Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Förra veckan var jag inbjuden ännu en gång till en trevlig bloggträff hos Bonnier Carlsen – verkligen en bokbesatts våta dröm att få mingla runt med förlaget och andra bloggare.

Utsikten från balkongen var helt fantastisk, men som Karin sa så blir det för varmt när solen ligger på om dagarna för att man ska kunna sitta och läsa manus där ute.

Vi fick lyssna på författarna Maria Nygren och Magnus Nordin som båda är aktuella med nya böcker i höst. De hade hängt upp alla faserna i arbetet med att bestämma bokomslag och jag tycker att de lyckades väldigt bra denna gång.

Maria Nygren berättade om sin bok ”Fjärde riket” som kommer ut den 19 augusti. Hon fick idén till boken för snart 10 år sedan när Harald Stjerne, hennes professor vid Dramatiska Institutet, och författaren och historikern Peter Englund tog med sig hennes filmklass och for till Wien och München. Syftet med resan var att försöka ta reda på vem Adolf Hitler var som ung och hur han kunde bli till Tysklands fruktade diktator. Hon hittade inte något enkelt svar, men något hände med henne. Ett frö såddes och sedan dess har hon inte kunnat släppa den frågan. Vad får en människa att inte kunna glömma oförrätter, att se världen som antingen med eller mot sig? Och hur påverkar det omgivningen?

När hon kom hem försökte hon hitta ett sätt att skriva om det, men det var inte förrän kvällen den 22:a juli 2011 som hon plötsligt förstod hur det skulle göras. Teven visade tät skog och mörka vatten. Det var påslagna sirener och tysta kroppar som lades på bårar. Några dagar senare syntes fotografierna av Anders Bhering Breivik överallt. Och i honom såg hon samma sak som hon sett i Hitler under den där resan till Wien. Narcissismen. Övertygelsen. Känslan av att världen inte förstår. Och hon började skriva. Maria ville skildra Anders innan han blev Anders Behring Breivik. När det fortfarande fanns många vägar att gå, när det inte alls var säkert att han skulle ta båten till Utøya. Och hon lånade drag från Breivik och skapade Blenda, huvudpersonen i Fjärde riket.

Magnus Nordins nya bok heter ”Avgrundens änglar” och släpps i september. Det är en thriller som handlar om unga tjejer som utsätts för grooming på nätet. Och om en aktionsgrupp som kallar sig Avgrundens änglar som gillrar fällor så att männen som utnyttjar dessa unga tjejer ska åka fast. Men hur långt får man gå? Får man ta lagen i egna händer?

Magnus var verkligen supertrevlig och Maria likaså, har redan börjat läsa på Avgrundens änglar så recension kommer finnas uppe på recensionsdagen.

Vi bjöds på bubbel, macaroons, snittar och rullar samt nya Loka strawberry ice-cream som jag fick testa för första gången och den var helt okej även om jag inte är så förtjust i vatten som smakar jordgubb. Verkligen smarrigt och fint arrangerat.

Med oss hem fick vi en jättefin bokpåse med förhandsexemplar av böckerna (jag fick mina läsexemplar signerade, alltid kul även om det inte är de färdiga böckerna) tillsammans med Joyce Carol Oates nya bok ”Två eller tre saker jag glömde berätta för dig” samt ”Stad av skuggor”, den första boken i serien ”The mortal instruments” av Cassandra Clare. Som jag redan har läst men den svenska boken inte är exakt likadan som orignalet tydligen. Dels har Cassandra Clare själv valt att ändra en del saker hon inte var så nöjd med men de svenska förläggarna lyckades dessutom hitta ett “logiskt fel” i boken som de fixade och nu kommer jag förmodligen att läsa om boken för att få reda på vad de fixade 🙂 Den 23 augusti är det världspremiär för filmatiseringen av boken så den ska vi också bocka av.