Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Det här var första gången jag fick en inbjudan till Astrid Lindgren-priset och jag trodde först inte att jag skulle ha möjlighet att gå, då det var kl 15 på en vardag, men eftersom jag inte börjat jobba än så var jag ledig.

Själva priset instiftades den 14:e november 1967 av Rabén & Sjögren på Astrids 60-årsdag. Det har hädanefter delats ut varje år för att främja författare inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan förra året så är prissumman 100 000 kronor och juryn består av Karin Nyman och Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt Cecilia Knutsson, publicistisk chef textbok och Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Det bjöds på ostkaka och portvin/kaffe passande nog på den småländska ostkakans dag. Jag dricker aldrig portvin annars, men det är en trevlig söt dryck.

Jag fick även med mig Aldrig våld av Astrid Lindgren. En nyutgåva illustrerad av Stina Wirsén.

I år är det nämligen 40 år sedan Astrid Lindgren tilldelades den tyska bokhandelns fredspris. Sitt tacktal formade hon till ett flammande och angeläget upprop mot våld och tyranni. Talet är lika aktuellt än i dag, med sin raka beskrivning av ondskans mekanismer och vår starka längtan efter fred.

Juryns motivering:

”För ett mångsidigt, insiktsfullt och lovande författarskap som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.”

Och vinnaren blev förstås Lisa Bjärbo!

Det var inte förvånande med tanke på alla bra böcker hon skrivit för barn och unga i olika åldrar. Hon släppte sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du år 2010 och har skrivit ytterligare fyra ungdomsböcker, samt medverkat i flera bilderböcker, kapitelböcker och vegetariska kokböcker. Grattis Lisa!