Bokrelease: Tabula Rasa Hotels


Var på en bokreleasefest på Gallery Steinsland Berliner förra veckan för Tabula Rasa Hotels av Jonas Joelson. En synbart trevlig människa som har skrivit en oväntat bra bok. Jag tyckte att baksidestexten lät oerhört ointressant men oj vad fel man kan ha, det var en streckläsare minst sagt.

En lyckad tillställning bortsett från några detaljer. Det bjöds på mat från Beijing 8 samt öl, vin och vatten. På tok för mycket folk i det lilla galleriet även om det var mysigt till en början. Träffande några bokbloggare jag kände till och mött tidigare men kunde inte stanna så länge på grund av trängseln. De var inte så noga med gästlistan då även folk som inte o.s.a:t i tid fick komma in efter lite gnäll. Mesigt. Men maten var riktigt god och sällskapet likaså.

Författaren dök upp med en gäng som hade förfestat i hans hem. Även Gustaf Skarsgård var med då han läst in ljudboken.

Jag hade redan läst ut boken (fick den i manusformat – en bunt papper) och jag gillade verkligen Tabula Rasa Hotels, speciellt de lite mer ovanliga sex-scenerna. Man fick veta lite mer än vad man hade önskat kanske. Recensionen hamnar på bloggen inom kort 😉

Här kan ni köpa den om ni vill läsa den så fort som möjligt: Adlibris.com

Tog bilder med appen iMajiCam

Analys av ett försvinnande

Analys av ett försvinnande av Hisham Matar

En lågmäld, tät och vacker berättelse om hur livet förändras när en älskad person försvinner ur ens liv

Nuri är bara tio år när hans mor dör. Det känns som om ingenting kan fylla tomheten som tagit över lägenheten där de bor i Kairo. Till den dag han möter Mona.

När Nuri ser Mona första gången där hon sitter intill poolen vid Magda Marina holiday resort, bleknar resten av världen. Men det är Nuris far, en av Muammar Gaddafis mest kända dissidenter, som Mona förälskar sig i och tids nog gifter sig med. Deras lycka kväver Nuri till den grad att han önskar sin far ur världen, något han senare bittert får ångra.

Familjen ska fira jul när Nuri och Mona nås av beskedet att fadern har förts bort av egyptiska polisen. Nuris och Monas liv slås i spillror och de tvingas inse hur lite de vet om mannen som de bägge har älskat.

Analys av ett försvinnande är en sån bok som jag aldrig hade tänkt på att plocka upp om jag inte hade blivit manad till att göra så. Jag är verkligen glad att jag fick göra det och att jag satte mig ner och streckläste boken (som jag fick som en pappersbunt – svårare att bläddra & inte var sidorna numrerade heller.) För det här är en bok som berörde, var intressant och som man inte glömmer i första taget.

Huvudpersonen lever ett till synes privilegierat liv både materialistiskt och intellektuellt men sakta men säkert så går det utför när hans far försvinner. Det är en melankolisk resa full av vackra minnen, förlust och begär. Många bakomliggande känslor från författaren som väver in en del av sina personliga erfarenheter i historien.

Mycket lämnas osagt, en del får man inte veta, men den blev inte sämre för det. En väldigt lättläst och nostalgisk bok som jag rekommenderar att ni tar er tid att läsa. Den är värd varje minut.

Recensionsex från Forum.

 

Som en bok på posten



I egenskap av bokbloggare så får jag ibland förfrågan om att läsa och recensera böcker som ännu en gått till tryck och får då hem boken som en stor pappersbunt. Lite svårare att läsa men kul att få göra det innan alla andra. Ibland hittar förlagen på roliga saker med sina utskick och här hade de slagit in boken i tidningspapper från Värmlands folkblad (boken utspelar sig i Hagfors) samt lagt med en brandvarnare. Fantastiskt bra initiativ då jag inte hade någon här hemma och skruvade genast upp den i taket 🙂

