Franska kort

Franska kort
Originaltitel: Franska kort
Författare:
Utgiven: 2018
Sidor: 397
Format: Inbunden
ISBN: 9789187595806
Bland kolonistugorna i Uppsala blommar pioner och träden dignar av frukt, men i takt med naturens gång gror även svek och skandaler. När flera kvinnor inser att de fallit offer för en lömsk charmör med dolda avsikter, drar en skugga av obehag in över sommaridyllen. Snart hittar kvinnorna nya sidor hos sig själva, och varandra, som de inte visste fanns. De utvecklas och vågar. Hittar nya vänner, och nya kärlekar. Franska kort är en berättelse som både ger dig rysningar och lockar till skratt. En riktig feelgood-deckare med hög igenkänningsfaktor!

Den här lilla godbiten fick jag tag på när jag var på pocketrea och botaniserade bland böcker på förlagets kontor på söder. Jag fastnade direkt när jag läste att den utspelade sig i Uppsala, där jag spenderar halva mina veckor ihop med min pojkvän som bor där. Nu var jag mer vid Fyrishov när han bodde på Djäknegatan, men även nu när han bor i Eriksberg så cyklar jag utmed ån då och då.

Det är en speciell känsla att läsa en bok som utspelar sig i ens egna trakter där man kan gå i karaktärernas fotspår och sitta på bryggan mitt emot kolonilotterna där allt spännande händer. Jag håller med om att det är en mysig feelgood-deckare med en del erotiska inslag i och med de franska korten. Att man lyfter fram skönheten hos mogna damer tycker jag är underbart och att alla är sköna på olika sätt. Nu tycker jag personligen att Gustav är en mansgris som utnyttjar oskyldiga kvinnor för sin egen njutning och nöjes skull mer än för konsten, men resultatet blev bättre än väntat.

Det enda som stör den idylliska Uppsalasommaren med sina väldoftande blommor och bin, är inslagen av våld och mord, men jag tycker att det var lagom avvägt i kontrast till det mysiga med kolonilotterna. Det hade annars blivit lite för mycket av det goda som det ofta kan bli i feelgood. Jag tycker att Franska kort är en perfekt sommarbok som med fördel avnjuts på en brygga i skuggan under träden som växter utmed Fyrisån.

Om ni funderar på att läsa boken, låt er inte avskräckas av Amelia Adamos recension: “Må-bra-läsning för kvinnor 60 plus” då det istället borde stått “om kvinnor 60 plus”, för boken har inte någon åldersgräns utan fungerar minst lika bra för oss 30 plus-tanter också!

Tack Ordberoende Förlag för det fina recensionsexet!

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
Originaltitel: Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
Författare:
Utgiven: 2017
Sidor: 350
Format: Inbunden
ISBN: 9789137143743
Goodreadsbetyg: 4.31
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken. Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris. I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Jag vet inte hur jag kunde missa att läsa boken när den vann Augustpriset för Årets svenska fackbok 2017. Nu läser jag inte så mycket biografier, men det här är inte vilket biografi som helst, det här är en välskriven och lättläst skildring av Ester Blenda Nordströms liv. Det är en smått fantastisk historia om en kvinna som var banbrytande i mångt och mycket. Som så många andra starka och intelligenta kvinnor så drabbades även Ester av ångest och hade mörka perioder i sitt liv, men jag tycker att solskenet ändå lyser igenom i boken och Esters äventyr som grävande reporter i allt från Lappland till Amerika och Sibirien är spännande att läsa om.

Ester Blendas kärleksrelationer känns fortfarande som ett mysterium för mig, även fast det mest sannolika är att hon var en person med många platoniska kärlekar och en stor komplicerad kärlek till sin vän Carin. Hon var före sin tid på många sätt. Det jag fann mycket intressant var att hennes böcker om Ann-Mari måste ha inspirerat Astrid Lindgren till att skriva sina böcker om Pippi, Emil och Madicken då samma “hyss” återkommer i hennes böcker och Ester Blenda var först även där.

Det enda jag hade svårt för var när Fatima nämner saker långt innan det ska ske i bokens tidslinje. Det passar inte in och stör handlingen, annars så var boken mycket bra skriven. Ester Blenda verkade vara en person som man ville vara nära, med en få förunnad livsenergi. Det var verkligen synd att omständigheterna kring hennes kön på den här tiden hindrade henne från att uppnå sin fulla potential – fast även om kämpade i motvind så kom hon längre än många andra! Att jag inte hade hört talas om henne förrän jag läste boken är helt sjukt. Om det är någon som borde stå med i de Svenska historieböckerna så är det Ester Blenda Nordström.

Tack Forum Förlag för det fina recensionsexet!