Helgfrågan v. 24 – Barnböcker

Barnböcker tycker jag är viktigt, det lägger ändå grunden liksom.” – Mia

Kan du ge exempel på bra barnböcker?

Självklart kan jag det! Jag älskar Månvind & Hoff-böckerna av Johan Rundberg och Väsenologi-böckerna av Ingela Korsell och Ulf Palmenfelt. Alla barn- och ungdomsböcker av Meg Cabot kan jag varmt rekommendera, Astrid Lindgrens böcker känns onödigt att nämna egentligen för att de är så självklara, sen vet jag inte om jag anser att Den mörka materian-serien av Philip Pullman är barnböcker men det är en serie jag läste när jag var yngre och den är verkligen en stor favorit, Eva Ibbotson samt Diana Wynne Jones böcker bör man också läsa om man tycker om magi och vill läsa något annat än Harry Potter nu när J.K. Rowling gått och blivit fientlig mot många av sina fans.

Helgfrågan kommer från Mias bokhörna.

Fostermarken

Fostermarken
Originaltitel: Fostermarken
Författare:
Utgiven: 2021
Format: Häftad
ISBN: 9788726654738
De dolde sina hemligheter och deras öden flätas samman i Fostermarken... På ett lekland finner Kristina Andersson tycke för dess ägare som i en frysbox gömmer ett bylte som kräver kontinuerlig tillsyn. Rebecka Säfverholm och hennes man har bytt storstadshetsen mot lugnet i Norrlands inland där hennes nya granne Tommy Vanneståhl föga imponeras av att få permanentboende grannar. Rebecka börjar snart att vantrivas i inlandet och söker därför bekräftelse på sociala medier, något hon snart ångrar. I samma trakter letar mannen, som kallar sig för Tordyveln, efter ro samtidigt som Jonte knegar på ett boende där en ung kvinna plötsligt försvinner. Fostermarken skildrar desperata levnadsöden och en inneboende vilja att få till förändring i liv som inte leder någonstans.

Fostermarken är en obehaglig och udda berättelse som grenar ut sig riktigt rejält och gör mig minst sagt förvirrad. Å ena sidan är den riktigt välskriven och jag gillar verkligen språket samt historien i sig är unik och intressant, men jag lyckas aldrig komma in i den helt och fastnar inte för någon av karaktärerna. Jag hade nog önskat ett mer direkt berättande och inte så suggestivt och svårt att få grepp om. Även om allt knyts ihop på slutet så är jag osäker på vad det var jag läste under bokens gång. Jag läser hemskt gärna något mer av Helena, men kanske något mer lättsmält och mainstream än Fostermarken.