Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

outtalat

The Lynburn Legacy 1: Outtalat av Sarah Rees Brennan

För Kami Glass har han alltid funnits där: Jared, ­pojken hon kan tala med i sitt huvud, men som ingen någonsin sett i verkliga livet – inte ens hon själv.

Hon har inte helt lyckats dölja sina inre samtal med Jared för sin omgivning och Kami betraktas därför som ett lite udda inslag i Sorry-in-the-Vale, den sömniga engelska småstad hon bor i. Trots detta har Kami funnit sin plats i det lilla sam­hället. Hon har precis startat en skoltidning tillsammans med sin bästa vän och är nöjd med det mesta i tillvaron.

Men på sista tiden har konstiga saker börjat hända. Från skogen hörs illavarslande skrik om natten och bakom fönstren på Aurimere slott är lamporna plötsligt tända igen: familjen Lynburn, som styrt staden i många generationer, har återvänt efter flera års gåtfull frånvaro. När Kami i hopp om ett scoop börjar forska i familjens historia inser hon att den lilla stad hon trott sig känna så väl är full av hemligheter. Och att pojken hon talar med i sitt huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop.

Nu hade jag lite för höga förväntningar inför den här boken efter att ha läst kommentarer från de som verkligen älskar den. Jag vet inte om det var översättningen eller hur det kommer sig, kanske bara boken som var lite för slarvigt skriven med för få detaljer om hur allt såg ut, men jag fick inte den där klassiska engelska känslan som borde infunnit sig. Jag såg inte den engelska landsbygden, the Vale eller slottet framför mig som engelska utan i mitt huvud så kändes allt så väldigt svenskt och modernt. Mot min vilja bör sägas. Utom möjligtvis skogen då, men allt annat tappade det gamla och mysigt engelska ganska omgående, det var inte där helt enkelt.

Nu tyckte jag verkligen om karaktärerna och storyn är så skönt originell i sitt utförande att jag blev enormt sugen på de kommande böckerna i serien ändå. För även om den förmodligen är mycket bättre på engelska så är den läsvärd oavsett språk.

betygbetygbetygbetygbetyg
Outtalat | Sarah Rees Brennan | 332 s. | Lånebok | Modernista | 2014