Sagan om Seiri

Sagan om Seiri
Originaltitel: Sagan om Seiri
Utgiven: 2023
Sidor: 544
Format: Inbunden
ISBN: 9789189743298
När den livliga unga Seiri reser till borgen Cærnham med sin far, som handlar med hästar, möter hon två män. En av dem vill ge henne all sin kärlek medan den andre tar hennes hjärta med storm. Seiri ställs inför ett livsavgörande val som kommer att påverka både Seiri själv och människorna i hennes närhet. Sagan om Seiri tilldrar sig i en tid när mäktiga borgherrar styr med svärd i hand. Söner fostras till krigare och värderas högre än döttrar. Samtidigt som Seiri brottas med relationerna i borgen och sin underordnade ställning som kvinna väcks en slumrande fiendskap till liv. Försvarsförbund som slutits för längesedan måste förnyas och hotet om krig blir ständigt närvarande. När olyckan drabbar Seiris familj förändras hennes tillvaro i grunden. Sagan om Seiri utspelar sig i en fiktiv medeltida värld. Det är en roman om att söka kärlek, gemenskap och bekräftelse och om att finna sin egen inre styrka.

Boken påminner mig en del om hur det var när jag läste Johanne Hildebrants Sagan om Valhalla för första gången, det är en intressant familjehistoria som sträcker sig över flera år och generationer. Jag gillar Seiri som känns som en stark och intelligent kvinna som får genomlida en hel del som kvinna i en värld styrd av män. Trots att handlingen utspelar sig i en fiktiv medeltid där personer, platser och händelser är tagna ur författarens fantasi så skulle jag ändå inte kalla det fantasy, lika lite som jag kallar tidigare nämnda Valhalla-serie för fantasy. Det är en historisk roman som är ytterst välskriven och läsvärd. Hade den inte varit så förbaskad lång – det känns som att läsa en hel trilogi i en och samma bok – så hade jag gärna läst vidare på nästa bok direkt. Men nu blev jag lite övermätt och kommer nog att vänta ett tag innan jag läser fortsättningen.

Stephen King: inte bara skräck

Stephen King: inte bara skräck
Originaltitel: Stephen King: inte bara skräck
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 140
Format: Häftad
ISBN: 9789189796638
Många känner till den världskända författaren Stephen King och hans böcker men få vet vem mannen bakom skräcken verkligen är. Vad mer döljer sig bakom författarskapet? Hans-Åke Lilja, en av världens ledande experter på Stephen King, har läst King i över 40 år och skrivit om honom sedan 1996. Under åren har han lärt känna sidor av Stephen King som få känner till. Ekström & Garay ger nu ut Hans-Åke Liljas bok Stephen King: Inte bara skräck där läsaren kommer att överraskas av Kings oväntade sidor.

Som ett fan av Stephen King så har jag rätt bra koll på det mesta han har skrivit, men jag har verkligen inte läst allt. Det finns en hel del tegelstenar till böcker som jag inte tagit mig tid att läsa än, men det kommer i sinom tid. I den här boken så får man en hel del tips om man trodde att King enbart är synonym med skräck. Så även fast boken innehåller några saker jag inte hade koll på och intervjuer jag inte läst, så känns det inte som en bok för mig även om jag uppskattar chansen att fräscha upp minnet. Böcker jag tänkt läsa snart är En saga och Liseys berättelse, men jag tycker fortfarande att King – i alla de böcker jag läst – är värdelös på att skriva tillfredsställande slut (som inte är “öppna” och lämnar det åt läsarens egna fantasi.)

Tre öden i småländsk historia

Tre öden i småländsk historia
Originaltitel: Tre öden i småländsk historia
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 132
Format: Inbunden
ISBN: 9789189743625
Det är måndagsmorgon 24 februari i Gelebo, Kalmar län 1845. Luften är kall och snön ligger som ett vitt täcke på träd och hustak. Drängen Anders Olsson är sysslolös denna dag och ger sig iväg ut. Han träffar sin vän Jonas Flög och de besöker både nämndemannen och bonden i trakten. Det bjuds på brännvin, de skrattar, pratar och har det trevligt. Framåt sen eftermiddag går de båda drängarna hemåt en aning berusade. En hätsk ordväxling uppstår och ett par örfilar flyger i Anders riktning. "Kom an då om du vill, men du får skylla dig själv", säger Anders, och Jonas ska snart ångra sitt tilltag ... Mordet i Gelebo är en av tre historiska händelser som uppdagats under Birgitta Karlssons släktforskning. Birgitta är sedan många år bosatt i Skåne men född i Kalmar, där berättelserna utspelar sig. Vi får ta del av de tragiska öden som kan drabba människor när fattigdom, starka drycker, psykisk ohälsa och religiösa vanföreställningar driver dem till sin spets. Samlingen Tre öden i småländsk historia, baserad på historiska dokument, är Birgittas debut. Den ger en inblick i hur det var att leva i 1800-talets Småland och bidrar till att levandegöra Sveriges historia.

