The Host (2013)


Jorden har invaderats av en annan art som raderar människornas minnen och tar över deras kroppar. Det här är framtiden och mänskligheten är nästan utrotad. Men människornas känslor är starkare än de andra arterna de har tagit över och vissa klarar att kämpa emot inifrån. 
Det finns en grupp fria människor kvar som fortfarande kämpar emot, Jared Howe och Melanie Stryder är två av dem.
 Melanie tas över av ”Wanderer” – en utomjording som levt på många olika planeter. Men Melanies minnen har överlevt tillsammans med hennes känslor och hon kämpar emot starkare än någon tidigare för att skydda de hon älskar. 
Det här är början på en annorlunda kärlekshistoria…

Har haft boken i min hylla alltför länge så den kommer jag garanterat att läsa efter det här för filmen var väldigt bra. Långt ifrån de riktigt usla Twilight-filmerna. Jag älskade böckerna och sträckläste alla, men filmerna förstörde dom för mig, det fanns utan bättre ordval, ingen själ i filmerna.

Den här filmen hade det däremot i och med Saoirse Ronan som alltid gör ett bra jobb samt den skrämmande damen Diane Kruger. Killarna i filmen var väl okej de med även om jag tycker att det finns få nya unga killar som ser ut och känns attraktiva numera. Alla ser ju likadana ut och utstrålar samma hjärndöda personlighet – varför framstår så få manliga huvudpersoner i romantiska ungdomsfilmer som intellektuella?

Börjar väl bli kräsen, men jag tyckte om filmen. Den var underhållande. Tyvärr är den nog inget för de som inte redan är ett fan av genren ungdomsbok-film för som med de flesta i genren så berättas historien på ett ganska oförlåtande sätt. Man blir matad info på löpande band i början och för dom som inte kan ta det blir det nog svårt att gilla filmen som sådan. Och som med de flesta så måste man känna med karaktärena och verkligen bry sig om dom annars fallerar filmen av sig själv. Boken är säkert tusen gånger bättre dock. Av mig får The Host en Imdb 7:a, eller enligt bloggens betygsystem en:

betygbetygbetygbetygbetyg0

Theos ockulta kuriositeter – Deus Ex Machina: Fadern

Theos ockulta kuriositeter – Deus Ex Machina: Fadern av Ola Skogäng & Daniel Thollin

Theo är tillbaka i ett nytt äventyr i bästa Da Vinci-kod-stil!

Till sin fjärde serieroman om Theos ockulta kuriositeter har Ola Skogäng tagit hjälp av tecknarkollegan Daniel Thollin. Tillsammans presenterar de här den första delen av tre i ett grandiost magnum opus, kallat Deus Ex Machina.

På botten av sjön Väsman, utanför Ludvika, vilar en hemlighet som får betydelse för hela mänsklighetens framtid. För att rädda jorden från undergång måste Theo och hans kompanjon Max ta till alla medel för att lösa gåtan innan det är för sent.

Theos ockulta kuriositeter Ockultkännaren och brunbjörnen Theo är egentligen en människa som blivit utsatt för en förbannelse. Tillsammans med sina vänner Max, Felicia, Madam Helga, Greta Garbo och Emanuel Swedenborg löser han brott som inga andra klarar av.

Till att börja med måste jag säga att jag föredrog när albumet var häftat, gillar inte att läsa serier i inbundet format. Men bortsett från det så är jag minst lika glad över att få ett nytt album i mina händer. Theo är en av mina favoritfigurer och jag tycker att den blev ännu bättre med Thollins hjälp. Första delen är fantastiskt spännande och jag får mysiga Hellboy-vibbar av tempel och faror som lurar i mörkret. Ser mycket fram emot nästa album. Det enda negativa är att de är lite korta och att man måste vänta på pass länge på nästa del.

betygbetygbetygbetygbetyg0

Deus Ex Machina: Fadern | Ola Skogäng & Daniel Thollin | 110 s. | Ekholm & Tegebjer. | 2013

Slottet av is

Slottet av is av Janina Kastevik

Kliv in i hissen som tar dig till en annan värld!

En hemlig hissknapp tar Minna till Undrien, dit hon är kallad för att utföra ett farligt uppdrag. Men hur ska hon klara det, hon är ju bara ett vanligt barn? Ingen superhjälte eller trollkarl. Hon vågar ju inte ens säga emot sin nyckfulla pappa, och i Undrien finns en mycket värre härskare som hon ska besegra… Minnas pappa är som en vulkan, han kan explodera när som helst. Mellan utbrotten är han världens roligaste pappa. Därför gäller det att vakta så att han inte blir arg, men lillasystern Lo är bara sex år och märker inte varningssignalerna, så mest är det mamman och Minna som får se till att han inte får några utbrott.

Idag är en sådan dag – då pappan exploderar över att Lo vält ut sitt mjölkglas – och Minna hittar den hemliga hissknappen. En hissknapp som leder henne till en annan värld, Undrien, och till en tant, som kallar sig Mormor.

Hon får ett uppdrag, att rädda Undriens befolkning från den grymma Härskaren. Men hon vill inte vara en hjälte, det låter skrämmande och farligt.
Men en dag har Lo själv tryckt på hissknappen och Minna måste följa efter henne. Minna måste hitta Lo och ge sig in i äventyret!

En fin saga med inslag av magi och vardag, svåra familjerelationer och fina illustationer av Jonna Björnstjerna. Spåket i boken är enkelt men gör så att den känns läsvärd även för oss lite äldre läsare. Även om historien är förutsägbar så är den spännande med drakar, profetior, mysterier och en elak härskare som ska besegras. Jag hade nog älskat den här när jag var liten, nu tycker jag att det är en mysig och bra bok som tar upp problem som många barn tvingas växa upp med. Skönt att det finns en så här fin bok för både dom och oss andra.

betygbetygbetygbetygbetyg0

 

Slottet av is | Janina Kastevik | 218 s. | Recensionsex från Bonnier Carlsen. | 2013