Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross
En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom. Den intelligenta och orädda unga Johanna trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva. När hennes bror faller offer under vikingarnas framfart byter hon identitet och klär sig i broderns kläder.
Som Johannes Anglicus beger sig Johanna till klostret Fulda, där brodern skulle ha fortsatt sina präststudier. Här förkovrar hon sig framför allt inom läkekonsten. Slutligen beger hon sig till Rom, staden hon länge drömt om. Där får hon tjänst som läkare och når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon återser också sin älskade, riddaren Gerold. Kärlek, rävspel och halsbrytande äventyr – författaren kastar ljus över den fascinerande medeltiden på ett mycket underhållande sätt.

Den här boken skulle tydligen vara ganska bra och jag har alltid gillat när kvinnor klär sig i manskläder för att på så sätt lura sin omgivning i böcker och serier. Först tyckte jag att den var lite väl lång, men konstigt nog märkte jag inte av det när jag väl var fast i själva handlingen. Jag tror inte att jag själv skulle välja kunskap framför kärlek, men annars så känner man igen sig i Johanna. Man hoppas att hon funnits och kanske ändå inte, för det var inte varit lätt att leva som kvinna på den tiden. Det här är långt ifrån en ungdomsbok och är kanske inget för en lättviktläsare. Lite kul var det att läsa om påvarna och Rom, som jag tidigare bara läst om i Änglar och Demoner.

Day 20 – Favourite romance book
Pope Joan by Donna Woolfolk Cross