Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

När hundarna kommer

När hundarna kommer

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö.

Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna. När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv. Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord. Isak har en lillebror som heter Anton.

Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.

Det här var en välskriven och känslosam bok. Tyvärr så tyckte jag inte om den alls. Jag har så svårt för den här typen av människor, eller barn, som följer med strömmen utan att ifrågasätta vad det de gör kommer få för konsekvenser eller personer som uppenbarligen inte är mogna nog att inleda relationer gör precis det. Jag vill inte läsa om skiten. Vem mår bra av att läsa om misär, om förstörda liv och barn som dör?

Det här är motsatsen till feel good. Om ungdomar kan lära sig av detta och inte fucka upp sina egna liv med alkohol, sex och våld så vore det underbart, men så fungerar det inte i vår moderna värld. Att det sker liknande dåd varje år gör mig bara deprimerad och eftersom jag anser att böcker är verklighetsflykt och bör vara underhållande eller få en att tänka så är det här ingen bok för mig.

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: När hundarna kommer | Författare: Jessica Schiefauer | Genre: Unga vuxna | Förlag: Bonnier Carlsen | Format: Pocket | Sidantal: 300 | Utgivningsår: 2015 | Köp boken: Bokus

Kommentarer

 1. Kerstin

  Jag läste När hundarna kommer inför att jag var och lyssnade på Jessica när hon berättade om boken på biblioteket. Det är naturligtvis en sorglig bok, men jag tyckte om den och det var väldigt intressant att höra hur Jessica tänkt när hon skrev den.
  Hur långt är man beredd att gå för den man ser upp till, och för den man älskar? Det är den frågan som hon ställt på sin spets i boken. Romanen riktar sig till Unga vuxna och uppåt.
  Läs gärna mitt blogginlägg.
  http://kerstinsbokblandning.blogspot.se/2016/12/nar-hundarna-kommer_4.html

 2. Anders

  Hej har några frågor. Skulle du kunna svara kortfattat på dessa frågor. 1. Hur många olika berättelser finns i den här boken?
  2. Nu när vi lyssnat till varandra och fått höra olika saker: Är det något som de andra sa som överraskade dig och fick dig att tänka mera?
  3. När du såg boken första gången, vad för slags bok trodde du att det var? Vad tycker du nu när du läst den?
  4. Vems berättelse är detta? Hur vet vi det?
  5. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
  6. Hur många hundar finns i berättelsen? Vilken roll spelar hundarna för olika personer? För berättelsen?
  7. Alla personerna i boken har (såvitt vi förstår) svensk bakgrund. Har det någon betydelse för handlingen?
  8. Boken utspelas i en svensk miljö. Har det någon betydelse för hur vi uppfattar personer och händelser? Hade det fungerat att placera händelser och personer i ett annat land?

  1. Post
   Author
   boktvittra

   Oj vad många frågor, det här är ingen bokcirkel 😉 Väldigt avancerat för en bok som jag inte riktigt föll för, kommer inte ihåg allt, men här är mina korta svar:
   1. Det finns delen med Ester, den med Isak och den med Anton. Sen så mixas det ganska mycket mellan dessa och föräldrarna.
   2. Jag blev lite överraskad över hur positiva många var till boken då jag inte tycker om att läsa om personer som gör sämre val än andra, som påverkas så pass mycket av de de umgås med att de gör saker som de annars inte skulle gjort. Svaga människor är inte roligt att läsa om helt enkelt. Jag föredrar historier om personer som är starka i sig själva och går sin egen väg.
   3. Jag trodde att den skulle vara mer unik och spännande. Inte så mycket fokus på kärleken mellan Isak och Ester utan mer om Anton och det hemska som händer vid sjön.
   4. Det är nog mest Isaks berättelse, för Anton känns som en sidohistoria, något som drabbar Isak och hans föräldrar. Samma sak med Ester, hon är bara en person som hjälper Isak vidare i livet. Det är bland annat det jag inte tyckte om, att Ester utnyttjas och låter sig utnyttjas.
   5. Jag tyckte att Esters vän var mer intressant än Ester, och jag hade velat läsa ur offrets perspektiv. I boken framstår Isak och hans föräldrar till de främsta offren av det Anton gjort, vilket känns fel även om det är så det blir i verkligheten.
   6. Hundarna tycker jag inte gör så mycket för berättelsen utan de är precis som allt annat, verktyg för att föra Isaks historia framåt. Anton älskar hundar och det är en ganska viktig del, men jag vet inte om jag tycker att titeln passar så bra.
   7. Som i de flesta fallen, så spelar inte ursprung så stor roll – om det inte är själva huvudfokuset i berättelsen om utanförskap, diskriminering eller liknande. I den här boken så är det inte viktigt.
   8. Att boken utspelar sig i Sverige känns inte speciellt på något vis. Den är inte överdrivet svensk och då det som händer i boken inte bara har hänt i Sverige utan många gånger om i andra länder, så är den på så vis aktuell även utanför Sverige.

   Hoppas att du tyckte mina svar var okej 🙂

   1. Per

    Kan du hjälpa till med de här frågorna?
    Varför förnekar Isak att Anton läst nazistiska skrifter? (Augusti)
    Hur klarar Isak sig i skolan och till vardags? (September)

    1. Post
     Author
     Bokbesatt

     Hej Per,
     Kul att du skriver till mig, men tyvärr så var det så pass länge sedan jag läste boken att jag inte kommer ihåg svaret på sina frågor. Jag tyckte inte om bokens tema heller, så den fastnade inte helt enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.