God jul, Ester Jansson

God jul, Ester Jansson
Originaltitel: God jul, Ester Jansson
Författare:
Utgiven: 2023
Sidor: 240
Format: Inbunden, Lånebok
ISBN: 9789178135141

Det ska bli en annorlunda jul i år, har Olas pappa bestämt. Allt är ju redan så annorlunda efter skilsmässan, så varför inte? Pappa, storasyster Corny (eller Cornelia som hon egentligen heter) och Ola bestämmer sig för att hyra ett hus i Visby. För vad kan bli mysigare än jul i en medeltidsstad? Det är bara det att det redan bor en familj i huset! Och dottern i den familjen heter Ester. Ester Jansson. Hon går i Olas franskaklass, men han har aldrig vågat prata med henne, mer än kanske ett och annat påtvingat bonjour. Men han tycker ändå att Ester är den mest spännande personen på hela skolan. Kanske i hela Björkhagen. Eller till och med i hela Stockholm.

Det här är en fin liten kärlekshistoria för barn i mellanstadiet. Välskriven och fångar verkligen hur det kunde vara att vara kär i den åldern. Oskyldigt och sött. Det tas även upp hur grupptryck bland vänner kan påverka ens beteende mot andra och att det är bäst att gå på sin inre magkänsla och stå upp för sig själv. Det är bra budskap som jag står bakom till 100%!

För mig som vuxen läsare så var boken däremot inte lika underhållande att läsa. Det händer mycket, men det är inte så spännande och jag får inte den där julkänslan som jag önskade. Nu har jag noll relation till Gotland, men jag blir tyvärr inte sugen på att besöka ön på vintern efter att ha läst boken. Det här är oavsett en läsvärd bok för yngre läsare som jag hoppas känner av det där kärlekspirret mer än vad jag gör.

Tankar mellan sött och salt

no title has been provided for this book
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 256
Format: Häftad
ISBN: 9789178130245
Goodreadsbetyg: 3.61
Måndag, första dagen på högstadiet. Moa vet inte hur hon ska överleva tre år av fångenskap, tillsammans med alla idioter. Efter det som hände i somras pratar ingen i klassen med henne. Utom för att säga hur mycket de hatar henne. Tur att det finns annat i livet än den grå verkligheten i Hellnäs. Som Edward, till exempel.

Det här känns som om det hade kunnat vara en berättelse om min barndom. Med undantag av mobbningen då – ingen vågade ge sig på mig då jag var störst i klassen och aldrig kände mig utanför även när jag var själv. Men så skolkade jag också nästan hela sexan och gick resten av högstadiet på distans på grund av usla lärare och på tok för många elever per klass (kunde inte koncentrera mig.) Men åter till boken så är den ganska roligt skriven och även om jag inte kan relatera till Moa på alla punkter, bland annat hennes musiksmak, så tycker jag om henne och den vän hon till slut får. Det enda som jag inte var så värst förtjust i var faktiskt Edward. Jag har haft många fantasier i mina dagar, men aldrig någon baserad på en verklig person eller idol. Kapitlen med honom kunde jag lätt ha hoppat över då det var mycket mer spännande att läsa om Moas inre tankar och funderingar än hennes konversationer med honom. Jag fick verkligen mersmak och skulle vilja läsa mer av Marta i framtiden.

Tack för det fina recensionsexemplaret Marta!