Då jag själv har jobbat med att digitalisera kyrkböcker för Riksarkivet och i och med det även släktforskat lite, så var jag intresserad av att läsa en bok baserat på just detta. Att Birgitta hade så intressanta släktingar, det är jag lite avundsjuk på, även om de hamnade på fel sida om lagen. Det är bra skrivet och jag läste igenom boken relativt fort. Det jobbiga är bara att de flesta hade liknande namn på den här tiden. Jag tappade bort mig ganska fort i vem som var vem och det var på tok för många personer att hålla reda på i de olika vittnesmålen. Intressanta och välskrivna historier dock!

Stjärnskådaren från Nabta Playa

Stjärnskådaren från Nabta Playa
Originaltitel: Stjärnskådaren från Nabta Playa
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 174
Format: Häftad
ISBN: 9789189559837
Leoni är 17 år. Efter en naturkatastrof där hans mor och syster omkommer ger han sig med sin far iväg på en resa genom norra Afrika till Nabta. Där utbildar han sig till stjärnskådare. Han får lära sig se med sitt hjärtas inre kammare, blir förälskad i den vackra Muroa och lär sig om stjärnorna. Men fadern får ett uppdrag i Giza, och där tar Leonis äventyr ny fart. Han träffar läraren Tishan som lär honom om Sfinxens hemligheter. Men till Giza har det kommit ett nytt folk som är ute efter att ta över makten, och de är också medvetna om Sfinxens dolda skatter. Ska Leoni och Tishan lyckas hindra de nyas planer, och vilka hemligheter döljer sig egentligen i Sfinxen? Stjärnskådaren från Nabta Playa är en berättelse som utspelar sig för 8000 år sedan i ett Egypten du inte visste fanns. Ett äventyr fullt av spänning, mystik och kärlek.

Det här var något jag i vanliga fall inte brukar läsa. Andlighet och fantasifull mystik med förankring i historien som utspelar sig för 8000 år sedan. Bokens huvudperson lider en stor förlust i bokens inledning och får därefter uppleva en inre och yttre resa mot nya insikter och kunskap om den värld vi lever i och tidigare liv vi levat. Det är en välskriven bok som påminner lite om Paulo Coelhos Alkemisten i stilen. En salig blandning av kärlek, kunskap och andlighet som tyvärr flyger över huvudet på en sådan enkelspårig läsare som mig.

Spöken och plågoandar

Spöken och plågoandar
Originaltitel: Spöken och plågoandar
Författare:
Illustratör: Sophia Ståhlberg
Utgiven: 2022
Sidor: 128
Format: Danskt band
ISBN: 9789189474819
Jamil är halvsvenne och halvarab; han har en arabisk mamma och en svensk pappa. Han är tvåspråkig och är en helt vanlig 9-åring. Hans bästis Agnes är också en ganska normal 9-åring, även om hon kanske är både smartare och modigare än de flesta. Jamils mamma, däremot, är varken normal eller som andra mammor. Långt ifrån. Det finns ju en anledning till att hon kallas Häxan. Mest är det kanske för att hon har en superkraft. En väldigt användbar superkraft. Utan den hade nog Häxans hjältar inte klarat av att hjälpa Agnes brorsa. Utan den hade Häxans hjältar nog inte ens funnits. I Spöken och plågoandar, som är första delen i serien om Häxans hjältar, får vi träffa en udda trio som - med lite hjälp från "andra sidan" - omvänder ett gäng mobbare.

Det här var en fin berättelse som jag varmt kan rekommendera till barn i 9-års åldern. Den handlar främst om Agnes och Jamil samt hans mamma, som är riktigt rolig, men tar upp en del problem som barn och ungdomar måste brottas med i skolan och hemma. Jag hoppas det kommer en fortsättning!

Greta och Trynolf

Greta och Trynolf
Originaltitel: Greta och Trynolf
Författare:
Utgiven: 2022
Sidor: 176
Format: Inbunden
ISBN: 9789189706941

"Kommer de när man ropar?" "Vad äter de?" "Hur gamla blir de?"

När Greta och Trynolf rastas på var sitt håll, den ena i norr och den andra i söder, går omgivningens frågebatteri varmt. Två familjer har lärt sig leva med frågorna - och med plundrade kylskåp, punkterade vinboxar och uppätna pelargoner. Och massor med mys. Men nord är nord och syd är syd och aldrig mötas de tu. Eller? Allåldersboken Greta och Trynolf utmanar föreställningen att djur saknar känslor. Genom nedslag i vardagen, skildrade med värme, humor och allvar visar författaren hur grisen kan vara mer än människans bästa vän. Rent av en familjemedlem.

Oroa er inte, ingen gris kom till skada när jag gjorde in frukost! På bilden äter jag kalkonbacon och äggröra. Kärleken till grisar är något som jag och författaren hade gemensamt. Cecilia gick dessvärre bort i en tragisk cykelolycka 2021 och hann aldrig se den färdiga boken som är en fin hyllning till inte bara Greta och Trynolf utan även henne själv. Grisarna är fint illustrerade och det finns många fina anekdoter kring deras liv och hyss. Hade jag haft mer plats hemma så hade jag gärna haft en gris eller två. Det är få som förstår sig på grisar och att likheterna med hundar är fler än olikheterna. De är så himla intelligenta och roliga djur, något som är kärnan i boken. Rekommenderas till alla grisälskare!