt liv. Allt hade varit perfekt om hon bara inte hade lovat Rocky att aldrig mer använda sig av sin fantastiska förmåga att hypnotisera. Men när Molly får veta att den amerikanske mångmiljonären Primo Cell har hypnotiserat flera världsberömda filmstjärnor till att lyda hans minsta vink, måste hon bryta löftet och ingripa. Tillsammans med Rocky och hunden Petula reser hon till Hollywood och lyckas smita in på Primos stora Oscarsfest. Här inser de att han är en mycket farligare och mäktigare motståndare än de hade kunnat ana. Primo, som är en mycket skicklig hypnotisör, tror att det är en enkel match att kontrollera två barns sinnen, men vad han inte vet är att Molly har upptäckt en ny otrolig förmåga. Hennes hypnotiska ögon kan faktiskt stanna tiden...

Jag var bara tvungen att läsa uppföljaren till Molly Moons fantastiska bok om hypnos och tur var väl det, för den här boken är mycket bättre än den första. Man får veta mer om Mollys familj, men att stanna tiden med ögonen är väl lite långsökt egentligen...


Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2002
Förlag: Damm
ISBN: 91-7711-346-2
Datum: 02/07/15
Betyg:
Molly Moons Fantastiska bok om Hypnos
Georgia Byng

Molly Moon är en osäker, inte särskilt vacker eller populär 10-åring som har tillbringat hela sitt liv på ett eländigt barnhem. Hon har inga vänner förutom Rocky, som kom till barnhemmet samtidigt som Molly. När Rocky blir bortadopterad och flyttar till New York rasar hela Mollys värld samman. Nu är hon ensam, utlämnad till de andra barnens elakheter och föreståndarinnans hån. För att slippa undan flyr Molly så ofta hon kan till stadens bibliotek där hon kan sitta i timmar. En dag hittar hon en mystisk bok om hypnos och upptäcker att hon har en alldeles speciell talang - hon kan genom att se någon djupt i ögonen få denne att lyda hennes minsta vink. Snart har hon hypnotiserat kokerskan till att laga de mest fantastiska italienska maträtter och föreståndarinnan till att göra en hatt av en behå. Sedan ger hon sig av för att med hjälp av sin nyvunna talang finna Rocky. Men vad Molly inte vet är att en ondskefull professor har fått nys om hennes hypnotiska förmåga och att han är fast besluten att utnyttja henne för att kunna genomföra århundradets kupp ...

Köpte den för jag gillade omslaget. Jag gillade den, men till och från var den ganska långtråkig. Den var ganska intressant och annorlunda mot vad jag läst tidigare, vändningen mot slutet var överasskande dock.


Antal sidor: 314
Utgivningsår: 2005
Förlag: Damm
ISBN: 91-7130-356-1
Datum: 05/11/28
Betyg:
Molly Moons Hypnotiska Tidsresa
Georgia Byng

Molly Moon och den trogna Petula befinner sig i stor fara när de kidnappas och förs genom tiden till 1800-talets Indien. Här möter de en rik och ondskefull maharadja som är besatt av tanken på att ta över världen. Maharadjan är rasande på Molly för att hon förstört hans planer när hon hindrade Primo Cell från att bli USA:s president och har bestämt sig för att kidnappa Molly innan hon hittar den fantastiska boken om hypnos och lär sig hypnotisera. Problemet är bara att hans medhjälpare har svårt för att hitta rätt i tiden och gång på gång för tillbaka fel Molly. Snart befinner sig fyra olika Molly i maharadjans palats och det är bara en av dem som kan rädda dem och resten av världen från undergång. Nu måste Molly pressa sina hypnotiska talanger till det yttersta för att rädda dem alla.

Jag blev ganska besviken över att den mestadels utspelade sig i Indien. Personligen tycker jag att Indien är den mest ointressanta platsen på jorden. Själva boken var ganska hattig och hoppade från ställe till ställe så att säga och Molly verkade vara mer korkad än hon varit i tidigare böcker. Det var ganska trist. Historien var ganska okej, trots att 'Maharadjan av Tid' var en väldigt trist bad guy och rätt korkad han med. Sen måste jag klaga på antalet kapitel! 38 stycken på en 300 sidors bok! Jämför med Harry Potter och fenixordern som hade 38 kapitel på 1000 sidor... I stort sett var boken inte lika bra som 'Stannar tiden' och 'Fantastiska bok om hypnos', men den hade sina stunder - som alla böcker.


Antal sidor: 137
Utgivningsår: 1937
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0011-756-6
Datum: 04/01/20
Betyg:
Möss och Människor
John Steinbeck

ennie och George drivs av viljan att en dag kunna köpa en egen gård i Kalifornien. För att kunna göra verklighet av drömmen måste de båda emellertid arbeta ihop ett startkapital och de hamnar till slut på en bondgård. George får stå för förståndet och fantasin, och berättar ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie om deras gemensamma framtidsdröm. Men trots att avsikterna är ärliga och planerna goda så stöter de hela tiden på problem på grund av Lennies svårigheter att möta en värld som för honom ter sig obegriplig.

Jag avskyr hela boken. Den känns så meningslös. Dålig story och jag tycker inte om beskrivningen av omgivningen i början av varje kapitel. Jag tyckte inte om hur Steinbeck skrev boken eller någonting alls. Att slösa bort min tid på sånt här känns förjävligt. Även om boken var kort och hade en förståndshandikappad person som en av huvudpersonerna - vilket ibland gör saker och ting lättare att ta till sig, så funkade det inte för mig. Bara sorgligt.


Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2009
Förlag: Telegram Förlag
ISBN: 978-91-7423-010-9
Datum: 09/10/08
Betyg:
Nattens begär
Sherrilyn Kenyon

Amanda Devereaux har en helt galen familj. Hennes mor och äldre syskon är häxor och medier, och hennes tvillingsyster är vampyrjägare. Allt Amanda strävar efter är ett lugnt, normalt liv. Men när hon blir måltavla i en attack som är riktad mot hennes syster, vaknar hon upp och finner sig fastkedjad vid en sexig, blond främling, Kyrian av Thracia. Först tror Amanda att detta är ett av hennes systers mer raffinerade försök att fixa ihop henne med en spännande man, men det står snart klart att Kyrian inte är idealiskt pojkvänsmaterial. Han är en Svart jägare, en odödlig krigare som jagar och utplånar de vampyrer och daimoner som lever på människoblod. Nu jagar han Desiderius, en mycket gammal och farlig daimon som funnit nöje i att binda samman Kyrian med en människa medan han jagar honom. Kyrian och Amanda måste hitta ett sätt att frigöra sig från varandra innan de ger efter för den hämningslösa attraktion som uppstått mellan dem. Eller så dödar Desiderius dem båda.

Min typ av bok helt klart! Halvporrig vampyrromantik med inslag av tantsnusk och odödlig kärlek mitt i all lust och död. Finns mycket negativt att säga om själva översättningen, men fokuserar man på historien och karaktärerna så kan man se förbi den - funderar på att läsa boken på engelska också för att se om den är bättre på originalspråket, fast nu har man säkert fäst sig vid de försvenskade uttrycken. Amanda är arketypen av vad jag vill att en huvudkaraktär ska vara; kvinna, ung, lugn, vanlig, "the one" och har hemliga magiska krafter. Samt en lång blond vampyr/kille som dyrkar marken hon går på. Yay! Så ska det se ut tjejen! Jag avskyr tillgjorda karaktärer och Amanda är så långt man kan komma ifrån tillgjord, hon är udda och ändå helt normal. Kyrian verkar helt klart mumsig, men det brukar den typen vara. Jag gillade själva storyn och har alltid älskat grekisk mytologi så jag ser fram emot att läsa Sherrilyn Kenyons andra böcker om mörkerjägarna - får se om det blir på svenska eller engelska.


Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2010
Förlag: Telegram Förlag
ISBN: 978-91-7423-011-6
Datum: 10/04/17
Betyg:
Nattens lekar
Sherrilyn Kenyon

En av de farligt vackra och lockande mörka jägarna är Talon, en krigare som sedan århundraden är ute efter hämnd på den keltiska klan som en gång förrådde honom. I sin jakt på daimoner och för att rädda de stackars mänskliga själar de fångat möter han Sunshine Runningwoolf. Sunshine är förförisk, vacker och sexig, och vill inte ha ett fast förhållande. Den perfekta kvinnan för Talon med andra ord. Men ju mer tid han tillbringar i hennes sällskap desto mer drömmer han om kärlek och familj. Detta är ytterst farligt för dem båda eftersom Talons fiender vill förgöra både honom och alla som står honom nära.

Ännu en bok som jag lätt kunde ta till mig och läsa klart på bara en dag eller två. Jag gillar att Kenyon kör på med samma mall som i den första boken då jag tycker att det fungerar perfekt ihop med jägarna. Hur kan man inte tycka om ett gäng av superheta, odödliga män som kämpar för det goda i världen?! Sunshine är ännu en stark, kvinnlig huvudkaraktär som är extremt lätt att identifiera sig med och trots att twisten i den här boken inte är lika uppenbart magisk så är det ju i sanning det den är. Ņh, vad jag gillar sånt här! När kommer nästa bok ut?!


Antal sidor: 608
Utgivningsår: 2007
Förlag: Little Brown Book
ISBN: 978-1-904-23388-6
Datum: 08/05/19
Betyg:
New Moon
Stephenie Meyer

Bella firar sin födelsedag tillsammans med Edward och hans familj. Men firandet får ett minst sagt abrupt slut när Bella skär sig på en glasskärva och familjens "yngsta" vampyr inte kan lägga band på sina känslor utan kastar sig över henne. Händelsen får Edward att inse vilken fara han och hans familj utgör för Bella och han ser ingen annan utväg än att lämna henne. Bella sörjer Edward och dras djupare och djupare ner i en depression. En dag får hon se en av männen som Edward tvingades rädda henne ifrån. Utan att tänka på konsekvenserna närmar hon sig mannen. Plötsligt hör hon Edwards röst inuti sitt huvud. Med orolig stämma varnar han henne och hon fylls av ett märkligt lugn. Efter den händelsen ser Bella till att hamna i den ena farliga situationen efter den andra för att få höra hans röst igen. Tills hon kastar sig utför klipporna ...

Jag måste erkänna att jag är en Jacob-fangirl, vilket är ganska överraskande då jag annars alltid föredrar vampyrer. New Moon är en ganska sorglig bok och trots att jag inte hade något emot att Edward var borta så sörjde jag tillsammans med Bella. Fast att hon skulle vara så tokig trodde jag aldrig. Slutet är fantastiskt bra i den här boken, mycket mera spännande än i den första.


Antal sidor: 198
Utgivningsår: 2010
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-8636-908-8
Datum: 10/04/14
Betyg:
Nick & Norahs oändliga låtlista
David & Rachel Levithan Cohn

En natt i New York. Nicks och Norahs vägar korsas, igen och igen. Musik, dans och hångel på de mest besynnerliga ställen gör natten näst intill oändlig. David Levithan och Rachel Cohn skriver vartannat kapitel och låter Nick och Norah växelvis delge sina, ibland vitt skilda, tolkningar av nattens händelser.

Beroendeframkallande bok full av åtrå och musik. En Before Sunrise för ungdomar som bara får en att vilja ha mer. Norah som kvinnlig huvudperson är lätt att ta till sig och även Nick verkar vara en skön snubbe som man inte skulle ha något emot att stöta på. Båda har ex och är inga oskulder precis, de snackar en massa om exen och man blir lite svartsjuk till och från - vilket är kul. Att man är så pass inne i boken. När det är slut så blir man besviken. Jag ville följa med och fortsätta resan med det här paret. Nog kunde de ha slängt iväg ett par hundra sidor till... trots detta så var det ett riktigt skönt slut. Om än något otillfredsställande.


Antal sidor: 210
Utgivningsår: 2002
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-41517-4
Datum: 02/12/16
Betyg:
Nicola and the Viscount
Meg Cabot

Nicola could feel Lord Sebastian's heart beating. It was the most delightful feeling in the world. Surely it meant that The God liked her. More than simply liked her - loved her even. It had to! It just had to!
Miss Nicola Sparks has fallen in love, big time. The objects of her dreams is the fabulously rich Lord Sebastian, he of the ice-blue eyes, golden hair and full-on mastery of the dance floor. To Nicky, Lord S. is a god. But are gods always quite as perfect as they are meant to be?

Nicola and the viscount är lite i stil med Pappa Långben, fast på något konstigt sätt mer modern. Den utspelar sig på 1800-talet och handlar om föräldralösa Victoria som är ganska lättlurad när det kommer till snygga män. Såna här böcker passar mig perfekt, så jag la inte ifrån mig boken förrän den var färdigläst.


Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2010
Förlag: Massolit Förlag
ISBN: 978-91-9789-020-5
Datum: 11/01/23
Betyg:
Offerrit: En annorlunda berättelse om besatthet
Johannes Källström

Tiderna är svåra. Industrin lägger ner och den lilla orten i skogen hotas av undergång. Svea, ortens kommunalråd, famlar efter halmstrån. Ett samarbete med bygdens förlorade son Oscar Vigelius, numera designer med världsrykte, ska gjuta nytt liv i näringslivet och mod i invånarna. Men Vigelius kommer inte ensam. I hans kölvatten följer ond bråd död, människor försvinner spårlöst och någonting illavarslande rör sig i det lilla samhället. Någonting alldeles under ytan. Kriminalkommissarie Owe Tycho kallas in, men det som börjar som en vanlig mordutredning förvandlas snart till en kaotisk kamp på liv och död. Owe står ansikte mot ansikte med nattsvarta krafter och i sin strävan att stoppa dem ställs han inför ett till synes omöjligt val. Offerrit är en berättelse om gott och ont, om människans bräcklighet, och frågan om vad i livet som är värt att ge upp allt för.

Jag gillade Offerrit. Den bjöd på en hel del skrämmande scener som var lätta att visualisera och jag ryckte till en gång när jag läste (jäkligt bra betyg om ni frågar mig...) Trots att det är en svensk bok och att jag annars är ganska negativt inställd till böcker som kretsar kring ledamöter, tjänstemän och poliser. Slutet var dock ganska förutsägbart - eller åtminstone lätt för mig att lista ut i förväg. Karaktärerna tyckte jag om, men det var på tok för många! Skönare att läsa en bok som fokuserar på ett par personer, det blir ett väldigt hattande fram och tillbaka annars. Det här skulle bli en riktigt spännande film kan jag tro.


