Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Jag är på inga sätt en expert på Bokmässan – då jag bara har gått två gånger i mitt liv – men jag vet redan vad man ska undvika och bör göra så här kommer en liten lista över tips och råd jag har fått av andra bokbloggare genom åren.

Saker du bör tänka på inför mässan:

  • Förbered ditt besök
    Skriv ner alla böcker du vill köpa och vad de kostar på nätet så att du inte släpar hem tunga, osignerade böcker som bara är nedsatta med -10 kr. Skriv även ner vilka förlag du måste besöka och vilka författare som släpper nya böcker på mässan. Jag är bland annat ute efter ett ex av Vargblod hos Seraf och Sara Dalengren! Läs de två första delarna om du gillar övernaturlig romace! Om du satsar på seminarier (jag har inte råd!) så skriv ner ett eget schema. Ha koll på mässans app och ha kartan redo, för det är inte lätt att hitta…
  • Sätt på dig dina mest bekväma skor
    Jag har själv velat mellan att ha snygga klackar eller jogging/promenad-skor och är så glad över att jag valde rätt! För även med de skönaste skorna så hade jag ont i fötterna på kvällen. Tänk dig då hur det hade gått i klackar!
  • Ryggsäck eller väska på hjul
    Jag har testat ryggsäck och det är verkligen guld värt att ha något annat än kassar att släpa runt inköpen i, men ryggen mår inte bra efter ett tag så jag rekommenderar verkligen att man har med sig en shoppingväska på hjul, a.k.a dramaten (IKEA har en billig) eller en kabinväska att stapla böcker i.
  • Tänk på dina basala behov
    Ha med dig en flaska vatten att fylla på under dagen, men även något enkelt att äta om energin börjar tryta. Man vill inte spendera allt för mycket tid i kö under mässan. Ett par energibars, torkad frukt eller något annat som inte blir dåligt i väskan. Jag rekommenderar inte nötter då det kan finnas allergiker på mässan. Toalettbesök bör även göras regelbundet så att man aldrig hamnar i akut nöd så att säga.
  • Det finns inga dåliga kläder… Jo på bokmässan så finns det!
    Jag har svettats även i de tunnaste tröjor på mässan, så skippa polotröjan, den mysiga koftan och de tjocka raka byxorna. En klänning gör sig nog bäst på mässan, men ha något du är bekväm i, bara det är luftigt. Bättre att frysa på vägen till mässan än att dö av värmeslag på mässgolvet. Häng in ytterkläderna i garderoben om de inte går ner i väskan, det är värt varenda krona!
  • Money, money, money
    Förbered Swish-appen, kontokortet och ha även med kontanter – för det finns alltid någon som inte tar kort eller så strular tekniken…
  • Två är bättre än en
    Om man åker dit med en vän så kan man turas om med att köa till signeringar, ta bilder, passar väskorna eller bara sitter ner och vilar en stund. Det är roligare och sparar en massa tid och energi.

Saker du bör tänka på inne på mässan:

  • Anteckna allt!
    Vilka böcker du ska handla eller få signerade bör du redan ha en lista över, men går du förbi en monter som ser intressant ut så anteckna nummer och namn så att du inte glömmer bort att återkomma senare. Skriv ner namn på trevliga människor som du möter på mässan, eller fråga om de har instagram eller facebook så att man lättare kan återkoppla efter mässan.
  • Stressa inte!
    Du kommer inte hinna besöka varenda monter och du kommer förmodligen missa något om du bara är där en dag, men det gör inget! Ta din tid och behåll lugnet. Det kommer att vara trångt och många besökare stressar och armbågar sig runt för att komma åt fynden eller för att få träffa kändisar/författare. Det är okej då länge du inte är likadan. Föregå med gott exempel.
  • Ta en paus
    Se till att få lite luft mellan varven och glöm inte att få en stämpel på handen i entrén så att du kan gå ut och komma in igen. Det går även att få sig en paus uppe på våningsplan två samt i de yttre korridorerna där det är lite mindre folk.
  • Om du besöker mässan på egen hand
    Det är verkligen lätt att hitta likasinnade på en bokmässa, men vill man inte gripa tag i första bästa bokälskare så kan man använda sig av Instagram. Följ hashtagen #bokmässan eller #bokmässan2018 och se om någon efterlyser sällskap i vimlet. Eller gör det själv. Det finns alltid någon som vill ha sällskap till de olika montrarna. På fredagen så kommer jag att vara där och då kan man alltid slänga iväg en kommentar här eller ett DM på Instagram så dyker jag upp och förgyller er tillvaro! Om nu en introvert tjej med begränsad socialkompetens kan göra det 😉

Om jag missat något viktigt så får du gärna hjälpa mig att komplettera listan! Vad har du för erfarenheter från mässan genom åren?

Här har ni mig på Bokmässan 2016 i fint sällskap med Jonathan Stroud. Här satsade jag på en bekväm ryggsäck och liten minihandväska.