En vinter i Paris

The Parisian Christmas Bake Off
Originaltitel: The Parisian Christmas Bake Off
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 350
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789177711179
Goodreadsbetyg: 3.75
Den här vintern tänker Rachel fly allt: sitt jobb, sin relationsrädde pojkvän och den lilla engelska byn som hon vanligtvis älskar. Paris väntar, och den mytomspunna baktävling som Rachels kollegor har anmält henne till. Samtidigt som hon kämpar med att inte knäckas av tävlingens jury och expert, den legendariska men ökända bagaren Henri Salernes, får hon svårt att inte charmas av hans snygga bror Den lysande staden sveper snabbt in Rachel i snötäckt magi, men vad kommer hända när det plötsligt är dags att vända hem igen? En vinter i Paris är en oemotståndlig pralin till julroman av den brittiska feelgood-författaren Jenny Oliver. Följ med på en varm verklighetsflykt till kärlekens stad!

Jag älskade verkligen den här boken, den är sådär lagom julmysig utan att vara sliskig. Den är som en bokversion av Great Brittish Bake off fast i Frankrike. Den var underhållande från början till slut och är en sån där feelgoodbok som man är glad att man har läst. Men jag hade tyvärr ett problem med boken och det är att det svenska omslaget och titeln ger läsaren helt fel förväntningar. Boken handlar främst om bakning (därav orgiginaltiteln: The Parisian Christmas Bake Off) och att bearbeta en stor förlust, den innehåller nästan ingen romantik. Det enda jag var besviken över var avsaknaden av fysisk kärlek, den innehåller sex, men knappt någon romantisk kärlek. Det här är snarare en bok om vänskap och att uppskatta det man har i livet istället för att gå runt och älta allt det man förlorat. Så om ni läser boken efter att ni läst min recension så kanske ni uppskattar boken för vad den är, inte för vad den utger sig för att vara.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

no title has been provided for this book
Illustratör: Sofia Falkenhem
Utgiven: 2019
Sidor: 102
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789129712889
Goodreadsbetyg: 4.10
Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ... En spännande, tankeväckande och stämningsfull berättelse av Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild). Det här är en alldeles sann julsaga om vänskap, hemlängtan och om att lära sig skilja sagor från sanning. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen! Boken utspelar sig i samma värld som böckerna om monstret Frank som gjort stor succé och sätts upp som musikal på Junibacken under hösten.

Det här är en underbar liten pärla som fungerar lika bra som julkalender, då man läser ett kapitel om dagen, som bok man sträckläser. Jag gillar historien som i det stora hela går ut på att Ken ska ta sig hem och stöter på nya vänner och fiender utmed vägen. Sagor som blivit felberättade och därför gjort de goda till skurkar och de onda till hjältar. Om man inte känner till sagorna om Törnrosa, Rödluvan och vargen och Hans och Greta så rekommenderar jag att man läser dom innan den här boken för att få ut så mycket som möjligt av den. Boken är skriven på ett sätt som ska tilltala en yngre läsarskara, men den går bra att läsa som vuxen också då den innehåller viktiga ämnen som bland annat samtycke, transvestism och vegetarianism som kanske går över huvudet på barn. Men jag gillar när barnböcker speglar vår samtid på ett smart och framförallt underhållande sätt.