Prosa & Marmelad: Mars 2012


I tisdags så var det ännu en kväll att se fram emot, Prosa & Marmelad samlade bokbloggare, bokintresserade & branschfolk, på Bonnier i Stockholm för att introducera ett nytt förlag – som jag tyvärr måste hemlighålla tills dess att de har annonserat sig själva. Spännande eller hur!? 😉

Vi blev eskorterade in i byggnaden och bjudna på ett glas bubbel innan vi fick sätta oss till bords. Träffade Simona Ahrnstedt, författaren till en av mina favoritböcker Överenskommelser. Skitsnygg frisyr må jag säga 🙂 Ser fram emot hennes kommande böcker.


Man möttes genast av ett bord fullt med tårtor inne i rummet. Helt omöjligt att välja vilken man skulle börja på. Min favorit var ändå den med blåbär, kardemumma och frosting. :love:


Förlaget presenterades och jag måste säga att det låter som ett förlag helt anpassat efter mina behov och intressen.


Boken vi läst, Livsfarlig utsikt av Nora Roberts är en av titlarna som ni ska hålla utkik efter. Den var lättläst, hade en skön stämning och var stundtals ganska spännande.


Jag sprang ganska fort iväg hem för att leverera halstabletter och alvedon till min sjuka vän, men jag hann få med mig en goodiebag med hela fyra böcker från det nya förlaget, en väldoftande badbomb samt ett litet tårtfat med ett par chokladpraliner. Perfekt påse att ha på en riktig mysläsarkväll.

Röd Snö

Röd snö av Jan de Leeuw

En barsk och gripande berättelse om en spännande tid där familjen, hedern, blodsfejder och den vilda naturen bestämde människans öde

Hallgerd föddes högt upp i den kalla Norden, i ett snöfyllt landskap där kungar kämpade sinsemellan om makten. Det var ett ogästvänligt land, för både män och kvinnor. Men Hallgerd hade det trots allt bra, hon var nämligen dotter till en irländsk kung. Men hennes styvmor däremot, ansåg att Hallgerd var en trollpacka som hade förmågan att förhäxa människor.

En kall vinternatt var katastrofen ett faktum. Hallgerd förlorade allt hon hade kärt i ett enda slag. Asmund, hennes fars fiende, dödade hennes familj i ett bakhåll. Ingen vet att Hallgerd överlevde anfallet eller att hon såg mördaren. Efter den natten har hon bara en sak i tankarna: hämnd. Ingenting kan stoppa henne. Men sedan träffar hon Magnus. Han ger henne möjligheten att börja ett nytt liv. Kan Hallgerd få sin hämnd?

Har precis läst klart Röd snö av Jan de Leeuw, en holländsk författare som skriver om vikingarna här i norr. Jag vet inte hur mycket han tagit reda på inför den här boken, men jag tycker att han lyckas måla upp en riktigt trovärdig värld i Röd Snö. Tyvärr så gillade jag inte sättet boken var skriven på. Man fick inte lära känna karaktärerna på djupet så som jag tycker att de förtjänade, inte heller fick man vara med mellan de stora händelserna. Eller ja, man fick inte vara med då heller. Alla riktiga dödsfall, alla föreningar, allt spännande, lämnades mellan kapitlen. Det sämsta sättet att skriva en bok på om ni frågar mig. Trist då jag verkligen hade velat läsa just det som utelämnades. Varför inte skriva en sådan blod, död och liv-bok för vuxna istället för en sådan här, mesig bok, för ungdomar?

Recensionsex från Turbine Förlag.