Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Dolda tillgångar

Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly

Kvinnorna som inspirerade en hel generation.

Det är tidigt 60-tal. En intensiv rymdkapplöpning pågår mellan USA och Sovjetunionen. I sin jakt på kompetent arbetskraft hittar NASA oanade talanger i en grupp svarta kvinnliga matematiklärare.

De har alla odds emot sig, men lyckas ändå bli en del av NASA:s mänskliga räknare. Kvinnornas avancerade uträkningar ligger bakom en av de största bedrifterna i USA:s historia: att sända en astronaut till månen.

I Dolda tillgångar berättas nu för första gången historien om Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson och Christine Darden.

Förväntningarna på den här boken var på tok för höga, jag hade verkligen hoppats på att den skulle vara mer som boken om Henrietta Lacks. Jag älskar att läsa om starka kvinnor som bryter de traditionella könsrollerna och visar att de är kapabla till så mycket mer än vad man kan tro. Nu tycker inte jag att boken lyckas lika bra med att förmedla det fantastiska med detta som filmen gjorde. Boken var på tok för tung av fakta för att den skulle bli underhållande, det är svårt att hålla reda på alla personer och man får inte någon riktig connection med kvinnorna. Just delarna om själva arbetet tyckte jag var mest intressant, men det var som sagt mycket svårare att ta del av den i bokform.

Det är lite ledsamt att jag fann boken långtråkig, för jag var verkligen intresserad av kvinnorna och deras arbete, men den är inte skriven på ett lättsamt sätt. Så jag undrar för vilka boken är skriven egentligen. Borde den inte vara mer lättläst så att personer, som annars inte förstår varför vissa kvinnor är minst lika kvalificerade att utföra dessa arbeten som män, ska få sig en reality check? Jag själv anser inte att jag är korkad, men jag känner mig ganska dum när jag läser boken och inte kan sätta mig in i historien lika lätt som i andra liknande böcker. Orkar ni inte läsa boken, så se för guds skull filmen! Den var riktigt bra och lyckades förmedla det som den här boken inte klarade av.

Det här är trots mitt betyg en viktig bok om viktiga kvinnor som äntligen får den uppmärksamhet de borde ha fått för länge sedan!

Tack för recensionexemplaret HarperCollins Nordic!

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Dolda tillgångar | Författare: Margot Lee Shetterly | Genre: | Förlag: HarperCollins Nordic | Format: Inbunden, Recensionsex | Sidantal: 382 | Utgivningsår: 2017 | Köp boken: Bokus