The Handmaid’s Tale

The Handmaid's Tale
Originaltitel: The Handmaid's Tale
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2019
Sidor: 12
Format: Ljudbok
ISBN: 9789113092089
Goodreadsbetyg: 4.10
I en nära framtid i det som en gång var USA men som nu är den kristet fundamentalistiska republiken Gilead lever Tjänarinnan Offred. Offred har precis som många andra kvinnor från början levt ett vanligt liv med man och barn men har nu blivit statlig fånge eftersom hon är fertil. Miljöförstöring och promiskuitet har nämligen gjort att antalet fertila kvinnor i Gilead minskat kraftigt och man har utsett de fruktsamma till att bli Tjänarinnor, som genom sina samlag med härskarklassens män, Anförarna, ska säkra människorasens framtid. Tjänarinnorna står under ständig bevakning eftersom det inte saknas statsfiender i Gilead. Muslimer och svarta har redan deporterats till apartheidliknande områden. De Tjänarinnor som passerat fertil ålder och Okvinnorna, de som inte kan få barn, skickas till Kolonierna. Där får de ta hand om de döda och det giftiga och radioaktiva avfallet på sophögarna. Med jämna mellanrum anordnas ett slags offentliga lynchningar kallade Bärgningar, då Tjänarinnor sparkar ihjäl en statsfiende med Anförarnas hustrur som åskådare. Offred väntar på den dag då hon ska kunna fly, eller dö, och äntligen bli fri.

Efter att jag sett tv-serien med Elizabeth Moss i huvudrollen så fick jag mersmak och när jag såg att hon även läst in boken så valde jag att lyssna på den. Det är alltid intressant att läsa boken efter att man sett adaptionen. Om det är en bra sådan så blir boken ett trevligt komplement som gör att man minns serien eller filmen och ser scenerna spelas upp i huvudet. Om det är en dålig adaption och en bra bok, så blir man besviken över allt som de valde att inte ha med, men uppskattar därför boken desto mer. Därför läser jag nästan hellre efter att ha sett adaptionen. Jag tror även att den här sortens berättelse passar bäst som ljudbok och på engelska.

Just The Handmaid’s tale är så läskigt aktuell fortfarande trots att den är skriven för över 30 år sedan. För mig som hade föredragit en religionsfri värld, där människor är fina mot varandra utan löftet om en himmel eller hotet om ett helvete efter döden, så känns den här formen av fanatisk tillbedjan som något som lika gärna hade kunnat klassas som psykossjukdom. Att det utöver detta alltid är kvinnor som hamnar i kläm när det är männen som styr vilka texter som är guds vilja eller ej, gör bara saken än värre. I den här dystopin så har den religiösa sekten Gilead tagit över större delen av USA och på grund av den ökade barnlösheten så tvingar de fertila kvinnor att bli “handmaidens”. De våldtas regelbundet av deras “commander” för att han och hans fru ska få de barn som förväntas vara resultatet av dessa riter.

Det är en hemsk skildring, men jag älskar språket och att den är skriven i jag-form. Offred, eller June som hon heter egentligen, berättar historien på ett sätt som gör att man inte vet om den är nedtecknad eller bara berättas i hennes huvud allt eftersom. Det gör att man som läsare inte vet hur det ska sluta. I tv-serien så får vi se vad som händer efter att boken är slut och det kom nyligen en uppföljare av Atwood, Gileads döttrar (The Testaments) som utspelar sig än senare.

Jag älskade inläsningen och ihop med serien så är det här en av de bättre bästa jag läst. En klar favorit!

Vad man än tycker om The Handmaid’s tale så är det här en framtid som jag hoppas att ingen vill se på riktigt!