Jag har läst en del om Ninni Schulmans bok Flickan med snö i håret men det har inte blivit av att jag har läst den men nu tar jag mig an den här fristående uppföljaren; Pojken som slutade gråta. Fick en gratis ljudbok på Storytel och valde att ladda ner just den här boken så att jag kan “läsa” även när jag har migrän eller bara är trött i ögonen. Ett bra sätt att komma vidare i läsningen om det går trögt eller om man inte har tid eller ork att bläddra i pappersbunten 😉



Sen finns det recensionsex som jag mailar och ber om att få recensera. Som Döda flickors dans av Rachel Caine. Läste första boken i den här serien förra året och blev fast. Var tvungen att läsa vidare och se hur det går för Vampyrerna i Morganville och huvudpersonerna. Rekommenderas om ni – som jag, gillar ungdomsböcker.

Håll utkik imorgon för då kommer min tidsinställda recension av Analys av ett försvinnande av Hisham Matar att läggas upp på bloggen då recensionsdagen på den är 24:e januari. 🙂

Tema: Serieböcker

Hungerhuset avLoka Kanarp & C/M Edenborg

Hungerhuset är en kuslig spökhistoria berättad i skarpa, vackra bilder.

Systrarna Elsa och Fredrike vantrivs hos sina fosterföräldrar i villaområdet. Trots de vuxnas varningsord ger sig flickorna av för att hitta ett förfallet ödehus som ligger djupt inne i skogen. Systrarna anar inte att huset väntar på dem, med en hunger som hotar att utplåna dem.

Hungerhuset är en kuslig spökhistoria berättad i skarpa, vackra bilder. Den handlar om systerskapets närhet och fiendeskap, och om en kärlek som trotsar döden.

Jag gillar stilen och karaktärerna men jag kunde inte riktigt ta till mig historien. För mig var det inte så skrämmande. Jag har sett det här förut, läst det förut. Den hade skrämmande scener, men jag tyckte att slutet var det bästa och hade gärna sett mer av det.

Tummelisa eller den andra vildmarken av Matilda Ruta

Med sirliga akvareller och uppkäftigt tusch målas den nya vildmarken och den nya värden för Tummelisa.

Efter H C Andersens Tummelisa från 1835 har Matilda Ruta gjort en hård och genomträngande grafisk roman. Originalets berättelse har styrts om och Tummelisa har blivit subjekt. Genom att skärskåda klassiska manliga generationsromaner har Matilda tagit språket och gett det till Tummlisa som spottar, lever i smuts, tänker, agerar och slåss själv.

Med sirliga akvareller och uppkäftigt tusch målas den nya vildmarken och den nya värden för Tummelisa. Hon blir sin egen och anpassar sig inte till någon. I prunkade miljöer anfaller Tummelisa sina motståndere på det sätt man önskar att hon alltid hade haft modet till.

En väldigt genomförligt målad serie med stundtals även väldigt konstnärlig text. Trots de fina bilderna så är det här verkligen ingen serie för mig. Det finns inget underhållande i serien, manuset känns ointressant bortsett från några våldsamma ändringar i historien som jag inte tyckte var så pjåkiga. En historia och serie som faller platt på brist på entusiasm och tanke på läsaren. Den känns inte riktad till mig helt enkelt.

Maran av Lina Neidestam

Maran är en del i Femisex, Kolik förlags bokserie för för feministisk erotik.

Nora har bestämt sig för att skriva den stora generationsromanen, men sommar blir inte som hon tänkt sig. Den norrländska ensamheten är för stor, skrivkrampen är för svår och den fäbodvall hon hyrt visar sig dessutom vara hemsökt. Medan hon stirrar sig blind på det vita pappret, dras hon ut i en hallucinatorisk malström av erotiska folksagor, där gränsen mellan dröm och skrivmaskin suddas ut. Men när skymningen faller vaknar ett urgammalt väsen till liv, och nere i byn viskas det att en mara börjat hemsöka trakten.

