Patrioterna

Patrioterna
Originaltitel: Patrioterna
Författare:
Utgiven: 2017
Format: Ljudbok
ISBN: 9789164243041
Goodreadsbetyg: 3.66
Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv. Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären – och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop. Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas. I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen. Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.

Jag läste Pascals böcker lite bakvänt då det här är hans debut, men vilken jäkla debut! Det är fler människor att hålla reda på denna gång och man kastas rakt in i handlingen som bland annat kretsar kring en grupp med “patrioter” som genom att mörda journalister, vars invandrarvänliga artiklar bidragit till att fördärva landet, ska få rätsida på Sverige igen.

Det är spännande rakt igenom och jag gillar att det tas upp flera obekväma ämnen på ett naturligt och rättfram sätt. Vad rädslan för det okända gör med människor. Man bryr sig verkligen om karaktärerna som Pascal skriver om, både de fina människorna som hamnar mitt i skiten, som Ibrahim, och de sjuka som utsätter oskyldiga människor för onödigt lidande för “den goda sakens skull“.

Gillar man välskrivna bladvändare som vrider upp verkliga och aktuella hemskheter till max så är det här en bok för dig!

Stormvarning

Stormvarning
Originaltitel: Stormvarning
Författare:
Serie:
Utgiven: 2019
Sidor: 398
Format: Ljudbok, Inbunden
ISBN: 9789146235125
Goodreadsbetyg: 3.84
Det är juletid när en man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö. Karen Eiken Hornby kastar sig in i utredningen, lättad över att slippa julfirandet. När ytterligare ett mord sker framträder kopplingar till ett lokalt whiskydestilleri, men Karen oroas mest över om hennes lindrigt laglydiga släktingar är inblandade. Det blir en svår balansgång mellan hennes privata jag och rollen som polis.

Eftersom Stormvarning var nominerad till årets bok 2019 så läste jag den trots att jag inte läst första delen om önationen Doggerland. Det är verkligen en häftig idé att skriva om ett ställe som inte finns nu, men har funnits en gång i tiden. Doggerland är som en blandning av flera länder och jag tycker det är så originellt och spännande att Maria har gett den en egen historia och byggt upp ett helt samhälle. Stormvarning är välskriven och svår att lägga ifrån sig. Jag kommer definitivt att läsa Felsteg också.