Cinder

Cinder-marissa-meyer

Cinder av Marissa Meyer

Människor och androider trängs på de stökiga gatorna i Nya Beijing. En dödlig pest plågar befolkningen. Från rymden övervakas de av ett hänsynslöst månfolk, som väntar på att sätta sina planer i verket. Ingen vet att Jordens öde hänger på en enda flicka…

Cinder, begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom. Men när den snygge prins Kai kommer in i hennes liv upptäcker hon plötsligt att hon hamnat mitt i en intergalaktisk kamp, och samtidigt dragits in i en förbjuden attraktion.

Cinder slits, i denna futuristiska version av Ask­unge­sagan, mellan plikt och frihet, lojalitet och förräderi, och tvingas nu gräva fram hemligheter ur sitt förflutna om hennes värld ska ha en framtid.

Skeptisk till den här nya världen var jag garanterat redan innan jag började läsa. Den påminner mig en hel del om The Silver Metal Lover & Metallic Love av Tanith Lee, fast med en twist. Cinder är otroligt bra skriven och jag kunde inte lägga ifrån mig boken utan läste ut den i ett svep. Jag hade förväntat mig mer Askungen-referenser men tycker ärligt talat att de inte behövs, de är överflödiga för storyn står bra på sina egna ben (konstgjorda eller ej.)

Det enda som jag inte riktigt förstod mig på är hur alla ser ut, det beskrivs en del, men inte tillräckligt. Har Cinder ett asiatiskt utseende fast hon inte är från Nya Beijing? Jag blev smått förvånad över vissa delar i boken där det kändes lite som i Mockinjay – varför gör man så mot sina karaktärer? Det kändes inte befogat och bara onödigt. Jag kommer dock att sätta tänderna i uppföljaren Scarlet så fort jag bara kan för det här är precis det jag älskar att läsa. En av de bättre böckerna jag har läst i år!

betygbetygbetygbetygbetyg
Cinder | Marissa Meyer | 336 s. | Modernista | 2015

The Lynburn Legacy 1: Outtalat

outtalat

The Lynburn Legacy 1: Outtalat av Sarah Rees Brennan

För Kami Glass har han alltid funnits där: Jared, ­pojken hon kan tala med i sitt huvud, men som ingen någonsin sett i verkliga livet – inte ens hon själv.

Hon har inte helt lyckats dölja sina inre samtal med Jared för sin omgivning och Kami betraktas därför som ett lite udda inslag i Sorry-in-the-Vale, den sömniga engelska småstad hon bor i. Trots detta har Kami funnit sin plats i det lilla sam­hället. Hon har precis startat en skoltidning tillsammans med sin bästa vän och är nöjd med det mesta i tillvaron.

Men på sista tiden har konstiga saker börjat hända. Från skogen hörs illavarslande skrik om natten och bakom fönstren på Aurimere slott är lamporna plötsligt tända igen: familjen Lynburn, som styrt staden i många generationer, har återvänt efter flera års gåtfull frånvaro. När Kami i hopp om ett scoop börjar forska i familjens historia inser hon att den lilla stad hon trott sig känna så väl är full av hemligheter. Och att pojken hon talar med i sitt huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop.

Nu hade jag lite för höga förväntningar inför den här boken efter att ha läst kommentarer från de som verkligen älskar den. Jag vet inte om det var översättningen eller hur det kommer sig, kanske bara boken som var lite för slarvigt skriven med för få detaljer om hur allt såg ut, men jag fick inte den där klassiska engelska känslan som borde infunnit sig. Jag såg inte den engelska landsbygden, the Vale eller slottet framför mig som engelska utan i mitt huvud så kändes allt så väldigt svenskt och modernt. Mot min vilja bör sägas. Utom möjligtvis skogen då, men allt annat tappade det gamla och mysigt engelska ganska omgående, det var inte där helt enkelt.

Nu tyckte jag verkligen om karaktärerna och storyn är så skönt originell i sitt utförande att jag blev enormt sugen på de kommande böckerna i serien ändå. För även om den förmodligen är mycket bättre på engelska så är den läsvärd oavsett språk.

betygbetygbetygbetygbetyg
Outtalat | Sarah Rees Brennan | 332 s. | Lånebok | Modernista | 2014

Just nu…

… läser jag: Odins barn av Siri Pettersen.

… tittar jag på: iZombie, en helt okej tv-serie.

… lyssnar jag på: Låtar från Summerburst som jag var på förra veckan.

… spelar jag: The Order 1886 till Playstation 4 – Helt fantastiskt snyggt spel, men tyvärr så är det mer film än spel.

… äter jag helst: Lax i mängder!

… längtar jag efter: Flytten till vårt nya hem i Uppsala.

… vill jag tipsa er om: att låna böcker på biblioteket! Lånetiden över sommaren är längre och det finns mängder med bra böcker som bara väntar på dig i bibblan!