De 7 nycklarna

De 7 nycklarna
Originaltitel: De 7 nycklarna
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2017
Sidor: 305
Format: Pocket
ISBN: 9789176970812
Goodreadsbetyg: 3.61
Rebecka vaknar av att en pistol pressas mot huvudet och att någon väser ”The key” i örat. I rummet bredvid sover hennes två barn. Rebecka är en av sju internationella IT-profiler som bär nyckeln till internet. De träffas en gång i kvartalet i Washington för att uppdatera systemet som styr trafiken på internet. Om de inte gör det, kommer nätet gå ner och alla moderna samhällen gå under. När nyckelbärare efter nyckelbärare blir utsatta för attentat, förstår Rebecka att hon måste gå under jorden. Med sina extrema hackerkunskaper gör Rebecka och hennes följeslagare allt för att lösa gåtan. Spåren pekar åt alla håll: kinesiska underrättelsetjänsten, nynazistiska organisationer och NSA. Det här är en intelligent och gastkramande thriller i hackermiljö. De sju nycklarna till internet finns i verkligheten, och en av bärarna är svenska.

Även fast jag äger en av Åsas tidigare böcker så är De sju nycklarna den första boken jag läser. Mycket på grund av att jag träffade henne på förlaget och blev såld på boken direkt. Det här är hennes sjätte roman men helt fristående och väldigt olik de tidigare böckerna. Jag läser inte så värst mycket thrillers, men jag älskade Dan Browns böcker just för att de innehöll så mycket fakta och spänning på samma gång. De 7 nycklarna är lite i samma anda, men snäppet mer intressant för mig som älskar programmering och kodning även fast jag själv inte är en expert på något vis.

Jag håller nog med om att namnen på karaktärerna är rätt så lustiga, men det är inget jag stör mig på – det finns personer med mycket udda namn även i verkligheten. Själva handlingen har ett högt tempo precis som jag gillar och den är kryddad med en massa små ledtrådar till vem/vilka gärningsmännen är och det är alltid roligt att sitta och klura på medan man läser.

Jag gillade även att boken inte kretsar kring Lisbet Salander-typen, den överintelligenta kvinnan som avviker från normen (även om jag själv identifierar mig mest med den typen) utan att det – precis som i livet i allmänhet – finns “datanördar” av alla de slag. De kan även vara mammor, eller vem som helst du ser på gatan.

Som vanligt så är det slutet som sänker betyget från en fullpoängare då upplösningen var lite väl påskyndad för min smak, men i det stora hela så är det här en bok jag slukade på någon dag och det är en bok värd att rekommendera! Jag hoppas verkligen att det kommer att bli en tv-serie av boken, för jag gillar verkligen serier där man pratar olika språk och där man knyter samman olika personer så som i boken.

Det är för övrigt skrämmande hur systemet är uppbyggt egentligen och hur många säkerhetshål det finns att utnyttja om man har kunskapen och verktygen. Jag håller med om att efterordet är väldigt viktigt för högt uppsatta personer och myndigheter att läsa, för jag personligen tillhör skaran av människor som inte skulle klara mig särskilt länge utan tillgång till det internet vi har idag.

TÄVLING: Vinn ett somrigt bokpaket

Nu är det bara en dag kvar av min 200 följare-tävling på Instagram, så passa på att delta! För att tävla om tre bra pocketböcker och lite smått och gott att använda nu i sommar. Böckerna är Miniatyrmakaren, Miss Peregrins hem för besynnerliga barn och Edenbrooke. Läppbalsam, duschkräm, handkräm, “books rules” nyckelring, olinjerad anteckningsbok och potion sticky notes.

För att vara med och tävla:
1) Gilla bilden ovan på min instagram ✔️
2) Lägg upp en somrig bokbild du fotat och tagga @bokbesatt och #bokbesatt200 i bilden så att jag ser den. ✔️

Jag väljer en vinnare nu på söndag den 24:e juni.