Antal sidor: 420
Utgivningsår: 2007
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-135-4
Datum: 07/09/10
Betyg:
Ögat över månskäran
Libba Bray

Gemma är inte som andra flickor. Flickor med förfinade manér - som talar först när de blir talade till och som vet sin plats. Nej, sextonåriga Gemma passar inte riktigt in i ett viktoriansk England med normer som lär unga kvinnor att avstå från att leva ett självständigt liv. Men efter hennes mors tragiska och dramatiska död i Indien, hamnar Gemma så småningom på Spence - ett internat för fina och belevade flickor ... Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i den viktorianska eran. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder - och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara mina exakta känslor för den här boken. Den började bra, men kändes lite trög under hela läsningen. Jag tyckte den var ganska spännande, men efter att jag läst ut den så glömde jag nästan direkt vad den hade handlat om och är fortfarande inte så sugen på att fortsätta med de två uppföljarna - fast jag har del två hemma i bokhyllan.Jag gillar dock språket och känslan i boken, fast de övernaturliga delarna i boken känns malplacerade och jag hade nästan föredragit om Bray hade gjort en romantisk mysterieroman av det hela istället.


Antal sidor: 279
Utgivningsår: 2009
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-291-7
Datum: 10/02/06
Betyg:
Oönskad
Gemma Malley

Jag heter Anna och jag borde inte vara här. Jag borde inte existera. Men det gör jag. Det är år 2140 och ett nytt läkemedel har gjort det möjligt att leva för alltid. Men det har också gjort att barn är oönskade på jorden. Alla som tar läkemedlet får skriva på en förkunnelse om att aldrig skaffa barn. Gör de det ändå tas barnet ifrån dem för att uppfostras på anstalt till ett liv som slav. Anna är ett sådant barn, övertygad om sin egen ovärdighet. Men så träffar hon Peter som målar upp en alternativ verklighet. Har hon rätt att leva? Kan hon fly sitt liv som oönskad? Vågar hon följa Peter?

En riktigt bra ungdomsbok, men jag vet inte om det är översättningen eller om boken är skriven så men det känns för barnsligt. Huvudpersonen är nästan 15, men känns som mycket yngre - trots det vuxna temat. Själva boken och handlingen är spännande och smått originell (påminner lite om Scott Westerfields Ful-serie dock.) Jag gillade slutet och karaktärerna är intressanta, men jag hade gärna fått se mer dialog mellan dem och att de utvecklades mer genom hela boken istället för att få allt på en gång i de sista 3 kapitlen. Extremt lättläst, så den rekommenderas om man är sugen på något enkelt.


Antal sidor: 450
Utgivningsår: 2010
Förlag: Damm Förlag
ISBN: 978-91-7351-658-7
Datum: 11/01/02
Betyg:
Överenskommelser
Simona Ahrnstedt

Det är i december 1880 på Operan de möts för första gången. Hon Beatrice Löwenström som bor med sin farbrors familj och som lever ett hårt hållet konventionellt borgarliv. Han karismatiske Seth Hammerstaal, stadens mest omtalade ungkarl, en av Sveriges rikaste män som aldrig har levt sitt liv efter någon regelbok. Efter den kvällen tycks de ständigt korsa varandras vägar i Stockholms societet. Seth fascineras av Beatrices intelligens, frispråkighet och hon liknar ingen annan kvinna han tidigare mött. Det dröjer inte länge förrän Beatrice och Seth inser att de är involverade i en mycket komplicerad men passionerad romans. Men det finns planer och överenskommelser som personer i Beatrices närhet har avtalat planer som varken innefattar frihet, lycka eller Seth.

Damm förlag var vänliga nog att skicka mig ett ex av Överenskommelser, skriven av Simona Ahrnstedt och förväntningarna var inte annat än höga. Bland annat av texten på omslaget: "Sveriges nya Jane Austen!" Det kan jag tyvärr inte hålla med om. För trots att jag älskar Austen och hennes underbara verk så tyckte jag att Överenskommelser och framförallt Beatrice var snäppet mer underhållande och lättare att identifiera sig med. Ärligt talat blev jag riktigt överrumplad av boken då jag inte har läst en svensk bok på länge vars karaktärer har fått mig helt fast i historien (som med Elisabeth Nemerts böcker) - ofta stör jag mig på namn och annat oviktigt men jag älskade allt i Överenskommelser. Jag älskar hela "Oskyldig kvinnlig huvudkaraktär i misär, träffar mannen i sina drömmar, det går åt helvete och oskulden är ett minne blott, sen ordnar saker upp sig i slutet" Nu hoppas jag bara att det kommer fler böcker av Ahrnstedt, för så här ska fan-i-mig svenska böcker skrivas! Mer romantik till oss svältfödda.


Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2009
Förlag: Ordfront Förlag
ISBN: 978-91-7037-300-8
Datum: 10/07/08
Betyg:
Pappersväggar
John Ajvide Lindqvist

Ett höghus i Blackeberg kröker sig, en tullare med ovanligt gott väderkorn hittar sanningen om sitt förflutna, en man som mött döden offrar allt för att fånga den och en tvåbarnsmamma blir besatt av ett fruset lik som övergivits i en sommarstuga. Vardagen går inte alltid att känna igen i de berättelser som finns samlade i John Ajvide Lindqvists Pappersväggar. Alldeles i utkant-en av den verkliga världen finns fasan och bråddjupen; det osannolika, oväntade och otroliga. Människorna vi möter i berättelserna är de som slagit hål på pappersväggarna och stigit över på andra sidan. Inte alla lyckas ta sig tillbaka till verkligheten igen. De tio fristående berättelserna utspelas i de miljöer som läsaren känner igen från John Ajvide Lindqvists tidigare böcker. Kortromanen Sluthanteringen är en fristående fortsättning på romanen Hanteringen av odöda, där alla som undrat vad som hände med de uppvaknade döda får ett svar.

Jag har alltid haft svårt för böcker som innehåller kortare noveller, men skräckberättelser har alltid varit undantaget! Jag älskade den första historien och hade gärna läst mer. Men så är jag och kommer alltid att vara ett trollfreak och älska skogar! Hade inte berättelserna varit så korta hade jag gett ett högre betyg för jag gillar verkligen sättet AL skriver på. Sådär vill jag också skriva! Dra in läsarna i mitt egna lilla mörker. Underbart, men kort. Sen fanns det förstås några besrättelser som jag inte alls gillade. Jag vill veta mer helt enkelt.


Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2010
Förlag: Bonnier Pocket
ISBN: 978-91-7429-083-7
Datum: 10/11/20
Betyg:
Patienten
P.D. James

Rhoda Gradwyn, en av Londons mest beryktade undersökande journalister, skriver in sig på den berömde plastikkirurgen Chandler-Powells exklusiva privatklinik för att låta avlägsna ett missprydande ärr i ansiktet. Alla förutsättningar finns för ett lyckat ingrepp, följt av en veckolång behaglig konvalescens på ett av de vackraste godsen i hela Dorset. Operationen genomförs som planerat, utan några som helst komplikationer. Dagen därpå hittas hon död på sitt rum. Polisintendent Adam Dalgliesh och hans kollegor vid Scotland Yard kallas in för att utreda fallet. När det omfattande förhörsarbetet inte verkar leda någon vart beslutar Dalgliesh att man måste börja gräva djupare i Rhoda Gradwyns privatliv. Småningom finner man kopplingar både till en ung kvinnlig författares självmord några år tidigare och till ett gammalt mordfall då en liten flicka tagit livet av sin lillasyster. När sedan också en av Rhodas få nära vänner hittas död blir härvan än mer tilltrasslad för Dalgliesh och hans medarbetare, som kommer att ställas inför svårare problem än frågan om vem som egentligen är skyldig.

Jag försökte tycka om den här boken då min bästa vän verkligen gillade den, men jag tyckte tyvärr tvärtemot. Patienten var långsam och utdragen. Full med irriterande och ointressanta beskrivningar som inte förde historien framåt. Det enda jag gillade var på slutet då allt helt plötsligt gick jättefort och man fick reda på de bakomliggande faktorerna till morden. En annan sak som sänkte betyget är att jag inte gillade språket i boken. Det kändes styltigt och flöt inte på som det brukar när jag läser. Detta är antagligen översättarens fel, men jag tror inte att jag skulle tyckt bättre om boken om jag läst den på engelska tyvärr.


Antal sidor: 435
Utgivningsår: 2005
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7643-665-9
Datum: 06/07/04
Betyg:
Påven Johanna
Donna Woolfolk Cross

En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom. Den intelligenta och orädda unga Johanna trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva. När hennes bror faller offer under vikingarnas framfart byter hon identitet och klär sig i broderns kläder. Som Johannes Anglicus beger sig Johanna till klostret Fulda, där brodern skulle ha fortsatt sina präststudier. Här förkovrar hon sig framför allt inom läkekonsten. Slutligen beger hon sig till Rom, staden hon länge drömt om. Där får hon tjänst som läkare och når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon återser också sin älskade, riddaren Gerold. Kärlek, rävspel och halsbrytande äventyr - författaren kastar ljus över den fascinerande medeltiden på ett mycket underhållande sätt.

Den här boken skulle tydligen vara ganska bra och jag har alltid gillat när kvinnor klär sig i manskläder för att på så sätt lura sin omgivning i böcker och serier. Först tyckte jag att den var lite väl lång, men konstigt nog märkte jag inte av det när jag väl var fast i själva handlingen. Jag tror inte att jag själv skulle välja kunskap framför kärlek, men annars så känner man igen sig i Johanna. Man hoppas att hon funnits och kanske ändå inte, för det var inte varit lätt att leva som kvinna på den tiden. Det här är långt ifrån en ungdomsbok och är kanske inget för en lättviktläsare. Lite kul var det att läsa om påvarna och Rom, som jag tidigare bara läst om i Änglar och Demoner.


Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2006
Förlag: Ordfront förlag
ISBN: 978-91-7037-226-1
Datum: 08/10/14
Betyg:
Persepolis
Marjane Satrapi

Perspepolis är en unik och gripande skildring av Marjane Satrapis egen uppväxt i Iran efter den islamistiska revolutionen. Hennes berättelse innehåller både allvar och humor. Här skildras människor i all sin mänsklighet, men också i sin grymhet. Vi får följa Marji genom barndomen i Iran, utanförskapet i exil i Europa, till de första trevande vuxenåren i hemlandet. Hennes väg går genom krig och diktatur, tonåren i exil till kampen för ett självständigt liv.

Jag älskade verkligen den här boken. Det enda negativa var att den var för kort. Skönt med annorlunda berättelser i serieform - den här liknade verkligen inget jag sett och läst tidigare.


Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan
ISBN: 91-7263-653-X
Datum: 06/06/16
Betyg:
Pirater!
Celia Rees

Här ställs vi öga mot öga med hjärtlösa plantageägare som är ofattbart förmögna, blodtörstiga pirater, och inte minst bokens två tuffa hjältinnor som trotsar konventionerna och riskerar allt för att undkomma ett fasansfullt öde. Men det är också en fantastisk kärlekshistoria och en actionspäckad skildring som levandegör ett stycke oförglömlig historia. Då Nancy fyller 16 år är det bestämt att hon ska gifta sig med en gammal ruskig sjörövare från Brasilien. Hennes föräldrar är döda och familjen är ruinerad. Nancys bröder lurar henne att segla till Västindien från England och sin älskade William. Nancy flyr med sin vän Minerva. De blir pirater och seglar med en piratkapten som är god mot sina vänner men inte skonar en fiende. Sjörövaren från Brasilien jagar Nancy och de möts i dimman utanför Afrikas kust …

En ganska spännande historia som fångade mig först efter ett par kapitel. Den var inte alls så barnslig som de flesta ungdomsböcker och just pirater brukar vara. Väldigt lättläst bok, som jag sträckläste ända till sista sida.


Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2005
Förlag: Damm
ISBN: 91-7715-903-9
Datum: 06/08/02
Betyg:
Piratika
Tanith Lee

16-åriga Artemisia Blastside, Art, minns sin mamma som en beryktad piratkapten som dog i en explosion. Omedveten om att hennes minnen inte är vad de verkar vara rymmer Art från Änglarnas internatskola för unga flickor och ger sig iväg på jakt efter sin mammas gamla besättning. Ständigt på språng undan stråtrövare, pirater och smugglare gör hon sitt bästa för att förtjäna sin mammas plats som den berömda och fruktade Piratika. Tanith Lee har skapat en galen och oövervinnelig hjältinna i Art och både pojkar och flickor kommer att älska hennes gnista, mod och äventyrslust. Med glädje och värme tar Piratika oss på en resa genom halvsanningar, oväntade vändningar och helt omvända könsroller.

Den första halvan av boken var hemskt tråkig, det hände nästan ingenting intressant. Väldigt konstiga karaktärer och emellanåt rätt så ointressanta - man bryr sig inte om dom dör eller inte. Slutet var rätt så trevligt och spännande, men det passade inte in i den stil boken hade.


Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2009
Förlag: Harper Teen
ISBN: 978-0-061-25309-6
Datum: 11/01/06
Betyg:
Prom Nights From Hell
Stephenie & Meg Meyer & Cabot

Five Paranormal Stories. In this thrilling collection, bestselling authors Stephenie Meyer and Meg Cabot take bad Prom nights to a whole new level - a paranormally bad level! Clothes disasters and falling over your own two feet are nothing compared with discovering you're dancing with the Grim Reaper - and he isn't there to tell you how hot you look. From vampire exterminations to angels fighting demons, these 5 stories are more entertaining than any really bad DJ spinning his stuff. No corsage or limo necessary - just good, scary, fun.

Jag är svag för novellböcker och när jag nu fick en bok med noveller skrivna av Stephenie Meyer och Meg Cabot så blev jag extra glad. Den första novellen, The Exterminator's daughter av Meg Cabot tyckte jag verkligen om och det är synd att det bara är en novell. Jag hade gärna läst fortsättningen. Den andra, The Corsage av Lauren Myracle var småkul att läsa men själva storyn var baserad på en historia som jag hört många gånger. Den tredje, Madison Avery and the Dim Reaper av Kim Harrison tyckte jag bäst om efter Meg Cabots story. Ännu en jag vill fortsätta läsa är Kiss and Tell av Michele Raffe om en tjej med mystiska krafter. Riktigt underhållande även om den började lite konstigt. Sen har vi den sista, Hell on Earth av Stephenie Meyer. Den jag tyckte sämst om! Riktigt tråkig ända upp till slutet då det började bli bra. Men att det skulle ta en hel novell innan storyn blev bra är ganska dåligt för författaren av Twilight.


Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2009
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 978-0-330-47671-3
Datum: 10/02/12
Betyg:
Ransom My Heart
Meg Cabot

Den temperamentsfulla men vackra jungfrun Finnula Crais har blivit övertalad av sin syster att kidnappa en riddare för att på så sätt utvinna en lösensumma som sedan ska finansiera systerns stundande bröllop. Men Finn har ingen aning om att hon har tillfångatagit earlen av Stephensgate. Hugo Fitzstephen har dock inget emot att vara kidnappad, speciellt då hans kidnappare är en sådan viljestark skönhet. Det tar inte lång tid innan Finn inser att hon är ute på djupt vatten, för Hugo vill inte bara återfå sin frihet, han vill även besitta hennes kropp, själ och hjärta. Finn är inte rädd för någonting alls, utom att möjligtvis bli förälskad…

Det är meningen att vi ska tro att boken är skriven av den fiktiva prinsessan Mia Thermopolis (med hjälp av Meg Cabot), för att knyta ihop den med den sista En Prinsessas Dagbok (som jag inte läst än), men hela boken andas Cabot och även om vissa situationer påminner om de i Dagbok-serien så känns hela grejen onödig. Jag kan inte säga att jag gillade den manliga huvudpersonen, Hugo personifierar allt jag någonsin har avskytt hos killar. Han är fåfäng (eller han nämner mer än en gång hur kvinnorna han lägrat lockats av hans ståndaktiga kropp), berättar om alla horor, pigor och prinsessor han legat med och hur han inte kommer ihåg eller brytt sig om dem efter att han fått det han var ute efter, är överlägsen alla, tycker sig vara bättre än han är och så fort han möter Finn och börjar förstå att det är mer än lust han känner för henne så tycker han bara att det är jobbigt och något han helst vill slippa. Jag ville ta en stor yxa och hugga huvudet av Hugo efter halva boken, men mot slutet så blir han lite mer foglig. Inte mycket dock. Stör mig givetvis också på huvudpersonen Finn. Jag har inte läst många romantiska böcker på sistone där den kvinnliga huvudpersonen har varit annat än vacker (något som dessa varelser tydligen aldrig tycker själva) och jag är så jäkla trött på det. Det är nog inte många som kan relatera till karaktärerna i den här boken utseendemässigt, vilket är trist. Men handlingen och sättet boken är skriven på är som vanligt vad man kan förvänta sig från Cabot, det är smått komiskt och spännande med en liten twist på slutet. Och en himla massa tantsnusk, i en ungdomsbok? Visst den är för äldre tonåringar men ändå... Trots alla minus så är det en bra och engagerande bok som jag mer än gärna rekommenderar.


Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2011
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622-055-8
Datum: 11/03/31
Betyg:
Repetitionen
Eleanor Catton

När det uppdagas att en flicka vid en high school haft ett förhållande med en medelålders lärare är skandalen ett faktum och händelsen får ödesdigra konsekvenser för både lärare, elever och föräldrar. Flera av eleverna tar regelbundna saxofonlektioner, och något hos den vassa saxofonlärarinnan får tonårsflickor att börja tala och berätta vad som händer i skolan och i deras liv. Lektionerna blir biktstunder och på flickskolan Abbey Grange kan det behövas. Isoldes äldre syster, Victoria, har haft en sexuell förbindelse med en mycket äldre lärare på skolan. Var det ett övergrepp eller en kärleksrelation? Isolde befinner sig plötsligt i oönskat fokus på skolan men står samtidigt som vanligt i skuggan av sin storasyster. När hon får upp ögonen för den tuffa, lockande Julia blir allting än mer komplicerat. Samtidigt blir skandalen det givna ämnet för årets stora uppsättning på stadens teaterhögskola. Föga anar den tafflige och oskuldsfulle Stanley vad repetitionerna kommer att leda till. När han, ovetande om vem hon är, börjar träffa Isolde är han med ens dömd att hamna i mer dramatiskt klister än han någonsin kunnat vänta sig av sitt annars så menlösa liv.

Det här är en minst sagt förvirrande bok. Redan efter något kapitel så var jag beredd att lägga ner den och aldrig ta upp den igen. Jag störde mig på språket som verkade extremt konstlat och överdrivet och hur rörig boken verkade, men jag gav den en chans och det var bra tur att jag gjorde det. Efter ett tag så började allt sakta med säkert uppdagas för mig och jag kunde inte släppa boken förrän jag kommit till sista sidan. Makt är ett dominerade tema i boken. Makten föräldrar har över barn, lärare över elever, kvinnor över män och vise versa. Men den stora frågan är vad i leken är verkligt, vad är skådespel? Det är svårt att veta då alla karaktärer, både på och av scen, framställs som skådespelare. Det finns två separata delar i boken, olika tidsramar där den ena följer dag till dag och den andra månad för månad, det svåra är att det förutom detta hoppas fram och tillbaka i tiden. Jag har alltid haft svårt för sånt, men just på grund av att den här boken är så pass förvirrande i grunden så gör det snarare boken bättre, inte sämre. Trots att historien kretsar kring relationen mellan Mr Saladin och Victoria så spelar de väldigt små roller och man får inte många konkreta detaljer om relationen. Det finns mycket man undrar över. Hur började det? Hur långt gick det? Hur länge? Allt man får veta kommer från opålitliga källor, skvaller från avundsjuka, fantasifulla tonårsflickor. Det är omöjligt att skilja på alla berättelser, vart de kommer ifrån och om de är sanna eller ej. Helt enkelt för många motsägelsefulla detaljer som kommer från olika håll. Man kan tolka den på olika sätt - vilket märktes på bokträffen jag var på hos Wahlström & Widstrand. Jag är osäker på om jag har greppat boken eller ej, men oavsett så är jag riktigt glad att jag läste den. Den kom som en frisk fläkt och fick mig att tänka till lite mer än vanligt. Släppa mitt tvångsmässiga sätt att vilja veta precis allt om allt och alla - om så bara för en stund. Jag fick fly vardagen lite utan att gå till min vanliga fantasiberikade värld av böcker, samtidigt som jag slapp den trista verkligheten. Repetitionen är inte en bok jag älskar eller hatar. Det är en bok jag upplevde och kan rekommendera andra att uppleva.


Antal sidor: 256
Utgivningsår: 2008
Förlag: Tiden
ISBN: 978-91-7371-033-6
Datum: 07/08/20
Betyg:
Så blir du populär
Meg Cabot

Stephanie Landry har en stor dröm i livet att bli populär och hon vet precis hur hon ska nå sitt mål. Hon har nämligen hittat en gammal bok med titeln Så blir du populär och hon följer råden till punkt och pricka. Först går det bra, väldigt bra! Men snart stöter hon på problem ...

Att säga att bokens handling är larvig går inte, för det är precis så där larvigt det kan vara för tjejer i tonåren. Det är rätt ut sagt förfärligt att man kan bli "utfryst" på grund av något så trivialt som att spilla läsk på en av de "populära" tjejerna i skolan. Boken är trots det riktigt underhållande och rolig. Skönt när huvudpersonerna kommer till insikt i slutet av boken också.


Antal sidor: 379
Utgivningsår: 2004
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7001-272-5
Datum: 05/08/26
Betyg:
Saga från Valhalla
Johanne Hildebrandt

Stormar och snöoväder rasar över världen. Solen försvinner, människorna hotas av missväxt och svält. Med alla medel försöker Freja rädda sitt folk, men en oförsonlig fiende nalkas. Snart står hon inför sitt livs svåraste val: Valhallas undergång eller att offra det dyrbaraste hon äger - Saga. Mörkermakterna samlas för att sluta sig om människornas sista utposter och krossa dem. I Alfheim råder missämja. Ända sedan vanaheimsborna flydde dit undan svartsoten har trätan mellan vaner och alfheimsbor förgiftat livet. Mord och mordbrand, kvinna mot kvinna. Vi får ännu en gång knyta bekantskap med Freja och Tor. Dessa två människor som blev våra gudar är gamla nu, men minnet av deras starka åtrå lever. Från två världar kom de och i deras möte skapades Idun. Berättelsen om dem, som både behöver och stöter bort varandra, får här sin självklara upplösning. Men det är Saga, ättling till mäktiga drottningar och översteprästinnor, som står i centrum. Välsignad av gudinnorna är hon bärare av den starka tradition av kvinnor som var bronsåldern. När Vanaheim hemsöks av den stora kölden är det Saga som i Frejas efterföljd bär framtiden i sin famn. Nu är det Saga, Frejas dotterdotter, som håller i domarstaven och leder tinget där konflikterna och trätorna ska lösas. Saga från Valhalla är den fristående, tredje delen i Johanne Hildebrandts succétrilogi om bronsåldern. Här knyts alla trådar i berättelsen om Valhalla samman. Med en driven författares alla magiska verktyg spinner hon en väv av vårt förflutna som det kan ha varit. Ett förflutet där kvinnorna självklart stod i skapelsens mitt. En rik och andlöst spännande berättelse om uråldriga förbannelser, offer, mänsklig svaghet och livslång kärlek. Sverige för 2 700 år sedan - en värld av mäktiga prästinnor, obevekliga naturkrafter, magi och ren ondska.

En av de få riktigt svenska böcker jag läst på länge. Jag älskar hennes trilogi, den är helt i min smak. Inte bara för att jag redan innan hade ett stor intresse för Nordisk mytologi, men jag gillar sättet den är skriven på. Trots att jag väntade väldigt länge på att läsa Saga, så kommer jag enkelt ihåg de tidigare två böckerna eftersom de etsades fast ordentligt första gången jag läste dem.


Antal sidor: 284
Utgivningsår: 2001
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 91-638-2280-6
Datum: 02/06/15
Betyg:
Sandor Slash Ida
Sara Kadefors

Sandor bor i Göteborg, dansar balett och kallas därför bögjävel. Han är också oskuld och har inga vänner. Ida bor i Stockholm, är populär, snygg och har tuffa kompisar. Hon festar och super, har sex med killar som hon inte är det minsta kär i. Men Idas vännerna är ytliga, hennes mamma är djupt deprimerad och gör inget annat än sover hela dagarna. Ida känner sig ofta ensam. Sandor och Ida träffar varandra på nätet. De är båda ute och chattar i sökandet efter någon att prata med, någon att dela sin ensamhet med. De är så olika som man kan bli men de vågar ändå skriva allt till varandra och märker snart att de har mycket gemensamt. När dom ska berätta mer om sig själva - så ljuger dom och då blir de rädda och tror att sanningen ska få den andre att försvinna. I lögnerna blir de sådana personer de skulle vilja vara.

Boken är en modern ungdomsroman som tar upp många av tonåringars stora problem. Det är en ganska enkel historia, men den har mycket djup och rörande. Den vann Augustpriset 2001 för bästa ungdomsbok och var egentligen menad som ett manus för SVT drama men refuserades och blev istället den här underbara boken.


Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2011
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-5011-256-6
Datum: 11/03/22
Betyg:
Sanningen om Alice
Rebecca James

Var du glad, innerst inne? Var du glad att du blev av med henne? Din perfekta syster? Gladde du dig i hemlighet åt att hon dog? Katherines lillasyster Rachel är död. Brutalt mördad. Fylld av sorg och skuld flyttar Katherine till Sydney. Här träffar hon Alice och börjar leva igen. Hon blir lyckligare än på länge. Men snart står det klart att det finns ett skäl till att Alice vill komma nära Katherine, så nära som möjligt. Sanningen om Alice är mer skrämmande än Katherine någonsin kunnat tro.

Att ta sig an den här boken var början på en resa som jag aldrig skulle trott mig våga på. När jag valde att delta i bloggaftonen på Långholmen så fick jag den hemskickad av Alfabeta och den var signerad av författaren vilket gjorde läsupplevelsen en aningen mer personlig. Själva handlingen i Sanningen om Alice tyckte jag redan från början var deprimerande. Allt från det första kapitlet, som är lite av en epilog till huvudberättelsen, till när man får veta vad som hände med Katherines syster och när hon först möter Alice, allt är genomsyrat av en överhängande mörker som jag störde mig på i början. Men när jag väl börjat komma in i boken - som var riktigt lättläst och skriven på ett sätt som får varje slut på ett kapitel att kännas som en cliffhanger inför nästa, så lyfte mörkret något. Jag är inte riktigt förtjust i när det hoppar mellan olika tidpunkter i huvudpersonens liv utan tydliga markeringar för när detta sker då det är lätt att bli förvirrad och det är inte riktigt lika spännande när man har en aning om vad som kommer ske i slutet. Men det för ändå historien framåt på ett bra sätt och man blir sugen på att läsa mer och mer, det går inte att lägga ner boken förrän man fått veta allt. Det finns en sak som jag tyckte var onödigt i skrivandet och det är när James byter från "Jag" och "Vi"-form till "Du"- och "Ni"-form. Som för att distansera karaktärerna eller få oss läsare att känna oss mer delaktiga. Det kändes bara konstigt och jag gillar inte när det bryter av på det viset. Så trots att jag tycker att boken var väldigt förutsägbar och har sina brister så tycker jag om den. Den hade det där lilla extra som jag gillar med ungdomsböcker och spännande är den verkligen. Intressant skriven och en streckläsarbok som jag rekommenderar till både unga och vuxna.


Antal sidor: 428
Utgivningsår: 2005
Förlag: Damm
ISBN: 91-7715-436-3
Datum: 05/12/23
Betyg:
Septimus Heap 1: Magi
Angie Sage

Silas Heap är på väg hem genom skogen. I snön hittar han ett bylte en liten flicka med violblå ögon. Han tar upp henne och skyndar vidare hemåt till sin familj och nyfödde son. I dörren möter han barnmorskan med ett lindat barn under armen. Pojken är död, säger hon och försvinner snabbt därifrån. Familjen Heap tar hand om den nyfödda flickan och uppfostrar henne som ett av sina egna barn. Hon får namnet Jenna. Men vem är den mystiska flickan egentligen och är verkligen Septimus Heap, den sjunde sonen efter den sjunde sonen, död? Den första delen i denna magiska trilogi tar läsaren med på en fantastisk resa fylld med spännande karaktärsskildringar, humoristiska förtrollningar, skyddsamuletter och en längtan att få lösa mysteriet i denna originella berättelse.

Den verkade bra till en början, men efter ett par kapitel märkte jag hur barnslig den egentligen var och den blev inte bättre. Lite spännande på slutet, men det är också allt. Får se om jag kommer läsa de andra kommande delarna i den här trilogin. Tvivlar på det.


Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-411-5
Datum: 08/04/24
Betyg:
Signal
Stephen King

Första oktober. Gud är i sin himmel, börsen står i 10.140, de flesta flygplan följer tidtabellen, och Clayton Riddell, konstnär från Maine, nästan dansar fram längs Boylston Street i Boston. Han har just skrivit på kontrakt för ett seriealbum som kanske kan låta honom försörja sin familj på att skapa konst istället för att lära utden. Han har redan köpt en liten (men dyr!) present till sin tålmodiga fru, och han vet precis vad han ska köpa till sin son Johnny. Och varför inte en liten belöning till honom själv? Clay ser hoppfullt på framtiden. Det gör han inte länge till. Orsaken till förödelsen är ett fenomen som snart är känt som signalen, och attackredskapet är mobiltelefoner. Allas mobiltelefoner. Clay och de få förtvivlade överlevande som förenar sig med honom finner sig plötsligt mitt i den becksvarta natten av civilisationens mörkaste tid, omringade av kaos, massmord, och en människostam som blivit reducerad till sitt mest basala tillstånd... och sedan börjar utvecklas

En smått läskig bok som var både spännande och lätt att ta sig igenom. Många som pratar i sina mobiltelefoner påminner om just zombies, men det känns inte särskilt nytt med teknik som påskyndar jordens undergång. Jag gillar annars de flesta av Stephen Kings böcker, men han har en hemsk ovana att ta kål på just de karaktärer jag gillar eller tycker är skönt jobbiga. Trots att jag inte gillar det vaga slutet eller vissa bitar av boken så är den helt klart läsvärd och underhållande.


