Anna och den franska kyssen

150715-02

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins

Anna har ett lyckligt liv i Atlanta.

Hon har en lojal bästa kompis och är kär i sin arbetskamrat på biografen, som just har börjat återgälda hennes känslor.

Därför blir hon inte alls förtjust när hennes pappa bestämmer sig för att skicka i väg henne till Paris för att hon ska gå sitt sista skolår där. Men trots att hon inte kan ett ord franska lär Anna känna en del coola nya personer, inklusive den snygge Étienne St. Clair, som snabbt blir hennes bästa vän.

Tyvärr är han upptagen och det kanske Anna också är Kommer ett år av romantiska nästan-stunder avslutas med den franska kyss hon har väntat på?

Nu kommer jag ännu en gång att sätta ett längre betyg på en bok jag vet att många verkar älska. Tyvärr blev jag besviken på Anna och den franska kyssen som lovade mer än den kunde hålla. Boken är underbart skriven och jag har mycket litet att klaga på när det kommer till handlingen, men jag kommer inte ifrån det faktum att jag avskyr St. Clair. Mjäkiga killar som inte vet vad de vill eller vågar ta steget ut i det okända är bara jobbiga att läsa om.

Anna tyckte jag verkligen om så det kändes inte kul att jag inte föll alls för den “underbara” killen som alla verkar tycka så mycket om. Nu fanns det i och för sig inte så många andra schyssta killar i boken, så av alla som fanns att välja mellan var väl St. Clair den bästa. Anna hade nog för övrigt inte tyckt om min recension, hon verkade vara betydligt bättre på att recensera även om det var filmer och inte böcker. Synd bara på en så bra bok, men när det finns killar som Peeta och Warner i bokvärlden så känns St. Clair ganska blek i jämförelse.

betygbetygbetygbetygbetyg0
Anna och den franska kyssen | Stephanie Perkins | 297 s. | Lånebok | Modernista | 2015

En enda hemlighet

en-enda-hemlighet

En enda hemlighet av Simona Ahrnstedt

Vem vågar DU berätta allt för?

Trettioåriga fältläkaren Isobel Sørensen har sett allt. Vilken katastrofsituation hon än placeras i behåller hon sitt lugn, sin kyla och sin kompetens. Men när hon får reda på att hennes skötebarn, den ideella organisationen Medpax, har problem förlorar hon fattningen. Någon har strypt pengaflödet och det verkar vara personligt.

Alexander De la Grip, yngste sonen i Sveriges mesta adelsfamilj, är en omoralisk jetsetprins känd för två saker: sitt utseende och sina kvinnohistorier. Nätterna ägnas åt att festa och ligga, för om han aldrig stannar upp så kommer kanske den fruktansvärda tomheten inte att hinna ikapp honom. När Alexander, tämligen bakfull, träffar den ursinniga men vackra läkaren bestämmer han sig omedelbart. Isobel ska bli hans nästa erövring och det till vilket pris som helst.

Isobel är van vid mäns uppvaktning och räknar med att kunna hantera mannen som har det Medpax så desperat behöver: obegränsat med pengar. Men folk är inte alltid vad de verkar vara, och när Alexander och Isobel obönhörligt dras till varandra tvingas de ompröva allt de trodde var sant. Frågan är om Isobel, efter att en gång ha sårats djupt, någonsin kommer att våga berätta sin hemlighet?

Till skillnad mot Simonas tidigare böcker som jag älskar (de som inte utspelat sig i nutid) så var den här boken hemskt jobbig att läsa. Den är minst lika bra skriven som de andra, karaktärerna är underbara, men att läsa är ett sätt att komma bort från alla mina egna och världens problem. Att läsa om biståndsarbete, läkare och den nutida överklassen är inte ett dugg underhållande.

Så fort jag lyckades komma in i boken, vilket tog över två hundra sidor, så kunde jag glömma bort att den utspelade sig i modern tid och det underlättade. Relationsmässigt är det inte så värst stor skillnad på de olika tidsepokerna. Playboys eller mansgrisar har alltid funnits och jag föredrar fortfarande dominanta kvinnor även om det är sällsynt. Sexet i boken samt de sista kapitlen räddade tack och lov boken från ett lågt betyg. Det här är inte alls min typ av bok och jag hoppas på fler historiska romaner framför vår trista, svenska nutid.

betygbetygbetygbetygbetyg0
En enda hemlighet | Simona Ahrnstedt | 510 s. | Lånebok | Forum | 2015