Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Bödeln frälsaren observatören

av Catrine Tollström

Allt är inte som du tror. Inget är att lita på.

Leona Bowmoore anländer till den isolerade ön Palawu för att jobba som projektledare vid Sveriges hittills största produktion inom reality-tv. Här, bland palmer och korallstränder, upptäcker hon snart att allt inte står riktigt rätt till. Märkliga saker händer och Leonas kamerateam kan inte längre få kontakt med produktionsledningen på andra sidan ön. Sedan gör hon en skrämmande upptäckt: Det finns ingen ledning kvar. Alla är spårlöst försvunna. Leonas team har dessutom förlorat sina möjligheter att kommunicera med omvärlden. Ett dödligt spel tar sin början. Ett spel som tvingar var och en att möta sina djupaste rädslor och får dem att omvärdera allt de hittills har trott på. Från och med nu går det inte att lita på någon.

Jag trodde verkligen att den här boken skulle tilltala mig enormt, speciellt efter att ha läst böcker som Blod & död av Jens Ganman & Flugornas herre av William Golding och det börjar bra. Boken har en stark kvinnlig huvudperson i form av Leona Bowmoore, en intressant och komplex karaktär som är lätt att ta till sig. Många av karaktärerna i boken växer under läsandet och det blir lite som en survival/horror-film stundtals.

Men (ja, tyvärr) boken är så lång och utdragen att jag verkligen kämpar mig igenom den, kapitlen i mitten känns så sega och jag tycker nästan inte att det är värt att läsa vidare för det händer inte så värst mycket i vissa kapitel. I en sån här spänningsroman ska det hända grejer hela tiden annars tröttnar man fort om man har andra böcker som väntar eller filmer som erbjuder mer fart och fläkt. Hade boken varit hälften så lång och hade haft mer dialog karaktärerna mellan istället för inre tankar och känslor (huvudpersonens kärlekshistoria föll mig inte alls i smaken) och hade hela boken hållt samma tempo som den hade i det spännande slutet så hade jag säkert älskat boken. Dock gillade jag även Leonas klättring och personernas inre monolog när de utsattes för fara för sitt eget liv. Så det finns mycket gott att säga om boken, något som säkert faller de flesta i smaken, men inte mig.

Det är en så ovanlig sak som en spännande, trög roman – som jag inte fastnade i utan helst bara ville veta slutet på så att jag kunde komma vidare i min lässommar.

betygbetygbetyg0betyg0betyg0

Bödeln frälsaren observatören | Catrine Tollström | 527 s. | Recensionsex från Hoi Förlag | 2013