Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Flickan på hotellet

Flickan på hotellet av Katarina Wennstam

En tonårsflicka hittas död på ett hotellrum och det visar sig att hon har blivit strypt.

En tjej som bara är ett år äldre än du har hittats död på ett hotell här i Vasastan. Valentina nästan kastade från sig några tallrikar ner i vasken och det skrällde till av porslinet. Någon har strypt henne. Och bara lämnat henne under ett täcke.

En sjuttonårig flicka har blivit mördad på ett hotellrum i centrala Stockholm. När sextonåriga Alexandra Skarp får höra det kan hon inte låta bli att tillsammans med sina bästa kompisar, Charlie och Bianca, börja nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där flickan hittades död och snart är de djupt indragna och kanske närmare förövaren än de önskat.

Äntligen! Äntligen en bok där huvudpersonen inte är en trasig tjej/kille med valfritt beroende och kärleksproblem med pojk- eller flickvänner. Någon som inte är ung och dum. Utan snarare väldigt smart, har en nära relation med en äldre släkting och intressanta vänner som huvudpersonen inte vill ligga med! Ni vet att jag är så otroligt less på nutida ungdomsböcker där huvudpersonen är så otroligt korkad och utsätter både kropp och själ för skadliga saker som alkohol, sex, droger, grupptryck och våld. Vem vill läsa om såna tråkiga individer? När det finns tjejer, eller kvinnor som Alex Skarp. En bra förebild för personer i ung ålder, som vill förbättra samhället och gör allt för att rättvisan ska segra.

Nu är det kanske inte någon bra idé för de flesta att agera privat detektiv, vi har väl alla läst Kalle Blomqvist eller sett Veronica Mars? Privatdetektiver lever farligt. Men jag älskade verkligen Alex och hur hon tänker, precis som Veronica Mars! Charlie kanske inte är någon favorit än så länge, men han kanske inte har fått komma till sin fulla rätt än? Det planerad en trilogi, vilket jag verkligen ser fram emot.

Ett annat stort plus är Alex andra bästa vän, Bianca, som är en kopia av mig i samma ålder. När jag var 16 år så hade jag skolkat i flera år, vägde över 100 kg, gick knappt utanför dörren och satt bara framför min dator och snackade med mina (i princip enda) vänner online. Det är sällan man skriver böcker där någon av huvudpersonerna är som Bianca och mig, så det är skönt att Wennstam gör det!

Att boken är baserad på verkliga händelser är också något som gör den mer intressant och aktuell. Det begås skrämmande många sexbrott mot kvinnor i Sverige idag, men det känns som om de flesta bara glömmer och går vidare om de själva inte är drabbade. Medan brotten blir värre och värre så följer inte straffen efter, utan många mördare går fria efter att de spenderat på tok för få år i fängelse. Där de för övrigt inte får någon riktig hjälp med – försök till – rehabilitering. Det gäller att i det kommande valet rösta på ett parti som (hävdar att de) ska införa hårdare straff för våld mot kvinnor och barn och se över de otroligt löjliga lagarna i Sverige. Jag håller faktiskt inte med Alex mormor om att det är bättre att några skyldiga går fria än om en enda oskyldig döms till fängelse. En oskyldig gör ingen skada i fängelse medan tio brottslingar kan skada många fler oskyldiga. Better to be safe than sorry.

betygbetygbetygbetygbetyg

Titel: Flickan på hotellet | Författare: Katarina Wennstam | Serie: Alex Skarp #1 Genre: Ungdom | Förlag: Rabén & Sjögren | Format: Flexband, lånebok | Sidantal: 254 | Utgivningsår: 2017 | Köp boken: Bokus