Inläggen innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Som bokbloggare så känns det extra viktigt att skapa en relation till människorna bakom böckerna, både författare och förlag, för att lättare påverka och påverkas av det man läser. På Harper Collins Nordic så blev jag varmt välkomnad av flera personer då jag som vanligt var tidig och jag hann även hälsa på förlagschefen Carina innan jag gick hem. Frukosten var för övrigt riktigt god även om jag inte hann äta upp min macka på plats. Träffade även flera bokbloggare som jag känner sedan tidigare vilket alltid är trevligt! Bokälskare är de trevligaste människorna helt klart!

Fokuset låg på tre böcker den här morgonen då vi även fick lyssna till författarna som var på plats. Men hela förlagets nyheter för våren presenterades. Här hittar ni hela katalogen så att ni kan bläddra i den själva. Jag måste verkligen läsa ikapp mig på Mhairi McFarlanes böcker nu när hon kommer ut med en ny bok till våren. Det verkar vara en författare som skriver helt i min smak!

Gråleken av Maria Sveland

Gråleken är en berättelse om den förödande destruktivitet som kan uppstå i en relation. Det är en kärlekshistoria – fast tvärt om – om en relation på väg att gå i kras. Den handlar om projektioner och det bagage som följer med oss in i våra vuxna relationer. Om maktkamp, svek, förhoppningar och längtan. Maria Svelands författarskap präglas av frågor som rör klass, kön och sexualitet. Just den här romanen är en pendang till Strindbergs klassiker Fröken Julie, en välbehövlig omskrivning av historien.

»Under slutet av graviditeten hade hon tänkt att allt skulle bli bra när barnet väl var fött. Sedan hade hon tänkt att allt skulle bli bra när våren kom. Sedan att sommarens ledighet och miljöombyte skulle skänka dem den ro och värme de behövde. Nu undrade hon om det inte trots allt var höstens vardag som skulle göra allt bra. Den femte oktober kanske skulle vara en solig dag med hög himmel och luft så klar och krispig att den rispade halsen när man andades. Stora djupa andetag, in och ut. Yogaandas. Andas, du måste andas. Mot slutet hade barnmorskan skrikit det flera gånger. Alltmer panikslaget när hon såg hur Julia vägrade andas och istället spände kroppen. Krispig luft, full av glasskärvor som rispade köttiga sår i halsen. Blod som trängde upp och kvävde henne.«

Julia och Jesper åker med sin fem månader gamla dotter till en ö i Kattegatt, mitt emellan Sverige och Danmark, där de fått låna ett hus över sommaren. Med miljöombyte och lugn och ro hoppas de hitta tillbaka till varandra efter några omtumlande månader då gräl och missförstånd alltmer tagit över deras samliv. Olikheterna som de från början fascinerades av och älskade hos varandra väcker nu mest irritation och förakt.

Väl framme i huset, på ön med dess vidsträckta öken, blir ingenting som de hade hoppats. Julia tvivlar på sina sinnen och hon tycker sig se syner och höra oförklarliga ljud. Eller handlar det bara om utmattning och amningshormoner i kombination med vinet hon dricker för att dämpa ångesten?

På andra sidan natten av Michaela Forni och Michaela Hamilton

Instapoesi har blivit ett internationellt fenomen. Under ledning av bland andra Rupi Kaur, kallad pop star of poetry, med 2,6 miljoner följare på Instagram har en ny och mer tillgänglig form av poesi vuxit fram. Nu kommer den första svenska instapoesi-boken med illustrationer av Anna Mörner och ord som går rakt in i hjärtat. Texterna avhandlar allt från kärlek och sorg till vänskap och ångest. Alla känslor är tillåtna!

Idén till boken föddes när Forni & Hamiltons följare i sociala medier efterfrågade en samling av de texter som de läser upp i podden och lägger ut på Instagram.

Broder Jakob av Emelie Schepp

En gastkramande bladvändare om identitet, relationer, syskonskap och att göra upp med sitt förflutna.

En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?

När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv – Danilo Peña.

Text om böckerna: HarperCollins Nordic.

Med oss hem så fick vi en kasse med två av nyheterna som jag givetvis kommer att skriva mer om i vår.