Bögtjejen

Bögtjejen
Originaltitel: Bögtjejen
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2018
Sidor: 250
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789173379793
Goodreadsbetyg: 3.49
När Aleksa är fyra år gammal blir hon av en brysk hand hänvisad till gruppen med killar på förskolan. Aleksa, som då betraktas som pojke, vill helst vara med tjejerna. Hemma finns en omtänksam mamma som försöker förstå varför Aleksa vill klä sig i prinsessklänning, och en tungsint pappa som oroar sig för att sonen är bög. Men där finns också farmor som ger Aleksa en videokassett med drag-artisten Christer Lindarw på. En kassett som Aleksa kommer att titta på om och om igen. Bögtjejen är en berättelse om hur det känns när ens utseende inte stämmer överens med hur det känns inuti, om ett sökande i ett samhälle fullt av fördomar kring vad det innebär att vara kvinna, man, bög, fjolla eller trans.

Först och främst så vill jag berömma Aleksa för den fantastiska inläsningen av den självbiografiska boken. Med en så behaglig röst så hoppas jag att du får läsa in fler böcker i framtiden.

Jag hör själv till de där icke feminina kvinnorna som beställer in kött, har många maskulina intressen och inte beter mig särskilt kvinnligt i allmänhet. Så jag tycker att det är trist att man inte bara får vara sig själv utan att man hela tiden måste sorteras in i ett fack oavsett om det gäller könstillhörighet eller sexuell orientering. Så jag känner att jag kan relatera till mycket på mitt egna lilla vis.

Det är helt enkelt en stark och modig berättelse, skriven lite med glimten i ögat. För den är till och från ganska roligt berättad mitt i allt det tragiska som Aleksa har gått igenom i sin resa för att bli den hon är idag. Jag blev både arg och ledsen för det bemötande hon fått under ansökningarna till scenskolan även fast jag vet hur hemska människor kan vara när de möter något eller någon de inte förstår sig på.

Jag hade ingen aning om hur processen sett ut tidigare, svårigheterna som kan uppstå både innan och efter ett könsbyte och jag var inte alls insatt i den mentala resan. Hur stark man måste vara för att orka. Det är jag ärligt talat inte nu heller, men jag fick en smakbit i Bögtjejen och vill gärna läsa mer. Det här är en bok som jag varmt kan rekommendera och speciellt som ljudbok!

Lite avis är jag förstås på att Aleksa känns som en bättre kvinna än mig. Fast jag duger väl ganska bra ändå, hoppas jag…