Trollvinter

Trollvinter
Originaltitel: Trollvinter
Författare:
Serie:
Förlag:
Utgiven: 2023
Sidor: 133
Format: Inbunden, Ljudbok
ISBN: 9789523334847
Mumintrollen går i vinterdvala mellan november och april. Men en januaridag vaknar plötsligt Mumintrollet och kan inte somna om. Ensam upptäcker han en kall, tyst och förunderlig vintervärld. Han känner sig först rädd och ensam men får snart träffa Too-ticki och sin gamla vän Lilla My, som finner det roande att glida på snön sittande på Muminmammans tebricka. Vännerna går ner till Muminfamiljens badhus, där Too-ticki numera bosatt sig. De bygger en snöhäst för Isfrun och sörjer en ekorre som - till synes - frös ihjäl när den såg Isfrun i ögonen. Allteftersom den plågande vintern fortskrider dyker flera figurer upp i Mumindalen, däribland Mårran, hunden Ynk, knyttet Salome, och den stojande skidåkande Hemulen, sökande efter värme, skydd och Muminmammans lager av sylt.

Egentligen är det ingen julbok som sådan, eftersom ingen firar jul i Trollvinter. Men eftersom det här var en av böckerna som var förlaga till julkalendern 1973, Mumindalen, och den är härligt vintrig så får den vara med i min kalender. I den här nyutgåvan så finns det även med ett antal fyrfärgsbilder som beställdes för en italiensk Muminbok. Egentligen behövs det inte så mycket bilder för man kan nästan se hela Tove Janssons värld framför sig när man läser. Min favorit är förstås Lilla My, men Muminmamman är ett härligt mumintroll med en skön inställning till livet! Jag gillar verkligen att det känns som att boken är skriven för alla åldrar, den fungerar lika bra för mig som barn, men även som vuxen. Tyvärr så tillhör jag nog dessvärre gruppen som Hemulen tycker är den allra farligaste, innesittarna. Fast nog är det skönt att få komma ut lite ibland också!  Rekommenderas varmt till alla muminälskare! Speciellt de som har en samling muminmuggar, men inte har läst de här fina böckerna än!

Arvejord

Arvejord
Originaltitel: Arvejord
Förlag:
Utgiven: 2022
Sidor: 370
Format: Kartonage
ISBN: 9789523334748
Kaplanen är fostrad att frukta vildmarken. Gud har satt människan på jorden för att kristna det vilda och odla jorden och göra den bördig och fruktsam. Allt, som i utmarkerna är, är mörker och fara. Djävulens påfund. Där gömmer sig bara vittror och rövare. Och nu kaplanen själv, på flykt undan människornas ondska. Människans och skogens rötter går djupt. Med en urna i famnen anländer en kvinna till ett tyst hus i en stor skog. När den sista burken av mammans lingonsylt är slut, är det dotterns tur att vara äldst i familjen. Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, ett uttryck för folksjälen, landets gröna guld och ett rum för själen. Men oavsett hur människorna ser på den är skogen, och platsen, evig. Arvejord handlar om plats, tillhörighet och samhörighet. Det är inte bara människan som har rötter i landskapet – landskapet har djupa rötter i oss.

Det här är en berättelse som växer allt eftersom man läser. Det tog ett tag att komma in i den, men när jag väl förstod kopplingarna mellan de olika delarna så blev det riktigt bra. Jag tyckte bättre om vissa delar och personer än andra, men det här är i slutändan en unik och riktigt djup berättelse om familj och relationen vi har till jorden vi lever på. Lite övernaturligt också vilket alltid gör böcker bättre i min mening. Rekommenderas varmt!