Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Gökens rop av Robert Galbraith

Den småbuttre Cormoran Strike och hans entusiastiska sidekick kommer med all säkerhet utgöra ett återkommande inslag på bokmarknaden för lång tid framöver

När en både firad och skandalomsusad fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike.

Den enbente Afghanistanveteranen Cormorans liv är i spillror och hans enda glädje på senare tid är den nya ovanligt driftiga och pigga assistenten Robin. Tyvärr finns det inte pengar att behålla henne. Fotomodellen Lolas tragiska död blir räddningen för Strikes neddekade detektivbyrå. Men ju mer Cormoran och Robin gräver i den unga modellens komplicerade värld med kändisar, nerknarkade pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.

Från eleganta fasader i Mayfair till bakgator i East End är Gökens rop fast förankrad i nutida London. Det är den första deckaren i en serie om detektiven Cormoran Strike.

Gökens rop är en deckare skriven av J.K. Rowling under pseudonymen Robert Galbraith. I största hemlighet skrev hon boken – ingen skulle få veta att det var hon som låg bakom. Men förra året pratade hennes advokat, en av de få som kände till pseudonymen, bredvid munnen och sedan spreds historien blixtsnabbt till media.

Jag tycker att boken är alldeles underbar. Då ska ni också vet att jag inte alls tycker om deckare, tål dem knappt. Det finns inte mycket som tilltalar mig i det hela egentligen, men jag älskar språket i boken. Det är nästan för lättläst, det känns inte stelt och det är en bok man sträckläser ut omgående.

Karaktärerna är också de väldigt lätta att ta till sig och utan att avslöja något så måste jag erkänna mig besegrad denna gång. Jag hade ingen aning om vem som var mördaren förrän det avslöjades. Jag blev grundlurad och vilseledd. Fantastiskt att en bok kan göra så med mig. Hade den haft en ännu mastigare mordgåta så hade den fått full pott i betyg. Längtar redan efter nästa bok i serien! Rekommenderas varmt.

betygbetygbetygbetygbetyg
Gökens rop | Robert Galbraith | 497 s. | Recensionsex från Wahlström & Widstrand | 2014