Släppa taget

Holding
Originaltitel: Holding
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2020
Sidor: 256
Format: Häftad
ISBN: 9789188945716

Livet i den lugna lilla irländska byn Duneen vänds upp och ner när man hittar ett skelett på en byggarbetsplats och så småningom ytterligare ett. Vilka är de döda? Rykten och skvaller sprids. Byns lätt uttråkade polisman PJ Collins nystar långsamt upp gamla välbevarade hemligheter och skandaler. Han är en tungviktare med dåligt självförtroende som till en början har svårt för den snobbige kriminalkommissarien från Cork som leder utredningen. Men under arbetets gång mognar PJ både som polis och människa och han lyckas lösa hela den komplicerade historien. Berättelsen slutar bokstavligen med en riktig cliffhanger.

Läsaren möter bland flera andra originella människor systrarna Aibgail, Evelyn och Florence som bor tillsammans i den gamla familjegården tyngda av sorgliga minnen, PJs hushållerska den gamla mrs Meany som bär på en tragisk hemlighet och hemmafrun Brid som tröstar sig med för mycket vin men plötsligt inser att hon plågats av en livslögn och till slut blir både nykter och fri. Dessa kvinnors öden är sammanflätade på ett märkligt sätt.

Det här är en sån där bok som överraskade mig, jag trodde att det här skulle vara en komisk feelgood med tanke på omslaget och författaren i fråga. Men det är istället en slags deckare med fokus på familjehemligheter och kretsar kring den överviktiga polismannen PJ  som nystar i ett gammalt mord som i stort sett hela byn verkar inblandad i. Jag gillar verkligen karaktärerna och miljöerna även om det känns stereotypiskt irländskt. Det här känns som en bok som skulle tjäna på att ha ett betydligt mer mörkt och deckaraktigt omslag och en titel som gör att den inte åter som en självhjälpsbok. Originaltiteln Holding har flera betydelser som har med berättelsen att göra, som att hålla fast vid något, arrende av mark, ägande av fastighet eller finansiella tillgångar. Men gillar man småmysiga deckare fulla med familjehemligheter och intressanta karaktärer så kan jag varmt rekommendera den här lilla godbiten. Jag läser väldigt gärna mer av Graham Norton!