Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

vindens-skugga

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad.

Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Juliàn Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid.

Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Juliàn Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Juliàn Carax?

När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Jag vet inte varför jag alltid är skeptiskt till att läsa böcker som utspelar sig i icke engelsktalande länder, men så har det varit länge. Vindens skugga fick jag dock i present och den var verkligen smart skriven, för precis som Daniel så blev jag helt förälskad i boken. De nästan 500 sidorna flög förbi och även fast jag kunde lista ut stora delar av historien i förväg så var den spännande och jag kände verkligen för karaktärerna, de kändes så levande.

Vissa omgivningsbeskrivningar kändes dock så pass oviktiga för historien att jag hoppade över dessa bara för att få komma vidare i berättelsen fortare, det om något är ett bra betyg i min bok! Att historien är så pass bra att man inte behöver göra detaljerade beskrivningar om platserna utan bara hade kunnat skriva så simpelt som möjligt. Nu skriver Carlos helt fantastiskt bra så läser man inte allt så kommer man att missa en hel del.

Det är en magisk bok som har allt från romantik, humor och spänning till tragedi, våld, och mystik. Speciellt förtjust var jag i partierna då man får specifika karaktärers historia berättade för sig. Det gav en extra dimension till berättelsen.

Något jag kom på nu under tiden jag skriver den här recensionen är att om boken jag läser handlar om böcker så tycker jag om den mer än andra böcker. Det är något speciellt med den typen av böcker helt enkelt. Vindens skugga är så pass underhållande, en riktig läsupplevelse att det får full poäng från mig. En av de bästa romanerna jag har läst på senare år! Nu kommer jag garanterat att plöja alla böcker han har skrivit, som finns på språk jag behärskar, framförallt de två andra i samma “serie”.

Tack Inger för den här fantastiska boken!

betygbetygbetygbetygbetyg
Vindens skugga | Carlos Ruiz Zafón | 479 s. | Norstedt | 2012