Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

En man som heter Ove

En man som heter Ove av Fredrik Backman

En roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab.

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller ”den där statskuppen”, som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Jag kan börja med att erkänna att jag är en solklar Ove och har massor med saker som jag stör mig på hos mina grannar. Det värsta jag vet är folk som röker när de bor i lägenhet och det stinker ner hela huset och gör att man inte kan vara på balkongen eller ha sina fönster öppna. Så jag älskar allt som Ove har för sig i boken och är helt på hans sida – utom när det kommer till det tekniska förstås – och jag älskar katter så där är vi inte lika.

Jag är väldigt sen med att läsa den här bästsäljaren, men jag brukar hålla mig ifrån just böcker som “alla” anser är SÅ bra, då jag blir så besviken efter att ha haft skyhöga förväntningar. Nu är det så att det enda som gjorde mig besviken var att boken tog slut.

Förutom att Oves historia var underbar att läsa – då jag verkligen tycker om hur Backman skriver – så blev jag förvånad av hur tragisk och ledsam den ändå var. Humor och feel-good? Den fick mig att gråta. Och den där katten som Ove träffar på var helt fantastisk också. Tror inte att jag tyckte illa om en enda karaktär (som man inte skulle tycka illa om alltså.) Det här är en av de bästa svenska böckerna jag har läst och Ove var en frisk fläkt i denna värld där många inte lyfter en hand för att fixa något själv.

betygbetygbetygbetygbetyg
Titel: En man som heter Ove | Författare: Fredrik Backman | Genre: Feel-good, Humor, Livsöde | Förlag: Månpocket | Format: Pocket | Sidantal: 347 | Utgivningsår: 2012