October 10, 2013 at 01:20PM

Fick hem boken Legend av Marie Lu från Modernista förlag i veckan. Ännu en dystopisk science fiction-roman. I love it! Filmrättigheterna är redan sålda så orkar ni inte läsa så kommer den nog på bio inom kort. Ska bli spännande att läsa 🙂

Själlös

Själlös av Gail Carriger

En ångande steampunk-roman fylld av spänning, romantik, humor, luftskepp, bläckfiskar och bakelser.

Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö ett faktum som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och värst av allt halv­italienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig:

Är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: Finns det te?

Det tog ett tag att komma in i boken, den börjar lite abrupt med en fest och vi får stöta bekantskap med den underbara Alexia då hon gör det hon gör bäst, hamnar i onåd med den övernaturliga världen. Jag föll pladask för den Mr Darcy-bistra Lord Maccon.

Skönt att man får hålla lite på varulvarna nu istället för all denna Vampyr-hysteria. Det finns mycket sådant i boken också så ingen kommer bli missnöjd.

Det här var en fantastisk upplevelse, med allt jag älskar i det viktorianska england fast även med allt jag älskar i fantasy och romance. Vampyrer, varulvar, övernaturliga, heta möten, missförstånd och en massa te och bakelser.

Kunde inte sluta läsa när jag väl fastnat och jag måste bara läsa fortsättningen (skulle vilja ha Chanslös som inbunden men lite sent att be om recensionsex på den kanske…) så fort jag kan få tag på den. Det här är en bokserie ni måste ge en chans om ni inte redan gjort det. Speciellt om ni inte varit förtjusta i kostymdraman tidigare för att det är stelt och för gammalmodigt. Här har ni en bok som är allt annat än det!

Stor eloge till formgivarna av omslaget och ryggen. Snyggt gjort! En av de snyggaste böckerna i min hylla.

Jag är så nära att sätta en femma för jag älskade verkligen den här boken, men den har ett stort problem. Den hade gärna fått vara 300 sidor längre!

betygbetygbetygbetygbetyg

Själlös | Gail Carriger | 364 s. | Recensionsex från Styxx Fantasy. | 2012

Divergent

Divergent av Veronica Roth

I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärligaDe osjälviska, De tappraDe fridfulla och De lärda.

En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Höga förväntningar brukar göra mig högst besviken när jag väl läser boken i fråga, men inte den här gången. Den var inte alls vad jag hade trott men varken på ett bra eller dåligt sätt utan ett nytt och betydligt mer intressantare än jag först trodde.

Boken utspelar sig i en dystopisk framtid, men handlingen kretsar kring staden Chicago och vad som försiggår i världen utanför kan man bara spekulera i så här länge. Det gör allt så mycket mer spännande! Boken har jämförts med Hungerspelen och ja, den har vissa drag av den men annars är det långt ifrån samma typ av bok.

Tris är inte särskilt lätt att identifiera sig med men man känner med henne, bryr sig om henne och hennes närmaste även om man inte får lära känna dom särskilt bra då det är mer fokus på Tris initiering.

Det är en skrämmande bild av framtiden och man kan inte hjälpa att undra vilken falang man själv skulle passat in i bäst och man inte varit divergent. Är obotligt ärlig så det hade nog varit närmast för mig.

Det var länge sedan jag fastnade så i en bok och jag kan rekommendera Divergent varmt. Det är inte det bästa jag läst men bland det bästa jag läst nu i sommar. Fantastiska karaktärer och jag ser fram emot att läsa den spännande fortsättningen.

betygbetygbetygbetygbetyg

Divergent | Veronica Roth | 362 s. | Recensionsex från Modernista. | 2012