Sagan om Seiri

Sagan om Seiri
Originaltitel: Sagan om Seiri
Utgiven: 2023
Sidor: 544
Format: Inbunden
ISBN: 9789189743298
När den livliga unga Seiri reser till borgen Cærnham med sin far, som handlar med hästar, möter hon två män. En av dem vill ge henne all sin kärlek medan den andre tar hennes hjärta med storm. Seiri ställs inför ett livsavgörande val som kommer att påverka både Seiri själv och människorna i hennes närhet. Sagan om Seiri tilldrar sig i en tid när mäktiga borgherrar styr med svärd i hand. Söner fostras till krigare och värderas högre än döttrar. Samtidigt som Seiri brottas med relationerna i borgen och sin underordnade ställning som kvinna väcks en slumrande fiendskap till liv. Försvarsförbund som slutits för längesedan måste förnyas och hotet om krig blir ständigt närvarande. När olyckan drabbar Seiris familj förändras hennes tillvaro i grunden. Sagan om Seiri utspelar sig i en fiktiv medeltida värld. Det är en roman om att söka kärlek, gemenskap och bekräftelse och om att finna sin egen inre styrka.

Boken påminner mig en del om hur det var när jag läste Johanne Hildebrants Sagan om Valhalla för första gången, det är en intressant familjehistoria som sträcker sig över flera år och generationer. Jag gillar Seiri som känns som en stark och intelligent kvinna som får genomlida en hel del som kvinna i en värld styrd av män. Trots att handlingen utspelar sig i en fiktiv medeltid där personer, platser och händelser är tagna ur författarens fantasi så skulle jag ändå inte kalla det fantasy, lika lite som jag kallar tidigare nämnda Valhalla-serie för fantasy. Det är en historisk roman som är ytterst välskriven och läsvärd. Hade den inte varit så förbaskad lång – det känns som att läsa en hel trilogi i en och samma bok – så hade jag gärna läst vidare på nästa bok direkt. Men nu blev jag lite övermätt och kommer nog att vänta ett tag innan jag läser fortsättningen.

Imorgon och imorgon och imorgon

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow
Originaltitel: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 477
Format: Häftad
ISBN: 9789100801106
Sam och Sadie träffas på ett sjukhus 1987. Sadie besöker sin cancersjuka syster och Sam återhämtar sig från en bilolycka. De två ensamma själarna förenas i den gemensamma kärleken till dataspel, och när de av en slump möts igen åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder: de blir superstjärnor i spelvärlden. Men i verkligheten är saker och ting inte lika fulländade som i spelens virtuella värld. Imorgon och imorgon och imorgon följer Sam och Sadie genom åren av professionell framgång och personliga motgångar, samtidigt som samhället och deras relation förändras. Gabrielle Zevin har skrivit en förtrollande roman om kärlek, men inte en kärleksroman. Den har tagit världen med storm, bland annat utnämndes den till Amazon Book of the Year.

Många som läst den här boken har sagt att man inte behöver vara en gamer för att uppskatta den här boken och det kan jag hålla med om. För jag har spelat de flesta spel som omnämns i boken (utöver de fiktiva som karaktärerna själva skapar förstås) och jag har aldrig läst en bok som framställt spel som så här fruktansvärt tråkiga. Författaren förmedlar inte alls det som jag älskar med spel, den underbara verklighetsflykten som får en att må bra och faktiskt uppskatta den grå verkligheten som omväxling. Utan det är mer fokus på psykisk ohälsa, traumatiska barndomar och struliga (toxic) relationer. Det är välskrivet, men innehåller en del citat från Shakespeare-pjäser jag inte är så förtjust i och jag gillade varken Sadie eller Marx. Några bikaraktärer tyckte jag om, men den enda jag verkligen sympatiserade med var Sam. En karaktär som inte visste vad han ville och hur han kände, vilket gjorde att han inte agerade förrän det var för sent. Livet hade helt enkelt passerat honom förbi och han om någon hade verkligen behövt starta om sitt “spel”. Mitt största minus är att spelen som karaktärerna skapar inte låter bra alls, speciellt det MMORPG som får ett helt kapitel på slutet, det var smärtsamt att läsa om. Det här känns inte som en bok som kommer få läsare att vilja spela spel, utan kan snarare ge motsatt effekt.

Nej, istället för att läsa den här rekommenderar jag att man läser något annat eller spelar ett riktigt bra spel. Det finns massor med gamla bra klassiker från 90/00-talet. Eller så kan man testa mitt senaste favorit-spel Baldurs Gate 3 (helt fristående, måste inte spela föregångarna), nya Super Mario Bros. Wonder, spelet där man får spela som en katt; Stray eller något litet indie-spel med bra user reviews. Det finns massor som påminner som spelen i boken, men som har betydligt mer djup och är underhållande att spela. För övrigt tyckte jag inte om omslagets design, för även om det speglar bokens innehåll, och är lite nostalgiskt om man har haft en gammal dator, så såg spelomslagen på 90-00/talet betydligt bättre ut än det här. Det gamla konstverket av Hokusai är finare i originalformatet. Även om boken gick fort att läsa så var det ingen bok för mig helt enkelt.

Den stora hemligheten

Den stora hemligheten
Originaltitel: Den stora hemligheten
Författare:
Förlag:
Utgiven: 2023
Sidor: 376
Format: Pocket, Ljudbok
ISBN: 9789189199354
Den nyexaminerade rättspsykologen Annie Mallman besöker sin farmor i Göteborg och blir av en slump indragen i jakten på en våldtäktsman. Spåren är förvirrande och hon kan bidra med sin expertis. Farmodern dör oväntat och lämnar en skokartong med fotografier och nötta föremål efter sig. Ett handskrivet brev daterat ”Prag 1946” sticker ut, men är skrivet på tjeckiska. Annie konfronterar sin pappa men han vet inget. När Tyska ambassaden i Stockholm meddelar att material som hennes farmor efterlyst nu finns tillgängligt hos dem, väcks Annies nyfikenhet och hon börjar luska vidare. Överraskande information får henne att åka till farmoderns födelseort i Tjeckien och gräva i sin släkts förflutna. Vem var egentligen hennes farfar och vad står det i brevet? Parallellt med Annies egna upptäckter hjälper hon polisen att ringa in den flyende gärningsmannen.

Det här var en riktig bladvändare! Mycket tack vare att den är så välskriven, men även för att den är inspirerad av en sann historia och författarens egen släkt och ursprung. Det ger den fiktiva berättelsen en betydligt verkligare känsla, vilket bidrar till spänningen. Jag var mest sugen på att läsa om jakten på våldtäktsmannen, men fastnade verkligen för hemligheterna kring farmodern och breven. Det är något speciellt med underhållande böcker där man samtidigt får lära sig något nytt, som här om Sudetenland. Jag gillade verkligen den här boken och läser gärna mer av författaren!