Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Givetvis har jag varit nere och besviken över att i princip hela 2020 ställdes in för min del. Alla bokevent jag anmält mig till som skjutits upp till nästa år och allt jag fått välja bort för att undvika smittspridning. Jag arbetar nämligen administrativt med just smittrisker på Arbetsmiljöverket så jag måste väl föregå med gott exempel. Det finns en del positivt med pandemin också förstås. Jag har aldrig haft så här lite sjukfrånvaro någonsin! Så att arbeta på distans är det bästa som har hänt mig arbetsmässigt.

Men spiken i 2020-kistan var när Bokmässan gick över till digitalt format. Det dyra hotellrummet på Gothia Towers fick avbokas och resan ner till Göteborg ställdes in. Det är kul att vi fortfarande får ta del av samtalen, som i år är gratis och gratis är gott, men det finns inget sätt för oss som tittar att ställa frågor till de medverkande vilket jag saknar. Men i det här inlägget så ska jag skriva om allt jag tycker om med mässan och lägga in lite bilder från förra året samt lyfta vad jag hoppas kommer ske nästa år, då vi förhoppningsvis har lyckats överlista SARSCoV2.

Förra året var det första som jag bodde i Gothia Towers och det var så skönt att slippa släpa sig fram och tillbaka mellan mässan och hotellet. Jag hade sällskap av min fina vän Kim, Bokviskerskan, och det var betydligt enklare att navigera sig runt på mässan med sällskap. Som den introverta person jag är så är det enklare att ta kontakt med författare när man har en vän att bolla med i samtalen.

Vi passade även på att gömma flera högar med pocketböcker under mässan som en slags skattjakt. Hittade du en? Det var lite dåligt med återkoppling från de som hittade böckerna, men jag tyckte det var så pass kul att jag gärna gör om det igen. Jag älskar verkligen att anordna tävlingar och planerar nu lite inför julen och den kommande adventskalendern. Det går bra att anmäla intresse redan nu via min instagram om du vill vara med och sponsra med en lucka. Förra året så var de populäraste luckorna de med bokpaket och annat smått och gott.

En nyhet för mig var Crimetime-området på övervåningen som jag spenderade en hel del tid på. Det var helt klart mässans mysigaste område med lagom stark belysning och relativt låg ljudvolym jämfört med hur det var nere på stora mässgolvet.

Camilla Läckberg och Pascal Engman känns som en riktigt bra kombination. Kan man hoppas på ett samarbete någon gång i framtiden kanske? Vid förra mässan så läste jag Råttkungen av Pascal och nu är hans nästa bok Änkorna ute i lagom tid för mig att läsa klart i helgen.

Aktivitet på mässan som man fick prova på. Det här var något som jag tyckte var riktigt roligt. Att få göra sina egna bokmärken genom lite – från min sida – amatörmässig förgyllning av läderremsor. Jag har nu ett som det står Bokbesatt lite snett på. Väldigt fint och unikt märke för att markera vart jag är i boken.

Bonnierförlagen gjorde en undersökning om vad vi kommer att sakna mest från Bokmässan och av 680 svar så såg topplistan ut så här:

Att lyssna på intressanta seminarier, 77%
Att få en överblick av höstens alla aktuella böcker, 57,9%
Att se alla nya böcker, 55,7%
Att upptäcka en författare jag inte kände till innan, 45%
Att hitta inspiration till mitt jobb, 43,6%

Att äta den majonäsfyllda räkmackan på Gothia, 43%

Att fynda höstens nya böcker till riktigt bra priser, 37,6%
Att shoppa jättejättemånga böcker och bära runt dem i fina påsar, 33%
Att få träffa och umgås med mina kollegor, 30,3%
Att spana efter kända författare, 29,8%

Topp 5 tycker jag ändå att vi får göra under den digitala mässan, vilket känns bra. Det var även 24,8 % som saknade att trängas och knuffas med tusentals andra bokälskare, men det gör inte jag. Det är faktiskt det värsta med mässan och jag jämför med den härliga känslan av att gå runt i de tomma gångarna innan mässan öppnar och efter att den stängt. Det är lyx må jag säga. Lyx är även den dyra, men goda räkmackan som jag kommer sakna, men jag ska försöka få tag på något liknande under helgen för att få till den där Bokmässan-hemma-känslan istället.

Sen tillhör jag de som gillar att hänga i barer – även fast jag nästan aldrig gör det – och Heaven 23 i Gothia Towers är en favorit. Jag saknar att ta en flamberad irish coffee och bara sitta och njuta av utsikten. Är jag själv så sitter jag helst med hörlurar på och lyssnar på en bra ljudbok. Man är aldrig ensam om man har en bra bok som sällskap!


Att dra runt på Göteborgs gator är något jag också saknar. Så fin stad, men helt värdelösa trottoarer och övergångsställen dock! De flesta trottoarerna är en blandning av plattor, kullersten och grus vilket resulterar i ojämnt underlag, alltså svårt att dra en resväska på. Många cyklister är nog glada över att jag inte åkte ner i år då jag alltid drar min väska på den asfalterade cykelvägen av den anledningen.

Signaturer lyser med sin frånvaro i år – åtminstone de personliga – där man får bok eller tidning signerad till sig själv eller en vän. Lite skönt att slippa de evigt långa signeringsköerna, men jag har träffat många trevliga människor medan jag väntat på att få en bok signerad så det är kanske något saknar ändå…

Så här brukar det se ut när jag har kommit hem från Bokmässan i Göteborg. Jag har fyndat mer än jag hinner läsa och har även med mig ett antal recensionsex från mina favoritförlag eller mindre förlag som vill få sina böcker recenserade. Den här typen av shopping kommer tyvärr inte att bli av för min del när man enbart får 10 % rabatt på böckerna online hos Bokus med koden BOKMÄSSAN10.

Om vi ska gå in lite på priser – älskar man en bok så kan den vara ovärderlig, det här missnöjet är baserat på min usla ekonomi –  hur som haver så brukar en bok med normalpris 199 kr ligga på runt 150 kr på mässan. Med det sagt så är 10 % bättre än ingen rabatt alls om man bara måste få tag på en bok efter att man hört ett samtal om den på den digitala mässan.

Böcker i all ära. Jag älskar stationary och anteckningsböcker även om jag aldrig kommer mig för att använda allt jag köper. Förra året så gick jag loss på allt från gästböcker till målarböcker, spel och kuddar. Några tidningar blev det också, pennor och reklamprylar. Det här är så kul och jag längtar verkligen till nästa riktiga mässa. Förhoppningsvis har jag hunnit spara ihop lite pengar till den – när årets fysiska mässa blev inställd så hann jag handlade upp mina Bokmässepengar under sommaren…

Innan du drar vidare till nästa bokblogg i stafetten så vore det kul att få höra vad det är just du saknar med Bokmässan i år? Oavsett om du skulle besökt mässan eller ej.

Fortsätt sedan bokmässestafetten kl 16:00 hos enligt O.