En snöängel till jul

En snöängel till jul
Originaltitel: En snöängel till jul
Förlag:
Utgiven: 2023
Sidor: 330
Format: Ljudbok, Lånebok
ISBN: 9789113128771
Vad är en god människa? Aida ser sig åtminstone inte som en. Idén om att ordna en julfest för ensamma var ju bara ett sätt att slippa ta jobbjouren över jul. Nu finner hon sig i ett virrvarr av planering, med döttrarna som enda vapendragare. När hennes exman på nytt dyker upp i hennes liv börjar hela projektet alltmer likna en fars. Margit tycker att hon vid sjuttioåtta års ålder har rätt god självkännedom. Ändå överraskar hon sig själv med att besvara en okänd människas nödanrop på Facebook. Men vad gör man inte, när åldern får släkt och bekanta att börja räkna bort en? Milo är ingen att räkna med. Det har han fått bevisat för sig gång efter annan. Lika bra det, om det hjälper honom att undgå föräldrarnas bråk och skolans krav. Men när han blir skickad hem till en okänd tant för att sätta upp en julgardin, tar hans liv en helt ny riktning. Julen närmar sig och alla tre är snart involverade i festplanerna. Men när motgångarna staplas på varandra börjar de fundera på om det ändå inte är de själva som behöver julfesten mest?

Jag har ofta svårt att hålla koll på vem som är vem när det är många huvudpersoner i böcker och de har massor med släkt och vänner, men det är verkligen inget problem i “En snöängel till jul”. Jag fastnade direkt för Margit, sedan Milo och sedan Aida efter ett tag, de växer allt eftersom man lär känna dom mer. Det är givetvis mycket fokus på familjerelationer och nya bekantskaper, men jag tycker ändå att julmyset fick ta plats också. Det är en sån där bok som får läsaren att vilja engagera sig lite mer kring jul och ge något till mer behövande. Oavsett om det gäller människor eller djur så är det en perfekt tid att ta från de “rika” (från sin egen plånbok eller av sin egen tid, om man har turen att ha lite till övers) och ge till de “fattiga”.

Det är förstås extra kul att läsa om platser i Sollentuna som jag besöker var och varannan dag. Märtas berså som nämns har en väldigt fin, öppen – om än privat – innergård med en gångväg rakt igenom som lätt kan användas som genväg på väg till och från centrum. Man kan alltid passera och “se men inte röra” utan problem. Personligen saknar jag det gamla Sollentuna centrum från 90-talet, eller Turebergs centrum som det egentligen borde heta, då det kändes mer öppet och inte var så trångt med alla nybyggnationer tätt inpå och dessa trånga bilvägar mellan husen. Dyrt är det också. Hade inte mina morföräldrar ägt tomt i Sollentuna i över 30 år innan jag föddes, så hade vi nog aldrig haft möjlighet att bo som vi gör idag.

Jag hoppas att böckerna som Birgitta, Sara och nu Johanna skriver får fler att vilja besöka Sollentuna. Kanske kan de göra en sån där bokvandring i kommunen med kartor över platser som karaktärerna besöker. För även om jag har bott här i över 36 år och har utforskat de flesta platserna genom geocaching och många cykelturer, så finns det en hel del kvar att upptäcka. Det är något jag förstått efter att jag läst den här mysiga boken. Det är förstås lite mindre snöslask och bilköer i bokens värld. Så det här är en julbok jag varmt kan rekommendera!

Så länge hjärtat kan slå

Så länge hjärtat kan slå
Originaltitel: Så länge hjärtat kan slå
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2021
Sidor: 301
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789180230575
Varmhjärtad feelgood-debut om att våga börja om i livet Vid femtionio års ålder kan Bodil Olsson bittert konstatera att inte mycket har blivit som hon en gång drömde att det skulle bli. Hon är besviken. På livet i allmänhet och på sin man Klas i synnerhet. Han som nyss ätit lunch med chefen, blivit högtidligt avtackad och nu gått i pension. Bodil kan redan se framför sig hur det kommer att bli, med honom sittande i mysbyxor framför teven hela dagarna. Men i stället tillkännager Klas abrupt att han fått nog och tänker flytta. Dottern Petra visar inget medlidande. Hon tycker det är bra att föräldrarna delar på sig, och snart börjar hon rapportera om allt nytt och roligt som pappan hittar på. För att hitta en väg framåt blir Bodil tvungen att sluta se sig som ett offer och börja ta nya steg. Så länge hjärtat kan slå är en varmhjärtad, uppslukande feelgoodroman om att våga skaffa nya vänner och att bryta sig loss från sina invanda mönster.

Så länge hjärtat kan slå är en underbar debut som jag varmt kan rekommendera. Det är så skönt när huvudkaraktärer, trots en del åldersspecifika saker, känns så tidlösa. Hade jag inte vetat Bodils ålder så hade jag lätt kunnat se henne som en kvinna i min egen ålder. Jag känner verkligen med Bodil när hela hennes liv raseras och hon blir tvungen att börja om på nytt. Det är en bok jag blev glad av att läsa och det märks att Birgitta och hennes dotter Sara Molin har skrivandet i blodet. Jag hoppas få läsa många fler böcker av dom båda framöver!