Saga Book One

2014-10-09-saga

Saga Deluxe Edition Volume 1 av Brian K. Vaughan & Fiona Staples

Brian K Vaughans nya skapelse hämtar inspiration från både klassisk science fiction som Stjärnornas krig och Asimovs Stiftelsen till Romeo & Julia och historiska politiska ränksmidare som Medicis och Borgias.

Alana och Marko älskar varandra, men deras hemplaneter The Landfall Coalition och Wreath ligger i krig, ett krig som har spridit sig genom galaxen. Tidigare fristående samhällen har tvingats välja sida och en spricka har öppnat sig genom hela rymden.

Alana och Marko träffades när Marko blev krigsfånge och Alana fick rollen som hans väktare. Snabbt spirade deras känslor och innan dagen var till ända hade de flytt tillsammans. Trots att de kommer från diametralt skilda förhållanden där Alanas folk förlitar sig på teknologi och Markos brukar magi har parets kärlek till varandra bara blivit starkare, så stark att deras förstfödda, en dotter, precis fått komma till livet. Men tillvaron som föräldrar och jagade krigsförbrytare kommer att kräva mycket av dem.

De tre första volymerna (kapitel 1-18) samlade i en stor bok. Jag var verkligen skeptisk till den här serien efter att ha sett omslaget och läst lite om den. Det tog faktiskt ett tag att komma in i handlingen och den här udda världen som Brian och Fiona ritar upp för oss. Robotar med blått blod, sexplaneter, högteknologi och magi, massor med konstiga raser och monster. Fast efter ett par kapitel så var jag helt fast och bläddrade igenom hela boken på nolltid. Nu sitter jag bara och väntar på att den som lånat volym fyra och fem på biblioteken, ska lämna tillbaka dom. Själv tänker jag lämna tillbaka den här på måndag så att fler i Uppsala ska få läsa den. Minst lika bra som Watchmen som också fick full pott från mig.

betygbetygbetygbetygbetyg
Titel: Saga Book One | Serie: Saga #1-3 | Författare: Fiona Staples & Brian K. Vaughan | Genre: Fantasy, Serie, Grafisk novell | Förlag: Image comics | Format: Inbunden, Lånebok | Sidantal: 504 | Utgivningsår: 2014

 

Bokfrukost hos Rabén & Sjögren

bokfrukost-01

Ännu en gång så hoppade jag på pendeln från Uppsala tidigt på morgonen och åkte in till Riddarholmen i Stockholm för årets första barnboksfrukost. Jag önskar att fler bokförlag bjöd in till fler releaser/event för oss bokbloggare. De brukar bli så fruktansvärt bra och trevligt att få träffa andra likasinnade. Just nu får jag inte så många recensionsex skickade till mig, vilket känns lite tråkigt, men på event brukar jag få någon bok så att jag har något att recensera – annars blir det till att vänta på reservationer på biblioteket.

Om ni ser att ett bokevent dyker upp så tipsa mig gärna via mail eller en kommentar! Vill ni att jag ska skriva ut event på bloggen?

Då kan jag tipsa om en frukost hos Bonnier den 16:e bland annat och nästa hos Rabén & Sjögren kommer att bli den 7:e april. Dagen innan jag opereras för övrigt, men det får ni läsa mer om på min personliga blogg.

bokfrukost-03

Böckerna som presenterades var denna gång:

Fabians fest av Marit Törnqvist (bilderbok 3-6 år)
Ute hörs trummor, jubel och tut. Festen har redan börjat! ropar Fabian till sin mamma. Han kan inte vara tyst. Det är ju fest i stan i dag, världens bästa fest! Kanske finns det en tårta, lika stor som torget. Klubbor som växer i träden. Musik! Och elefanter i stället för bilar. Vilken fest – så annorlunda alla andra fester!

Fabians fest är en bok om mötet mellan en barn fantasi och vuxnas rationalitet och den har sex stycken uppslag som man kan vika ut och som ger berättelsen ännu en dimension. Boken trycktes upp i 51.500 exemplar i samband med den Holländska Barnboksveckan i oktober 2014 och var nästan slutsåld på två veckor. Det gjordes även en app till boken där barn kan bygga upp sin egen festbåt i saftkanalen.

bokfrukost-02

Alla mina sinnen av Valentina Villarreal Thibblin (fakta från ca 5 år)
En faktakuriosabok av debuterande mellanstadieläraren Valentina och tecknaren Mia Nilsson. Vi får bekanta oss med synen, hörseln, lukten, smaken, känseln och det sjätte sinnet (magkänsla, lyssna till sitt inre.) Valentina berättar lekfullt och lättförståeligt om hur de olika sinnena fungerar. Historia, fakta och roliga språkliga uttryck i en härlig blandning, allt illustrerat av Mia Nilsson på hennes säregna finurliga vis. Valentina ville skriva en humoristisk faktabok som väcker känslor och som har en dialog med läsaren.

En Myras liv av Linn Gottfridsson (text) och Emma AdBåge (bild) (6-9 år)
Myran är sex år och går i förskoleklass. Han har en bästis som heter Henny och inga lösa tänder, men är världsbäst på att knäppa med fingrarna. Och så är han allergisk mot bråk. I alla fall när mamma och pappa bråkar på engelska och kanske vill skiljas.

En charmig berättelse från ännu en debutant om små och stora händelser i en sexårings liv. Emma AdBåges bilder passar på pricken till manusförfattaren Linn Gottfridssons roliga men samtidigt allvarliga historia om Myran och hans familj. Linn ville skriva en enklare kapitelbok som kunde fånga det roliga och hemska i unga år så att man orkar läsa det.

I kungens spår av Peter Arrhenius (9-12 år)
Första boken om tidsresenären Fanny Falk, som är en helt vanlig femteklassare förutom att hon kan resa i tiden. Hon är medlem i den hemliga organisationen VAO, Vän av ordning, som bevakar hela universums tidsordning och rycker ut när något är på väg att gå snett. Som år 1520 när ett problem dyker upp i Mora som kan innebära att Gustav Vasa aldrig kommer att bli kung.

En rolig och spännande historia, samtidigt som man får en liten historielektion på köpet.

M varken med eller mindre av Petra Backström (Unga vuxna)
Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?

En smart, rolig och drastisk debut, med en huvudperson som är omöjlig att värja sig för och ett språk som slår knockout. Petra berättade att hon började med slutet när hon skrev boken och att hon inte vågade låta sina äldre släktingar läsa boken på grund av allt sex. Det bådar gott för boken om ni frågar mig.

Jag lever, tror jag av Christine Lundgren (Unga vuxna)
Det är våren i trean och Kims bästa vän Moa är död. Hon har kört ihjäl sig. Och hela Kims tillvaro rasar samman. Hur kunde det hända? Var det verkligen en olycka, eller gjorde hon det med flit? Hur fortsätter man att leva utan sin bästa vän?

Christine korrekturläser till vardags och det här är hennes debutroman. Det är en sorglig, hjärtskärande berättelse, men den är också rolig och mycket träffsäker. Om relationer, vänskap, hemligheter, att bli sviken av någon som inte längre finns.

bokfrukost-04

Med mig hem fick jag två böcker, I kungens spår och Fabians fest. Kanske blir det en tävling igen på bloggen 😉