Antal sidor: 211
Utgivningsår: 2005
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-269-6
Datum: 11/02/01
Betyg:
Skämmerskans dotter
Lene Kaaberbøl

Dina Tonerre är elva år och har ärvt sin mors gåva. När Dina ser någon i ögonen kan hon se alla de handlingar som den personen skäms över att ha gjort - hon kan se människors dåliga samvete. För Dina är det snarare en förbannelse än en gåva eftersom ingen vill vara hennes vän. När Dinas mamma blir kallad till Dunarks borg för att få en man att erkänna ett mord, måste Dina ta itu med sin gåva och lära sig att använda den.

Jag lyssnade på ljudboken som skådespelerskan Lo Kauppi läst in och jag tycker att det var riktigt tråkigt att de andra två böckerna i den här trilogin inte kom ut som ljudbok, för hon gav den här boken nytt liv. Det blev betydligt mer intressant att lyssna vidare och trots att Dina bara är elva år så känns hon mycket vuxnare när man lyssnar på Lo. Då jag annars inte är mycket för fantasy, drakar och konstiga namn och världar så blev jag glatt överraskad av Skämmerskans dotter. Jag fastnade för karaktärerna, handlingen är spännande - lite som Bröderna Lejonhjärta och jag har redan bok två och tre i min ägo. Synd som sagt att de inte finns som ljudbok. Skaffa åtminstone den första boken på CD. Den är perfekt att ligga och lyssna på innan man ska sova eller när man känner sig sjuk eller nedstämd.


Antal sidor: 208
Utgivningsår: 2003
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-5010-294-9
Datum: 10/04/26
Betyg:
Skuggorna i spegeln
Inger Edelfeldt

På ett märkligt sätt får Arri en dag tillträde till en annan värld, Eidolon - ett skuggrike befolkat av höviska vampyrer. Deras tillvaro både skrämmer och lockar henne. Särskilt dras hon till den förföriske Leonidas. Han blir hennes vägvisare i den andra världen. Så händer något oväntat även hemma i skolan. Den svartklädde och fantasifulle Oscar som Arri hela tiden dyrkat på avstånd besvarar överraskande hennes kärlek. Plötsligt känns riket Eidolon mindre lockande, rentav hotfullt. Men förbindelsen med vampyrriket är upprättad. Den har en särskild mening och hennes närvaro krävs där på ett sätt som prövar både hennes känslor och hennes mod. Till slut ställs hon inför ett livsavgörande beslut. Det måste fattas utan hjälp eller råd från någon.

Förväntningarna för den här boken var väl att jag trodde att jag skulle tycka att de vardagliga bitarna var tråkiga och tycka om de fantasifulla bitarna men där hade jag helt fel. Boken började väldigt bra och jag gillade Arri och hur hon beskrev sin vardag, men så fort hon fick syn på Oscar och gick genom spegeln så började jag tappa intresset. Jag tyckte illa om Oscar - såna killar är inte kul att läsa om, Arri förtjänade bättre och Oscar borde gå till en terapeut och få ordning på sitt liv. I slutet av boken så har karaktärerna inte kommit långt, inga överraskningar alls i den här boken. Ännu en bok som jag mär än gärna skulle vilja ta och skriva om, samma story men med bättre bikaraktärer och bättre slut. Synd att man inte kan göra så.


Antal sidor: 465
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-793-2
Datum: 10/01/11
Betyg:
Släktet
Chuck Hogan & Guillermo del Toro

De har alltid funnits bland oss - vampyrerna. I hemlighet och i mörker har de väntat på att deras tid ska komma, och nu är den äntligen här. Inom en vecka kommer Manhattan att vara utplånat. Inom tre månader resten av USA. Och inom sex månader: hela världen. En boeing 777 från Berlin har precis landat på JFK-flygplatsen i New York när allting plötsligt svartnar. Kontrolltornet tappar kontakten med piloten och ingen aktivitet märks längre inifrån planet. En specialistgrupp tillkallas för att ta sig in i planet eftersom man fruktar att ett livsfarligt virus har spritt sig. Eph Goodweather blir förste man att kliva in genom flygplansdörren. Synen han möter chockar honom: livlösa människor ligger kringspridda över­allt. Medan kropparna börjar transporteras iväg upp­täcker man emellertid att fyra personer fortfarande lever och verkar vara nästan helt oskadda. Men inget är vad det ser ut att vara ...

Det är sannerligen skönt med lite omväxling från alla romantiserade vampyrer (som i Twilight till exempel.) Här fick man möta riktiga monster, blodsugande varelser som känns som en blandning mellan zombie och vampyr - fast mycket värre. Jag gillade verkligen boken även om den var skriven på ett av de sätt som jag personligen inte är så förtjust i - då det hoppas fram och tillbaka mellan olika karaktärer i delarna/kapitlen. Jag fastnade dock direkt och plöjde boken tills den var slut - ett något otillfredsställande slut om jag får säga det själv, men så är det här tydligen bok ett i en planerad trilogi. Lite sugen är jag på att läsa fortsättningen, men nog kunde de ha gjort ett bättre jobb och gett oss läsare ett slut som får oss att längta ihjäl oss efter nästa del (som t ex. Fatta Eld av Suzanne Collins) . Jag hoppas också att de väljer att utveckla huvudpersonerna i nästa bok, då de känns lite opersonliga och svåra att identifiera sig med. Kortfattat så är det här en actionroman med en massa monster, död och annat trevligt. Inget för den som vill läsa om sexiga vampyrer som förälskar sig i människor alltså. Jag älskar del Toros filmer (The Devils Backbone, Pan's Labyrith & Hellboy) så jag hoppas att Släktet kommer upp på stora duken så snart som möjligt.


Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01947-2
Datum: 10/05/17
Betyg:
Southern Vampire 10: Dead in the Family
Charlaine Harris

Efter att ha utstått såväl tortyr som förlusten av nära och kära under det korta, dödliga älvokriget är Sookie Stackhouse förklarligen både sårad och arg. Den enda ljusglimten i tillvaron är den kärlek hon upplever sig känna till Eric Northman. Han står emellertid under den nye vampyrkungens uppsikt på grund av relationen dem emellan. De politiska implikationerna av att hamnskiftarna kommit ut ur garderoben börjar också göra sig tillkänna, vilket drar in Sookie genom hennes samröre med Shreveport-flocken. Det värsta är nog ändå att även om dörren till älvornas rike har stängts finns det fortfarande älvor kvar på den mänskliga sidan - och en av dem är arg på Sookie. Riktigt, riktigt rasande arg.

Jag gillar Erics och Sookies relation, men varför Harris envisas med att detaljerat berätta om hur de har oralsex förstår jag inte. Lite sex är alltid kul att läsa om, men jag vill inte veta om Sookie sväljer eller inte. Herregud! Det känns så onödigt när det finns viktigare saker att fokusera på. Finns massor med frågor som uppstod efter den här boken och jag hoppas att vi får svaren i nästa bok. Längtar redan.


Antal sidor: 260
Utgivningsår: 2001
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-00853-7
Datum: 08/06/26
Betyg:
Southern Vampire 1: Dead Until Dark
Charlaine Harris

Sookie Stackhouse jobbar deltid som servitris i en småstad i Louisiana. Hon håller sig mest för sig själv och dejtar sällan eftersom hon har ett "problem" -hon kan läsa andras tankar. När hon möter den långe, mörke Bill upptäcker Sookie att hans tankar är helt blockerade för henne. Det skulle vara perfekt om inte Bill hade sina egna problem - han är inte bara vampyr utan hänger också med ett gäng där alla (inte särskilt överraskande) är misstänkta för mord. När en av Sookies medarbetare dör förstår hon att hon själv står näst i tur.

Mörkare och mer vuxen bokserie än Meyers Twilight, massa sex, död och naket. Passar mig perfekt det vill säga! Den är samtidigt väldigt komisk eller åtminstone lite satirisk och karaktärerna är underbara och unika. Det är rätt så klassiskt med vampyrerna, som till exempel inte kan vistas ute på dagen, inte tål vitlök och blir svaga av silver. Men det bästa i den här serien är ändå att det inte bara är vampyrer och varulvar som dominerar utan även andra magiska väsen lurar i skuggorna.


Antal sidor: 262
Utgivningsår: 2002
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-00923-7
Datum: 08/07/14
Betyg:
Southern Vampire 2: Living Dead in Dallas
Charlaine Harris

Någon mördar servitrisen Sookie Stackhouses medarbetare, men ingen verkar bry sig. Strax därefter hamnar hon öga mot öga med ett monster som ger sig på henne på ett smärtsamt och giftigt sätt, men vampyrerna suger (naturligtvis) gärna ut giftet efteråt. Som tack för att ha räddat hennes liv ber de Sookie att åka till Dallas och använda sina telepatiska gåvor för att söka efter en försvunnen blodsugare. Vampyrerna som följer med lovar att sköta sig, men det krävs bara en enda saftig liten blondin och ett ögonblick av svaghet för att situationen ska bli problematisk. Dödligt problematisk.

Lika bra som den första boken, men jag skulle nästan föredra om böckerna varit längre och att inte allt gick så förbaskat fort frammåt. Som tur är funkar det rätt okej i just den här serien (vampyrerna är ju ganska kvicka de också) men jag har upptäckt att jag inte alls är lika förtjust i Bill längre, det är ju Eric som jag... Sookie borde sikta in sig på istället.


Antal sidor: 258
Utgivningsår: 2003
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01051-6
Datum: 08/08/01
Betyg:
Southern Vampire 3: Club Dead
Charlaine Harris

Sookies pojkvän har varit väldigt frånvarande på sistone. I en annan stat. Så nu åker hon till Mississippi för att hänga på Club Dead. Ett kusligt trevligt ställe dit vampyreliten brukar ta sig för att koppla av med lämpligt umgänge. Men när hon till slut hittar Bill, just som han skall bedra henne, är hon osäker på om hon skall rädda honom, eller vässa några pålar...

Äntligen kommer boken som ger mig svaret på varför jag inte gillar Bill, skönt med lite upprättelse. Det är som vanligt massor med sex och död, men den här boken känns inte lika spännande som de tidigare - förmodligen för att den fokuserar så mycket på just Bill och hans försvinnande. Jag gillar Alcide också, men det är något fel i skallen på den snubben - i alla fall när det kommer till hans val av tidigare flickvänner. Skönt att Sookie äntligen fått lite ryggrad och tar saken i egna händer. Stackaren får ju stryk så ofta att det var på tiden att hon fick puckla på någon hon också. Girl Power!


Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2004
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01218-3
Datum: 08/08/26
Betyg:
Southern Vampire 4: Dead to the World
Charlaine Harris

En underlig sak hände Sookie på väg hem från jobbet. På vägen låg en naken vampyr med minnesförlust. Han hade ingen aning om vem han var. Men Sookie kände igen honom. Det var Eric, lika farlig och sexig som vanligt. Men utan några som helst minnen. Sookie börjar förstås rota i saken. Spåren pekar rakt ner i en ormgrop av häxor, vampyrer och varulvar. Till det kommer ett mer personligt problem - att en sårbar, glömsk Eric är mycket, mycket svår att stå emot.

Min absoluta favorit av alla Southern Vampire-böckerna. Den kretsar kring Eric, eller ja, den nya förbättrade Minnesförlust-Eric som verkligen är bedårande söt och sexig på samma gång. Riktigt roligt att häxor introduceras ordentligt i den här boken och den var otroligt spännande att läsa.


Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2005
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01333-3
Datum: 08/09/17
Betyg:
Southern Vampire 5: Dead as a Doornail
Charlaine Harris

Sookie ser ögonen ändra färg på brorsan Jason och inser att han håller på att förvandlas till en hamnskiftare i panterskepnad. Det verkar han i och för sig inte ha något emot, men livet kompliceras när en krypskytt siktar in sig på traktens hamnskiftare och andra mänskliga pantrar får för sig att Jason är den skyldige. Sookie har händerna fulla med att hitta mördaren innan nästa fullmåne stiger på himlen - om inte mördaren träffar henne först.

Så otroligt trist det är när Sookie inte "får till det" alls i den här boken. Det sänker betyget rejält. Det är inte så värst kul när Sookie har dåligt samvete för det som hände i slutet av förra boken, det var ju riktigt bra för fasen! Kul med de nya karaktärerna, fast jag anar att Sookie kommer få ihop det med någon ny och jag skulle föredra om hon på något sätt kunde få Eric att tappa minnet igen och ta honom istället.


Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2006
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01491-0
Datum: 08/09/30
Betyg:
Southern Vampire 6: Definitely Dead
Charlaine Harris

Sookie Stackhouse har åkt till New Orleans (det här utspelar sig före orkanen Katrinas framfart) för att tömma sin döda kusin Hadleys lägenhet. Hadleys död kom lite oväntat, eftersom hon var en vampyr och alltså redan hade dött en gång. Hon var också flickvän åt drottningen av Louisiana, en vampyr vars politiska giftermål med kungen av Arkansas gick av stapeln kvällen innan Hadley dog. Det luktar lite ruttet, eller hur? Snart står Sookie upp till halsen i Hadleys efterlämnade skit, samtidigt som hon försöker hitta kusinens mördare.

Vad var det jag sa! Nya killen är alltså Quinn och jag är inte alls särskilt förtjust. Bröllopet mellan vampyrledarna var inte alls så spännande och det kändes som om något saknades. Vissa nya karaktärer är upplyftande, men i det stora hela så är det här inte en av de bättre böckerna i Southern Vampire-serien, snarare tvärom.


Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2007
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01581-8
Datum: 08/10/02
Betyg:
Southern Vampire 7: All Together Dead
Charlaine Harris

Sookie har i egenskap av "mänsklig gigermätare" skickats till ett viktigt vampyrmöte vid Lake Michigan. Louisianas vampyrdrottning Sophie-Anne Leclerq såg sin makt krossas av orkanen Katrina och nu åtalas hon för mord på sin egen kung. Sookie vet att drottningen är oskyldig, men rättegången störs av en ny mordvåg och bråk med högerextrema anti-vampyrgruppen Solens brödraskap. Det blir nästan för mycket för Sookie, som har fullt upp med att komma över sitt svekfulla ex och få allt att funka med den nya killen: hamnskiftaren Quinn.

Är fortfarande inte förtjust i Quinn och jag tror personligen inte att det kommer funka - även fast det är rätt sexigt med en Vartiger. En ganska medelmåttig bok, fast jag gillar slutet som var spännande och en aning oförutsägbart.


Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2008
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01701-0
Datum: 09/06/04
Betyg:
Southern Vampire 8: From Dead to Worse
Charlaine Harris

En olycka kommer sällan ensam. Först orkanen Katrina. Sedan explosionen på vampyrmötet. Och nu är Quinn borta! Vampyrvärlden förändras runt vår hjältinna, som omges av död, hemska faror och förräderi.

Det blir bara konstigare och konstigare, men det funkar för mig. Det enda jag saknar i den här boken är en ordentlig handling - och fler mysterier för Sookie att lösa. Att det skulle gå åt skogen för Jason och Crystal kunde man ju ana, men att det skulle bli så brutala konsekvenser var oväntat. Kul att Sookie träffar på okända släktingar och att man får reda på mer om hennes riktiga ursprung. Fast trots en del minus så är jag nöjd med den här boken - Sookie råkar förstås illa ut som vanligt och bara det är det värt att läsa böckerna för.


Antal sidor: 307
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ace
ISBN: 978-0-441-01851-2
Datum: 10/05/10
Betyg:
Southern Vampire 9: Dead and Gone
Charlaine Harris

Med Sookie som undantag är folket i Bon Temps relativt okunniga om vampyrer och totalt ovetande om varulvar och liknande. Tills nu, då hamnskiftare gått ut offentligt med att de finns, precis som vampyrerna gjort innan. Till en början verkar allt gå väl, tills dess att kroppen av en varpanter hittas illa tilltygad utanför baren där Sookie jobbar. Men det är inte det största problemet just nu, det finns något ännu farligare som hotar hela Bon Temps. En ras av icke-mänskliga varelser, äldre, hemligare och mäktigare än både vampyrer och hamnskiftare, och just nu förbereder de sig för krig.

Time for some Eric-action! Äntligen. Som jag har väntat på det här. Det händer extremt mycket i den här boken. Några karaktärer man lärt känna under serier skjuts av och Sookie hamnar i en smärtsam situation som hon den här gången inte lyckas ta sig ur. Det är ganska annorlunda men det funkar för mig. En rätt så oförutsägbar bok. Helt klart en av mina favoriter.


Antal sidor: 128
Utgivningsår: 2004
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2965-953-5
Datum: 08/02/14
Betyg:
Spiderwick 1: Vättar i väggen
Holly & Tony Black DiTerlizzi

De nioåriga tvillingarna Jared och Simon Grace och deras äldre syster Mallory som just flyttat in i ett gammalt kråkslott tillsammans med sin nyskilda mamma. Huset är stort och spöklikt med murkna trägolv, lönndörrar och en gammal dammig vind full av spruckna koffertar och bråte. När Jared råkar hitta Arthur Spiderwicks "Fälthandbok" uppe på vinden börjar en serie märkliga händelser. Barnen upptäcker plötsligt konstiga väsen omkring sig. Inne i väggen bor en vätte - är han en snäll hustomte eller en elak vrese?

Spiderwick-serien består av fem mysiga små böcker med en intressant story och väldigt fina illustrationer. Då de riktar sig till yngre läsare så är de även extremt lättlästa och väldigt korta - så man kan läsa klart hela serien på en dag om man vill.


Antal sidor: 128
Utgivningsår: 2004
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2965-955-9
Datum: 08/02/14
Betyg:
Spiderwick 2: Stenens öga
Holly & Tony Black DiTerlizzi

Syskonen Grace struntar i vätten Tråckeltums varningar och läser i "Arthur Spiderwicks Fälthandbok över vår sagolika omgivning", som Jared hittat på vinden i deras hus. När de sedan jagas av hemska paddtroll eller är nära att fångas av ett rysligt vidunder förstår de att vätten menade allvar när han sa: "Om du hade varit klok skulle du slängt bort din bok. Att du läser i den än får du dyrt betala sen."

Alla fem böckerna känns som delar av en och samma bok och alla utom den sista slutar med en "cliff-hanger" så att man måste läsa fortsättningen i nästa bok.


Antal sidor: 112
Utgivningsår: 2005
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-194-1
Datum: 08/02/14
Betyg:
Spiderwick 3: Lucindas hemlighet
Holly & Tony Black DiTerlizzi

Varför vill paddtrollen så gärna ha Arthur Spiderwicks fälthandbok? Syskonen Grace bestämmer sig för att uppsöka tant Lucinda - Arthur Spiderwicks dotter - för att få svar på sina frågor. Lucinda är inspärrad på en vårdinrättning och alla tror att hon är tokig men en gång i tiden har även hon bott i kråkslottet. Så försvinner fälthandboken och den som tagit den lämnar bara en gulnad lapp efter sig.

Precis lika fin som de andra och historien tog en helt annan vändning. Jag köpte alla böcker på engelska förpackade tillsammans i en söt liten koffert tillsammans med några fint målade kort och en tjock liten bok där man kan anteckna sina egna observationer av monster och oknytt.


Antal sidor: 113
Utgivningsår: 2005
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-196-5
Datum: 08/02/14
Betyg:
Spiderwick 4: Järnträdet
Holly & Tony Black DiTerlizzi

En dubbelgångare till Jared dyker upp på skolan - och det är inte Simon. Spänningen tätnar när Mallory plötsligt försvinner och något mystiskt i traktens vatten dödar alla växter och djur i närheten. Och syskonen Grace som hade hoppats på att äntligen att få bli lämnade ifred nu när fälthandboken tycks vara fösvunnen.

Även om jag inte tycker att den onda karaktären är tillräckligt ond och läskig så gör det inte böckerna sämre. Det var inte lika roligt att läsa om deras tid på skolan som när de var hemma.


Antal sidor: 145
Utgivningsår: 2005
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-198-9
Datum: 08/02/14
Betyg:
Spiderwick 5: Mulgaraths vrede
Holly & Tony Black DiTerlizzi

När Mallory och tvillingarna Simon och Jared återvänder till Spiderwicks herrgård hittar de hemmet sönderslaget. Och deras mamma är försvunnen! Vidundret Mulgarath har redan lagt beslag på Arthur Spiderwicks fälthandbok men det är uppenbarligen något mer han vill ha av syskonen Grace. Frågan är vad. Med hjälp av gripen Baron, vätten Tråckeltum och Pipgrisen tar de sig till Mulgaraths egen boning för att försöka rädda sin mamma ur hans klor.

Sista boken i böckerna om Grace-barnen, men Spiderwicks värld fortsätter i böckerna "Bortom Spiderwick" som jag givetvis också kommer att läsa.


Antal sidor: 411
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0012-539-4
Datum: 11/05/26
Betyg:
Stockholm Rosé
Sophia Wolf Lösnitz

26-åriga Desdemona "Destiny" Ohlsson blir lämnad av sin pojkvän Ludwig på det som skulle ha varit deras förlovningsfest. Medan Ludwig istället roar sig i Dubai tillsammans med den 19-åriga dykinstruktören Bambi sitter Destiny ensam i den nyinköpta våningen som går i kaffekulörer och funderar ut en plan i sex steg för att få Ludwig tillbaka. Tillsammans med vännerna Daphne, Tessan och Tessans lillasyster parerar hon bakfylleångest, åldersnoja och begynnande livsleda med flärd, förmiddagscocktails och champagne samtidigt som hon gör allt i sin makt för att omvandla sex-stegs-systemet till praktik. Men en tablettmissbrukande glamourmodell som återvänder från Los Angeles, ogifta gifta män med klotformade presenter och Destinys pappas pojkvän (som anser att hon bör anpassa sin livsstil efter sin ekonomi) riskerar att komplicera, inte bara Destinys framfart, utan även hela sex-stegs-systemet.

Baksidestexten beskriver boken perfekt. Det är en bok om en livskris och skor. Som den skoälskare jag är så kan jag klaga på att det var lite för lite skor och för mycket kris, men det hoppar vi över för nu. Sophia Wolf Lösnitz skriver på ett bra och engagerande sätt om Desdemona, Destiny och hennes plan på att få tillbaka sin pojkvän och livet hon levde innan allt gick käpprätt åt helvete. Men gjorde det verkligen det? Boken som är på över fyrahundra sidor såg riktigt inbjudande ut med sina rosakantade blad, guldfärgad titel och illustrationer av - i mitt tycke, rätt skrämmande kvinnor. Fyrahundra sidor är på tok för mycket för en sån här bok, men trots det så läste jag ut den ganska fort. Hade nog varit bättre om den varit hälften så lång om ni frågar mig. Fast den var mycket lättsmält. Alla referenser till samtida modehus, märkesvaror och inneställen får mig dock att gäspa av tristess. Den ytliga biten av boken är helt enkelt inget som intresserar mig, inte när det kommer till läsning åtminstone. Till vardags så är jag ganska sko-, väsk- och shoppinggalen, vill operera om det mesta med min person, tänker på min vikt, tränar så gott som varje dag och är väldigt frigjord när det kommer till sex. Jag kan relatera till kvinnorna i boken men ändå inte. De uppvisar inte en livsstil jag vill eftersträva samtidigt som det säkert inte är långt ifrån målet med mina planer. Jag mår inte så bra av att läsa om sånt, sen tycker jag att Destiny gör för få framsteg i min smak. Tar två steg framåt och ett bakåt. Jag är heller ingen som känner mig bättre till mods över mitt eget liv när det går dåligt för karaktärer i böcker. Att den har en sagd parodisk ton märkte jag inte ens så det tyckte jag uppenbarligen inte att den hade i mina ögon. Stockholm RosÅ© är en smått underhållande bok med toner av ett eller ett par Sex and the City-avsnitt, lättsmält och halvmörk chic-lit helt enkelt.


Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2006 (1813)
Förlag: Forum
ISBN: 91-37-12973-2
Datum: 06/09/01
Betyg:
Stolthet och Fördom
Jane Austen

Stolthet och fördom är Jane Austens mest berömda roman, enligt mångas mening hennes mästerverk. Titeln har hon valt med största omsorg - det är egenskaper som i olika grad karakteriserar bokens två huvudpersoner och som bidrar till att forma deras öden. Den fördomsfulla Elisabet Bennet och den stolte mr Darcy - de två utkämpar en privat strid medan Elisabets mor, den energiska mrs Bennet, försöker få sina döttrar lyckligt gifta. Den kvicka och klarögda Jane Austen deltog ivrigt i den visiter, tebjudningar, middagar och baler, välsmidda ränker och förtjusande intriger som skapade spänning i 1700-talets engelska högreståndsmiljö. Det är en idyll som hon med utsökt stilkonst, med road och roande iakttagelseförmåga målar upp i sina böcker.

Själva historien är underbar, men språket är väldigt gammalt - eller snarare den svenska översättningen. Men i och för sig så skulle boken säkert förlora sin charm om det gjordes en nyöversättning. Innan jag läste boken hade jag redan sett både filmen och serien (som jag köpte härom dagen - den är ju så bra!) och eftersom jag hade själva serien på DVD så gjorde jag en lite speciell grej. Jag läste ett par kapitel och sen kollade jag på ett avsnitt av filmen, läste ett par kapitel och tittade... och gick igenom hela boken och serien på ett riktigt spännande sätt. Genom att göra så, så såg jag alla likheter med boken i serien och fick en riktig skön dejÅ¡ vź känsla.


Antal sidor: 319
Utgivningsår: 2009
Förlag: Kakao förlag
ISBN: 978-91-85861-22-4
Datum: 09/08/18
Betyg:
Stolthet och fördom och zombies
Seth Grahame-Smith & Jane Austen

En mystisk farsot drabbar den lugna lilla orten Meryton och de döda börjar återvända ifrån sina gravar. De ninjatränade döttrarna Bennet, med den hetlevrade Lizzy i spetsen, är fast beslutna att utrota de blodtörstande zombierna. Hon distraheras dock av den arrogante mr Darcys ankomst till byn Kärlek, hjärtesorg, svärdskamp och tusen ruttnande lik paketerat i en av våra mest älskade klassiker.

Inte alls vad jag hade förväntat mig. Känns överflödig då det är på tok för lite zombies och för mycket av originalet - som jag redan läst och älskar men nu hade jag som sagt förväntat mig något annat än det jag fick. Gillade dock det som hände med Charlotte Lucas och Mr Collins. Illustrationerna var uppfriskande men boken är trög och alldeles för lite nytt tillagt och den var för lång för att jag skulle tycka om den. En besvikelse rent utsagt. Kanske blir den bättre på svenska? Kanske inte.


Antal sidor: 186
Utgivningsår: 2010
Förlag: Galago
ISBN: 978-91-7037-518-7
Datum: 11/01/03
Betyg:
Svalornas lek: Dö, Resa, Ņtervända
Zeina Abirached

Svalornas lek är en självbiografisk serieroman från inbördeskrigets Beirut. Zeina Abirached växte upp bara några meter från demarkationslinjen, en plats där granatbeskjutning, utegångsförbud och grannar som dödades var en självklar del av vardagen. För att skydda barnen från krigets verklighet försökte Zeinas föräldrar göra händelserna runt omkring till en spännande saga, eller en lek. Men ibland kom verkligheten alltför nära. Svalornas lek utspelar sig under en enda natt, i hallen till Zeinas barndomshem. I detta lilla rum, som är hyreshusets säkraste plats, har alla grannar tagit skydd undan de plötsligt uppblossande striderna. Här berättar de sina historier, visar sin sorg och skräck samtidigt som de gör allt för att upprätthålla den krackelerande illusionen av vardag inför Zeina och hennes lillebror, vars föräldrar fångats i granatregnet på väg hem.

Den har jämförts med Marjane Satrapis utomordentliga böcker och det fick mig riktigt sugen på att läsa Svalornas lek. Fick den från Galago Förlag. Men jag blev ganska besviken. Bilderna är riktigt fina och svartvita serier har alltid tilltalat mig, men det finns inte mycket till humor i berättandet. Jag känner inte mycket för karaktärerna i boken trots att jag vet att de är baserade på verkliga personer. Nej, läs någon av Satrapis böcker istället.


Antal sidor: 412
Utgivningsår: 2007
Förlag: Albert Bonniers
ISBN: 978-91-0011-420-6
Datum: 09/02/05
Betyg:
Svenska folksagor
Jan-Ŗjvind Swahn

Sagor som upptecknades för hundra år sen i Skåne och Ņngermanland, Närke och Småland, Blekinge och Värmland, sagor från olika tid och olika källor, utgör alla samma dragningskraft på såväl barn som vuxna. Med orden det var en gång är vi genast inne i trolska skogar och omgärdade slott, fjärran länder och antika fabler. Läs om hur björnen fick sin stubbsvans och om pojken som åt i kapp med en jätte, om stora jättar, enfaldiga gubbar och gummor, och upplev barnens och en gammal bondetids värld.

Jag älskar folksagor och det här var en mysig liten samling av de bästa svenska sagorna. Då jag läste alla på en gång efter varandra så kändes det lite upprepande, men jag tröttnar aldrig på Prinsar och Prinsessor, Fabler och Jättar.


Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2008
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4621-534-9
Datum: 09/01/03
Betyg:
Svenska folksagor
Jan-Ŗjvind & Birgitta Hellsing Swahn

Kommer du ihåg prins Hatt, prins Lindorm eller systrarna lilla Rosa och långa Leda? De är alla en del av vår sagoskatt och invånare i en fantasivärld som befolkas av såväl prinsar och prinsessor som elaka styvmödrar och klunsiga jättar. Dessa och många andra möter du i Svenska folksagor, en unik och vackert illustrerad samling med våra mest älskade folksagor -- sagor som har berättats för svenskar i generationer. I praktverket Svenska folksagor presenteras ett fyrtiotal av våra mest älskade sagor i ny språkdräkt av Birgitta Hellsing, som lyhört anpassat texten till modern svenska med bibehållande av sagans speciella doft och atmosfär. För illustrationerna står tecknaren Alvaro Tapia som med sin personliga stil förmår levandegöra berättelserna och återkalla något av den klassiska sagostämningen.

Ihop med Tapias illustrationer så får sagorna en helt annan känsla. Jag älskar verkligen sagor och det här är en underbar samling av de bästa svenska. Rekommenderas varmt!


Antal sidor: 295
Utgivningsår: 1991
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-2966-690-8
Datum: 07/06/08
Betyg:
Syskonkärlek
Katarina von Bredow

Amanda älskar sin bror Ludvig och med tiden upptäcker hon att han känner detsamma för henne. De dras till varandra allt mer och till slut kan de inte stå emot längre utan inleder ett förhållande. En bok om kärlek och lust, men också en fråga om vad som är rätt och fel. Vem bestämmer över andras lycka?

Jag blev så otroligt berörd av historien och kände verkligen medlidande med karaktärerna. Sorglig och hemsk, men en av de bästa ungdomsböcker jag läst. Svår att släppa ifrån sig.


Antal sidor: 312
Utgivningsår: 2002
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6382-615-3
Datum: 03/08/15
Betyg:
Systrar i Jeans
Ann Brashares

Fyra vänner. Ett par jeans. Och en sommar de sent ska glömma Sträckläsning för tjejer! För första gången ska tjejkompisgänget inte vara tillsammans på en hel sommar. Kvällen innan de ska skiljas åt träffas de hemma hos Carmen. Tibby tar fram ett par jeans ur Carmens garderob och provar dem för första gången. De sitter perfekt, och när de andra provar så händer samma sak. Alla är skitsnygga i dem! De bestämmer att jeansen ska skickas mellan dem under sommaren. Och jeansen gör sommaren till ett äventyr.

Det finns alltid en tjej som man kan relatera till i boken. För mig är det Carmen och Tibby då jag är en kombination av de båda. Den var väldigt lätt att komma in i och även om det inte är en av dem mest realistiska ungdomsböcker jag läst och känns lite väl praktisk emellanåt så är den både underhållande och spännande. Sträckläste den på någon dag.


Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2003
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6382-748-8
Datum: 04/09/15
Betyg:
Systrar i Jeans: Andra Sommaren
Ann Brashares

Ett år har gått och sommaren står åter för dörren. Vänskapsbanden mellan de fyra tjejerna från Bethesda är starkare än någonsin. Carmens svartsjuka gentemot sin mammas dejter gör henne bara olycklig (måttet är rågat när mamman "lånar" Jeansen!), men som tur är finns Paul. Och Porter. Bees sökande efter en familj och sanningen om sin mamma för henne tillbaka till Alabama, till Billy och till fotbollen. Tibbys möte med coola New York-Alex på film-college tvingar henne att göra klart för sig vilka hennes verkliga vänner är. Och Brian är en av dem. Lenas sommar är kanske den svåraste, för hon inser att kärleken till Kostos inte på långa vägar hör det förflutna till. Men ryktet säger att han har en ny tjej.

Min favorit av de fyra böckerna om jeansen. Jag föredrar historien i den här, men tjejerna är betydligt larvigare och tjatigare. Perfekt bok att läsa på sommaren då man är uttråkad och inte känner för att ligga ute och steka i solen.


Antal sidor: 449
Utgivningsår: 2007
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-638-4197-2
Datum: 07/06/14
Betyg:
Systrar i Jeans: Fjärde sommaren
Ann Brashares

Äntligen! Den fjärde boken om jeanssystrarna! Tjejerna börjar blir äldre och det traditionella mötet på sommaren blir inte som förut när Carmen är bortrest. De är oroliga för att deras gemenskap ska upplösas och alla möter de nya utmaningar. Jeansens magiska verkan är dock fortfarande intakt och hjälper dem i den ibland komplicerade tillvaron. Ann Brashares bjuder på en mix av alla de känslor som en tonårstjej går igenom. Livet börjar bli på allvar och det medför nya problem. Det är en bok om kärlek, vänskap och livets många utmaningar.

En ganska ljummen avslutning av Systrar-serien. Den hade sina stunder, men det hände på tok för lite och bland annat Carmens teater-delar var så tråkiga att jag höll på att lägga ifrån mig boken och inte ta upp den igen.


Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 91-638-4579-2
Datum: 05/01/15
Betyg:
Systrar i Jeans: Tredje Sommaren
Ann Brashares

Jeansen kom till Lena, Tibby, Carmen och Bridget en perfekt tid i livet; när de skulle vara ifrån varandra för första gången. De tyckte att det var en stor grej, då för två år sedan. Nu står vännerna inför sin sista sommar tillsammans. I morgon går de ut high school och i september börjar de college. Kanske kommer de aldrig att bo i samma stad igen. De är på väg att börja leva sina riktiga liv, och det är en tid när de behöver Jeansen som mest... Sista sommaren före college, vuxenlivet närmar sig obönhörligen. Men de älskade Jeansen förblir en länk mellan Tibby, Carmen, Bridget och Lena. Och sommaren svämmar över av solsken och sorg, mod och lycka! Medryckande sträckläsning för tjejer kring förälskelse, vänskap och uppbrott. Uppföljare till försäljningssuccéerna Systrar i jeans, och Systrar i jeans: Andra sommaren.

Eftersom jag äger de tidigare två böckerna så var jag tvungen att ha den här också. Jag gillade den, men det finns många onödiga upprepningar som känns jobbiga. Okej slut på en tjejboks-trilogi. Tyvärr kom det också en 4:a och det var en bok som Brashares skulle låtit bli att skriva.


Antal sidor: 266
Utgivningsår: 2004
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43297-4
Datum: 04/02/15
Betyg:
Teen Idol
Meg Cabot

'Excuse me,' I said. 'Do you mean Luke Striker?' Ms Kellogg nodded like a maniac. 'Yes,' she said. 'Luke Striker, the movie star. He's coming here. To Clayton High School.' I looked at her like she was nuts.
Everyone loves Jen Greenley. What's not to like when she's so incredibly nice? And in the jungle of Clayton High School, nice is pretty rare. Jen may be everybody's best friend, but being the world's best listener doesn't always get you far. Until the day Jen's asked to look after 'Lucas Smith - better known as Luke Striker, Hollywood's most famous teenage movie star, who's coming to Clayton to research a new role. Can Jen keep Luke's identity a secret? And can she manage not to lose her heart to the most gorgeous guy on the planet? Let's face it, Jen's starring in her very own Mission: Impossible! Or is she?

Ytteligare en riktigt bra bok av Meg Cabot! Den här gången handlar det om snälla lilla Jen Greenly som tar hand om allt och alla, men så kommer filmstjärnan Luke Striker till Jens skola och får Jen att börja ifrågasätta saker och ting. Boken är inte särskilt förutsägbar som vissa har varit, men i samma trevliga stil som alla Megs böcker.


Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2002
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-41189-6
Datum: 02/12/15
Betyg:
The Guy Next Door
Meg Cabot

Melissa Fuller is late for work. She is always late but this time she has a serious excuse. She's just rescued her neighbour from a violent intruder and in the process become sole-custodian of Paco, the Great Dane - not the ideal accessory for a New York city girl. Now Mel needs help, but she won't get it from her neighbour's only relative - ice-cool womanizer Max Friedlander. Max hasn't a compassionate bone in his body and he isn't about to give up his vacation with a supermodel just to help his sick aunt's annoying neighbour. But if Max is to protect his inheritance, he needs a substitute to play the caring nephew and take over dog-walking duties from Mel. So when he calls in a favour from his old friend John, in theory, everyone's problems are taken care of. In practice, they have only just begun.

Den här boken är för lite äldre personer - därför skriven under namnet Meggin Cabot, för att förvirra den yngre Meg Cabot fan-skaran till att inte läsa den. Boken är skriven som e-mails skickade till diverse personer, kul och lätt att läsa på det viset - även om det kan bli lite tjatigt ibland med alla mailadresserna. Meg skriver på samma roliga sätt som i sina tidigare böcker, men på ett sätt mer anpassat till de äldre läsarna. Helt enkelt en underbar bok som jag kan läsa hur många gånger som helst.


Antal sidor: 238
Utgivningsår: 1946
Förlag: Puffin Books
ISBN: 978-0-142-30027-5
Datum: 09/09/27
Betyg:
The Little White Horse
Elizabeth Goudge

When orphan Maria arrives at Moonacre Manor, she feels as if she's come home. Her new guardian is kind and funny, and everyone there is like an old friend. But beneath the beauty and comfort lies a tragedy. Maria is determined to find out about it, change it, and give her own life story a happy ending. This new-fashioned story is just as satisfying and memorable as your favorite fairy tale.

En riktigt söt och välskriven bok som fungerar för liten som stor. Kändes lite väl lång och jag hade velat ha mer handling och mindre beskrivningar av omgivningen och mat, men helt klart läsvärd!


Antal sidor: 199
Utgivningsår: 2004
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43737-2
Datum: 04/04/15
Betyg:
The Mediator 1: Love You to Death
Meg Cabot

I can see ghosts. I can talk to ghosts, and if necessary, I can kick some serious ghost butt. Suze is a mediator. Which means she spends a lot of time directing the unhappy dead into the afterlife. And it isn't easy - not all ghouls want to be guided.
Newly arrived in California, Suze has hardly unpacked when her mediator skills are put to the test. A vicious spirit is hell-bent on making her life a complete nightmare. At least she's sharing her bedroom with Jesse - the most gorgeous ghost ever. But dare she make a move on the sexiest spook in town?

Min nya favoritserie av Meg Cabot. En underbart rolig och bra bok, med ett väldigt bra tema som jag älskar. Den här boken har precis kommit ut på svenska, då heter den "Hemsökt - Älska dig till döds".


Antal sidor: 200
Utgivningsår: 2004
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43738-0
Datum: 04/06/15
Betyg:
The Mediator 2: High Stakes
Meg Cabot

Some mediators think we should treat all ghosts with dignity and respect, without use of fists. I disagree.
Suze's new life in California is looking up. Cool friends, pool parties, good-hair days, the gorgeous ghost, Jesse, who hangs out in her bedroom. Best of all Tad, the cutest (live) boy in town, just asked her out! But then a screaming spirit wakes Suze in the middle of the night wit ha very important message. Suddenly she's on the trail of a creepy local businessman, who might or might not be a vampire. Oh, and who also happens to be Tad's dad. Suze's life just got dead complicated. Again.

Lika bra som sin föregångare, men nu när man känner bokens huvudpersoner lite bättre så är det enklare att ta den till sig. Jag tycker att Suze påminner väldigt mycket om mig själv och då blir förstås boken ännu bättre. Trots en väldigt lustig handling med vampyrer och psykopater inblandade.


Antal sidor: 218
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43739-9
Datum: 05/02/15
Betyg:
The Mediator 3: Mean Spirits
Meg Cabot

Most people do not end up as ghosts. God forbid. If that were true, my social life would be SO over.
School is definately out! And Suze is set to spend the summer down at the beach with her best friend, Gina. Then she runs into the vengeful ghosts of four high-school students. They're out to wreak some seriously dangerous havoc - and only Suze has the mediating skills to stop them. But she'd better act fast, before the mean spirits turn on her...

Böckerna blir bara bättre och bättre. Suze är en tjej som tar saker och ting i egna händer och lyssnar inte på de råd hon får från andra. Vilket resulterar i riktigt roliga och intressanta händelser som gör boken så bra som den kan bli.


Antal sidor: 216
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43740-2
Datum: 05/08/18
Betyg:
The Mediator 4: Young Blood
Meg Cabot

Suze should be spending the summer vacation at the beach. Instead, she's been forced to get a babysitting job at a swanky resort. She'd expected to look after some boring brat, so Suze is surprised to find that her charge is actually a budding mediator - with a totally hot older brother. Not that Suze's head could be turned by some guy - she's pledged her heart to Jesse, the most gorgeous ghost ever. But, it's tough when the boy you love doesn't seem to love you back, and it's even tougher when you think you've found his 150-year-old grave in your backyard. Suze knows it's dangerous to dig up the past, but how can she focus on babysitting when she could be close to discovering who killed Jesse?
Antal sidor: 202
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-41833-5
Datum: 05/12/18
Betyg:
The Mediator 5: Grave Doubts
Meg Cabot

When you are in love, you don't quibble over things like whether or not the guy has a heartbeat. Life's no picnic for Suze. Not only is she a mediator - righting wrongs between the living and the dead - she's also in love with Jesse. A dead guy. And now Suze has to contend with fellow mediator Paul Slater, who has just given her a devilish ultimatum... Paul might be totally hot but he's got an ice-cold heart. And unless Suze dates him, he'll blast Jesse into the afterlife - for good. Suze never thought a live guy could cause her so much trouble.

Med undantag av ett ovanligt tråkigt spöke i den här boken så var den väldigt bra. Att Suze skulle vara så intresserad av Paul var väldigt roligt och att få lite mer information om Medlarna och att Suze har mer kraft än hon tidigare anat var intressant. Väntar med spänning på sista boken i serien.


Antal sidor: 211
Utgivningsår: 2006
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-43482-9
Datum: 06/08/10
Betyg:
The Mediator 6: Heaven Sent
Meg Cabot

Suze has gotten used to ghosts. They wake her up in the middle of the night. They haunt her locker at school. She’s even spotted a few down at Carmel Beach. Suze is a mediator, after all, and communicating with the dead is all in a day’s work for her. The last thing she ever expected was to fall in love with one: Jesse, a nineteenth-century hottie. But when she and Paul Slater, himself a mediator of undeniable power (and dubious intent), discover that the powers they share aren’t limited to helping ghosts resolve their earthly woes, but can also be used to determine whether or not they become ghosts in the first place, Suze can’t help but freak. Not because she suddenly knows how to alter the course of history, but because Paul, can, too. And Paul would like nothing better than to prevent Jesse’s murder, keeping him from becoming a ghost and allowing him to live a natural life at last…only in the nineteenth century. Meaning Jesse and Suze would never meet. Suddenly, Suze is the faced with the most important decision of her life: Allow the only guy she’s ever loved to have the life he’s always longed for…or keep him anchored forever in half-life at her side. But will Jesse choose to live without her, or die to love her?

