Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

1493300783608

En seg morgon blev så mycket bättre av den fina frukosten hos Rabén & Sjögren. Goda mackor, kaffe och juice tillsammans med författarsamtal är bästa medicinen!

1493300744995

Monstret och Människorna av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Människornas skräck har spridit sig i stan där Frank och hans monsterkompisar bor. Rädda stadsbor patrullerar gatorna på jakt efter monster. Tant Alice får hotbrev där hon kallas monsterälskare. Böcker om monster förbjuds och biblioteket rensas från farliga texter. Och mitt i alltihop försvinner Uvalisa, stans bibliotekarie. Den sista uppgörelsen kryper allt närmare …

Sista boken i trilogin om Frank, men det är tydligen en spin-off på gång som ska kretsa kring en av de andra karaktärerna från sista boken.

1493300666332

Om jag var en elefant av Per Gustavsson

Vera är i parken med förskolan. Det stojas och stimmas men Vera sitter med sin macka och tänker. Här brukade ju hon och farfar sitta när farfar levde, nu är det jag som är farfar och matar fåglarna fantiserar Vera. Man skulle kunna flyga tänker en farfar, som en fjäril. Men en fjäril är så liten, man skulle vara en elefant tänker fjärilen. Och under en fika på en bänk hinner Vera vara allt möjligt innan hon till sist nog helst vill vara en flicka som heter Vera, som sitter på en bänk och funderar.

Så himla kul att höra om Pers möten med barn där han pratade om boken och hur barnen hellre är stora och tunga elefanter (som kan flyga som Dumbo) än små och lätta fjärilar.

Natten av Sara Villius, Illustrerad av Mari Kanstad Johnsen

Vad händer när natten kommer? Vad gör månen? Vart är räven på väg? Sara Villius debuterar som bilderboksförfattare med en fin och stämningsfull text om vad som händer på natten. Om ugglans äventyr, om vindens läten och om en flicka som bakar blåbärspaj, fast timmen är sen. Mari Kanstad Johnsens bilder är oemotståndliga och fulla av nattliga väsen. Perfekt bok att läsa vid sängkanten om och om och om igen.

En mysig liten berättelse om vad som händer på natten. Jag kände mig som ett barn igen när Sara läste högt ur boken.

1493300709524

De förlorade av Henrik Fexeus

När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som aldrig var menat för henne. Något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Är det någon som skämtar med honom eller håller han faktiskt på att bli galen på riktigt? En silvergrå bil som följer varje steg han tar. Män vars ansikten ständigt är höljda i dunkel. Underjordiska tunnlar där det är svårt att andas men lätt att gå vilse. Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr, ett klaustrofobiskt sådant, som ställer frågor vad sanning och verklighet är. Är världen som vi känner den bara en illusion?

Det här är första delen i en serie som jag ser fram emot att följa! Henrik berättade bland annat om en av hans egna läsupplevelser från när han var liten. Det var tydligen ett trauma att som 11-åring läsa en bok som heter “Den osynliga pojken” som inte visade innehålla en enda osynlig person. Sånt har man varit med om flera gånger…

1493300605344

Tappa greppet av Katarina von Bredow

Hampus och Victoria är bästa kompisar. De hänger alltid med varandra. Självklara. I alla fall var det så till alldeles nyss. Tills den där dramaläraren Vincent kom med sina idiotiska övningar och lockade fram massa sanningar. Nu är allt förstört och Hampus har ingen aning om vart han ska ta vägen. För om han inte kan vara med Victoria så finns det liksom ingen annan. Det är klart att gänget är kvar. Och Victoria står där. Precis som innan. Men nu vet hon hur han känner. Att han är KÄR i henne. Och ingenting kan någonsin bli som det har varit. För hur ska Victoria någonsin kunna vara kompis med honom när hon samtidigt vet hur han känner?

En fristående fortsättning på Släppa taget. Om Hampus som är en gamer (det kan jag relatera till!) och kär i sin bästa kompis. Jag älskar Katarinas böcker och tycker inte att det finns någon åldersgräns på dom – vi har ju alla varit tonåringar någon gång! Jag fick min bok signerad också, så glad över det!

1493300559071

Killmaterskan av Linnea Wikblad

Nu kommer boken som samlar många av recepten och även ger större utrymme för frågor som: Hur ser själen egentligen ut hos en vuxen människa som inte gillar lök?, Varför ska vi människor behöva utstå fenomenet hemmabrunch? och en genomgående guide till hur du effektivt minimerar disk genom att duka upp en golvpicknick på en utfälld ugnslucka där alla äter direkt ur formen med en halvmeter torky i knäet.

Jag håller verkligen med Linnea om att det finns en riktigt präktig kokbokskultur i Sverige, där allt ska vara så perfekt och där man gör allting mer komplicerat än det borde vara att laga mat. Gillade även när hon sa: “om man inte uppskattar koriander så har man en dum liten barnmun.” Klockrent! Bästa tipset vi fick var att “Salta lite mer än man tror.” Men jag tänker tillägga: “Men smaka av allteftersom!” 😉

Tack för ännu en trevlig frukost Rabén & Sjögren!

1493300438607