Berättelser från Engelsfors

Berättelser från Engelsfors

av Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg, Kim W Andersson, Karl Johnsson, Lina Neidestam

I den fiktiva staden Engelsfors utkämpar De utvalda, en grupp gymnasieelever med magiska krafter, en strid för att stoppa världens undergång – och för att klara sig genom tonåren.

Nu utvecklas historien i serieform, för dig som har läst Cirkeln och Eld. Författarparet Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har jobbat tätt ihop med tre av Sveriges bästa serietecknare: Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.

Hemligheter från det förflutna avslöjas, och även ledtrådar om vad som komma skall. Vi får se gamla berättelser ur nya perspektiv, och får ta del av hittills okända historier. Vi får träffa De utvalda innan händelserna i Cirkeln, och efter händelserna i Eld. Och vi får möta den gäckande Mona Månstråle i egen hög person.

Som fantast av seriealbum och manga så kom den här som ett brev på posten (bokstavligen, tack R&S.) Att det sen var mina favoriter Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam som stod för bilderna var inte fy skam det heller. Det är fruktansvärt snyggt och visst får man veta lite mer än tidigare men jag tycker att vissa bitar kändes oklara, speciellt om man glömt bort specifika händelser från böckerna. Om man inte läst böckerna så måste det vara ännu mer oklart om vad som sker.

Hade det funnits en liten recap, eller sammanfattning av historien hittills så hade jag tyckt mycket bättre om albumet. Nu känns det som om jag missat något och det var lite så med Eld också, jag hade glömt bort en massa från Cirkeln och hade gärna blivit påmind i början av boken. Sen är den på tok för kort. Man vill bara ha mer och att läsa det här albumet gör en långt ifrån tillfredsställd. Hoppas att Nyckeln kommer ge oss det vi är ute efter.

Ska även tillägga att jag älskar tarot och är ganska bra på det så att inkorporera Mona Månstråle i berättandet var snyggt gjort. Själva illustrationerna gör att den får ett snäppet högre betyg än för historierna i sig.

Recensionsex från Rabén & Sjögren

betygbetygbetygbetygbetyg0

Wallflower

Wallflower av Stephen Chbosky

Boken bakom filmen The Perks of Being a Wallflower

Charlie är blyg. Och då pratar vi inte om att han aldrig vågar räcka upp handen i klassrummet och svara på frågorna, här pratar vi om blyg som att inte ha några vänner. Alls.

Men snart är det dags för hans första år på gymnasiet och om det är något som han vill ändra så är det antalet kompisar. Men Charlie är annorlunda och det krävs mycket för att hitta någon som ens står ut med honom. Det är då han träffar Sam och Patrick, de enda som verkligen accepterar vem han är och låter honom komma nära men ingenting varar för evigt, inte ens vänskapen. Eller?

Jag gjorde precis som jag alltid helst gör med filmadaptioner av böcker; ser filmen innan jag läser boken. Skjut mig om ni vill men jag brukar tycka att böckerna är hundra gånger bättre än filmen och då ska man ju se det minst bra först så att man slipper bli besviken. Dom gånger jag inte sett filmerna först så har jag blivit så himla besviken och sur på filmerna att själva upplevelsen blivit fördärvad.

Med Wallflower så måste jag dock säga att jag föredrog filmen. Det kan vara den svenska översättningen som får mig att känna det som att Charlie inte alls är den där underbara, fina killen som han borde vara. Charlie i filmen är så mycket gulligare och då får vi inte ta del av alla hans inre tankar och känslor. Vi får inte läsa hans brev och vi får inte alla smaskiga detaljer (ja, även om de inte är så smaskiga snarare hemska.)

Jag tycker om boken, eller historien som helhet men jag fastnar inte för karaktärerna, de känns inte bra alls på svenska. Jag älskar böcker som är uppbyggda av brev, det är mer personligt. Men just den här boken fastnade jag inte för. Det är ingen bok jag kommer att minnas många år från nu.

Recensionsex från Gilla Böcker

betygbetygbetyg0betyg0betyg0