Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

tjuren_ferdinand

Tjuren Ferdinand av Munro Leaf

Tjuren Ferdinand är en av världslitteraturens stora barnboksklassiker; översatt till fler än 60 språk.

Dess huvudfigur är långt mer berömd än sin författare och hör snarast till mytologin. Alla känner till den snälla tjuren som hellre luktar på blommor än stångas med de andra ungtjurarna och omöjligen låter sig provoceras på tjurfäktningsarenan. Tjuren Ferdinand är en av vår kulturs mest kända symboler för pacifism. Det var också så boken togs emot när den kom ut 1936 – och tankeväckande nog blev förbjuden i flera totalitära länder – och förmodligen var det därför den sägs ha varit Mahatma Gandhis favoritbok.

Det är skönt att läsa om en kille som föredrar att sitta lugnt och lukta på sina blommor istället för att springa runt och slåss. Ferdinand vet att han är stor och stark, men väljer att avstå från det som annars anses normalt för en tjur. Så bra och upplyftande historia – det är INTE ett dugg synd om matadoren, fy för tjurfäktning!

Precis som med boken om Astrid Lindgren så känns det här som den ultimata julklappen till både föräldrar och barn. När man läser och tittar på alla illustrationerna så förstår man vilket bra jobb de gjorde på Disney när de skapade kortfilmen vi ser på julafton varje år. Jag kan nästan recitera hela filmen utantill och rösterna i den svenska dubbningen är så roliga att imitera, så det här känns som en bok som bör läsas högt och då även göra rösterna så lika Disney-adaptionen som möjligt för att verkligen göra boken lika färgstark och levande.

Tack Modernista för det fina recensionsexemplaret!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Tjuren Ferdinand | Författare: Munro Leaf | Genre: Barn | Förlag: Modernista | Format: Inbunden, Recex | Sidantal: 80 | Utgivningsår: 2016