Underbart slut på The Mediator-serien. Jag älskar lyckliga slut! Trots att man kunde ana hur det skulle sluta så var den inte mindre spännande för det. Den bästa av alla böcker i serien.


Antal sidor: 485
Utgivningsår: 2008
Förlag: Margaret K. McElderry Books
ISBN: 978-1-416-95507-8
Datum: 11/05/19
Betyg:
The Mortal Instruments: City of Bones
Cassandra Clare

When fifteen-year-old Clary Fray heads out to the Pandemonium Club in New York City, she hardly expects to witness a murder -- much less a murder committed by three teenagers covered with strange tattoos and brandishing bizarre weapons. Clary knows she should call the police, but it's hard to explain a murder when the body disappears into thin air and the murderers are invisible to everyone but Clary. Equally startled by her ability to see them, the murderers explain themselves as Shadowhunters: a secret tribe of warriors dedicated to ridding the earth of demons. Within twenty-four hours, Clary's mother disappears and Clary herself is almost killed by a grotesque demon. But why would demons be interested in ordinary mundanes like Clary and her mother? And how did Clary suddenly get the Sight? The Shadowhunters would like to know....

Ņh, vad jag känner mig kluven inför den här boken. Jag gillar den men ändå inte. Den har precis de elementen jag gillar i en bok. Huvudkaraktären är lätt att känna med, men samtidigt så är det något som gör att jag inte faller pladask för handlingen. Mot slutet av boken så bjuds man på en riktigt fin twist men det kom inte som en överraskning för mig. Hoppas att den blir en twist på twisten i kommande böcker, för de ska jag garanterat läsa!


Antal sidor: 385
Utgivningsår: 2009
Förlag: Harper Collins
ISBN: 978-0-06-073961-4
Datum: 10/01/29
Betyg:
The Otherworldlies
Jennifer Anne Kogler

Hon får blåsor och svullnader efter bara någon minut i solen, kan tala med sin hund och har förutsagt vädret helt fläckfritt varje dag i två år. En dag sluter Fern ögonen, och när hon öppnar dem igen befinner hon sig miltas bort från skolan, på en öppen strand. Nästa gång hon försvinner hamnar hon på en än farligare plats. Med hjälp av tvillingbrodern Sam försöker hon kontrollera vad som händer henne, men när en farlig främling anländer - en vampyr - måste hon börja ifrågasätta allt hon trodde hon visste om sig själv, samtidigt som hon dras in i en århundraden lång konflikt.

Hade jag vetat att huvudpersonen var så pass ung (Fern är 12 år) så hade jag förmodligen inte läst boken. Det som jag gillar att läsa om går inte ihop med tolvåringar. Trots det så gillar jag mytologin i The Otherworldlies och Fern är en helt okej huvudperson trots sin ringa ålder men det gör inte boken bättre. Väldigt långsam och utdragen på sina ställen och storyn är inte ett dugg intressant. Det finns inga stora avslöjanden och Ferns bakgrund listar man ut redan i första kapitlet. Mot slutet av boken så blir det bättre, men jag kan inte rekommendera den - speciellt inte om man är ute efter att läsa om vampyrer och monster. Det finns på tok för lite av det i The Otherworldlies.


Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2001
Förlag: Harper Teen
ISBN: 978-0-064-40745-8
Datum: 10/04/22
Betyg:
The Rose and the Beast: Fairy Tales Retold
Francesca Lia Block

Escaping the poisoned apple, Snow frees herself from possession to find the truth of love in an unexpected place. A club girl from L.A., awakening from a long sleep to the memories of her past, finally finds release from its curse. And Beauty learns that Beasts can understand more than men. Within these singular, timeless landscapes, the brutal and the magical collide, and the heroine triumphs because of the strength she finds in a pen, a paintbrush, a lover, a friend, a mother, and finally, in herself.

Läste ut den här boken på någon timme - den såg tjock ut, men sidorna var inte helt fulla av text. Inte helt miljövänligt, men det finns säkert någon bra anledning för att göra så. Kanske var det för att göra boken lättare att läsa. Den var skriven på ett lyriskt sätt och även om jag inte är så förtjust i sånt så tyckte jag om den här boken. Sagorna var nästan alla sorgliga. Snow (Snövit) som får växa upp hos 7 kortväxta män efter att hennes sinnesförvirrade mamma gett bort henne, Rev (Törnrosa) som är drogberoende och levande död inombords sedan att hon blev sexuellt utnyttjad som barn, Rödluvan som tar saken i egna händer när hennes version av vargen hotar hennes familj, Blåskägg, en modern seriemördare som lockar unga kvinnor till sin boning. Det enda negativa jag kan komma på är att jag hade gärna läst en mer utförlig och klassisk bok med dessa historier. Rekommenderar den till äldre sagoälskare som vill läsa något nytt om något gammalt.


Antal sidor: 304
Utgivningsår: 1981
Förlag: Spectra Books
ISBN: 978-0-553-58127-0
Datum: 09/03/12
Betyg:
The Silver Metal Lover
Tanith Lee

Jane är en 16-åring som likt många flickor i hennes ålder har problem med kärleken. Lyckan tycks henne mycket avlägsen. Men så träffar hon Silver, en robot som ser väldigt mänsklig ut. Han är allt Jane någonsin drömt om. Men de som skapat Silver inser att de inte bara skapat konstgjorda människor, utan en ras av gudar vars själva existens kan hota mänskligheten - och att de alla, utan undantag, måste förstöras...

Det första jag tänkte när jag läste ut boken var givetvis: "Jag vill ha en egen S.I.L.V.E.R. (Silver Ionized Locomotive Verisimulated Electronic Robot)!" Trots att jag inte brukar tycka om sådana här sorgliga böcker där den kvinnliga huvudrollen lägger ner all sin energi på att dyrka sin älskades skönhet och styrka, så blev den här boken fort en favorit. En framtidsvision (skriven på 80-talet) där en asteroid som hänger ovanför jorden - endast borthållen av månens dragningskraft(?) är vardagsmat och mänskliga robotar precis har "kommit ut". Det är en vemodig liten historia berättad av huvudpersonen själv och bortsett från alla svärmningar över Silver så gillar jag att den även har ett visst djup - eller inbillade jag mig det kanske? Vissa uttryck tyckte jag även mycket om. M-B till exempel, som betyder Mirror Biased och som kan hänvisa till någon som är extremt egenkär eller homosexuell. Får hålla mig så att jag inte råkar kalla någon för M-B av misstag. Boken översattes även till svenska 1983 under namnet " Jungfrun Som Älskade Silver". Konstigt nog så pryddes omslaget av en bild av min absoluta favoritillustratör; Hans Arnold.


Antal sidor: 109
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bloomsbury
ISBN: 978-0-7475-9987-6
Datum: 08/12/25
Betyg:
The Tales of Beedle the Bard
J.K. Rowling

I The Tales of Beedle the Bard finns ledtrådar Harry Potter hade stor nytta av för att kunna slutföra sitt yttersta uppdrag - att besegra Lord Voldemorts horrokruxer. Boken är den samling av fem trollkarlssagor som Hermione fick av Dumbledore i sjunde och sista delen Harry Potter och dödsrelikerna. Bara en av sagorna ingår där. I The Tales of Beedle the Bard finner vi de fyra övriga.

En riktigt fin liten sagosamling med riktiga trollkarlssagor från Harry Potters universum. Några av sagorna var trevligt våldsamma och Dumbledores anteckningar i slutet av varje saga är intressanta. Har man läst alla sju Harry Potter-böcker och är ett riktigt fan av dessa så är The Tales of Beedle the Bard ett måste i samlingen. Det enda negativa är att boken är alldeles för tunn - nog kunde väl Rowling kostat på sig att fylla ut den lite.


Antal sidor: 435
Utgivningsår: 1993
Förlag: Ballantine Books
ISBN: 978-0-345-38475-1
Datum: 01/06/04
Betyg:
The Vampire Chronicles 4: The Tale of the Body Thief
Anne Rice

Lestat förföljs av en dödlig. Av honom får han ett erbjudande som han inte kan tacka nej till, att byta kropp. Men att byta tillbaka blir inte lika lätt…

En intressant med svårläst bok. Tror att jag var för ung för att uppskatta den då jag lånade de dödligas förförare på biblioteket. Lestat är en vampyr man älskar att hata. Borde kanske ha läst del 1 - 3 innan jag tog mig an den fjärde boken i vampyrkrönikan fast de fanns inte inne på bibblan.


Antal sidor: 180
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ekholm & Tegebjer
ISBN: 978-91-8604-810-5
Datum: 10/05/22
Betyg:
Theos ockulta kuriositeter 2: De förlorade sidornas bok
Ola Skogäng

Missa inte den fristående fortsättningen på Mumiens blod! Antikvitetshandlaren Theo och polisen Max letar på Mount Everest snöklädda nordsida efter boken som kan lösa Theos mystiska förflutna. Under Johanneskyrkan i Stockholm väcks samtidigt De förunderligas brödraskap - ett gammalt religiöst sällskap - av misstag till liv. De är ute efter Theos unga granne Felicia. Och på havets botten ruvar en gammal fiende under en pyramid.

Äntligen kommer fortsättningen! Har väntat länge på den här nu. Älskar stilen och historierna som berättas. Skönt att få reda på ännu mer om Theo, han är sannerligen en intressant individ. Felicias små avstickare är nog ännu mer spännande. Skulle gärna spendera mer tid med henne och boken. Det enda negativa den här gången är väl att jag vill ha ännu mer text och historia. Det går för fort att läsa ut serieböckerna! Och ännu en gång en massa cliffhangers i form av obesvarade frågor! Nej! Nu tvingas jag vänta ännu en gång. Du gillar att tortera oss läsare, eller hur, Herr Skogäng...


Antal sidor: 183
Utgivningsår: 2008
Förlag: Kartago
ISBN: 978-91-8963-295-0
Datum: 08/09/26
Betyg:
Theos ockulta kuriositeter: Mumiens blod
Ola Skogäng

Den verkliga historia som brukar kallas Atlasmordet används som utgångspunkt i denna tecknade berättelse om en halsbrytande jakt på en vampyr. Ņr 1932 i Atlaskvarteren i Stockholm hittades en prostituerad kvinna död och tömd på blod. Polisens enda spår i det ännu ouppklarade mordet var en blodfläckad soppslev. Ola Skogäng ger gåtan sin lösning när han fabulerar med berättarglädje om den osannolike huvudpersonen Theo. Han var en gång människa, men förvandlades till den drygt två meter höga brunbjörn som möter oss i Mumiens blod av en egyptisk farao. Försöken att återfå sin rätta gestalt har gjort Theo till expert på ockulta fenomen och gett honom mäktiga fiender. Från sitt egendomliga, och allt som oftast stängda, antikvariat i Gamla Stan söker han lösningen på gåtan om sig själv. Där emellan hjälper han vännen Max vid polisens specialrotel med särskilt svårlösta fall.

Det enda negativa jag kan komma på just nu är att den var alldeles för kort. Älskade verkligen stilen, färgerna och alla karaktärerna. Historien är berättad på ett uppfriskande sätt och får mig bara att vilja ha mer. Tur att man prenumererar på Nemi så att man inte missar allt som händer runt Theo. Det här är även en av få svenska serier som jag inte skulle ha något emot att se animerad (på riktigt alltså, med teckningar, inte något datoriserat skräp.) Fast nog om det. Allt som allt kan jag verkligen rekommendera den här boken och jag längtar efter en fortsättning - så jobba på Ola. ;)


Antal sidor: 331
Utgivningsår: 2004
Förlag: Simon Pulse
ISBN: 978-0-689-86704-0
Datum: 09/10/31
Betyg:
Tithe: A Modern Faerie Tale
Holly Black

Sextonåriga Kaye är en nomad. Hon reser med mammas rockband från stad till stad. Men så händer något som tvingar familjen att återvända hem, till platsen där Kaye som liten mötte älvorna. Småfolket finns kvar, men Kaye är inget barn längre. Hon dras in i en mörk och farlig värld bortom den mänskliga. En värld där svarta hästar dränker oförsiktiga badare i mörka vatten och häxan Thislewitch spår i framtiden. Två älvariken är i krig, och Kaye hamnar mitt i stridslarmet.

Jag känner mig lite tudelad inför den här boken. Den är lättläst och den var svår att inte sträckläsa. Sättet den är skriven på är också riktigt bra, men jag kunde för allt i världen inte fastna för karaktärerna! Jag kunde inte ta varken Kaye eller Roiben till mig och brydde mig inte så mycket om vad som hände med dem (hoppas nästan att Kaye skulle bli tithe-offrad). Den enda karaktären som jag kände för var Corny - boken hade varit bättre om han varit tjej, huvudperson och älva. Själva boken var inte riktigt så förutsägbar som sådana här böcker tenderar till att vara och om slutet inte hade varit påskyndat och karaktärerna hade varit mer intressanta så hade jag gett ett högre betyg. Gick under namnet "Mörkrets tjänare" när den fanns utgiven på svenska.


Antal sidor: 140
Utgivningsår: 2008
Förlag: Känguru
ISBN: 978-91-854-7661-9
Datum: 09/10/07
Betyg:
Tjuvlyssnat
Gloria & Damon Hedman Rasti

Vi har alla gjort det: tjuvlyssnat på andras samtal. På tunnelbanan, i kön i mataffären, på ett café det går helt enkelt inte att låta bli. Att tjuvlyssna är mer än ett behov. Det är en livsstil, ett folknöje, en del av samtidskulturen. Men vad är det egentligen de säger? Sedan ett år tillbaka finns några av de roligaste tjuvlyssningarna publicerade på sajten tjuvlyssnat.se. Men de allra bästa är sparade till denna bok. Här blandas högt och lågt, humor och allvar, det personliga med det allmängiltiga.

En trevlig liten samling tjuvlyssningar som man kan sitta och småläsa när man har tråkigt. Skönt om man inte orkar sitta och bläddra igenom hemsidan, men den var på tok för tunn.


Antal sidor: 464
Utgivningsår: 2006
Förlag: Little Brown Book
ISBN: 978-1-904-23365-7
Datum: 08/05/17
Betyg:
Twilight
Stephenie Meyer

Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulle och förföriske Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara.

Det var ju nästan givet att jag skulle sträckläsa den här bokserien, men jag blev överraskad över hur mycket jag gillade böckerna. Trots allt är det inte de mest välskriva böckerna jag läst och ibland blir det lite för larvigt. Jag tänker absolut inte rekommendera den svenska översättningen då jag inte förstår hur de kunde förstöra titeln på alla böckerna - det är också på grund av den svenska översättningen som jag helt missade de här böckerna när de först kom ut. De är ju knappast barnböcker så varför översätter man en redan bra titel? Idioti! Jag har väldigt lätt att relatera till Bella - hon är läskigt lik mig i sin personlighet och även om hennes och Edwards förhållande i Twilight kanske inte är så intressant så blir det bättre och starkare i de kommande böckerna.


Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2009
Förlag: B. Wahlströms
ISBN: 978-91-3215-612-0
Datum: 09/10/26
Betyg:
Under din hud
Melissa Marr

Sjuttonåriga Leslie är i behov av en nystart i livet. Helt ovetande om oknytten och deras maktspel förälskar hon sig en dag i ett vackert tatueringsmotiv. En tatuering med ögon och vingar, som hon instinktivt känner talar till henne och som hon bara måste ha. Leslie är helt övertygad om att tatueringen kommer att symbolisera de förändringar hon vill uppnå i en tillvaro som hittills varit kantad av en rad jobbiga händelser. Och Leslie får rätt i den bemärkelsen att tatueringen visst innebär förändringar men helt andra och mer omvälvande än hon någonsin i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Hon dras in i ett förföriskt maktspel som pågår i älvriket och som är på liv och död. Leslie blir en bricka i ett spel där två män är ohjälpligt bundna till henne. Berusad av lockelse och attraktion dras Leslie djupare in i ett farligt triangeldrama som måste få ett slut. Hennes bästa vän Aislinn kan bara åse vad som håller på att hända. Allt hänger på Leslie.

Inte alls lika bra som den första boken. Jag tycker Leslie är en ganska tråkig huvudperson och man blir inte glad av att läsa Under din hud. Den är deprimerande och sorglig. Jag fastnade inte för boken och den var bara jobbig att läsa klart.


Antal sidor: 213
Utgivningsår: 2005
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-6420-172-0
Datum: 07/03/09
Betyg:
Underbar och älskad av alla
Martina Haag

"Allt i min garderob är från 1993, jag har ingen att dela livet med och jag är snart för gammal för att slå igenom som skådis. Jag kommer att bli tvungen att börja jobba som dödgrävare eller nåt som man kan få arbeta med om man inte har någon utbildning. Bergis måste man ha läst 40 poäng förmultning för att få jobba som dödgrävare. Nej, nu får jag sluta negga. Mitt liv är faktiskt jättelyckat. Barnpjäsen med Filuren och Löken är ju ändå ett riktigt skådisjobb även om det inte är på en stor pampig teater. Och vem vet, man kanske kan bli upptäckt? (Eller hur, det är ju jävligt stor chans att Colin Nutley sticker upp mitt i publiken när vi spelar för förstaklassarna i Gustavsbergs-skolan. Och om han nu trots allt skulle göra det så kan han ju inte se mig, för jag har ju den där konstiga hatten över huvudet hela pjäsen. Eller ja, jag kanske kan ta av den i applådtacket.)" Det är något som inte stämmer i Isabella Eklöfs liv. Vid det här laget borde hon ju vara superframgångsrik filmstjärna med fantastisk pojkvän. Det är som om hennes riktiga liv, det liv hon egentligen är ämnad för att leva, aldrig sätter igång. När den stora chansen till förändring äntligen dyker upp kastar hon sig över den. Det är då det blir jobbigt på riktigt.

Underhållande liten bok, men så fort jag hade läst ut den så glömde jag bort den. Är inte helt förtjust i krönikor och liknande men den här var ganska rolig ändå. Lagom lång.


Antal sidor: 7 CD
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bonnier Audio
ISBN: 91-795-3362-0
Datum: 06/02/08
Betyg:
Vackra flickors lott
Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe är bekymrad. Allt står inte rätt till med hennes fästman, mr J.L.B. Matekoni. På sista tiden har han inte varit sig själv utan suttit hemma och grubblat. Mma Ramotswe måste ta till sin detektivskicklighet för att finna orsaken till hans problem. Under tiden tar den effektiva Mma Makutsi sig an ett eget fall. Hon ska undersöka vem av fyra kandidater som är mest lämplig att bli Miss Botswana. På grund av tidigare skandaler behöver man finna en värdig skönhetsdrottning med egenskaper ingen kan klandra. Mma Makutsi förstår raskt att vackra kvinnors lott varierar och löser uppdraget med bravur …

Det var ganska trist att lyssna på de problem som Mma Ramotswe stöter på i den här boken och tävlingen var kanske inte det mest fängslande fallet - Mma Makutsi är inte den mest intressanta heller. Vissa bitar var lite spännande, men allt om allt så var de två tidigare bättre och det hade inget med att Pia Johansson var uppläsare den här gången, hon var bra, fast inte bättre än Babben.


Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2005
Förlag: Simon Pulse
ISBN: 978-0-689-86823-8
Datum: 09/11/07
Betyg:
Valiant: A Modern Tale of Faerie
Holly Black

When 17-year-old Valerie catches her boyfriend and her mother fooling around, she runs away to New York City. There she falls in with a small group of teens who live in the subway tunnels. But there is something more to their stories than that of normal street kids. When Valerie begins to notice odd things about the deliveries they make, and when she meets Ravus, a troll, she understands that there is an entire world that she has never known existed-the world of Faerie.

Underbar bok, jag har själv skrivit berättelser där det är ett troll som är killen, huvudpersonen faller för. Det enda jag stör mig på och riktigt tycker illa om är att karaktärerna i den här bokserien röker och drogar ner sig hela tiden. Jag mår illa bara av att läsa om det och det sabboterar nästan helt min möjlighet att relatera till karaktärerna (är själv "vit som snö", obefläckad kan man säga, och kommer vara det så länge jag bara kan.) Föredrar då också när huvudpersonen också är det, men bortsett från det här med drogerna så älskar jag Val. Hon är helt klart bättre som hjältinna än Kaye och hennes kärleksintresse föredrar jag också. Trodde aldrig att jag skulle gilla en karatär som rakar av sig allt hår så här pass mycket...


Antal sidor: 124
Utgivningsår: 2002
Förlag: Opal
ISBN: 978-91-7299-045-6
Datum: 10/03/14
Betyg:
Vampyrens tunga och andra spökhistorier
Monica Zak

En ny samling med de bästa spökhistorier som Monica Zak fått berättade för sig under sina resor världen över. Läs om de vackra filippinska vampyrflickorna som suger livskraft ur pojkar de möter, Luffarens ben, de två Duende-spökena i Honduras, Ökendjinnerna i Västsahara, den hemske Hyena-mannen från Somalia och många, många fler.

Mysig liten bok med spökhistorier, men jag störde mig verkligen på det barnsliga sätt boken är skriven på. Känns som någon jag skulle ha kunnat skriva i mellanstadiet. Själva historierna är intressanta men inte särskilt läskiga. Jag älskar dock spökhistorier så det blir ett lite högre betyg än annars.


Antal sidor: 311
Utgivningsår: 2011
Förlag: Styxx Fantasy
ISBN: 978-91-7355-176-2
Datum: 11/08/05
Betyg:
Vampyrerna i Morganville Del 1: Glashuset
Rachel Caine

När Claire Danvers kommer till Morganville för att plugga på college tror hon att hennes största problem är de brutala tjejerna i elevhemmet. Men det visar sig snart att det finns mycket värre ­saker i Morganvilles nattmörker. Staden är sedan länge ett högsäte för vampyrer och det är de som är den verkliga makten bakom allt som sker i området. Den som inte har en vampyrs beskydd är ett vandrande mellan­mål och ingen lyfter på ögonbrynet om några av collegets studenter "försvinner". Claire lyckas hitta vänner och skydd i Glashuset tillsammans med tre andra udda karaktärer: gotharen Eve, ­rebellen Shane och den mystiske Michael som försvinner varje morgon och dyker upp igen vid solnedgången. Men frågan är om ens deras gemensamma krafter är nog för att hålla dem vid liv tills solen går upp?

Varför tvingas man vänta ända till våren 2012 på att få läsa fortsättningen på svenska?! Jag gillar böcker med ordentliga cliffhangers men herregud, det är ju fruktansvärt irriterande att vänta. Om vi nu bortser från slutet och i stället fokuserar på boken som helhet så kan jag säga att - trots de höga förväntningarna, så blev jag glatt överraskad. Glashuset är en lättsam och underhållande bok med sköna karaktärer som man inte stör sig på. Historien är ganska mystisk och man får inte reda på så värst mycket, men det sparar kanske Caine till kommande böcker. Jag tycker om de läskiga tjejerna i boken och att de framställs som värre än vampyrerna, mobbning och misshandel är en del av vardagen för många och det är inte många böcker om övernaturliga väsen som innehåller sådan från vanliga människor. Åversättningen var kanske inte riktigt så klockren som man hade kunnat hoppas. Många av uttrycken i boken är typiskt amerikanska och direkt av översatta så låter de bara konstiga och larviga. Hade varit bättre om de hade ersatts med en svensk motsvarighet i vissa fall. "Du skäller värre än du biter" är ett exempel. Det fungerar i sammanhanget (ihop med vampyrer som uppenbarligen biter folk för att få tag på blod) men i svenskan så låter det konstigt. Säger man inte att något låter farligare än det är? Har man lätt för att störa sig på översättningar så blir det nog jobbigt, men jag har lätt för att vänja mig vid olika typer av språk i böcker så för mig gjorde det inget. Värt att noteras bara. Ser i vilket fall som helst fram emot kommande delar i serien. Skönt med vampyrböcker som inte är exakt som alla andra.


Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2007
Förlag: Anderson Pocket
ISBN: 978-91-8556-726-3
Datum: 11/02/15
Betyg:
Venusdeltat: erotiska noveller
Anaůs Nin

En boksamlare erbjöd 1940 Henry Miller hundra dollar i månaden för att denne skulle förse honom med erotiska noveller som var beställda av en förmögen kund. Henry Miller tröttnade snabbt på denna sysselsättning och Anaïs Nin, som behövde pengar, tog vid istället. "Varje morgon efter frukosten sätter jag mig och skriver mitt pensum erotica", meddelar hon i Dagbok 3. Hon berättar också där hur beställaren ringer upp henne och säger "Ni skriver bra. Men ni kan hoppa över poesin och alla beskrivningar som inte gäller sex". Strax före sin död i januari 1977 sammanställde Anaïs Nin ett urval av de erotiska noveller hon skrev för den anonyme beställaren. Hon menade att de inte var så opersonliga som hon trott och vid omläsningen fann hon att mycket av poesin fanns kvar. Hon gjorde också iakttagelsen att erotiska situationer sällan beskrivits av en kvinna och därför kunde Venusdeltat tjäna till att belysa kvinnans syn på erotiken. Venusdeltat, som idag nästan framstår som patinerad fransk boudoirpornografi, kom ut i USA 1977.

Det är väl konstigt att jag tyckte att de första, kortare novellerna var betydligt bättre än de längre och mer invecklade. Jag tyckte att de längre var riktigt plågsamma och ointressanta. Och ingen av novellerna i boken var särskilt erotiska. Det är allt från incest till tidelag men det känns ganska lamt och larvigt snarare än förbjudet och upphetsande. Nej, den här boken var en stor besvikelse.


Antal sidor: 258
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bazar Förlag
ISBN: 978-91-7028-207-2
Datum: 10/06/25
Betyg:
Veronika bestämmer sig för att dö
Paulo Coelho

Veronika är ung och vacker, har vänner och beundrare, fast jobb och en familj som tycker om henne, men ändå är hon inte lycklig. Det är något som fattas i hennes liv. Morgonen den 11 november 1997 bestämmer hon sig därför för att dö. Hon tar en överdos sömntabletter - bara för att lite senare vakna upp på närmaste sjukhus. Där berättar man för henne att hennes hjärta är skadat och att hon bara har några få dagar kvar att leva. Berättelsen följer Veronika genom dessa intensiva dagar som får henne att stilla undra vad galenskap egentligen är. Hon inser nämligen att varje ögonblick vi lever är resultatet av ett medvetet val mellan liv och död.

Första boken jag läser av Coelho och jag fullkkomligt älskade den. Sättet den är skriven på gör den spännande även fast det känns frustrerande till och från. Fullkomligt förutsägbar, men det gör absolut ingenting. Det är resan som är målet. Karaktärerna är de som gör boken. De är komplexa och egna, de lever utanför boken och man blir lite sugen på att besöka ett mentalsjukhus. Själv är jag smått galen och håller verkligen med om biten om att de som är mest galna är de som vill vara som alla andra - dåligt beskrivet, läs boken istället för min lilla recension. Tror inte att du kommer ångra dig.


Antal sidor: 200
Utgivningsår: 2002
Förlag: Pan Macmillan
ISBN: 0-330-41518-2
Datum: 02/12/25
Betyg:
Victoria and the Rogue
Meg Cabot

Victoria Growing up in far-off India, wealthy young heiress Lady Victoria Arbuthnot was accustomed to handling her own affairs -- not to mention everyone else's. But in her sixteenth year, Vicky is unceremoniously shipped off to London to find a husband. With her usual aplomb, however, Lady Victoria gets herself engaged to the perfect English gentleman, even before setting foot on British soil. The Rogue Hugo Rothschild, ninth earl of Malfrey, is everything a girl could want in a future husband: he is handsome and worldly, if not rich. Lady Victoria has everything just as she'd like it. That is, if raffish young ship captain Jacob Carstairs would leave well enough alone. Jacob's meddling is nothing short of exasperating, and Victoria is mystified by his persistence. But when it becomes clear that young Lord Malfrey just might not be all that he's professed to be, Victoria is forced to admit, for the first time in her life, that she is wrong. Not only about her fiance, but about the reason behind the handsome ship captain's interference.
Antal sidor: 424
Utgivningsår: 2006
Förlag: Egmont Kärnan
ISBN: 978-91-7269-755-3
Datum: 10/05/04
Betyg:
Watchmen
Dave Gibbons & Alan Moore

Historien börjar i mitten av 1980-talet, då en maskerad vigilant som kallar sig Rorschach, driven av nihilism och en besatthet av brott och högerextrema politiska åsikter, snokar i mordet på en viss Edward Blake. Rorschach upptäcker att Blake hade en hemlig identitet som den maskerade äventyraren The Comedian. Blake hade under lång tid varit en agent för amerikansk underrättelsetjänst och var inblandad i Vietnamkriget. I och med att Rorschach undersöker ärendet närmare, sprider sig nyheten om The Comedians bortgång genom samfundet av nuvarande och före detta maskerade äventyrare. Läsaren får stifta bekantskap med huvudkaraktärerna Nite Owl, Ozymandias, Silk Spectre och Dr. Manhattan då Rorschach söker upp var och en av sina före detta kollegor. Han misstänker att det är någon som är ute efter att ta kål på de maskerade hämnarna.

Jag har egentligen aldrig varit förtjust i den här tecknarstilen men jag tycker ve3rkligen om Watchmen. Texten är ganska tung och poetisk men man fastnar verkligen. Partierna mellan kapitlen var även de gripande och intressanta. Först tyckte jag att det var lite jobbiga, men när jag väl kom in i boken så flöt det hela på riktigt naturligt. Problemet med albumet är att jag tyckte att det var för kort - jag ville ha mer.