Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

jo

Stjärnstenen av Jo Salmson

Den mystiska kraften i Stjärnstenen kan förgöra en hel värld – men den kan också varna för faror.

Neas mamma var en av Demars berömda drakriddare. När hon förälskade sig i Belon, stjärntolkaren, tvingades hon att lämna sin familj och överge sin gröna drake. Hon och Belon fick bara några få lyckliga år tillsammans. Nea var inte mer än nyfödd när hennes pappa dödades i kriget mot häxmästaren.

Sedan dess har mäster Fenel varit stadens enda stjärntolkare. Nu står Nea inför sitt stora prov – om hon också visar sig ha Gåvan blir hon stjärntolkarens lärling.

Men det hon ser i stenens skuggmönster förändrar hennes liv för alltid. När Nea upptäcker sanningen om sin pappas död börjar hon ana vilken fara som hotar! Nu behövs Demars drakar mer än någonsin – men de och drakriddarna verkar ha svikit sina löften ..

Jag erkänner att jag tyvärr brukar undvika fantasygenren när det kommer till barn & ungdom. Ofta för att de kan vara skrivna på ett ganska nedlåtande sätt – som om läsaren inte bara är ung utan även efterbliven och inte kan lägga ihop två och två. Men även för att de ofta blir långa bokserier av böckerna och jag fastnar inte gärna i en specifik värld alltför länge.

Nu kan jag bara ta och slänga ut det tänket genom fönstret, för den här boken var helt i min smak. Nästan lite för engagerande för nu blev jag sugen på att läsa alla hennes tidigare böcker som utspelar sig i samma värld som denna. Stjärnstenen är fri från illustrationer och det är skönt för oss lite äldre “barn” som tycker det är bäst att få fantisera ihop hur saker och personer ser ut i våra egna huvuden.

Som riktig boknörd så hade jag velat läsa ännu mer och haft både denna och uppföljaren (för det kommer en sådan som tur är – hur ska det sluta?!) i en och samma bok – för det hade nog blivit ännu bättre. Så det, plus att Nea är väldigt osäker på sig själv vilket kändes ganska frustrerande för mig som läsare drar ner mitt betyg något. Fast det är bara min personliga åsikt, det är en fantastiskt fin bok som jag rekommenderar till lite yngre bokbesatta.

Hela Jos värld är otroligt detaljerad och genomtänkt, så jag hoppas att hon fortsätter att utveckla den och dess invånare i fler böcker.

 

betygbetygbetygbetygbetyg
Stjärnstenen | Jo Salmson | 303 s. | Recensionsex från Bonnier Carlsen | 2015