Maran är en grafisk roman som kokar av lust, ett serieäventyr som dyker rakt ner i den svenska folktron. Den är en erotisk Decamerone fylld av kåta kolare, hejdlösa huldror och värmländska varulvar, allt skildrat med skamlös humor och förtrollande vackra bilder. Maran är en modern myt för förtappade folklorister och storstadens sagotörstande massor, det är en monstruöst burlesk bildorgasm, men samtidigt en djupt litterär skapelse. Och kanske är det till och med en generationsroman.

Hade sett fram emot den här sedan jag fick se delar av den på Linas blogg och jag blev verkligen inte besviken när jag på bokmässan fick boken i mina händer, signerad och fin. Teckningarna är fantastiska. Snuskiga och riktigt jävla bra. Serien i sig är även den helt underbar med mina favoriter från svenska folktron. Det enda som saknades var trollen. Men det kommer väl mer sånt här Lina? Det måste det! Du är en av få som kan rita så här fina serier med snusk utan att det blir hjärndöd porr. Gillar att det är killarna som är objekten och att tjejerna tar för sig.

I dödsskuggans dal av Ola Skogäng

Tredje albumet om i serien Theos ockulta kuriositeter.

I denna den tredje boken om den antikvitetshandlande björnen Theo samlas de länge efterfrågade episoderna som publicerades i tidningen Nemi mellan åren 2007-2009.

Med 50 nytecknade sidor väver Ola Skogäng in dessa episoder i en längre kringhistoria som utspelar sig på ett mentalsjukhus.

Då jag redan läst det mesta i tidningen Nemi så är episoderna inte nya för mig men i och med kringhistorien som väver samman dem så var det en fröjd att få läsa om dom. Teckningarna är toppen som vanligt och jag hoppas på mycket mer serier från Skogäng. Theo är en underbar karaktär.

Biokväll: Hamilton


Ikväll blir det biopremiär i Kista med Emilia. Vi ska se Hamilton: I nationens intresse med Persbrant i huvudrollen. Blir intressant att se. Låg hela natten och spydde som en tok men mår nu bättre – tror att jag åt något olämpligt. Så får hoppas att jag orkar mig igenom kvällen. Det är inte bara trettondagsafton utan även min mammas födelsedag. Grattis!

Den odödliga Henrietta Lacks

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

I januari 1951 diagnostiserades Henrietta Lacks med cancer.

Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.

Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.

Jag har alltid sagt att faktaböcker inte är något för mig. Främst för att jag har läsandet som en form utav verklighetsflykt – något man oftast inte kopplar samman med fakta. Men även fast jag läser en verklig historia om riktiga människor som både finns och har funnits och deras liv så är det inte mycket jag kan sammankoppla till mitt eget och på så sätt blir boken skön att läsa även för en person som är avogt inställt till faktaböcker.

Det är lite vanskligt att de bästa faktaböckerna skrivs antingen för att berätta om något tragiskt eller för att berätta en solskenshistoria. Ofta innehåller faktaböcker bådeoch. Det är för mig inte särskilt intressant att de följer en mall. Boken om Henrietta Lacks tycker jag inte gör detta eller så gör det det men på ett betydligt bättre sätt.

För mig känns det dock som att tiden då Henrietta levde, och tiden kring hennes död var det mest gripande att läsa. Jag fascineras av att läsa om en annan tid och hur det gick till väga på sjukhus i en tid då man inte behandlade minoriteter som människor. Hemskt och sant. Kan tänka mig att det här kommer att bli en fantastisk film om det stämmer att Oprah & Alan Ball ska göra den.

Sättet Rebecca Skloot skriver på känns enkelt att förstå även om ämnet är på en helt annan nivå än den jag hann till i skolan. Det fick mig ärligt talat att bli intresserad av biomedicin och celler, hur allt fungerar och hur man framställer vaccin. Var och vaccinerade mig häromdagen med Twinrix mot Hepatit A & B samt fick Dukoral mot Kolera. Funderar även på att vaccinera mig med Gardasil. Tänk vad en enda människas celler kan åstadkomma!

Recensionsex från Booked.nu.